Menu

Cart

Nordost Heimdall 2 és Frey 2 tápkábel teszt

A Nordost régóta komoly hírnévnek örvend az audiofil és high end szerelmeseinek körében - nem véletlenül. Norse 2 szériás kábeleik - melyek a belépő, Leif széria felett helyezkednek el - a legtöbb audiofil és high end rajongó igényeit messzemenőkig képesek kielégíteni. Tápkábelek esetében különösen nehéz dolga van a gyártóknak, hiszen míg a csúcsminőségű hangfal és interkonnekt kábelek magasabb ára már elfogadottnak mondható, az áramellátás –hangra gyakorolt hatásában sokan kételkednek. Nekik azt tanácsoljuk: hallgassák meg rendszerüket az északi istenek által nyújtott tápellátással és győződjenek meg saját fülükkel e termékek kiváló hangjáról!

 

 

Bevezetés - Nordost Heimdall 2

 

A viking mitológiában Heimdall a világokat összekötő híd, a Bifröszt őre, mivel szeme mindent lát, ami a 9 világban történik, hallása pedig oly kifinomult, hogy még a növekvő fű hangját is meghallja. A Nordost Norse 2 szériában a Heimdall termékvonal jelenti a legalsó szintet, de ez ne tévesszen meg senkit: már itt is akár high end-nek is nevezhető kábelt kapunk a pénzünkért, amiből nem keveset kell elköltenünk, ha isteni tápellátásra vágyunk. A Heimdall 2 köpenye piros színben pompázik, viszont áttetsző, így láthatjuk a belül csavartan, egymástól Micro Mono-Filament konstrukció teflon távtartóit, a segítségükkel levegővel is elcsatolt vezetőszálakat. A Nordost saját fejlesztésű, MoonGlo csatlakozóival szerelt kábel kellően vastag és komoly minőségérzetet közvetít. Ugyanakkor a gyártó szerint még az eggyel kisebb, Leif széria technológiáira épít, így tökéletesen kompatibilis azokkal. Kialakítása természetesen igényes, meglepő színével és átlátszó külső burkolatával kifejezetten meglepő kiegészítője lehet bármilyen rendszernek. Ára alapján valahová az audiofil és a high end kategória közé sorolhatjuk, teljesítményét is figyelembe véve nem alaptalanul.

 

 

 

 

Bevezetés - Nordost Frey 2

 

Frey a skandináv mitológiában a világosság felett uralkodó isten, a Vánok egyike, szimbolikájában a béke záloga. A nevével fémjelzett tápkábel használata során kiderült, hogy rá is szolgál nevére: minden idegesítő, zavaró tényezőt kiiktat, így számunkra már csak békés, nyugodt zenehallgatás marad - erről később bővebben. A Heimdall 2-höz képest vastagabb, ám belső felépítés tekintetében azonos kialakítású, lila színű tápkábel. A MoonGlo csatlakozókat és a levegős elcsatolást itt is megtaláljuk és a minőségérzet is hasonló, kiegészítve a vastagabb vezetők miatti plusszal.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet

 

E kábelek tesztje kategóriájukból adódóan megkívánja magas minőségű további komponensek használatát, hiszen egy kevésbé kifinomult rendszerben nem tudják megmutatni képességeiket. Éppen ezért tesztünkhöz Naim Supernait 3 integrált sztereó erősítőt, Parasound Zdac V.2 DAC-ot, valamint Monitor Audio Gold 300 hangsugárzókat használtunk. Hogy a lehető legnagyobb különbséget érzékelhessük, a gyári - egyébként nem használt - tápkábelekkel vetettük össze a Nordostokat.

 

 

 

 

Meghallgatás - Nordost Heimdall 2

 

A gyári után a Heimdall 2 kinyitotta a világot: megjelentek a finom részletek, eltűnt minden fedettség a hangból, valamint a térmélység és dinamika olyan mértékű növekedését tapasztaltuk, ami általában a hasonló kategóriás kábelek esetében szokatlan. Itt derült fény a Heimdall 2 nagy előnyére: nincs rossz értelemben vett "saját hangja" azaz nem módosítja a hangképet, hanem kiemeli a zeneileg lényeges elemeket és eltünteti a zavaró tényezők nagyrészét. Pontosabb és nagyobb hangszínpadot eredményezett: az eddig hangsugárzók felől érkező szólamok bekerültek egy mélységet is mutató térbe, és sokkal simábban, finomabban jelentek meg a hangképben. Maradéktalanul elégedettek voltunnk, de mit mutat ezután a Frey 2?

 

 

 

 

Meghallgatás - Nordost Frey 2

 

A Nordost Heimdall 2 után nagy elvárásokkal néztünk a nála kétszer drágább Frey 2 meghallgatása elé. Itt már nem csak a gyáriról cseréltünk, hanem a Heimdall 2-höz is hasonlíttuk a Frey 2-t. Tapasztalatunk szerint, amit a Heimdall 2 kihozott a rendszerből, azt a Frey 2 tovább fokozta, ugyanakkor szerencsére nem módosított hangkarakteren és a "sajáthang" sem jelent meg. A Heimdall 2-höz képest nagyobb nyitottságot és tisztaságot tapasztaltunk, különösen a középtartományban, míg a magashangok kicsivel selymesebbé váltak, tökéletes arányok mellett. A mélyek esetében a Frey 2 hozta ki Monitor Audio hangsugárzóinkból azt a borzongató produkciót, amit eddig csak szalonokban és bemutatótermekben hallottunk, jóval nagyobb értékű lánc után kötve. A kerek és feszes mélyhangok éppen az elfolyás határán szólaltak meg, de természetesen mindig pont a tökéletes időben fogta meg őket a Gold 300. Ki gondolta volna, hogy e hatás kiteljesedése éppen a tápkábelnek lesz köszönhető? A Heimdall 2-nél már említett tér és hangszínpad még nagyobb és pontosabb lett, valamint kialakult egy olyan jelenség - főleg a középtartományban - amit jobb szó híján egyfajta "lebegésnek" aposztrofálhatunk. Azaz a hangok messzire leváltak a hangsugárzókról és az az érzésünk támadt, hogy egy előttünk lévő, ám nagyon nagy térben jelentek meg, ami kiterjedésében messze felülmúlta a helyiséget.

 

 

 

 

Külön kitérünk a jelenlétérzet és intimitás hangsúlyos megjelenésére, amit egyik kedvenc anyagunk, a Steven Wilson által újra kevert Yes klasszikusokban hallottunk nagyon plasztikusan. A Close To the Edge "I Get Up, I Get Down" énekes tétele közben szinte éreztük, ahogy Jon Anderson pontosan mellettünk, a fülünkbe énekel; a hangok szinte leolvadtak a hangsugárzókról ahelyett, hogy azt hallanánk, hogy nagyon szépen és tisztán, de csak "valahol" énekel. Pazar élményben volt részünk, amit természetesen a lánc további elemeinek is köszönhettünk, de a Nordost Frey 2 tápkábel hozta ki igazán ezeket a csodás részleteket - óriási, ténylegesen háromdimenziós térben.

 

 

 

 

Összegzés

 

Az északi istenek bizony alaposan kitettek magukért és derekasan helytálltak tesztünk során. Bár sokféle táp- és egyéb kábel megfordult már kezeink között, ezek mégis emlékezetesek maradnak, különösen a Frey 2 elképesztő produkciója okán. Természetesen az egy kategóriával lejjebb pozícionált Heimdall 2 is kiemelkedőt nyújt, de lényeges, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy mindig a teljes rendszer árához mérten célszerű kiválasztanunk a kábeleket és egyéb kiegészítőket. Árazásuk okán a Heimdall 2 számára Ajánlott Vétel, míg a Frey 2-nek Kiváló Termék elismerést adunk.

 

Műszaki adatok - Nordost Heimdall 2Szigetelés: Fluorinated Ethylene Propylene (FEP)
Kialakítás: Micro Mono-Filament, fizikailag is elcsatolt, levegővel szigetelt szálak
Vezetők: 3 x 16 AWG
Vezető anyaga: ezüstözött, 99,99999 % tömör OFC réz
Váltóáramú ellenállás: 4,0 Ohm/300 m
Terjedési sebesség: a fénysebesség 85 %-a
Ár:

189 000 Ft (1 m)


249 000 Ft (2 m)


309 000 Ft (3 m)

 

 

 

Mérleg

 

+ Nagy dinamika, tér és pontosság

 

+ Remek közép- és magastartomány, fedettség nélkül

 

+ "Sajáthang" hiánya - nem változtat a hangkarakteren

 

+ Remek szigetelés és zajkizárás

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

 

 

 

Műszaki adatok - Nordost Frey 2
Szigetelés: Fluorinated Ethylene Propylene (FEP)
Kialakítás: Micro Mono-Filament, fizikailag is elcsatolt, levegővel szigetelt szálak
Vezetők: 5 x 16 AWG
Vezető anyaga: ezüstözött, 99,99999 % tömör OFC réz
Váltóáramú ellenállás: 2,0 Ohm/300 m
Terjedési sebesség: a fénysebesség 85 %-a
Ár:

499 000 Ft (1 m)


599 000 Ft (2 m)


699 000 Ft (3 m)

 

 

 

Mérleg

 

+ Drámai dinamika, tér és pontosság, hatalmas sztereótér

 

+ Remek közép- és magastartomány, fedettség nélkül

 

+ Döbbenetes intimitás és jelenlétérzet

 

+ Könnyed, szellős előadásmód a basszusok hiánya nélkül

 

+ "Sajáthang" hiánya - nem változtat a hangkarakteren

 

+ Remek szigetelés és zajkizárás

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció