Menu

Cart

Focal Chora 806 állványos hangfal teszt

Amint arról korábban már egy híranyagunkban beszámoltunk, a Focal bemutatta a vadonatúj Chora szériáját, ami jelenleg a cég belépő sorozatának felel meg. Pillanatnyilag kettő álló, valamint egy állványos hangsugárzó jelenti a felhozatalt, amelyek közül elsőként az utóbbit sikerült megszereznünk egy teszt erejéig.

 

 

Nem akarjuk a Focal-JMlab történetét részletezni, hiszen arra mindenkinek lehetősége van az interneten keresztül, viszont a húsz évvel ezelőtt debütált Chorus szériát mindenképpen meg kell említenünk, hiszen most a Chora azt váltja le. A Chorus egy egészen szép sikersorozatot indított el annak ellenére, hogy a cég akkor a külsőre még nem fektetett nagy hangsúlyt, bár így is jól meg lehetett különböztetni a termékeit más gyártóéktól. Ha visszaemlékszünk, az első Utopia is inkább a termetével és darabosságával vonta magára a figyelmünket, a dizájn terén a finomítások és a gondos munka csak az ezredfordulót követően vált felfedezhetővé. A Chorus sorozat három generációt élt meg, legutóbb bő tíz éve nyúltak hozzá érdemben, így elérkezett az idő egy alapos átalakításnak. A név Chora lett, az ár továbbra is megfizethető, a külseje megfog, a belső értékek pedig elvileg megtartanak.

 

 

 

 

A Focal mérnökei újra egy olyan belépő szintet akartak alkotni, ami bárki számára elérhető, minőség terén viszont annál feljebb léptek. Ennek egyik fő kritériuma az, hogy a tervezést és gyártást nem engedik ki a kezeik közül, minden a saját, francia gyárukban történik. A Chora 806 már a típusjelében is utal arra, hogy a Chorus 700 fölött helyezkedik el, akár a szintén kifutott Cobalt utódjának is tekinthetjük.

 

 

 

 

A Chora 806 esetében kétutas, basszreflex konstrukcióval van dolgunk, ráadásul teljesen új hangszórók kerültek beépítésre. A 165 mm-es mélyközép Slatefiber fantázianévre hallgat, és palahatású a színe, ami a hőre lágyuló polimernek és az újrahasznosított, szövésmentes szénszálaknak köszönhető. Ezek által a membrán sokkal könnyebbé vált, a csillapítás és a merevség viszont nőtt. Az innovatív megoldás révén a középhangok még dinamikusabbak és tisztábbak lettek, ami eleve a cég filozófiájának mindig is szerves részét képezte.

 

 

 

 

A másik védjegy a 25 mm-es, inverz dóm magassugárzóban ölt testet, ami alumínium és magnézium ötvözete, védelméül pedig sűrű és fix rács szolgál, ami nem befolyásolja a hangok terjedését és minőségét. Kettőjük munkája révén figyelemreméltó színpadképpel és valós, nagy hanghűséggel kecsegtet a Focal Chora 806.

 

 

 

 

A külső újításaként mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a nagyokból merítve a mélyközép sugárzó saját védőrácsot kapott, ami mágnesesen rögzül. A mágnes viszont csak három ponton került a masszív takaróelemre, így azt szemből kell ráhelyezni, ha azt szeretnénk, hogy ott is maradjon.

 

 

 

 

Az előlapon, alul elhelyezett reflexnyílás is megmaradt, a pereme természetesen le van kerekítve, hogy simább és egyenletesebb legyen a hangok terjedése. A Chora 806 összesen három kivitelben, világos és sötét fa, valamint fekete színben kapható, ezekhez a színekhez illeszkedik a hangszórókat és a reflexportot is körbeölelő díszítőelem.

 

 

 

 

A furnérozás a kategóriának megfelelő, nincsenek illesztési vagy felületi hibák, azonban itt is bevetettek még egy dizájnelemet. A világos fa előlapja még világosabb, a nálunk vendégeskedő sötété pedig kékes. Csupán némi fantázia kérdése az egész és tessék, máris kapunk egy igazán tetszetős és egyéni megoldást. Felül csupán a cég emblémáját láthatjuk, hátul pedig egy szimpla csatlakozóterminált, ami hétköznapi, de igényes kivitelű.

 

 

 

 

A Chora 806 a felhasznált anyagok és az igencsak tetszetős külső alapján magabiztosan indulhat a 200 ezer forintos ársávban, de az említett tulajdonságok révén elvileg már át is adható bestbuy díjért bizony most is hanggal kell bizonyítani.

 

 

 

 

A Focal a Chora 806 hangdobozt 20 m2-ig ajánlja, amit bőven teljesít. Ha már megemlítettük a korai dizájn "hiányosságait", szót kell ejteni a hangban történt változásokról is. Korábban elsősorban technicista megközelítéséről volt híres a cég, amin sikerült gyökeresen változtatni. A részletek feltárásából ugyan nem engedtek, de a hangkép már nem az a hűvös, mérnöki pontosságú, mint régebben, hanem sokkal szelídebb, barátságosabb, allrounderebb. Az első dolog, ami feltűnt, a specifikációban megadott 58 Hz, ami azt sejtetné, hogy a mélyhangból nem kapunk sokat. Vagy az adat nem stimmel, esetleg az 58 Hz már más értéket képvisel, de az is lehet, hogy a hallójárataink alakultak át, mert a Chora 806-nak rendkívül tisztességes mélyei vannak. Hallottunk ugyan már definiáltabbat hasonló termetű dobozból, izgágábbat és pontosabbat is, itt viszont inkább egy keskenyebb álló hangsugárzó jutna az eszünkbe. Korábban ez a mélytónus nem volt jellemző a cégre, örömünkre szolgál, hogy már erre is nagyobb figyelmet fordítottak.

 

 

 

 

Nem állítanánk azt, hogy a Chora a kategóriájában bármilyen téren kimagaslót nyújt, hiszen sem a magas-, közép- vagy mélyhangok területén nem sziporkázik, viszont ezek együtteséből alkotott valamit, ami kivívta az elismerésünket. Egyszerűen jó hallgatni. Már alacsony hangerőn is lazán betöltötte a szobát, hangosabban pedig koncertteremmé varázsolta. Nem stadionná, csak 20 m2-es klubbá, de ott nem hagyott szabad területet. Izmos erősítővel hajtottuk meg, nincs is olyan hangsugárzó, ami ezt ne hálálná meg, így a Chora 806 is nagyon örült neki. Biztosan elegendő lenne 50 W is, hiszen teljesen hétköznapi az érzékenysége, de ha lehetőségünk van, akkor ne spóroljunk a kakaóval.

 

 

 

 

Az extrém zenéktől eltekintve minden stílusban adtunk neki feladatot, és egyiknél sem vérzett el, de még enyhe kobakvakarást sem tapasztaltunk. Jazzen olyan mélységig ment a nagybőgővel, ami elég nagy meglepetésre adott okot, ráadásul nem brummogást hallottunk, hanem a húrokat, azok rezdüléseit. Nem precíziós a doboz, nem is minimonitor, ne várjunk hát tőle stúdiójellegű felbontást. A méretei által eleve nem lepődtünk meg azon, hogy nagyot szólt, hiszen itt állványos sugárzóról van szó, ebben pedig mindig is erős volt a Focal, már a JMlab-os időkben is.

 

 

 

 

A reflexport elől helyezkedik el, belekukkantva pedig látttuk, hogy a bélelőanyaggal sem spóroltak. A dobozokat masszív állványokra helyeztük, a hátsó és oldalsó falaktól bő egy méterre, és ezt követően sem jutott az eszünkbe, hogy a helyzetén változtassunk, egyszerűen nem volt szüksége a külső rásegítésre. Egységes, erős hangképet alkotott, ahol mindennek egyforma szerepet adott. Bejáratás alatt előfordulhat némi grízesség nagyobb hangerőn vagy összetettebb zenéken, de ez lényegében pár hét alatt el fog tűnni. Ez idő alatt élvezkedjünk, hallgassunk rajta dögös, akár elektronikus zenéket, majd jöhet a bensőséges jazz, vagy akusztikus muzsika. A Chora 806 ugyanis mindegyiken nagyon élvezetes perceket fog okozni.

 

 

 

 

A Focal Chora családjának egyetlen állványos doboza a Chora 806 egy roppant egységes hangsugárzó lett. 200 ezer forintért igényesen összerakott és kivitelezett külsőt kapunk, ami stílusos, egyéni, és még a részletekre is odafigyeltek a tervezésénél. A hangzása is hasonló, hiszen a zeneiségen, az előadáson van a lényeg. Ebben megmaradt a franciás lazaság, a mélytartományon jócskán emeltek, az összkép pedig tényleg egységes. Az audiofil kategória legalsó szegmensét képviseli, ám azon néhány jellemzőjével túl is lép, ahogyan azt a cég ígérte. Üde színfolt, klasszikus értékekkel. Egy olyan hangdoboz, ami bizony megéri az árát. Ajánlott Vétel, nem vitás.

 

Műszaki adatok
Kivitel: kétutas, basszreflex
Frekvencia-átvitel: 58 Hz-28 kHz (±3 dB)
Keresztváltási frekvencia: 3 kHz
Hangszórók: 165 mm-es Slatefiber mélyközép sugárzó, 25 mm-es alumínium/magnézium magassugárzó
Érzékenység: 89 dB
Névleges impedancia: 8 Ohm
Minimum impedancia: 4,6 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-125 W
Méretek: 210 x 431 x 270 mm
Tömeg: 7,35 kg
Ár: 199 990 Ft/pár
 

 

 

Mérleg

 

+ Egységes hangkép, kerek előadás

 

+ A korábbi Chorus családhoz képest sokkal több mélyhang

 

+ Egyéni külső, apró részletek

 

+ Elhelyezésre nem háklis, a zenék között sem válogat

 

+ Kiváló ár/érték arány

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4,5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció