Menu

Cart

AudioQuest Monsoon és Blizzard tápkábel teszt

Nem is olyan régen két olyan AudioQuest tápkábelhez volt szerencsénk, amelyek igazolták, hogy a belépő kategóriának van létjogosultsága. Mindkettő NRG megérte az árát, a kettő közötti különbségét pedig érezni lehetett. Most egy kicsit feljebb lépünk a Monsoon és Blizzard által, amiket már valamennyire komolyabban kell vennünk.

 

 

Az AudioQuest NRG-Y3 és NRG-Z3 kábelei, mint tesztünk során kiderült, azoknak készültek, akiknek már megfelelő, audiofil berendezéseik vannak, viszont a gyári "drótokat" szeretnék lecserélni valami jobbra, de relatíve kis befektetéssel. Jelen esetben hasonló a megközelítés, de nagyobb léptékű. Átlépjük a 100 ezres határt, az ember ilyenkor már nem kizárólag kalandban vagy kísérletben gondolkozik, a magasabb árat jobban alá kell támasztani. Létezett egy olyan teória, ami ma is megállja a helyét, miszerint a felhasznált kábelek összértéke egyezzen meg körülbelül az egyik elektronikai komponensével. Amennyiben ezt vesszük alapul, és még beleszámoljuk az összekötő, valamint hangfalkábeleket is, amelyekért szintén nem sajnáljuk a többletbefektetést, akkor már bizony elérünk egészen a high end régió alsó szintjéig, ami komoly dolog.

 

 

 

 

Az AudioQuest Monsoon és Blizzard eleve szintén komolyan néznek ki, itt már tényleg vaskos, tekergő kígyókról kell beszélnünk, de a lényeg ebben az esetben is belül rejtőzik. Míg sok váltóáramú tápkábel alacsony egyenáramú ellenállást biztosít a nagyáramú kereslet kielégítésére, az impedanciájuk szintén fontos a megfelelő és stabil teljesítmény érdekében. Ellentétben a legtöbb váltakozó áramú kábellel, az AudioQuest AC-k alacsony DC ellenállást egyesítenek.

 

 

 

 

Az AC földelővezetékek védelmet nyújtanak az áramvezetékek hibáival szemben, de antennaként is működnek, ezért indukált rádiófrekvenciás (RF) zajnak vannak kitéve, ami elkerüli a komponens tápegységeit, és jellemzően közvetlenül a rendszer legérzékenyebb áramköréhez kapcsolódik. A cég szabadalmaztatott Ground-Noise Dissipation technológiája jelentősen csökkenti ezt a torzulást, és nagymértékű zajszóródást eredményez a lehető legnagyobb sávszélességben. Egyedülálló áramkör topológiájuk egy közös fáziskioltó tömböt használ, együtt a saját dielektrikus anyagokkal, ezek által további differenciál lineáris szűrést biztosítva.

 

 

 

 

Minden húzott fémszál vagy vezető aszimmetrikus, ezért irányított és szemcsés szerkezetű. Ezek a kábelek vezérlik az eredményül kapott RF impedancia változást, elkülönítve a zajt, így kiiktatva a torzulást. A helyes irányt minden audio kábelben a használt fémvezeték sorozat meghallgatása határozza meg, ezeket ugye jelölni is szokták. A cég legtöbb modelljében a nyilak nem csak azt jelzik, hogy a Noise Dissipation részeként hogyan optimalizálják a fémirányú irányítást, hanem a pajzs és a GND aszimmetrikus rögzítését is jelzi a teljes rendszer teljesítményének optimalizálása érdekében.

 

Mindkét kábel igencsak vaskos és mindkettő esetében jellemző a merev kialakítás, így kezelésük gyakran lehet nehézkes, és szintén emiatt hajlamosak lehetnek kilazítani készülékeink IEC csatlakozóit, különösen, ha gyakrabban cseréljük azokat. Éppen ezért érdemes figyelmet fordítani a csatlakoztatáskor arra, hogy a kábel ne feszítse az IEC aljzatokat, így ez a probléma elkerülhető.

 

Az eddig leírt jellemzők a Monsoon és Blizzard kábelekre együttesen érvényesek, az utóbbinál viszont még valamit mindenképpen érdemes részleteznünk.

 

 

 

 

 

 

 

A szigetelés egy olyan dielektrikum, amelynek elektromos tulajdonságai befolyásolják a jel integritását. Az AudioQuest által szabadalmaztatott DBS egy erős, stabil elektrosztatikus mezőt hoz létre, amely telíti és polarizálja a szigetelés molekuláit. Ez minimálisra csökkenti a nemlineáris időeltolódásokat, így világosabb hangot kap a háttérből. Az RF Trap, ami eredetileg a cég Niagara sorozatú energiatermékei számára kifejlesztett technológiája volt, itt is felhasználásra került, beépítése a DBS akkumulátorcsomagba tovább csökkenti a rádiófrekvenciás zajt. A DBS akkumulátorok sok éven át kitartanak, a teszt gomb és a LED pedig lehetővé teszi az időnkénti ellenőrzést.

 

 

 

 

Ahogyan azt ígértük, a rendszerünkön nem változtattunk, tehát maradt a Parasound elő-végfok páros. Azt nem említettük még, hogy a készülékek hosszútávra lettek tervezve, mindkettőben túlméretezett alkatrészek vannak, amit tényleg csak az idő vasfoga kezdhet ki. Az NRG kábelek használatánál is éreztünk már valami pluszt, de az még nem igazán volt kézzelfogható, pontosabban ezekhez az elektronikákhoz még nem tudtak jelentős többletet hozzáadni. A Monsoon és Blizzard esete viszont más, ha nem is merőben. Azt már leírtuk, hogy a magasabb ár technikai téren rendesen alá van támasztva, a lényeg azonban most is a végeredményen, tehát a hallható, remélhetően pozitív különbségen lesz. A Monsoon-é volt először a főszerep, ahol megmutathatta a tudását. Élettel töltötte meg az előfokot, amihez először társítottuk, kicsit olyan volt, mintha lepucoltuk volna az áramköreit, így a jelek szabadabban áramolhattak. Összehasonlítva viszont a kifejezetten forráseszközökhöz szánt IsoTek EVO3 Elite tápkábelünkkel megállapítottuk, hogy a Monsoon sokat elvesz a hang tisztaságából, felbontásából, kissé fedetté téve a közép- és magastartományt. Természetesen a gyári "madzaghoz" képest még ezek mellett is óriásit lépünk előre. A Blizzardot ebben a felállásban a végfokba illesztettük, ami szintén érzékelhető változást, javulást mutatott. Amúgy sem jellemző a Parasoundra, hogy fogytán lenne erőből, most viszont mindent kézenfekvőbben tálalt, úgymond könnyedén. Érezte, hogy a "tápláléka" jobb minőségű, tartalmasabb, ez adott neki egy löketet, ami által természetesebbé vált az előadása. Egyszerűen nyugodtabb és stabilabb kézben tartotta azt az energiát, amit rábíztunk, magabiztosabb lett az előadás. Ez alacsony hangerőn is tapasztalható volt, ahol a finomabb részletek is jobb erőre kaptak, azonban az igazi pluszt nagyobb teljesítmény leadásnál érzékeltük. A tisztaság ebben az esetben sokkal tovább tartható volt, se a komponensek, sem mi nem mutattuk a fáradtság jelét, még komplexebb zenéken sem. A Blizzard mindezen túlmenően kifejezetten jót tett a rendszer dinamikájának és részletezőképességének, valamint a Monsoon esetében említett fedettség, fátyolosság teljesen eltűnt és kristálytisztán szólaltak meg a magashangok, míg a középtartomány immár nem nélkülözte a felbontást, a részletek fedetlenül áramoltak hangsugárzóinkból.

 

 

 

 

Azt tapasztaltuk, hogy az AudioQuest tápkábelek magasabb komfortzónába helyezték az erősítőket, sokkal kiegyensúlyozottabban tudtak teljesíteni. A csere természetesen most sem maradhatott el, de jelen esetben is az lett a felállás, mint a két NRG esetében, hogy a drágább kábel a végfokhoz tudott többet adni, az előfoknak bőven elég volt a Monsoon, ott nem volt feltétlenül indokolt a nagyobb befektetés. Úgy éreztük, most született meg az igazi egyensúly az elektronikák és az AudioQuest termékei között. A magasabb ár hozta a hozzá fűzött reményeket, audiofil komponensekhez bizony ezek valók, leegyszerűsítve: megérdemlik egymást.

 

Az AudioQuest kettő, magasabb árfekvésű kábele jelen esetben otthonra lelt. Megtaláltuk azt a nívót, amit teljes körűen képesek kiszolgálni, a tudásuk érzékelhető, annak pedig a legjavát tudják nyújtani. Biztosan szerényebb minőségű rendszerhez is jelentős pluszt tudnak hozzáadni, azonban ott még feleslegesnek tartjuk ennyi pénzt kiadni, az NRG típusok bőven megfelelnek. Akinek viszont van egy izmos és minőségi integráltja, netán elő-végfok párosa, az a Monsoon és Blizzard között válasszon. Mindkettőnek megkérik, viszont meg is érik az árukat. Mellesleg, jól is néznek ki. Érdemes elgondolkodni tehát azon, ha eddig nem tettük, hogy szeretett elektronikáinkat, és nyilván magunkat, esetleg velük tegyük boldogabbá.

 

IránytűÁr:

AudioQuest Monsoon: 88 900 Ft/1 m


AudioQuest Monsoon: 118 500 Ft/2 m


AudioQuest Monsoon: 148 100 Ft/3 m


AudioQuest Blizzard: 162 900 Ft/1 m


AudioQuest Blizzard: 207 400 Ft/2 m


AudioQuest Blizzard: 251 900 Ft/3 m

   

 

Összesített mérleg

 

+ Nagyon masszív, időtálló kivitelezés

 

+ Igazi audiofil elektronikákhoz készültek

 

+ Érezhető a beavatkozásuk, általuk kitisztul, dinamikusabbá válik a hangkép

 

- Illesztésük, merevségük miatt kezelésük nehézkes

 

Szubjektív vélemény - AudioQuest Monsoon

 

 

 

Hangminőség: 4
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4
Ár/érték arány: 4,5

 

 

Szubjektív vélemény - AudioQuest Blizzard
Hangminőség: 4,5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció