Menu

Cart

KEF R11 állóhangfal – Az átható erő…

A KEF NEMRÉG MUTATTA BE A LEGÚJABB R SOROZATOT. AZ ELEGÁNSAN MAGAS R11 A SZÉRIA LEGELŐKELŐBB MÉRETŰ TAGJA, NEM KEVESEBB, MINT HAT DARAB HANGSZÓRÓVAL BÜSZKÉLKEDHET, DE TERMÉSZETESEN NEM EZ AZ EGYETLEN ÉRV, AMIÉRT LETESZTELTÜK…


Felépítés


Nemsokkal a piaci megjelenést követően máris tesztelhettük az új R sorozat legkomolyabb modelljét, az R11-et. Ő egy 3-utas basszreflex hangfal, amely impozáns méretétől függetlenül meglehetősen arányosan néz ki. A KEF berkein belül az R szériára illik a leginkább a konzervatív jelző, mivel a többi felső kategóriás gyártmányuk sokkal rendhagyóbb kivitelű. A KEF R11 tökéletes hasábforma éles sarkokkal és élekkel. A meglehetősen magas dobozban a legújabb Uni-Q meghajtó van (jelenleg ez a 12. generációja ennek a különlegességnek). A kettős iker basszus meghajtók ezek alatt és felett találhatók. Az R sorozat új Uni-Q-ját tovább finomították azért, hogy a fizikailag mindig jelen lévő káros hatásokat kiküszöböljék. A rezonancia-kölcsönhatásainak mélyreható vizsgálatával elemezték a rezgő rendszert és a membránokat tovább merevítették.

 

 

Ez az új magnézium-alumínium ötvözettel készített egység egy 125 mm-es közép-basszus meghajtóból áll, amelynek a közepére egy 25 mm-es alumíniumból készített (KEF által szabadalmaztatott merev kupolát építettek), mivel koaxiális felépítésről van szó mindkettő ugyanazt az akusztikai központot foglalja magában. A közép membrán egy sor domború, radiális kitüremkedést tartalmaz, amelyek a kúp merevségét növelik. Profilját úgy alakították ki, hogy megakadályozza a szóródást, vagyis csökkentse a reflexiókat. A hangszóróknak ezt a torzítást megakadályozó kialakítását úgy sikerült elérni, hogy összhangba hozták a magas sugárzó saját különleges formájú „mandarin” hangterelőjével (minden belső cikkelyhez tartozik egy külső profil).

A ‘hibrid’ basszusnyomók homorúra formált alumínium külső héjat tartalmaznak, amelyek papírkúphoz vannak illesztve. Ezeknek a membránoknak még szellőztetett körkörös perforációja is van, hogy rendkívül merev, de könnyű kombináció jöjjön létre, emellett kellő hőelvezetésük legyen. A dobozok kinézete számomra roppant megnyerő abból a szempontból, hogy a gumi peremeket rejtve találjuk, hiszen ezek inverz elhelyezése és a hangszóró körüli takaró karimák miatt, csak egy néhány milliméternyi légrés van a két elem között.
Mielőtt használatba vennénk a hangfalat, a dobozban található tüskével ellátott, stabilizáló lábakat nekünk kell a helyükre csavarozni. A zenebarátoknak szerintem ez a kis munka örömet okoz, mivel egyszerű, de rögtön megalapozza azt a bensőséges érzést, hogy közelebbi, fizikai kapcsolatba kerüljünk a saját hangfalunkkal.

 

 

Hátul, két szabályozható átmérőjű reflexcső van egymástól jókora távolságra, ez lehetőséget ad a finomhangolásra, illetve a szoba akusztikájával való pontosabb illesztésre, ezenkívül módot ad a teljes, zárt rendszerű hangfallá való alakításra is.
A hangsugárzó kettős kábelezhetőséggel is rendelkezik, de a dupla terminált szokatlan módon hidalhatjuk át ha csak egy kábelt használunk, tehát nem egyszerű fém vezetővel vannak összekapcsolva, hanem elegánsan, egycsavaros megoldással tudjuk a műveletet végrehajtani.

A belső kialakítás gyakorlati haszna


A nagy T-alakú pólus mágnesrendszert továbbfejlesztették és még erősebbé tették, hogy még határozottabb mágneses teret biztosítsanak. A készítők nagy hangsúlyt fektettek a konstrukció rezgéseinek elnyelésére, ezért a dobozon belül egy olyan összetett merevítő rendszert alkalmaztak, hogy az Uni-Q meghajtók számára egy külön kis űrméretű kamrát biztosítottak. A hibátlan kinézetű hangoszlopoknak vonalban elhelyezett hangszóróit a szakma Array, vagyis vonalsugárzóként ismeri, ennek az elrendezésnek a legfőbb előnye, hogy a távolsággal nem négyzetesen csökken a hangnyomás, hanem csak kisebb mértékben.

 

 

A KEF-nek a legnagyobb elérhető teljesítménye 113 dB, igen impozáns érték és ez determinálja a felhasználhatóság szabadságát, lehet a normáktól eltérően, a szokásosnál is hangosabban hallgatni velük a zenét, anélkül, hogy megerőltetnénk a technikát. Ez a szabadon megválasztható hangnyomásszint, alkalmat ad a finom részletek legjobb kibontásához, személy szerint én ezért is kedvelem a nagy terhelhetőségű hangrendszereket. Mielőtt mélyebben belemennék a műszaki finomságok részletezésébe, előbb a gyakorlati tapasztalataimmal folytatnám…

Teszteljünk…


Egy ilyen, igencsak kiforrott hangfalnak kellenek az őt jól kiszolgáló, szintén magas színvonalú meghajtó elektronikák. Esetünkben a NAD Master széria elő és végfok kínálatából párosítottuk össze őket. A teszthez felhasznált hangfalkábel Inakustik Referenz és az összekötő XLR szintén Inakustik gyártmányú volt. A néhány napi járatás után meg kell mondanom, hogy nem sok változást éreztem a hangminőségben, de meg kell jegyezni azt is, hogy nem várok később sem mindent átformáló hatást tőle, mert a hangszóró felfüggesztések annyira kemények, hogy ezek „kilágyulására” és ezzel együtt a hangkarakter változására nem sok esélyt látok. Ami azonnal megfogott a hangzásban az a kifejezetten jó közvetlenség, amivel elég ritkán találkozik a hallgató. A hangszerek egyéni hangzása határozottan átüt a produkción. Hallgatás közben el tudjuk képzelni magunkat a színpadon, úgy halljuk a zenét, ahogy a keverésnél a hangmérnök megkomponálta a felvételt. A Republik zenekar, „Én vagyok a világ” albumán az „Engedj közelebb” c. számában például az elég nagyra feltolt visszhang hatása tökéletesen átadta azt az élményt, amelyet egy élő koncert alkalmával, egy nagy stadionban megtapasztalhatunk.

 

 

A Red Hot Chilli Peppers, „Californication” c. számában az énekes közelebb lépett hozzám, míg a zenekar többi tagja a színpadon hátrébb játszva tette tökéletessé a mondanivalót. Azt akarom ezzel a két példával leírni, hogy most nem csak szól a zene, de jobban be vagyok vonva, az előadásba, mint egyéb esetben. A hangtér példaszerűen széles és a mélységi dimenziók is határozottak. A hangok kristály tiszták, a részletek kibontása tökéletes. A magas hangokat a KEF mindig is nagyon jól és szervesen tudta integrálni a hangzás összességébe, ez most sem történt másképp. A legfelső hangtartomány egy cseppet sem tolakszik agresszíven. Az R11-nek a magasai finoman, de határozottan kontrolláltan vannak jelen, talán ez a koherens megszólalás az egyik legalapvetőbb pillére. Tesztalanyunk egyelten hátrányaként az elhelyezést említeném, mert a beállítás során úgy tapasztaltam, hogy ha szereti mögötte nagyobb a szabad tér. A KEF R11-nek a klasszikus zene reprodukálása könnyedén megy, miközben a hangfal oldalát akár a leghangosabb részeknél is megérintve, szinte teljes rezgésmentességet tapasztalhatunk. A hangszerek nem tolakodnak egymás elé, nem érződik úgy, hogy esetenként spontán kilépnek a színpadból, vagy egymásra torlódnának. Egészen más a helyzet, amikor a szólók következnek, mert akkor a hangszer, vagy az énekes szépen előre lép, amit meg is érzünk, bár ezt azért felvétele válogatja.

 

 

Összegzés


Számomra úgy tűnik, hogy a KEF elérte azt, amit ki lehet hozni ebből az adott technológiából. Az R11 előadásmódja élőszerű, zavaró részletek nélküli. A gyártónak vannak magasabb kategóriájú hangfalai is, ezek a Blade, illetve Muon, de ez már egy másik történet… A referencia szintű eszközöknek azonban mindig van egy nagy hátrányuk: ezekért már mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

Technikai jellemzők

 

Felépítés Három utas, bass reflex
Meghajtók: Uni-Q Driver Array:
Magas: 25mm alumínium dome
Közép: 125mm alumínium cone
Basszus: 4x 165mm hybrid alumínium
Hangváltó: 400Hz, 2.9kHz
Frekvencia menet: (-6dB)
Reflexcső hangolása: (-6dB) 30Hz – 50kHz
26Hz
Frekvencia menet: (±3dB) 46Hz – 28kHz
Harmonikus torzítás (90dB, 1m) <0.3% 0.3% 120Hz – 20kHz
Maximum hangnyomás: 113dB
Ajánlott erősítő teljesítmény: 15 – 300W
Impedancia 8Ω (min.3.2Ω)
Érzékenység: (2.83V/1m) 90dB
Súly: 37.7 kg
Méretek: (H x W x D) 1249x 200x 383.5 mm


Tesztösszesítő


Térleképezés: 96
Hangzás, hangképzés: 98
Részletek bemutatása: 98
Kivitelezés: 96
Dinamika, életszerűség: 98
Gyakorlati értékelés (átlag): 97
Ár/érték arány: 9,7
Értékelés: Kiváló/ csúcsminőség


Röviden és velősen


+ Kiváló részletek
+ Széles térábrázolás
+ Kiváló anyagminőség

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció