Hírek, újdonságok

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt

bartimex
2023.06.25 17:33
Acoustic Energy AE520 hangfal teszt

Az Acoustic Energy AE500 szériáról évek óta lelkesedéssel beszélek, főleg az álló AE509 és AE520 modellekről, ez utóbbiról pedig még nem számoltam be részletesebben. Az AE509 az egyik favoritom a kategóriában, mind építési minőség, masszívság és karakter szempontjából egyedinek mondható, amire az AE520 rárak egy jó nagy lapáttal!

Ezt a cikket a GedeonAudio.hu portál engedélyével, tartalmi változtatások nélkül közöljük. 

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE520 hangfal 3 utas design, felül MTM elrendezésben két mély-közép és egy magas. Alattuk három, azonos méretű dedikált mély hangszóró, mind szerény 125 mm-es. Különlegességük a teljes szénszálas konstrukció, ide értve a mélyeket, közepeket és magasat is.

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

A doboz design a teljesen egyedi bitumenes szendvics koncepció, amit már az állványos AE500-nál is megtapasztalhattunk. Két réteg MDF közé bitumen jellegű gumis anyagot öntenek, így lesz olyan masszív és vékonyságához képest nehéz is a cirka 30 kg/db súlyával. Kocogtatásra minimális vagy semmilyen doboz zengés és csengés tapasztalható, egy-két ponton olyan, mintha egy kőkemény fal lenne, szóval a gondoskodás erősen érződik.Hátsó bass-reflexes az AE520, ráadásul a gyártóra jellemző slot formát kapjuk, nem a klasszikus csövet. Ennek előnye egyértelmű, nincs puffogás, turbulencia és csőhang.

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

Talpazata ötletes és ugyancsak egyedi, ami esztétikailag megemeli a dobozt, még slankabbá teszi és magasságához képest mégis légies marad. Könnyű alumíniumból megmunkált a két kereszt elem és tüskék is, túl nagy súlyra itt nem érdemes számítani. A képeken a VIABLUE HS Spike Disc tüskealátét látható, nem a gyári tartozék.

Fezz EVO Titania végfok erősítő és Lybra 300 erősítő Gedeon Audio

A teszteléshez az alábbi eszközöket használtam: Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítő, Fezz EVO Titania végfok, Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítő, Wattson Audio Madison DAC/streamer, Silent Angel Rhein Z1 Roon Core, Silent Angel Bonn N8 Pro switch, Silent Angel Forester F2 tápegység, VIABLUE, Fezz és Titan Audio kábelezés

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE520 hangfalban (és a kisebb AE509-ben is) az a kedvencem, hogy egyfajta üres vászonként is lehet kezelni. Mögé pakolsz egy meleg hangú erősítőt és egy az egyben elmegy abba az irányba. Inkább precíz, élére állított hangot keresel? Akkor egy Lyngdorf SDA-2400 vagy Fezz EVO Titania végfokkal kell hajtani és tűfilc pontossággal szól minden, de egy Hegel is működhet, ha technikai stílusra vágysz. A szénszál koncepció a valóságban a semleges, de gyors, pontos és levegős karakterben jelenik meg leginkább. Önálló hangja van, de nem markáns, illetve inkább ezt hívjuk ‘semlegesnek’, de a peckesebb fajtából.

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

A magas hangok jelenléte erősen azon múlik, hogy milyen erősítővel is hajtjuk. A Fezz EVO Lybra 300B erősítővel zártabban szólt, melegebb és sötétebb színt vitt a hangkép felső szegmensébe. Nagyon érdekes tapasztalat, hogy a Fezz EVO Silver Luna Prestige (ami jóval olcsóbb) magasban erősebb, izgatottabb az AE520 hangfalon. A kettő közül az olcsóbbikat javasolnám hozzá, mert valahogy teljesebb az élmény és kevésbé is lesz megosztó a párosítás. A Silver Luna szép nyitottságot rak az Acoustic Energyre, határozott és hirtelen részletezéssel. A szénszálas magas hangolása nem tűéles, csak kellő hegyet kap egy-egy hang, ami élezhető tovább különféle erősítővel, kábelezéssel vagy forrással. Harsányságot sose tudtam belőle kihozni, szóval aki karistolóan erős hangra vágyik, annak más dobozt kell keresnie.

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

Kíváncsiságból bekötöttem a Fezz EVO Titania végfokot, Wattson Madison volt a DAC/streamer és előerősítő is egyben, tehát a hangerőt ezen keresztül szabályoztam Roonnal vagy kézzel magán az eszközön. Óvatosnak kell lenni az ilyen átállásnál, mert eddig maxon jött ki a hang a Wattsonból a Lybrába, de most a Titaniaba muszáj szabályozni, ugyanis az tiszta végfokként megszólaltat mindent, amit kap az RCA bemenetein keresztül. A lényeg, hogy a KT88 csőkészlet végfokoknál teljesen más hangot ad, mint a 300B csőkészlet a Lybra esetén. A Titania még precízebb lett, nyitottabb magasban és több fényt kap a teljes zene. A színpad egyes pontjai világosabbak és élesebbek az egyes hangok körvonalai. Személy szerint jobban is tetszett ez a Titania hangzás az AE520 hangfalakon keresztül.

Fezz EVO Titania végfok erősítő Gedeon Audio

A közép tartomány alapból ugyancsak semleges és naturális érzetű az Acoustic Energy AE520 hangfalakon. A Lybra 300B-vel melegebb és lágyabb, míg a Titania-val fókuszáltabb és “tisztább” hangot kaptam. Ez utóbbi ugyancsak jobban tetszett és szerintem jobban is áll az Acoustic Energynek egy KT88 hangulatú precíz, figyelmes és artikulált erősítő, aminek több fénye van. A mikro részletek több figyelmet kaptak így, jobban szétbontotta a közép szekció hangjait és kaptunk egy kellő élességet is már. Túl meleg vagy puha hangzást nem érdemes az AE500 széria mögé kötni, mert szerintem ez a hangfalcsalád nem erről szól, nem így hangolták gyárilag. Egyértelműen jobban érzi magát, ha a lehető legrendezettebb hangot igyekszünk belőle kihozni a mögötte lévő lánccal.

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

Basszusok szempontjából a Fezz EVO Lybra 300B és Silver Luna Prestige párossal volt a kedvencem! Betonkemény és erőteljes a mély, hirtelen üt hatalmasat és a lecsengési idő minimális. Még ebben a 25 m2-es, akusztikailag mély erős szobában is végig kontroll alatt tartja a zenéket, sosem búg vagy folyik szét. Katonás rendet tart, feszesen adagol és az egyes basszusok formájára, artikulációjára fókuszál markánsan. Kicsit olyan, mint amikor egy kicsi REL mélysugárzót kötünk a rendszerbe és megjelenik az alsó pár extra Hz pontosan és aprólékosan. A Titania végfokkal nagyon hasonló volt a mélyek aránya, ereje és kontroll érzete. Talán mintha mélyebbre menne egy fokkal és a feszesség is még határozottabb lenne, de ettől eltekintve nem álltak távol egymástól.

Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio

Összességében az Acoustic Energy AE520 hangfal legalább annyira érdekes termék, mint az AE509-es, vagy akár az AE500-as az adott kategóriában. Feszes, gyors, semleges és erőteljes, mindezt olyan arányban adagolja, amit nehéz túlságosan elrontani párosítással. Kialakítása, építési minősége és masszivitása kifogástalan. Párosítani tisztább, fényesebb és erőteljesebb elektronikákkal érdemes. Ez alól “kivétel” a Lyngdorf TDAI-1120 erősítő, amivel meglepően szépen működik együtt, főleg ha még egy Lyngdorf SDA-2400 végfokot is kap a szett, amit már korábban ajánlottam is ezzel a hangfalcsaláddal. Fezz EVO Titania, Silver Luna Prestige, Hegel, Arcam SA30 erősítők mind jó opciók mögé és ezekkel igen nehéz is mellényúlni, ugyanis ha a hangfal hangja tetszik, akkor ezek csak azt bontják ki teljes egészében az egyedi kis tonalitásukkal és stílusukkal vegyítve.