Menu

Cart

Denon DNP-800NE – Nem gyorsvonat

 

A japán gyártó hosszú évek óta szinte változatlan dizájnnal küldi csatasorba készülékeit, de a műszaki színvonalat mindig a kor igényeihez igazítja. A klasszikus Denon készülékek külleme szerintem kortalanul elegáns, sokféle enteriőrbe beállítható.

A 800-as sorozat a Denon második lépcsőfoka közvetlenül a belépőszintű 600-as után és a felette elhelyezkedő 1600-as előtt. A 800NE egy kimondottan hálózati audio lejátszó, csak ennek a feladatnak dedikálva, ilyet sem az olcsóbb, sem a drágább Denon készülékek között sem találunk, az 1600-as és a még rangosabb 2500-as sorozatban sem: azok csak lemezre kiírva birkóznak meg a számítógépes audio fájlokkal. Probléma azért nincs, a 800NE-t bármelyik Denon készülékkel párosíthatjuk (vagy bármi mással). Tesztalanyunk kezelőszervei hozzák a japán gyártótól elvárt minőséget, semmi nem lötyög, nincs holtjáték, sőt, nagyon passzentosan járnak a gombok és a bal oldalra épített fejhallgató erősítő hangerőszabályzója is. A csomagban egy szép nagy, kézre álló távirányítót is találunk, az üzembehelyezéshez azonban elegendő az előlapi kezelőszervek használata is. A kijelzője háromsoros, OLED típusú, szemkímélő, másfél méterről még a nem sasszeműek is elolvashatják az információkat, amelyek, ha nem férnek ki egyszerre, futófeliratként mennek tovább, elegendő időt hagyva az információ leolvasására. A hátsó felén található kettő, kombinált Wi-Fi és Bluetooth antenna, egy RJ45-ös hálózati csatlakozó és két pár RCA kimenet, ebből az egyik varálható hangerőszabályzású, a másik viszont fix kimenet. Van egy optikai digitális kimenetünk is, ha külső DAC felé szeretnénk továbbítani a jelet, kár, hogy hagyományos S/PDIF csatlakozó nem áll rendelkezésre. A beépített tápkábele fix, aminek biztosan üzletpolitikai okai lehetnek. A lejátszó belseje rendezett képet mutat, a főbb részegységek külön áramköri lapon találhatóak, természetesen a tápegység is a lehető legtávolabb helyezkedik el. Jó látni, hogy külön dedikáltak egy részt a fejhallgatónak. A DNP-800NE lelke a Burr Brown PCM1795-es chipje, amire a Denon jól bejáratott, saját tervezésű Advanced AL32 Processing Plus logikai áramkörét építették. Ennek használatával a legsimább, legpontosabb analóg hullámforma jön létre a digitális zenéről és emellett a nagy pontosságú, 192 kHz/32 bites Burr Brown PCM1795 konverter használatával a DNP-800NE az audio fájlok széles választékát meg tudja szólaltatni. Lejátssza a veszteséges formátumokat, mint például az MP3, a WMA az AAC, valamint a veszteségmentes ALAC, WAV és FLAC HD (akár 24 bit, 192 kHz) és a DSD 2.8 / 5.6MHz, valamint a WAV, FLAC és ALAC fájlokat streamelve a hálózatról és USB-ről (ez utóbbi az előlapon található és az én 1 TB-os merevlemezemet gond nélkül ellátta megfelelő feszültséggel). Természetesen a manapság elterjedt szinte összes stream-szolgáltató integrációja is megtalálható az applikációban, én a Tidal-t próbáltam ki, gond nélkül és stabilan működött.

 

 

Lassan egyre több gyártó készít ún. multi-room rendszereket, amelyekben az egyes komponenseket külön-külön vezérelhetjük, eldöntve, hogy melyik helységben milyen zene szóljon. Tesztalanyunk HEOS kompatibilis, így nevezi ugyanis a Denon ezt a szolgáltatás-csomagot: a HEOS integráció lehetővé teszi a DNP-800NE kombinálását más HEOS kompatibilis eszközökkel, beleértve a vezeték nélküli hangszórókat és a Denon számos komponensét, hogy a felhasználó multi-room zene rendszert hozhasson létre a zene otthoni környezetben történő megosztásához. Mindezt az ingyenes HEOS alkalmazás vezérli egy okos telefonon vagy táblagépen, vagy használhat egy Alexa hangvezérlő eszközt is, hogy eldönthesse, hol szóljon a zene, vagy beállíthatja a hangerőt és léptetheti a zeneszámokat is. A DNP-800NE fix vagy változtatható analóg kimeneteket egyaránt kínál, amelyek lehetővé teszik a HEOS alkalmazás hangerő szabályozását, ha erősítővel vagy aktív hangszórókkal van összekötve.

 

 

Ha már HEOS, mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy az androidos Denon applikáció meggyőzően tette a dolgát a teszt ideje alatt. Bár a logikája egy picit eltér a piacon található általános célú hálózati eszközkezelőkétől (pl.: Bubble UpnP, Hifi-Cast, stb), de hamar meg lehet szokni a használatát. Azt vettem észre, hogy az elmúlt években nagyon sokat fejlődött az alkalmazás (jómagam egy évig használtam pár évvel ezelőtt egy Denon DNP-F109 hálózati lejátszót). Régebben voltak sebességproblémák, de ezek mára eltűntek, a HEOS szoftver gyors, nem késlekedik, egyedül az albumborítókat jeleníthetné meg jobb minőségben hálózati (NAS) lejátszás esetén. A konkurens gyártók (pl. Pioneer) androidos felületével összehasonlítva a Denon megoldása sokkal reszponzívabb és stabilabb. Jár érte a pirospont! A teszt ideje alatt kipróbáltam a Wi-Fi-s kapcsolat megbízhatóságát is: nagyon stabilan tette a dolgát, egyszer sem szakadt meg, még a nagyméretű (2-300 Mb) DSD fájlokat is vígan továbbította a NAS-ról, stabil, döccenés mentes lejátszással. Bravó! A beépített, hangerőszabályzóval is ellátott fejhallgató-szekciót egy 32 Ohmos Audio Technica fülessel próbáltam ki, amit erőlködés nélkül hajtott meg. Zajmentesen, nagyobb hangerőn is elegendő teljesítménnyel hajtott a fejhallgatót, a hangerőszabályzás finom lépcsőben adagolható.

A hang

Nagy csodát nem vártam a Denon hangjától, ez az árkategória nem arról szól, a korábbi Denon hálózati lejátszómmal összevetve azért többet vártam a 800NE-től, amit meg is kaptam. Sima 16 bites PCM felvétellel indítottam a meghallgatást, méghozzá folk muzsikával: Gipsy Kings, „Roots”. A rögzített „alacsonyabb” felbontása ellenére rendkívül tiszta, dinamikus felvétel. Kissé tömör, tömött a hallott hang, kis plusz levegőt a hangszerek között el tudnék viselni, de legalább egységes a készülék megszólalása, egyik tartományt sem forszírozza, kiegyenlített, nyugodt hangot hallok. Lépkedve a számok között világossá válik a koncepció, egyáltalán nem a felbontásra hegyezték ki a Denont, hanem a lazább zenélésre. Megkínálva egy magasabb mintavételezésű anyaggal (Gregory Porter, „Liquid Spirit” 24 bit/96 KHz): egyértelműen jobban tetszik. Több élet költözött a zenébe, folyékonyabb a zene, de adrenalinlöketre továbbra sem számíthatunk. Nem bánt sehol, továbbra is nagyon kiegyenlítetten szól, páran biztos az unalmas jelzővel illetnék, én nem tenném. A basszusa puha, simogató, tág, amit a legjobban csinál, az maga az énekhang. Előtérbe helyezi, érezni a teljes hangterjedelmet, van szín és némi izgalom Porter előadásában. A rezesek lágyak, véletlenül sem karcolnak, összességében kerek és elegáns a produkció.

 

 

Paul Simon „Graceland”-je kerül terítékre, az énekes hangja itt is dominál, már ami a hangminőséget illeti: hallhatók az árnyalatok, de az általam megszokotthoz képest a zenekar vagy két méterrel messzebbről játszik. A dinamikájával nem vagyok kibékülve, de a „Homeless” című nóta alatt ezt kompenzálja a térábrázolással, hallható széltében és hosszában is. A következőkben egy kimondottan odafigyeléssel készített, az audiofileket megcélzó jazz lemezt indítottam el, a Carmen Gomes Inc. „Don’t you Cry” albumát (24 bit/192 KHz). Most először érzem, hogy igazi hangszereket hallgatok, illek ehhez a műfajhoz a Denon nyugalma, ismét remek az énekhang, kis odafigyeléssel bejárható a színpad is. Kissé félve tértem rá egy kis rockmuzsikára, amivel egyben formátumváltás is járt, felértünk a csúcsra a 2.8-as DSD anyaggal: Dire Straits, „Alchemy” koncertlemez. Meglepő vagy sem, most érzem a legjobbnak a készülék hangját. Nem egy vérbeli rocker, de mintha megivott volna egy dupla feketét. Testes hangszerhangok, köztük elegendő távolsággal, sokkal több információval. Érdekes, de az elsőként hallott Gipsy Kings után itt végre igazi gitárokat hallok, műanyag helyett fémhúrokkal, precízebb basszussal, amely egyben dús és megfogott. Ha megengednek a végére egy kis javaslatot: élénk hangú rendszerek partnere lehet ez a Denon, vagy ha nem, valamilyen világosabb, gyorsabb hangú összekötővel érdemes rendszerbe illeszteni.

Ajánlás

Korábban gyakran érte az a vád a gyártót, hogy kissé magasba húz a készülékeinek hangja. Ez biztosan nem igaz a DNP-800NE-re, semmit sem forszíroz igazán, kiegyenlített hangú, biztonsági játékos. Akik nem a zenében keresik az izgalmakat, nem a felbontást hajkurásszák, hanem csak szeretnének egy megbízható, hű társat a zenehallgatáshoz, azok megtalálhatják számításukat benne.

 

Forrás: Hifipiac.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció