Menu

Cart

NAD T 758 v3 – ERŐ ÉS TISZTASÁG

A NAD házimozi erősítője hozza a már tőle megszokott magas, ugyanakkor kifinomult teljesítményt, emellett pedig olyan extrákat kínál, mint például a BluOS multiroom rendszer és a szobaakusztikai korrekció.

Már legalább hét éve annak, hogy a NAD piacra dobta T 757 receiverét – tényleg ilyen sok időbe tellett a T 758 megjelenése? Hosszú időnek tűnik ez két modell között, azonban, mint kiderült, itt nem csupán egy NAD T 758-ról van szó, hanem egy NAD T 758 v.3-ról. Leszámítva az elődhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező erősítőket, nem sok maradt benne a régiből.

 

 

Felszereltség


A készüléket inkább nevezhetnénk házimozi erősítőnek, mint receivernek, ugyanis valódi rádió tunerrel nem rendelkezik – van benne viszont BluOS, mely elérést biztosít a Bluesound multiroom platformhoz, amin keresztül hallgathatunk internetes rádióállomásokat, így hát nyugodtan hivatkozhatunk rá receiverként is. Ami a teljesítményt illeti, a T 758 v3 hét erősítőcsatornája egyenként 60 W-ot biztosít. Azonban tekintve, hogy egy NAD-ról van szó, ez nem szabad, hogy megtévesszen bennünket. A NAD hajlamos visszafogottan nyilatkozni készülékei teljesítményét illetően. Ilyenformán a 60 W mind a hét csatorna egyidejű meghajtása esetén értendő – sztereo módban pedig 2 x 110 W-ról beszélhetünk.

Az elmúlt néhány évben a házimozi erősítők terén megfigyelhettük, hogyha egy készülék hét erősítőcsatornával rendelkezik, akkor csak két Dolby Atmos csatorna használatára van lehetőségünk. Amennyiben kilenc erősítője van, akkor általában alkalmas a négy Dolby Atmos csatorna kezelésére is. A NAD T 758 v3 ebben a tekintetben is különbözik. Noha csak hét erősítőcsatornát kínál, ha szeretnénk két erősítővel magunk bővíteni rendszerünket, a NAD pre-out aljzatait igénybe véve megvalósítható a négy Dolby Atmos csatorna. Mindez azt jelenti, hogy a készülék dekódolni fogja a teljes 7.1.4 csatornás Dolby Atmos hangzást. A teljes DTS:X élményről azonban le kell mondanunk, mivel a készülék ezt a formátumot egyelőre nem támogatja. Az alapvetően a hátsó háttérsugárzók meghajtására szolgáló két csatorna a megszokott rugalmasságot nyújtja: használhatjuk a front hangfalak kettős erősítésére, Dolby Atmos csatornák meghajtására vagy pedig egy második zóna létrehozására.

 

 

Moduláris felépítés: A hátsó panel szokatlan kialakítása a NAD moduláris felépítési elvének tudható be, melynek lényege, hogy a digitális audio és videoáramkörök a készülék bal oldalán lévő, cserélhető modulokon találhatóak, lehetővé téve a későbbi upgrade modulokkal történő cserét, illetve az esetleges bővítést.

Az egyik indok, ami miatt a gyártók folyamatosan fejlesztik házimozi erősítőiket, a változó szabványokban keresendő. A NAD T 758 v3 támogatja a HDR-es UltraHD videókat, illetve a HDCP 2.2-t, így UHD Blu-ray lejátszókkal is együttműködik. Meglepő módon a készülék hátoldalán mindössze három HDMI bemenetet és csupán egyetlen HDMI kimenetet találunk. Azonban feltesszük a kérdést: Hány forráseszközt szokott egy átlagos felhasználó csatlakoztatni? A három a legtöbbek számára valószínűleg elegendőnek fog bizonyulni. A NAD ezek mellett öt analóg audio bemenetet is kínál, kettő közülük a frontoldalon kapott helyett – egy pár RCA, illetve egy 3,5 mm-es jack aljzat. Ez utóbbi egykor a mérőmikrofon bemeneteként is szolgált, és ugyan még mindig ennek megfelelően van feliratozva, ez a funkció ilyen formában már nem használatos. A készülékről hiányzik a phono bemenet, továbbá nem kapunk analóg video be- és kimeneteket sem. Az erősítő rendelkezik azonban mind WiFi, mind Bluetooth képességekkel (ellenben Ethernet csatlakozóval nem). A hálózati funkciók a négy aljzattal ellátott USB hub segítségével biztosítottak – ennek két aljzatát a WiFi, illetve a Bluetooth adapter foglalja el. A WiFi adapter, úgy tűnik, csak egysávos, 2,4 GHz-es támogatást kínál (legalább is nem látta az 5 GHz-es hozzáférési pontunkat). A készülék belsejében a BluOS operációs rendszer dolgozik, mely támogatja a Bluesound multiroom rendszert, így a NAD használható annak részeként. A hálózati funkciókra szükség van továbbá a Dirac Live LE kalibrációs rendszer használatához is.

 

 

Beállítás


A hangsugárzók beállítása két szakaszban lehetséges a NAD T 758 v3 receivernél. Az első a régimódi folyamatot takarja: Bemegyünk a hangszóró-beállítás menübe, ahol megadjuk a méreteket és a vágási frekvenciákat. Ennek részeként beállíthatjuk az általunk használt magassági hangsugárzók fajtáját: Dolby-képes front, Dolby-képes surround, illetve Atmos front, middle vagy rear. Ezután eldönthetjük, hogy igénybe kívánjuk-e venni a Dirac-ot, vagy a távolságokat és a szinteket kézileg állítjuk be. A Dirac a helyiség és a hangszórók sajátosságainak megfelelően hangolja be rendszerünket, emellett beállítja a fázisokat is, ezzel biztosítja a koherens hullámfrontot.

 

 

Használat


A készülékben dolgozó erősítők várakozásainknak megfelelően elsőosztályú teljesítményt nyújtottak. Olyan szintekig hajtották meg valamennyi hangszórónkat, melyet az adott forrásanyag megkívánt – még a nagy állóhangfalak mélyeinél is. Egyszer sem volt az az érzésünk, hogy hiány lenne erőtartalékból, akár zenével, akár mozifilmekkel teszteltük. A rendszer fókuszában egyértelműen a tiszta hangzás áll. A készülék távirányítóján találunk egy Surround Mode gombot, melynek megnyomásával végiglépkedhetünk a rendelkezésre álló audio módokon. Sztereo jel esetén választhatunk a különböző Dolby Surround és DTS Neo 6 módok közül, illetve találunk itt még egy EARS elnevezésű, valamint Enhanced Stereo módot is. DTS surround formátumú anyagoknál egyedül a „Direct” és „Stereo Downmix” opciókkal találkoztunk. Dolby Digital hangsávok lejátszása Dolby Surround módban is lehetséges volt, kiaknázva a magassági hangsugárzókban rejlő lehetőségeket.

Az erősítő nagyjából tökéletesen kezelt bármilyen videoanyagot, amivel csak próbára tettük. Ezek közt szerepelt 60 fps UltraHD HDR video BT.2020 színtérrel, valamint Dolby Vision is. A NAD készüléke videofeldolgozást nem végez, így a hangerő-szabályozás nem kerül plusz rétegként kijelzésre képernyőnkön. Ha megnyomjuk a „Menu” gombot, a kép eltűnik, és helyét egy 1080p felbontású menü veszi át. Amennyiben projektort használunk, valószínűleg várnunk kell ilyenkor néhány másodpercet a kép újraszinkronizálására. Megemlítenénk továbbá egy hasznos funkciót, mely különösen elnyerte tetszésünket, mégpedig, hogy beállíthatjuk, milyen információkat szeretnénk megjeleníteni a készülék frontján lévő kijelző két sorában. Ezek között szerepelhet a forrás, a hangerő, a video vagy audio mód vagy éppen információk a bemeneti jelről. Továbbá a távirányító „Display” gombjának segítségével a kijelző alsó sorában bármikor végiglépkedhetünk ezeken az információkon. Nagyszerű adalék ez mindazoknak, akik szeretik tudni, mit kapnak.

 

 

Hálózat


A WiFi beállítása a vártnál némileg több időt vett igénybe, noha a művelet elsőre igen egyszerűnek tűnt. A mellékelt WiFi adapter beizzításakor az hozzáférési pontként kezd működni. Ehhez tudunk kapcsolódni egy androidos vagy iOS eszközzel, melynek segítségével megadhatjuk az adapter számára a WiFi hálózatunk jelszavát – ezután csatlakozik a WiFi-hez. Mindez zökkenőmentesen működött. Következő lépésként – továbbra is követve a használati útmutató utasításait – letöltöttük, és installáltuk a BluOS alkalmazást (egy iPad Minire), ami ragaszkodott hozzá, hogy újra végigmenjünk ugyanezen a procedúrán. Ez ismételten sikerült, azonban kissé zavaró volt ugyanazt a folyamatot kétszer végigcsinálnunk. Hogy az app egyszerűen miért nem látta az erősítőt a hálózaton, rejtély marad a számunkra. Miután az app sikeresen kapcsolódott az eszközhöz, jelezte, hogy valamelyik firmware frissítésére van szükség. Ezt engedélyeztük, mire az alkalmazás munkához látott. Pár óra elteltével azonban a képernyőn még mindig a „Felkészülés a telepítésre” üzenet fogadott minket. Így aztán újraindítottuk, majd pedig gond nélkül csatlakozott. Ezután ellenőriztük az erősítő menüjében, hogy szükséges-e bármilyen további frissítés – és mint kiderült, a BluOS rendszer továbbra is frissítésre szorult. Ez viszont már hamar és minden buktató nélkül végbement.

 

 

Következő lépéseként úgy döntöttünk, sztereo zenehallgatással folytatjuk a tesztelést. Ehhez elindítottuk megszokott DLNA zenelejátszó szoftverünket, ami azonban nem érzékelte az erősítőt. Úgy tűnik, a NAD nem támogatja a DLNA-t. Körülnéztünk egy kicsit a beállításai között, ahol ráleltünk egy hálózati megosztás funkcióra. Ez annyit jelent, hogyha kellőképpen ismerjük otthoni hálózatunkat, itt megadhatjuk a zenéinket tartalmazó mappa IP-címét, illetve a login információkat, ezt követően pedig az alkalmazás elkezdi az ott tárolt valamennyi zenefájl indexelését. Esetünkben durván egy órát vett igénybe a kiválasztott mappában található mind a 30,000 track számbavétele, majd az indexelés befejeztével bekerült egy „Library” pont a főmenübe. A zenefájlokat a rendszer Előadó, Album, Dalcím, Műfaj és Zeneszerző szerint indexelte, és természetesen lehetőségünk volt böngészni az almappákon belül is.

A hálózati audio lejátszás némi meglepetéssel is szolgált számunkra, méghozzá azáltal, hogy a DTS audio lemezekről származó ripeket megfelelően, többcsatornás DTS-ként adta vissza a NAD, nem pedig zajként. A legtöbb receiver ezt nem tudja. A készülék támogatta továbbá az MP3, az iTunes által használt AAC, az Apple Lossless és a FLAC formátumokat 24 bit/192kHz-ig. Akadozással vagy pufferelési problémával nem találkoztunk egyik fenti fájlformátumnál sem. Ellenben a receiver DSD támogatást nem kínál. Végül pedig még egy dolgot megemlítenénk: Nem igazán számítottunk rá, hogy a készülék hálózati lejátszáskor képes lesz kijelezni a zeneszámokhoz tartozó információkat a TV képernyőjén. Tévedtünk. A rendszer minden információt, valamint a lemezborítót is tökéletesen megjelenítette. A NAD beépített web interfésszel is rendelkezik, melynek segítségével konfigurálhatjuk a készüléket – ehhez elegendő beírnunk annak IP címét bármely másik, vele egyazon hálózatban található eszköz böngészőjébe.

 

 

 

Összegzés
A NAD házimozi erősítője nem feltétlenül a legmegfelelőbb eszköz azon felhasználók számára, akiknek fontos, hogy a készülék beállítása minél egyszerűbb és kézenfekvőbb legyen. Azonban a T 758 v3 valószínűleg közelebbi érdeklődésre számíthat mindazoktól, akik pusztán magas teljesítményre és tiszta jelkezelésre vágynak.

Hasznos fogalmak
BluOS streaming/multiroom: A T 758 v3 BluOS technológiával rendelkezik, így alkalmas a hálózaton tárolt zenei gyűjtemények streamelésére, illetve online szolgáltatások elérésére, emellett multiroom módban együttműködik BluOS kompatibilis hangsugárzókkal is.

Dirac korrekció: A NAD készülékében helyet kapott szobakorrekciós rendszer használata némileg összetettebb, mint a legtöbb AV receiver esetében alkalmazott rendszereké, mivel a szoftvert egy külső számítógépen szükséges futtatnunk – ami azonban lehet akár Windows-os, akár Mac. A távolságok és szintek kézzel történő beállítására nincsen lehetőségünk, mivel a helyiség akusztikájával és a hangsugárzókkal kapcsolatos anomáliáknak megfelelő hangolást a Dirac végzi el – részben – továbbá beállítja a fázisokat (biztosítva ezzel a koherens hullámfrontot), illetve a szinteket és a késleltetéseket is. A mérőmikrofon egy USB-s audioegységhez csatlakozik, melyet a receiverhez mellékelt USB hub valamelyik szabad aljzatára csatlakoztathatunk. Ezután a NAD weboldaláról le tudjuk tölteni, majd számítógépünkre installálni a készülékhez alkalmas Dirac Live LE szoftvert. A program futtatásakor a Dirac feltérképezi hálózatunkat, hogy megtalálja a NAD erősítőt. Ekkor követjük a szoftver által adott utasításokat – mindez kissé régimódinak és nehézkesnek tűnt számunkra, ellenben működött – hogy a jelszintek biztosan megfelelően legyenek beállítva, ezt követően pedig elindítjuk a bemérést. A folyamat során a rendszer kilenc különböző mérési pontot használ. Miután a mérés befejeződött, a Dirac grafikus formában prezentálja számunkra a végeredményt, továbbá a rendszer által javasolt EQ görbét is valamennyi hangszóró esetében. Az „Optimalizálás”-ra kattintva a szoftver kiszámítja a szükséges módosításokat, majd megkapjuk a hangsugárzóinkra vonatkozó módosított eredményeket (feltételezve, hogy azok valóban a számításoknak megfelelően reagálnak). Ezután az elvégzett módosításokat a szoftver segítségével rátöltjük a NAD receiverre, majd az „Alkalmaz” gombra történő kattintással (mint említettük, a folyamat itt-ott kissé nehézkes) aktiválhatjuk őket. Ugyebár említettük, hogy a Dirac a rendszerünk hangolását „részben” végzi el. Itt jön a képbe az „LE” megnevezés, ugyanis a készülékkel ingyenesen használható szoftver csak a 20 és 500 Hz közötti tartományt kezeli. A Dirac teljes, fizetős verziója (mely 99 dollárért vásárolható meg) azonban már a teljes audio tartományban dolgozik.

Szerző: Markovits Tamás

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció