Menu

Cart

Bluesound NODE 2i hálózati zónalejátszó teszt

Napjainkban egymást szorosan követve érkeznek a hálózati zenelejátszók, kérdés, hogy a nagy kavalkádban megállja-e a helyét a Bluesound megújult, NODE 2i modellje.

 

 

Küllem

 

A Bluesound név sokaknak semmit sem mond, csakúgy, mint az anyacég, a Lenbrook csoport. De ha megemlítjük a csoport többi tagját, a NAD-ot, a PSB-t, sokan felkapják a fejüket. A NODE 2i elektronikai tervezésénél a NAD mérnökei is besegítettek, olyannyira, hogy az új NAD komponensek is képesek kommunikálni a Bluesound rendszerével.

 

 

 

 

A NODE 2i hivatalos neve: vezeték nélküli többzónás Hi-Res zenei streamer. Elsődleges feladata az internetes vagy külső merevlemezen tárolt zenei anyagok megszólaltatása. Kinézete elegáns, egy vastagabb könyv méretű, elegáns matt, fehér vagy fekete színű műanyag készülékház, valamint a fedőlapba integrált, érintéssel vezérelhető kezelőpanel tárult elénk a készülék kicsomagolásakor. Az előlap egyszerű, egy állapotjelző LED-et és egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack aljzatot találtunk rajta mindössze, és elrejtve egy infra érzékelőt is.

 

 

 

 

A hátlapon bőségesek a csatlakozási lehetőségek, balról jobbra haladva: egy pár analóg sztereó RCA kimenet, amit az applikációból vagy a fedőlapba süllyesztett panelről vezérelhetünk, így akár aktív hangsugárzókat is kiszolgál, mint előerősítő. Mélysugárzó (RCA) kimenet aktív hangsugárzók táplálására, optikai és digitális koaxiális kimenet külső DAC használata esetén, kombinált analóg/optikai 3,5 mm-es Jack bemenet külső eszköz csatlakoztatásához. Trigger aljzat, mely alkalmas az eszköz vezérlésére, infra vevő bemenet, LAN bemenet vezetékes internethez, USB A pendrive vagy HDD csatlakoztatásához. Mini USB szerviz célokra és végül a borotva/piskóta hálózati csatlakozó.

 

 

 

 

A belső tartalom is frissült. Ami az előd, NODE 2-ből hiányzott, az a kétirányú kommunikációra alkalmas Bluetooth 5 chipkészlet, amin keresztül küldhetünk zenét mobil eszközünkről vagy a vezetékmentes fejhallgatónkat hallgathatjuk a NODE 2i-re csatlakozva, mindezt aptX kodeknek köszönhetően akár CD minőségben. Újdonság az AirPlay2 kapcsolat - így az Apple ökoszisztéma elérése, akár iTunes könyvtár kezelése. Új az Amazon Alexa és az Amazon Echo integráció lehetősége, a Windows 10 támogatás és a kétsávos WiFi is.

 

A lejátszó vezérlése az ingyenesen letölthető BluOS szoftver feladata.

 

 

 

 

Beüzemelés

 

A NODE 2i beüzemelése roppant egyszerű, hagyományos lejátszóként csatlakoztatjuk meglévő rendszerünkbe, igény szerint analóg vagy digitális jelkábellel. Az internetre csatlakozhatunk kábellel vagy a beépített WiFi-nek köszönhetően vezeték nélkül. A NODE 2i bekapcsolása nem egyértelmű, fizikai Power gomb ugyanis nincs rajta. A fedőlapon található érintőpanelen a Play/Pause ikont kell hosszan nyomni, ekkor éled fel az eszköz. A beüzemeléshez szükséges egy okostelefon vagy tablet, amire letöltjük a BluOS alkalmazást. A telepítés befejeztével megkeressük az elérhető eszközöket, ahol már látszik a NODE 2i. Az applikáció segítségével tudjuk konfigurálni a WiFi kapcsolódást, a TIDAL vagy Spotify bejelentkezésünket. Ezek után indulhat a zenehallgatás.

 

 

 

 

Használat közben

 

Tabletről a kezelés pofonegyszerű, a menü átlátható, logikus ráadásul magyar nyelvű. Választhatunk a TuneIn menüben elérhető számtalan rádióadó közül, hallgathatjuk a TIDAL-on elmentett zenéinket, és ami igazán univerzálissá teszi a NODE 2i-t, csatlakoztathatjuk hozzá zenei gyűjteményünkkel teli külső merevlemezünket.. A teszt során az USB bemenetre egy 2 TB-os külső merevlemezt csatlakoztattunk saját áramellátással, igaz a rajta tárolt zeneszámokat a NODE 2i újra indexelte, így ez majdnem 40 percet vett igénybe, de utána gond nélkül, és ami nagyon fontos, villámgyorsan navigált a mappákban lévő zenék között. A kiválasztott zeneszámra kattintva azonnal elindult a lejátszás, előadó, számcím, lemezborító, úgy ahogy kell. A Bluetooth alkalmazás remekül működött, a telefon azonnal kapcsolódott, az átküldött zene kiváló minőségben szólalt meg. A kétirányú kapcsolatnak hála képes volt csatlakozni Bluetooth fülhallgatóhoz, így fotelban, kábel nélkül, tableten böngészve hallgattuk kedvenc zenéinket. A NODE 2i többzónás rendszerben kiválóan használható, a BluOS alkalmazásban testre szabhatjuk az otthoni rendszerünket, mivel több Bluesound eszközt tud kezelni. A csatlakoztatott lemezjátszó vagy CD-lejátszó hangja megszólaltatható a lakásban található Bluesound hálózatképes hangszórókon.

 

 

 

 

Okosotthon rendszerbe is integrálható, a hazai forgalmazó a Control4-hez ajánlja a NODE 2i-t. Nálunk a teszt során egy roon rendszer is működött, így mivel a NODE 2i roon-képes eszköz, kipróbáltuk hogyan szerepel. A roon rendszer lényege, hogy egy fő eszköz látja el a szerver feladatokat, hozzá csatlakoznak a külső eszközök, lejátszók, HDD-k. Rajta keresztül konfiguráljuk streaming előfizetéseinket, TIDAL, Spotify stb. A szerver gép látja a lakásban található roon-képes eszközöket és tudja azokat vezérelni úgy, hogy egy mobil applikáció segítségével bármely eszközünkre küldhetünk zenét, mivel a roon a lejátszást a külső eszközre irányítja, így más-más eszközön más-más zene szólalhat meg. A rendszer a NODE 2i-t azonnal érzékelte és integrálta az elérhető eszközök közé. A csatlakozás egyéb beállítást nem igényel, mivel azt előzőleg a szerver gépen már elvégeztük. A roon alkalmazásban kiválasztott zene azonnal megszólalt a NODE 2i-n.

 

 

 

 

Említést érdemel még az Amazon Alexa kompatibilitás, igaz ehhez szükséges egy Amazon Echo okoshangszóró.

 

Hangminőség

 

A Bluesound NODE 2i tulajdonképpen egy meglévő hifitornyot kiszolgáló eszköz, így a hangja úgy dominál a rendszer egészét tekintve, mintha például CD-játszó lenne. Analóg RCA csatlakozókkal hagyományos sztereó erősítőre kötve a zene minőségi szintet lépett, és ami egyértelmű, hála a NAD hathatós közreműködésének, a dinamika, a színpadkép és a balansz hibátlan volt. A zenei források közötti különbségek ugyan hallhatók, de nem voltak zavarók. Ami a NODE 2i erőssége az a MQA támogatás, így a TIDAL alkalmazással eredeti minőségben hallgathatjuk a Master Audio felvételeket, ami hátborzongató finomsággal és részletességgel szólaltak meg. A külső HDD-n tárolt nagyfelbontású zenék hibátlan minőségben csendültek fel. Az internetes rádióadók minőségi szórása nagy, a kiválótól az éppen csak hallgathatóig minden megtalálható. A digitális koaxiális kimenetről igény szerint külső DAC-ra is csatlakozhatunk, ezzel tovább javíthatjuk rendszerünk hangminőségét. A Bluetooth kapcsolat jó minőségű. Az aptX-nek köszönhetően közel CD minőségben hallgathatjuk zenéinket, persze ha telefonunk Android 8.0-nál frissebb és átállítottuk a fejlesztői beállításokban a kodeket aptX-re.

 

 

 

 

Végszó

 

A Bluesound NODE 2i egy nagy tudású és kiváló hangminőségű eszköz mindazoknak, akik szeretnék meglévő rendszereiket kibővíteni az internetes streaming lehetőségével és élvezni akarják a tabletről történő vezérlés kényelmét. Tudása lényegesen több, mint a mostanság kapható hálózatképes erősítőké. Erőssége a BluOS szoftver, ami logikusan és gyorsan teszi a dolgát. Könnyedén illeszthető okosotthon rendszerekbe. Jelenlegi NODE 2 tulajdonosoknak markáns különbséget csak a Bluetooth szolgáltatás jelenthet. Mivel nálunk még az Amazon Alexa és a Siri nem mindennapi része az otthonoknak, a NODE 2i okos asszisztens vezérlése sem biztos, hogy döntő érv mellette. Építési minőségével, tudásával és nem utolsósorban hangminőségével nálunk kiérdemelte az Ajánlott Vétel címet.

 

Műszaki adatok
Rendszer típusa: vezeték nélküli többzónás Hi-Res zenei streamer
Vezérlő chip: ARM CORTEX A9, 1 GHz
Bemenetek: USB-A, optikai-3,5 mm-es Jack, Ethernet
Kimenetek: sztereó RCA, digitális optikai és koax, 3,5 mm-es fejhallgató Jack, mélysugárzó, trigger (12 V)
Kapcsolódás: LAN, Dual WiFi, Bluetooth 5.0 aptX HD
Támogatott formátumok: MP3, AAC, WMA, OGG, WMA-L, ALAC, OPUS, FLAC, MQA, WAV, AIFF
DAC: 32 bit/192 kHz
Jel/zaj viszony: 110 dBA
THD+N: 0,005 %
Támogatott felhőalapú szolgáltatások: Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer, Qobuz, HighResAudio, Murfie, Napster, KKBox, Bugs, Taihe Music ZONE, SoundMachine
Integrációs partnerek: Control4, RTI, Crestron, URC, push, iPort, ELAN, Lutron, roon, Amazon Alexa, Airplay 2
Teljesítmény-felvétel: 6 watt
Méretek: 220 x 46 x 146 mm
Tömeg: 1,12 kg
Ár: 189 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Bőséges szolgáltatás, könnyű kezelhetőség

 

+ Kiváló hangminőség

 

+ Könnyű integráció Multiroom vagy okosotthon rendszerekbe

 

+ Külső HDD-n tárolt zenegyűjtemény kezelése

 

+ Bluetooth fejhallgatók használata

 

+ A BluOS applikáció tudása és kezelhetősége

 

- A hálózati borotva/piskóta csatlakozó megnehezíti az esetleges tápkábel tuningot

 

- A fehér színű burkolaton minden szennyeződés azonnal meglátszik

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4,5
Formaterv: 4,5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció