Menu

Cart

Denon DRA-800H hálózati sztereó erősítő teszt

A Denon termékei kivitelezésük és általános minőségük mellett többnyire hangminőségükkel is kimagaslanak versenytársaik közül. A DRA-800H hálózati lejátszó és integrált sztereó erősítő esetében viszont szolgáltatások tömkelegét is megkapjuk a remek hang mellé.

 

 

Bevezető és paraméterek

 

A Denon DRA-800H tesztelését megelőzően arra készültünk, hogy főleg temérdek szolgáltatására fókuszálunk, ám a nagy, ezüstszínű, integrált sztereó erősítő hangja egészen elvarázsolt minket. Dobozából kiemelve elölről karakteres, igényesen kidolgozott alumínium előlapot láttunk, két nagy potméterrel a jobb illetve bal oldalon. A jobb oldalival a hangerőt szabályozhatjuk, míg a másik a forrásválasztó. Az előlapot ezeken túlmenően egy nagy, monokristályos kijelző uralja, ami egyébként kiválóan használható a DRA-800H gyakorlatilag minden funkciójának elérésére és kezelésére.

 

 

 

 

Jobb oldalon alul USB-A bemenet helyezkedik el, azaz akár egy pendrive-ról is hallgathatunk nagyfelbontású zenéket kizárólag a DRA-800H használatával. A készüléket megfordítva tárul elénk a hátlap, számos különféle bemenettel illetve egy HDMI, valamint kettős kábelezésre és banándugók fogadására is alkalmas hangszóró kimenetekkel.

 

 

 

 

A szabvány IEC csatlakozó megléte is öröm, mivel így tisztább árammal táplálhatjuk a Denon mindenesét - ami pedig jobb megszólalást eredményez. A 2U magas DRA-800H kifejezetten nehéz, pontosan érezni a súlyán a benne lévő méretes trafó elhelyezkedését. Erre szükség is van, hiszen 8 ohmon csatornánként 100 W teljesítmény leadására képes, ami kétcsatornás kiépítés esetében is komoly erőtartalékokat kíván.

 

 

 

 

Szolgáltatások tekintetében a DRA-800H tulajdonképpen mindent (is) tud, ami ma elvárható vagy éppen elérhető, ennélfogva teljes rugalmasságot kínál forrásanyagok és forráseszközök tekintetében. Az alapnak tekinthető RCA csatlakozókon túlmenően - amikből egyébként kettőt kapunk - rendelkezésünkre áll még öt HDMI, egy MM phono, két optikai, egy koaxiális, valamint egy rádióantenna bemenet is. Ezen kívül találunk még egy Ethernet bemenetet illetve két kisebb WiFi antennát és számos kimenetet is: egy HDMI, egy RCA multiroom használathoz, egy RCA pre-out és a már említett hangsugárzó kimenetek.

 

 

 

 

Beltartalom

 

A gyártó külön kiemeli kommunikációjában az audiofil kondenzátorok használatát, valamint a trafó OFC réz tekercselését, amik szintén hozzájárulnak a minőségi megszólaláshoz. A beépített AK4458 DAC remek darab, ami a szokásosnak mondható 192 kHz/24 bit PCM audio felbontáson túl a DSD formátumot is támogatja 2,8 illetve 5,6 MHz felbontáson.

 

 

 

 

A DRA-800H forrásanyagok tekintetében sem válogat: FLAC, ALAC, WAV, DSD, de akár WMA és MP3 fájlok lejátszását is támogatja. Mivel bemenetek tekintetében bőséges a kínálat, gyakorlatilag bármilyen forráseszközt csatlakoztathatunk és a digitális/analóg konverziót a beépített DAC végzi. Ilyenek lehetnek a különféle streaming szolgáltatások, vagy WiFi, Ethernet és optikai csatlakozásokkal rendelkező eszközeink is. Így gyakorlatilag az okostelefontól kezdve a tv-n és a streaming szolgáltatásokon keresztül kedvenc NAS-unkig mindent csatlakoztathatunk hozzá. Mivel több HDMI bemenetet is kapunk, érdemes megemlíteni, hogy ezek a 60 Hz-es, 4K UHD videó dekódolását is támogatják, illetve rendelkeznek ARC (Audio Return Channel) funkcióval is, így a filmek hangsávjait is közvetlenül a DRA-800H dolgozza fel a HDMI porton keresztül. A HDMI portok HDCP 2.3 kompatibilisek, így az aktuális másolásvédelmi szabványoknak is megfelelnek, továbbá BT 2020 jeltovábbítással, HDR10, HLG és 4:4:4 Pure Color támogatással is rendelkeznek.

 

 

 

 

A beépített HEOS funkció segítségével - és kompatibilis eszközökkel - multiroom rendszert is építhetünk, ami támogatja a Spotify Premium, Deezer, Amazon Music, TuneIn Internet Radio, Sound Cloud, TIDAL és egyéb streaming szolgáltatásokat.. Sokrétű hangvezérlési opciókkal büszkélkedhet a Denon, mivel Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri megoldásait is natívan támogatja. Ezekkel váltogathatunk a bemenetek között, módosíthatjuk a hangerőt vagy átugorhatunk számokat, ha éppen ahhoz van kedvünk. A kettős kábelezést is kínáló hangsugárzó kimenetek támogatják az A, B, vagy A+B hangsugárzó kiosztást, valamint a HDMI-CEC szabványnak megfelelő intelligens távirányítók bármelyikével vezérelhetjük az erősítőt is.

 

 

 

 

A csatlakozás minden esetben egyszerű és könnyen megy, az integrációk is jól működnek. Külön kiemeljük, hogy sok más DAC-kal szemben ez a modell nem igényli külön driver telepítését, (legalábbis Windows 10 környezetben biztosan nem) hanem csatlakoztatást követően azonnal használható - ez szintén kényelmes és elegáns megoldás. De vajon hogy szól a Denon DRA-800H ekkora tudás mellett, az árát is figyelembe véve?

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Tesztünk során arra törekedtünk, hogy a DRA-800H olyan környezetben teljesíthessen, amiben hangja maximumát adhatja. Természetesen többféle, nagyfelbontású forrásanyaggal is kipróbáltuk, többféle forráseszközzel, de egyik esetben sem csalódtunk; talán a vezetékes csatlakozások egy kicsivel jobban szóltak, ezért a teszt meghallgatást ezekről végeztük. Láncunk így egy foobar2000-et futtató laptopból, a DRA-800H-ból illetve egy pár Monitor Audio Gold 100-ból állt, természetesen minőségi kábelezés használata mellett. Tisztában vagyunk azzal, hogy a high end irányába kacsintgató Gold 100 egészen más kategóriát képvisel, mint a DRA-800H, ugyanakkor ezekkel a kis, állványos hangsugárzókkal biztosan tudása legjavát adta. Tesztzenéinket is úgy állítottuk össze, hogy mindenféle stílust és megszólalást kipróbáljunk: akadt klasszikus, jazz, rock és még némi elektronikus is köztük. A tesztet természetesen alapos bejáratás előzte meg.

 

 

 

 

A DRA-800H megszólalása kifejezetten tiszta és zenei volt, bármilyen stílussal próbálkoztunk. A jelenlétérzet talán kevésbé kifejezett, viszont a hang dinamikus, a basszusok jól megfogottak voltak. A sztereótér nagyjából a hangsugárzók közötti távolságot érzékeltette, a térmélység elhanyagolható volt. Részletes, szép megszólalást kaptunk minden esetben, talán egy icipicit fedett középtartománnyal, ez azonban valóban csak nüánsznyi problémát jelentett. Soksávos, rengeteg hangszert megszólaltató felvételek esetében viszont az egyes hangszerek, sávok némiképp eltűntek, összemosódtak... azonban tudatosult bennünk, hogy egy 220 000 Ft értékű eszközt hallgatunk, ami ráadásul rendkívül sok szolgáltatást kínál. Ekkor viszont az az érzésünk támadt, hogy a költségoldalt is figyelembe véve szinte hihetetlenül jól szólt, gyanítjuk nem csak marketingszöveg volt a már említett kondenzátor és trafótekercselés, valamint a DAC is szépen teljesített.

 

 

 

 

Egy próba erejéig bekötöttük kedvenc Parasound Zdac V.2 típusú referencia DAC-unkat, ami körülbelül azonos áron érhető el, mint a DRA-800H. Igazi előrelépést nem tapasztalunk, úgy tűnik a beépített DAC teljes mértékben kiszolgálja az erősítő egységet, ami nem általános, viszont nagyon pozitív tulajdonság.

 

 

 

 

Összegzés

 

Tesztünket követően arra jutottunk, hogy a Denon DRA-800H eddigi egyik legnagyobb csalódásunk - természetesen pozitív értelemben! Nehezen érthető, hogy hogyan volt lehetséges ennyi szolgáltatást ilyen minőségű megszólalással párosítani ezért az árért. Bár nem szokásunk, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy hangja kategórián felüli, szolgáltatások tekintetében pedig nehezen találhatunk sokoldalúbb és használhatóbb megoldást. Igaz a hangvezérléses illetve multiroom működést nem állt módunkban kipróbálni, mégis biztosak lehetünk benne, hogy ezek is tökéletesen funkcionálnak. Ha olyan multiroom, hálózati lejátszó és streaming képességeket is támogató integrált sztereó erősítőt keresünk, ami kifejezetten jól szól és akár valamivel nagyobb rendszerekben is megállja a helyét, akkor a cikk írásakor aktuális árért a DRA-800H szinte ajándéknak is mondható. Éppen ezért örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

 

Műszaki adatok
Teljesítmény:

2x100 W (8 Ohm, 20 Hz-20 kHz, 0,08 % THD, 2 csatornán mérve)


2x145 W (6 Ohm, 1 kHz, 1 % THD, 1 csatornán mérve)

Impedancia: 4-8 Ohm
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-100 kHz (+1, -3 dB)
THD: 0,08 % két csatorna esetében
Jel/zaj viszony: 98 dB (HF-A súlyozott, Direct mód)
Bemenetek: 2 pár sztereó RCA, 5 db HDMI, 2 db digitális optikai és 1 db koax, USB-A, phono (MM), koaxiális, rádióantenna, Ethernet, WiFi, Bluetooth
Kimenetek: HDMI (ARC), RCA pre-out, mélysugárzó, 6,3 mm-es fejhallgató Jack, kettős hangsugárzó csatlakozó
Támogatott audio formátumok: FLAC HD (192 kHz/24 bit), WAV (192 kHz/24 bit), ALAC (96 kHz/24 bit), DSD 2,8/5,6 MHz, MP3, WMA, AAC
Streaming szolgáltatások: Spotify Connect, TIDAL, Deezer, Amazon Music, stb.
Multiroom szabvány: HEOS
Hangvezérlés: Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri
Beépített DAC: AKM AK4458 32 bit
Teljesítmény-felvétel: 220 watt
Készenléti teljesítmény-felvétel: 0,1 watt
Méretek: 434 x 151 x 339 mm
Tömeg: 8,6 kg
Ár: 219 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Megszólalás - tiszta, dinamikus, zenei hang

 

+ Szolgáltatások - streaming funkciók, video kompatibilitás, hálózati lejátszás, hangvezérlés, multiroom

 

+ Remek minőségű, sokoldalú beépített DAC

 

+ Rengeteg, sokféle bemenet és bőséges választék a támogatott forrásanyagok tekintetében is

 

+ Minőségi kondenzátorok és trafó tekercselés

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 5
Ár/érték arány: 5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció