Menu

Cart

Miben jobb választás a Z-Wave, mint más okosotthon-rendszerek?

I. Mert senki sem lát a jövőbe

Számos otthonautomatizálással foglalkozó gyártó, kiépítő weboldalán, reklámanyagaiban olvashatjuk, hogy alaposan fontoljuk meg, gondoljuk végig – akár az ő segítségükkel is –, mi mindent szeretnénk automatikussá vagy legalább is távolról vezérelhetővé tenni (leendő) lakásunkban. Találjuk ki most, hogy később (pl. gyermek születése vagy éppen a gyerekek felnövése után) milyen módosításokra, változtatásokra, bővítésre lehet majd igény. Mindezzel persze meg lehet próbálkozni, de lehetetlen kérés. Mondhatjuk azt, hogy minden konnektort, kapcsolót lehet, hogy egyszer majd automatizálni akarunk, ezért biztos, ami biztos alapon legyen minden csillagpontosan egyetlen helyiségbe vezetékelve (jelentősen megnövelve a hagyományos villanyszereléshez viszonyított költséget). De az sem segít azon, hogy szinte bizonyosan lesz rá igényünk később, hogy egy új helyen is legyen kapcsoló vagy főleg egy érzékelő (víz, füst, mozgás, hőmérséklet, páratartalom, stb.), utólag pedig fúrás-faragás nélkül már nem oldható meg ezek vezetékelése, rendszerünk bővítése.

Azt gondoljuk, nem csak az ember „ismerszik meg lakva”, de a lakásunk esetleges kényelmetlenségei is csak akkor derülnek ki, ha már beköltöztünk. Pár hónap használat után lesz csak egyértelmű, mely helyiségekben felejtjük rendszeresen felkapcsolva a világítást, honnan hiányzik egy-egy világítási körhöz tartozó kapcsoló, hogy kényelmesebben tudjuk kapcsolni a lámpákat, de akár csak a szoba teljes berendezése után derül ki, hová került olyan állólámpa, amely fénye bizony szabályozhatóan lenne ideális. Mivel a Z-Wave szabvány szerint működő, kapcsolók és konnektorok mögé, a szerelődobozba építhető elektronikák bármikor beépíthetőek bontás nélkül is (csak a meglévő kapcsolót kell le- és visszaszerelni), azt állítjuk, ráérünk majd akkor eldönteni, mely áramköröket „okosítanánk”, ha már berendeztük, „belaktuk” az adott helyiséget vagy a teljes lakást, házat. A villanyszerelést villanyszerelőnk pontosan úgy végezze el, mint bármely hagyományos lakás esetében, mindössze annyit kérjünk tőle, hogy a kapcsolók mögött ne csak a fázisvezeték legyen ott (amit a kapcsoló megszakít), hanem az adott áramkörhöz tartozó 0 vezetéke is, és lehetőleg minél mélyebb kötöződobozt rakjon a falba, hogy utólag a lehető legtöbb gyártótól tudjuk kiválasztani a kapcsoló, konnektor mögé beépíthető relét (ne csak a legkisebb méretű férjen el, ami épp ezért általában drágább is), illetve minél kényelmesebb legyen annak beszerelése utólag. (Ha felújításról van szó, amikor nem szeretnénk vagy nem tudunk újrakábelezni semmit, akkor az sem tragédia, ha a kapcsolóknál csak fázis van. Egy kicsit talán drágább, de létezik olyan elektronika, amely nem igényli a 0-t.)

 

II. Mert mindent egy központ által szeretnénk irányítani, így nincs szükségünk gyárilag „kényelmes”, és ezért drágább megoldásokra

Ha elektromos redőnyöket is szeretnénk, NE válasszunk olyat, amihez (csak) rádiós vagy infra távvezérlő használható. Legyen a falon hagyományos redőny- és/vagy árnyékolókapcsoló, amely mögé bármikor betehető majd a megfelelő elektronika – mint bármely kapcsoló esetében is. A rádiós (RF) vagy infra vezérléssel működtethető redőnyök is illeszthetőek utólag egy Z-Wave-es okosotthon központjához, de bizonyosan drágábban, mintha egy redőnykapcsolót kellene okosítani. Ráadásul a redőny saját esetleges távvezérlőjét nem igen fogjuk használni, amikor már mindent a mobilunk, tabletünk vagy Z-Wave-es távvezérlőink irányítanak. (Gondoljunk arra is, vendégek, esetleg takarítónő is lesznek egyszer nálunk; számukra a fali kapcsoló működtetése bizonyosan nem okoz problémát, nem igényel betanítást vagy megszokást.) Ha azt nem szeretnénk, hogy a redőny miatt egy vagy több újabb fali kapcsoló „csúfítsa el” a falunkat, akkor kérjük a kapcsolót (illetve a kötöződobozt) nem látható helyre, mondjuk egy leendő szekrény mögő, vagy akár egy másik helyiségbe (pl. kamra, „gépház”) átvezetve. Ekkor még a hagyományos kapcsolóra sem kell költenünk. A lényeg, hogy a Z-Wave-es redőnyvezérlő elektronikát a redőny kábeleinek végére bármikor fel tudjuk majd szerelni.

Kerüljük tehát az okostermosztátot (wifis termosztátként árulja kb. minden fűtéssel foglalkozó gyártó), a wifis klímát, a Bluetooth-os égőket, a távvezérelhető konnektorokat, stb. Hiába kapunk ezekhez akár mobiltelefonon is használható alkalmazásokat, semmi értelme, hogy a telefonunkon ilyenek között váltogatva kapcsolgassuk eszközeinket, amelyek egymással semmilyen kapcsolatban sincsenek közben. Nem tehetjük az egyik működését a másik állapotától függővé, így nem beszélhetünk rendszerről, vagy takarékoskodó automatizmusokról, maximum némi kényelemről. Mindeközben akár sokkal többe is kerülnek ezek az eszközök, mint hagyományos változataik, amelyeket a Z-Wave rendszerbe illeszthetünk, vagy az eleve Z-Wave-es készülékek, amelyek alapból kommunikálnak egymással.

 

III. Mert rohamosan csökkennek a már most is megfizethető árak

Sokat hallhatjuk azt is, hogy ha új építésű lakásról van szó, olcsóbb és megbízhatóbb a vezetékes rendszer kiépítése. Ez már jelen írás pillanatában (2018. április) sem igaz. A hagyományos kapcsolóknál nem megbízhatóbbak a relés, távvezérlehető megoldások. Mivel a hagyományos fali kapcsolós manuális vezérlést gyakorlatilag mindenki igényli, még akkor is, ha akár az első pillanattól kezdve automatikára is szüksége van, akár vezetéken, akár vezeték nélkül kommunikálnak a kapcsolók és konnektorok, mindkét megoldásnál ugyannyi kapcsolót, konnektort fel kell szerelni, azok számára kötöződobozt kell a falba építeni. Ha csillagpontosan egy helyre vezetjük a lakás minden kapcsolójának vezetékeit, már ez önmagában nagyságrendekkel nagyobb költséget eredményez, mint a hagyományos villanyszerelés, ami tökéletesen megfelelő előkészítés egy Z-Wave rendszer számára. Számos rendszernél a kapcsolók vezérlése miatt egy gyengeáramú buszrendszer kiépítésére is szükség lesz, ami sok-sok méter további kábelt és annak beépítését jelenti. Ha megnézzük a vezetéken kommunikáló legismertebb rendszerek (pl. KNX) komponenseinek (kapcsolórelék, redőnymozgatók, dimmerek, stb.) árait, azt láthatjuk, hogy azok vagy drágábbak, vagy kb. azonos árúak, mint Z-Wave-es megfelőik. Utóbbiakhoz viszont nincs szükség extra szerelési költségre, és a Z-Wave rendszerben sokkal komolyabb automatizmusokat, bonyolultabb logikai műveleteket hajthatunk végre, programozói ismeretek és speciális – ráadásul telepítők, nem végfelhasználók számára készült – szoftver nélkül. Tehát olcsóbb az előkészítés, hagyományos kapcsolócsaládok óriási kínálatából választhatunk a berendezéshez illő dizájnút, és a már most is több mint 600 gyártó garancia arra, hogy komoly árverseny van a vásárlókért, az újabb és újabb márkák kínálata pedig tovább csökkenti a már most is kedvező árakat – túlzás nélkül hónapról hónapra. Kevesebbe kerül a Z-Wave rendszer, ráadásul akár kapcsolónként – ahogy a pénztárcánk engedi –, nem egyszerre kell elköltenünk a kevesebb összeget sem. És főleg nem „látatlanban”, még mielőtt beköltöznénk, és megtapasztalnánk, mi is lenne a legjobb számunkra az új lakásban.

 

IV. Mert a lakás „okossága” velünk együtt költöztethető

Bízunk benne, hogy egyre több ember látja meg és ismeri el az okosotthonok extra értékét. De mégsem biztos, hogy ha elköltözünk, akkor a lakás okosítására elköltött pénzünkek visszakapjuk a magasabb eladási áron keresztül. Főleg, hogy az új lakó talán nem ilyen rendszerű, vagy nem az adott eszközök okosítását szeretné megvalósítani, esetleg teljesen más funkciókat tartana számára fontosnak, mint amit mi beépítettünk a házunkba. A Z-Wave rendszer óriási előnye, hogy bontás és különösebb munka nélkül minden eszköz kiszerelhető és magunkkal vihető, bármilyen (új vagy régi építésű) másik lakásba, házba is költözünk tovább.

 

V. Mert óriási a Z-Wave termékválaszték, mindenre létezik akár több megoldás is

Mivel 2018-ra világszerte már több mint 600 gyártó kínál Z-Wave-en kommunikáló eszközöket, gyakorlatilag kb. midenre létezik megoldás. A szokásos kapcsolók, konnektorok, árnyékolásvezérlés, hő-, páratartalom-, nedvesség-, fényerő-, füst- és gázérzékelés mellett mérhetjük az esőt (annak intenzitását is), nyithatjuk és zarhatjuk az ajtókat, motorosan mozgathatjuk a (tető)ablakokat, mérhetjük a szélsebességet és a talaj nedvességtartalmát, vezérelhetjük az öntözést, stb. Ha mégis van olyan érzékelő, amiből nem kapható (vagy csak nagyon drágán) Z-Wave-es, akkor a különböző bemeneteket kezelő Z-Wave elektronikákkal általában egyszerűen illeszthető minden analóg és digitális szenzor. Hasonlóan, a különböző relékkel akármit kapcsolhatunk a ház körül is, mint pl. szellőztető rendszerek motorjait, szivattyúkat, mágnesszelepeket, bármit, ami áramot használ. Egy szemléletes példa arra, hogy mennyi különböző Z-Wave-kompatibilis terméke van már a piacon, a Z-Wave-es egér- és patkányfogó:

 

 

Ha a szokásos lakásvezérlésen túl az otthoni multimédiarendszer (házimozi, multiroom hangrendszer) vezérlése, vezérlőrendszerünkbe integrálása is a célunk, számos nem Z-Wave-es megoldásnál is találunk erre eszközt, általában borzalmasan drága zeneszervereket, beépíthető lejátszókat, hangerősítőket. A Z-Wave-nek köszönhetően ezek alapvetően felesleges termékek, hiszen meglévő, „közönséges”, hálózati (LAN vagy wifi) csatlakozóval rendelkező okostévék, házimozierősítők, NAS-ok tökéletesen illeszthetőek a Z-Wave vezérlőközponthoz. Ne higgyük el, hogy egy akár 30–40 ezer forintos NAS-szerver nem lehet teljes értékű videó- és zeneforrás a lakás bármely lejátszója számára, és a lejátszást nem vezérelheti a Z-Wave központ, ha nem céleszköt választunk. A zenelejátszásban, hifiben, házimoziban nem az otthonautomatizálásban vezető gyártók a nagy nevek, miért kellene nem egy Denon, Pioneer, Yamaha, Sonos, iEast, Onkyo, Dune HD, HiMedia, stb. erősítőt, média- és/vagy zenelejátszót használnunk, amikor ezek egyszerűen irányíthatóak belső hálózatunkból? Ha becsönget valaki hozzánk, automatikusan szünetelhet a filmlejátszás, felkapcsolhat halványan a világítás a moziszobában vagy a nappaliban, ahol a tévét nézzük, hogy kisétálhassunk ajtót nyitni, vagy mobilunkon, tabletünkön beszélhessünk a kaputelefonnál álló vendéggel, illetve akár a telefonról be is engedhessük őt.

 

VI. Mert nem akarjuk magunkat és lakásunk jövőjét kiszolgáltatni egy gyártónak, vagy alig ismert, esetleg lassan elavuló szabványoknak

Nagyon-nagyon sok egyedi megoldás (gyártó) és kisebb-nagyobb, újabb vagy régebbi szabvány létezik az otthonautomatizálás terén. Ezekre az igény gyakorlatilag egykorú az elektromosság megjelenésével. Tűnhet egy gyártó rendszere akár tökéletesnek is számunkra, de nem lehet nem gondolni arra, mi lesz, ha megszűnik az adott cég? Ki fogja szervizelni a meghibásodásokat, és főleg hogyan lehet tovább bővíteni egy olyan rendszert, amelyhez már nincs támogatás, fejlesztés? Egyetlen gyártónak bizonyosan nincs megoldása mindenre. Ha nekem olyan eszköz kellene, amit ő nem gyárt, akkor sajnos – legyen bármennyi pénzem is rá – ilyet nem vehetek tőle. Ha az ő kapcsolója nem illik dizájnja miatt a lakás berendezéséhez (nincs az adott formában, színben), akkor kénytelen leszek beérni azzal, ami van, lemondva az ízlésem által kívánt termékről :( Ha lakásunkban egy újabb szobába szeretnénk Z-Wave-es radiátorszelepet venni, de közben megszűnt az a gyártó, akitől a többi helyiségbe már felszereltük a radiátorszelepet, semmi gond! Számos cég kínál a vezérlőközpontunkhoz pontosan ugyan úgy illeszthető, azzal teljesen kompatibilis szelepet. A konkurens gyártók ráadásul egyre kedvezőbb árakkal és szélesedő kínálattal (pl. szín- és formaválaszték) versenyeznek a vevőkért, ami egyetlen gyártó termékkínálatában érthető módon sosem fordul elő – sajnos.

Lehetséges, hogy 5 éve a világ legtöbb szakembere még egy adott megoldást favorizált, de mára az USA-ban 10 biztonságtechnikai cégből 9 már Z-Wave alapú rendszerekkel oldja meg a lakások, irodák okosítását. Egyrészt a biztonság, másrészt az óriásai termékválaszték miatt. A biztonság alatt azt is érthetjük, hogy biztonságban lesznek akkor és biztonságot nyújtanak vevőiknek, ha nem függ az általuk kiépített rendszer jövője egy-egy cég sikerétől vagy bukásától. Az autópályán való közlekedésről sem kell lemondanunk, ha egy autógyártó csődbe megy...

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció