Menu

Cart

HEGEL H390 INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

 

A norvég gyártó új integrált erősítőjét vérbeli rebellisként aposztrofálja, amelynek beceneve Robin Hood. Az „angol betyár” az angol mondakör és folklór egyik legismertebb hősének története közismert – de ne arra gondoljunk, hogy a Hegel cég pénzt rabol és odaadja a szegényeknek. Ez a projekt a fejlesztés során azért kapta a Robin Hood nevet, mert valóban a gazdagtól (értsd: a legnagyobb, legdrágább erősítő-modelltől) vesz át tulajdonságokat és ezzel egy szerényebbnek ad lehetőséget. A H390 Rebel néven is ismert, sok referenciatermék hangzás-teljesítményének és szolgáltatásainak kínálatával áll elő, de tudását és hangzását a kategóriában megszokottnál alacsonyabb áron kínálja. Ebből a szemszögből nézve lehet egy lázadás a konvenciók ellen, miszerint csak a külön épített komponensek lehetnek jók. A H390 egy integrált egységben tálalja mindazt, amit több készülék összekapcsolásával szokás elérni.

A Hegel-csapat humorérzékére vall, hogy CD-lejátszójukat Mohican-nak hívják, mert ez valószínűleg utolsó a maga nemében, és a „The Beast” névre keresztelték a referencia erősítőt az alkalmazott technológia nagy része miatt. Nos, a kiváló erősítéstechnológia bekerült az új, de sokkal olcsóbb H390 erősítőbe, amely akár a „Baby H590” nevet is kaphatná. Az biztos, a H390 „Robin Hood” nem ebül szerzett jószág, hiszen fizetünk érte.

Ma az audio-piacon világszínvonalú hangot, meglepetésszerű hang energiát és több szolgáltatást kell nyújtani. Nos, lássuk, hogyan megy ez egy kortárs rebellisnek!

Teljesítmény: 2 x 250 Watt (8 Ohm)
Frekvenciamenet: 5 Hz – 180 000 Hz
Jel/zaj viszony: több mint 100dB
Áthallási csillapítás: kevesebb mint -100 dB
Torzítás: kevesebb mint 0,005%
Intermoduláció: kevesebb mint 0,01% (19kHz + 20kHz)
Csillapítási tényező: több mint 4000
Méretek: 440 x 145 x 430 mm
Tömeg: 20 kg
Ár: 1 890 000 HUF

Vizuálisan nemes forma, az egyszerűség és a funkcionalitás skandináv kombinációja. Az előlap dísztelen, lágyan ívelt, sima felületével biztosítja, hogy a figyelem nem terelődik el a muzsikáról. Egy középre helyezett élénk fehér fényű OLED-kijelző a tájékozódáshoz, a kettő, nagyméretű kezelőgomb a funkciók vezérléséhez, a hangerő beállításához áll rendelkezésre. Az aránylag magas lábak segítik a hőáramlást. Stabil felépítése és húsz kilogramm tömege bizonyítja, hogy sok minden került a készülékházba. Minimalizmusa jól illeszkedik bármelyik, akár a már kialakított hifi-enteriőrbe, sőt központi elemként (mivel egy erősítő ilyen) forrás-komponensekkel könnyen párosítható.

 

 

 

A Hegel mérnökei az analóg és a digitális szekciókat egyaránt nagy alapossággal tervezik. A H390 felépítése kettős mono, mert a szimmetrikus konstrukció még mindig a legjobb minőségű audio-átvitelt biztosítja. A H390 fel van szerelve a saját szabadalmú SoundEngine technológia második generációjával. Ez az áramköri specialitás egyesíti az „A”-osztály és az „A/B”-osztály erősítésének előnyeit. A negatív visszacsatolás speciális változatát használja, az erősített kimeneti jel egy részét visszajuttatja a bemenethez. Ez a jel vezérlésére szolgál, biztosítja, hogy az erősítő fokozat az optimális működési tartományban működjön.

A H390 korábbi társaihoz a már régebben bevezetett digitális platformon keresztül kapcsolódik, ami először a Hegel Röst modellben és a H190-ben volt található – ez a H590-ben kiteljesedett. A H390 digitális szakasza AKM AK4490 chip-re épül, egyedülálló abban, hogy a jel, a bemenettől és a jel típusától függetlenül, érintetlen marad és semmiféle többlet-alkatrész vagy praktika nem zavarja. A belső számítógép mintavételezi, hogy mi érkezik az erősítőbe, és összehasonlítja azzal, ami távozik. A számítógép kivonja a különbséget (a torzítást), majd hozzáadja a zenéhez, de fordított fázisban. A digitális átalakítási zaj (jitter) kiküszöbölésére új órajel-generátor lett tervezve. Követi a mintavételi metódust, amikor alacsony vagy nagy felbontású fájlt fogad, hagyja, hogy ezek az áramkörök a korlátjuk alatt fussanak. A megoldásnak vannak egyértelműen hallható és nyilvánvalóan mérhető előnyei, aminek eredménye, hogy a SoundEngine2 szinte minden, az erősítő által elkövetett hibát késlekedés nélkül töröl. Ez a digitális átalakítás legtisztább formája.

Az S/PDIF interfész a DoP-eljárással képes a DSD64 és az MQA fájlok lejátszására, a legmagasabb fájlminőséget azonban az USB-B port számára van fenntartva. A H390 S/PDIF-bemeneten PCM 32 bit / 384 kHz képes, támogatja az MQA 8X-et (352,8kHz / 384kHz), a DSD64 fájlok feldolgozását – USB-n keresztül DSD256 reprodukálása is kivitelezhető. A H390 az összes releváns médialejátszóval működtethető, digitális kimenő-jelük dekódolható.

 

 

Természetesen mindehhez bőséges csatlakoztatási lehetőségek szükségesek. Az analóg bemenetek közül egy szimmetrikus (XLR) és kettő aszimmetrikus (RCA). A digitális bemenetek választéka: egy koaxiális (BNC) és három optikai (S/PDIF), a digitális kimenetek között egy koaxiális (BNC) és egy optikai S/PDIF található. A legnagyobb elérhető felbontást egy USB csatlakozás és egy hálózati (LAN) szolgálja. Az MQA egyaránt támogatja az USB, BNC, optikai és koaxiális bemeneteket.

A H390 Apple Airplay és a UPNP streaming funkcióval rendelkezik, LAN-csatolón keresztül lép kapcsolatba a kiépített hálózattal. Ingyenes frissítéseket kínál a Spotify Connect, IP Control, Control4 és Roon tartalom szolgáltatóhoz és vezérlőhöz. A Control4 okosház automatizálási rendszer vezérlése előzetesen telepítve van, így az erősítő könnyen integrálható az otthoni hálózatba. Az összes bemeneten konfigurálható a hangerő-megkerülése, így integrálható egy arra alkalmas házimozi rendszerbe.

Úgynevezett megjelenítőként képes lejátszani az összes fájlt, amelyet a hálózatba csatlakoztatott számítógépen vagy az integrált kiszolgálón tárolnak. Az Apple AirPlay-n keresztüli UPnP-streaming nem igényel kábelt, az erősítő az összes AirPlay-kompatibilis eszközzel kommunikál. Az eszközök azonnal felismerik a H390-et. Rendelkezik Mfi tanúsítvánnyal (Made for iPod / iPhone / iPad), ezért akár egy iPhone felhasználható vezérlő pontként – kiválaszthatjuk a zenét a szerverről, hogy a H390 renderelő módban játsszon. Harmadik streaming opcióként a H390 a népszerű Spotify Connect kapcsolati lehetőséggel rendelkezik. Ezen túlmenően az erősítő készen áll, mint Roon végpont, a kiváló zenekezelő szoftverrel működtethető.

A különleges képességek sorában tudhatjuk az indítási/bekapcsolási hangerő előre történő beállítását, meghatározott maximális hangerő túllépésének megakadályozását, az összes bemenet konfigurálását és rögzítését, az IP vezérlést és a szoftver frissítésének lehetőségét.

Érdemes áttekinteni a nem mindennapi műszaki paramétereket is! A Hegel H390 erősítő a gyakorlatban a gyártó által megadott (250 Watt / 8 Ohm) névleges adatot meghaladó teljesítményt nyújtja. A kimeneten akár 2 x 270 Watt / 8 Ohm és 2 x 490 W / 4 Ohm is kinyerhető. Hektikus impedanciájú hangsugárzók esetére a minimális terhelés 2 Ohm lehet. A jel/zaj viszony nagyon alacsony, a H390 modell 90 dB S/N arányt biztosít. Az ide vonatkozó torzítási adat ugyancsak alacsony, a teljesítmény növelésével is csak óvatosan mászik fel, mindössze 0,0004-0,0028% (20Hz-20kHz, 0dBFs), de végteljesítmény közeli állapotban is csak 0,008% / 100W és 0,015% / 200W. Az USB digitális bemeneten nyerhető jitter mesésen alacsony, <10 femtosec, minden mintavételi arány mellett. A H390 nagyobb nyereséggel rendelkezik az előerősített kimenetnél, mint más Hegel modellek.

MEGHALLGATÁS


A nem kizárólag technikai megközelítésben az eredmény, a sokkal természetesebb és az analóg technikához hasonló, folyékony hangzás és realizmus. Annyi bemenet van, ha leírnám minden tapasztalatomat, az igencsak hosszú lenne. Álljon itt inkább egy összegzés!

Először is észrevesszük a reprodukció kiemelkedő tisztaságát. Amennyiben egy elektromos gitár gyönyörűen kapcsolt bevezetővel nyitja a dalt, a gitár hangja csodálatosan ezüstös. A gitáros ujjaival az acél húrokon csúsztat, szinte látjuk, hogy bal kezével a gitár nyakán sétál, és a pengetővel összehúzza a húrokat. Az énekhang érzelemmel büszkélkedik. A kellemes hang szinte viszi tekintetünket a hang színpad közepére, ahol az énekes előttünk áll. A holografikus ábrázolás a zenekar belépésével folytatódik. A gitárerősítő hallható zajt ad, ami „halhatatlanná” teszi a felvételt. Ugyanakkor a hangmérnök rögzítette a terem visszhang-csillapítását, a hang, ami hallatszik, az a tudatalatti hangszőnyeg, amely a fülünknek információkat ad a környező térről. Ennyi elegendő kedvcsinálónak egy blues-nóta többszöri meghallgatásához. Az ilyen precíz, részletes közvetítésnél az érzelmek átadásához nincs szükségünk szemekre.

Szimfonikus nagy-zenekar megjelenítésében domináns az átfogóan jó előadás. Elődjéhez képest a gömbszerű megszólalást a „fülnyitó” semlegesség és őszinte nyíltság váltotta fel, ami valljuk be, a legfőképpen szórakoztató. A zenehallgatás közben tapasztalt felfedezés, pedig a felvétel már sokszor hallottuk, mindig üdítő és újabb felvételek meghallgatására csábító. A szenvedély megjelenítése és a hozzá tartozó energia képes kifejezni a muzsika lényegét.

Többféle hangsugárzó párosításakor derült ki, hogy az erősítő karaktere minden tekintetben a zene megjelenítésének helyes útja. Könnyedséggel vett dinamikai akadályok, a hangszórók „kezelése” (damping) záloga a jó mély-hang-átvitelnek. A gazdag basszus biztosítja az alapot a ritmusszekcióban minden apró érintést tálaló dob mellett. Ahhoz, hogy a hangszerelésben fellelhető hangszerek hangzása megközelítse a valóságot a mély-hangok kezelése, a magasak csillapítottsága, a színpadtér és a ritmus veleszületett érzése, tehát egy H390 szükséges.

A H390 nem éppen annyira semleges hangzású, mint egy „egyenes huzal”, mert az a H590, de a Rebel közel van hozzá(!) Hiányként jelentkezik, hogy nincs fejhallgató kimenete vagy beépített phono-előerősítője, de ha ma egy erősítő beépített DAC-al rendelkezik, az a konkurenciánál is kevesebb analóg lehetőséget jelent. Az eddigi „Hegel ismereteim” alapján és a nagy-testvérhez mért hasonlósága miatt, érthető módon számítottam rá, hogy a Hegel H390 jó lesz, de nem gondoltam, hogy ennyire jó. Ez az egyik legjobb integrált erősítő, amit ebben az árkategóriában találunk. Nem kritizáljuk az EISA ítészeit sem – nem lódítottak.

KONKLÚZIÓ


A társaság az új erősítőt rebellisnek titulálja. Ezt az igazolja, hogy felajánlja a teljesítményt és a szolgáltatások nagy részét a referencia-termékéből, de alacsonyabb áron. A H390 valóban egy teljes szolgáltatást nyújtó mai termék. Nagyon nagy gondot fordítottak a tervezés minden lépésére, az egység-komponensek gondos megválasztására, megtervezésére és összehangolására.

Tudvalevő, hogy a világ legjobb mérőberendezése a saját fülünk, a H390 Rebel rendkívüli felbontást és zenei minőséget kínál, ami általában csak a csúcs-termékekben felfedezhető. A konvenciókkal való szembeszegülés a felhasználókat „erősíti”, mert ez a termék a nagyok között helyezkedik el a Hegel azon törekvésében, hogy a hagyományos és új jelforrások a legjobban hangozzanak. A H390 nemcsak az audiofil kategóriába tartozik, de előszobája a High-End zenehallgatási szintnek. Ezzel együtt egy kiváló termék, amelyet az egész család élvezhet a csúcsmodell árának feléért.

Pro
+ zseniálisan tervezett, „mindent egyben” konstrukció
+ a kezelés, a szolgáltatások és a hangminőség egyensúlyban az árral
+ kiváló a hangszórók vezérlése (damping)

Kontra
– nincs phono bemenet
– nincs fejhallgató kimenet

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció