Menu

Cart

LUXMAN D-380 CD-JÁTSZÓ

 

A japán Luxman Corporation az elektroncsöves készülékek szakértője. Működésének 94. évében ismét a technológia aranykorát idézi, ami a II. világháború utáni időszak két évtizedére tehető. A Luxman ezzel a modellel, és párjával az új LX-380 integrált erősítővel, visszatér az 1960-as, legendás 38-as sorozatához, annak kiviteléhez és alkatrészeihez. 1964-ben az SQ-38D volt az első jellegzetes, fakávás, elektroncsöves készülék. A Luxman a D-380 CD-játszóval az elektronikai ipar egyik legfényesebb hagyományát ünnepli. A D-380 többek között azzal a képességgel rendelkezik, hogy, a CD-lemez lejátszása közben, a csöves vagy a félvezetős kimenet bekapcsolásával megválaszthatjuk hangzásának lehetőségeit.

Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 000 Hz (+0, -0,2 dB)
20 Hz – 20 000 Hz (+0,1, -0,3 dB) cső üzemmód
Torzítás: félvezető: 0,005%
elektroncső: 0,8%
Jel/zaj viszony: félvezető: 115 dB
elektroncső: 105 dB
Méretek: 440 x 167 x 286 mm
Tömeg: 10,8 kg
Ár: 4985 EUR
A hagyományos Luxman formatervezés, a hangzás mellé, látványos élvezetet teremt a CD-lemezek meghallgatásában. A D-380 elegáns külső része egy teljes rack-méretű (440 mm széles) fadoboz, valódi fa furnér felülettel, annak érdekében, hogy megkülönböztessük a tranzisztoros és a vákuumcsöves gyártmány vonalat. A készülék külső felülete hagyományos vonalvezetésű, előlapján csak a működéshez legszükségesebb kezelőszervek találhatók. A készülék megjelenése különféle Luxman erősítő termékekkel kombinálva, mint például az LX-380 integrált erősítő egyedi jelenlét érzettel rendelkező, vizuálisan kellemes, mondhatni az analóg erő esztétikája. Egy kombináció, amely minden audio-rajongó arcára örömteli mosolyt varázsol.

 

 

Az előlap elegáns, szál-húzott felületű, figyelemre méltó az új termék kezelésének/vezérlésének tapintása, a csendes lemezfiók, amely nemcsak önmagában, de a többi részegység magabiztosságával együtt tűnik luxusnak.

 

 

A nagyméretű FL-kijelző kiváló minőségű, jól látható, négyszeresen nagyítható karakterekkel rendelkezik, ami nagyon hasznos a hallgatási helyen történő távvezérlés esetén. A kijelző narancssárga színe figyelembe veszi a hallgató helyiségek megvilágítási környezetét, míg a fényerő változtatása funkció a kijelző fényét teljesen kikapcsolhatja.

 

 

A D-380 CD-lejátszó vastag, alumínium alapra szerelt, bal oldali elhelyezésű mechanikával rendelkezik. Az új mechanikai kialakítás egy 8 mm vastag szilárd alumínium alappal, rezonancia mentesítéssel és a különböző egységek egymástól meghatározott távolság tartásával valamint árnyékolásokkal védi a meghajtó mechanizmust és a digitális jel olvasásának stabilitását. A D-380 készülék belseje elegendő térrel rendelkezik a vákuumcső üzemi hőmérsékletének kibocsátásához. A mechanika és az elektronikai részegységek elrendezése a jel és az áramellátás szempontjából ideális. Belátható, hogy a készülék hosszú élettartamra tervezett.

 

A digitális jel-kezelő áramkör a legmodernebb felépítésű. A tervezők nagy figyelmet szenteltek a DAC lapkakészlet megválasztásának. Átfogó hallgatási tesztek után a Luxman a Texas Instruments 32 bites PCM5102A-ját választotta. A Texas Instruments PCM5102A DAC chip támogatja a 32bit/192 kHz-es jelfeldolgozást és egy kiváló minőségű puffer erősítőt tartalmaz. A lemezen lévő jel pontos kiolvasását segítve a készülék fel van szerelve egy nagyon pontos órajel-generátorral és egy dedikált zajcsökkentő rendszerrel. A kapcsolható, 32 bit képességű, adaptált, konverziós digitális szűrő lehetővé teszi kétféle mód választását és ezáltal kétféle jel reprodukciót, a hangzás megváltoztatását lejátszás közben. Az 1. szűrő a normál impulzusválaszú (FIR típus), míg a 2. szűrő rövid, valós impulzusválaszt (IIR) biztosít.

 

 

A D-380 CD-lejátszó működtetésekor azzal a lehetőséggel is rendelkezünk, hogy választhatunk a nagy tisztaságú félvezető kimenet vagy egy vákuumcső kimenet között. A félvezetős áramkör közvetlenül kapcsolódik a DAC chiphez. Az ECC82 kettős trióda a JJ Electronic Szlovákia gyártmánya, mindkét csatornáért felel. Az ECC82 trióda csövet használó puffer áramkör a magas hangminőségű film-kondenzátorokhoz és egy dedikált kimeneti transzformátorhoz csatlakozik. A nyomtatott áramköri fő jelút oxigénmentes réz vezetőt tartalmaz, a mintázat a sarkokon lekerekített, ezért előállítási költsége a szokásosnál magasabb. A mérnökök úgy érzik, hogy a lekerekített nyomok simábbá teszik a jelátvitelt. Mindkét kimeneti szakasznak megvan a saját jellegzetes hangzása, a különbséget, természetesen, a megfelelő, harmonikusan megválasztott egyéb komponensek hozzáadásával képes bemutatni. Lehet fogadni, melyik szűrő-beállítás és melyik kimeneti lehetőség tetszett a legjobban!

 

 

A digitális audio kimenetek a hátlapon találhatók, a digitális jel koaxiális és optikai csatlakozókon keresztül is elérhető, a kimeneteket a távvezérlőn ki lehet választani. A kialakított hangrendszer jövőbeli bővítésének vagy korszerűsítésének lehetősége egy digitális felvevő vagy külső D/A-konverter hozzáadásával a még magasabb szintre emelhető.

A D-380-hoz elegáns, alumínium házzal ellátott távvezérlő tartozik, amely lehetővé teszi egy komplett Luxman hangrendszer kényelmes működtetését a hallgatási helyről. A szokásos funkciók kapcsolásán és szabályozásán kívül különleges szolgáltatása, hogy a távvezérlő gombjával akár négyszeresére is megnövelhető a kijelző karaktereinek mérete. A Clear gomb nyomva tartásával elérhető, az elektroncső kimeneti transzformátorának demagnetizálása. A szükséges funkciók kapcsolása gyors, sőt a kétféle lejátszási lehetőség kiválasztása is hamar végbemegy.

MEGHALLGATÁS


A Luxman D-380 CD-lejátszó magával ragadó hangulatát nem csak a fadoboz és a kivitel eleganciája, de a megszólaló kiváló hangzás is tükrözi. Hangminőségnek az analitikai teljesítményt, a tranziensek meglétét, a felbontást, a basszus tisztaságát nevezem.

Egy hegedű koncert felvételének meghallgatásakor a zenekar hangja finom részletekkel telített, a crescendo elhangzásakor akár hatalmas méreteket is tudott felmutatni. A dinamikai kontrasztok nagy lendületet és érzelmi áramlást mutattak, a tuttiktól kezdve a finomabb részletekig csodálatosan együtt-álló hangzással bír. A hegedűhúrok brillanciája és a játéktechnika kifejező és szenvedélyes, ízléses harmonikákkal és remek textúrával, ellentétekkel a zenekar vonósai között. Ugyanakkor (félvezetős módban) azt is érezni, hogy a legfelső hangjegyek kissé fényessé válnak, ez különösen jól mutatkozik a zenekari tuttiban és a legmagasabb hangok esetében. Elektroncsöves üzemben lenyűgöző a hangzás, „édesebb” és árnyaltabb, tele belső részletekkel, organikusabb. Úgy gondolom, hogy így jobb a bensőségesebb komolyzene hallgatáshoz.

Meghallgattunk opera felvételeket is, mert jellemző ahogyan ezeket a felvételeket rögzítik. Vagy színpadi előadás élő felvétele – és akkor a színpad hatása nagyon erős – vagy stúdió-koncert felvétel, amikor sterilebb hatást kapunk. Kritikusan nézve, ebben a műfajban a hangzás inkább aprólékos, mint „karcsú”, mert a részletek nem sikkadnak el. A tranziensek gyorsak, de nem hirtelen ütők, a szólamok világosak és megkülönböztetők, így bizonyos stabilitást hoznak a hangzásba. Az érzelmi hatások szempontjából átfogó, a folyékonyságra és az egyensúlyra, valamint az életérzésre összpontosít. A hang nagyon barátságos, zenéje vonzó.

Kevés szereplős (trio, vagy kvartett) felvételekből egy bizonyos hangszer több jó esetben abszolút élesen kirajzolódik a térből, a készülék hangzásban különös figyelmet fordít a részletekre és könnyedén bánik a dinamikával. Hosszú idő elteltével világossá válik, hogy Luxman lehetővé teszi a fáradhatatlan hallgatást. Egyszerűen az ideális az egyensúly. A sztereó tér szintézise kialakul, könnyedén elhelyezett hangjeleket hallani a hangszórók közötti térben. Különösen az ének és a zongora között nagyon helyes az egyensúly. Az éneket bizonyos helyeken a zongora fedezi, vagy fordítva, de az összes részletet átláthatóvá teszi. Az akkord- és a jobb kézjáték energiája is helyes, mindenekelőtt a zongora helyzetének megfelelő a sztereó térben. A zongorának és a teremnek a lehető leghatékonyabban kell szólni, nem tartalmazhat mesterséges színeket vagy „egyéb varázslatokat”.

A két analóg kimeneti feszültség és impedancia érték között különbség van! Az elektroncsöves üzemmódban 2.4 Volt, félvezetős üzemben 2.1 Volt a kimeneti érték – ezért a tranzisztoros üzem halkabb. A főbb változások ott történnek, ahol elvárható, a beszéd és énekhang zöngés mássalhangzói kissé sűrűbbek és „ízesebbek”, ha a csöves üzem van bekapcsolva. Természetesen, az elektroncsöves erősítés páros harmonikusai gazdagodnak. (A páros felharmonikusok összecsengnek az alap hanggal, rossz esetben viszont páratlan szorzatai az alaphangnak, ez disszonáns, ezért durva és sokat ront a hangminőségen.) Tranzisztoros üzemben a magas frekvenciák általában kissé ércesebbek. A meghatározható különbségek szintje nem csoda, hogy kicsi, elvégre egy tranzisztoros rendszer körülbelül háromszor drágább alkatrészekből konstruált, ha kiváló hangminőséget kívánunk megvalósítani. Mindkettő mód tiszta, semleges, jó hang teljesítménnyel rendelkezik. Időnként meg tudom mondani, hogy a rézfúvós hangszerek csak kissé élesebbek bizonyos instrumentumokon, vagy csak több apró részletekkel szolgálnak. Meglepő módon az eredmény olyan közel van egymáshoz, hogy csak az apró különbségek döntenek. Mindent egybevetve nehéz, de lehet különbséget találni a két kimenet között. Annak eldöntéséhez, hogy melyik tetszik igazán, több napos folyamatos meghallgatás szükséges. A meghallgatásból levont következtetések alapján az elektroncsöves üzemmódra és a 2. szűrőre esküszöm. A két kimeneti metódus hangzás-esztétikai érdemei alapján választottam.

KONKLÚZIÓ


A Luxman mérnökei sok mindent beleadtak a cél érdekében, hogy a D-380 CD-lejátszó könnyen használható, jó hangzású és vonzó legyen. Először is minden részletében sugárzóan luxus megjelenésű készülék. Aki értékeli a klasszikus audio-összeállítások látványát, annak ez egy gyöngyszem, az már csak hab a tortán, hogy a cég párosít hozzá egy integrált erősítőt is. Logikusan megtervezett kijelzője és a hasznos távirányító intuitív működést tesz lehetővé.

Ennél is fontosabb, hogy kiegyensúlyozott hangzása sokféle zenei műfajhoz alkalmas. Ára, még hazai értékítélettel is kifejezi azt a nagy értéket, amit a teljesítmény rendkívüli szintje mutat. Egy fél életre meghatározhatja hangláncunk alapértékét. Nem hiszem, hogy hajlandó lennék megválni tőle, mert nagy klasszikus.

Pro
+ elegáns kialakítás, abszolút csendes mechanika
+ elektroncsöves buffer-technológia
+ muzikalitás minden műfajú zene esetén
+ ár/érték arány rendben

Kontra
– SACD lejátszás hiánya

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció