Menu

Cart

AudioQuest hangkar kábel teszt

Az AudioQuest az egyik legelső vállalat volt a 80-as évek végén, ami felismerve ezek jelentőségét a minőségi hangzás terén, kifejezetten audiofil kábeleket kezdett fejleszteni és gyártani. A több évtizedes tapasztalat kétirányú fejlődést hozott: egyrészt a legfejlettebb, legjobb minőségű high end kábeleket keltette életre, másrészt viszont elérhetővé tette a minőségi megszólalást az alacsonyabb ár fekvésű szegmensekben is. Mindezeken túlmenően pedig a kettő közé több minőségi és árszintet képviselő termékeket is hozott. Hangkar kábelek tekintetében mindhárom kategória eszközeit kipróbálhattuk.

 

 

Nagymacskák

 

Az AudioQuest egyes szériái - legyen szó jeltovábbító, hálózati vagy másmilyen kábelekről - mindig bizonyos koncepció alapján kerülnek elnevezésre. Hidak, városok, vadállatok, sőt, kutyafajták is szerepelnek az elnevezések között. A karkábel szériák esetében macskafélék képzik az elnevezés alapját, alacsonyabbtól a magasabb minőségi és árszint felé haladva Wildcat, Cougar illetve LeoPard elnevezéseket láthatunk. A három, egyaránt JIS csatlakozós karkábel az ár és minőség szempontjából is széles szegmenst fednek le: a Wildcat 25 000 Ft körüli árától a Leopard 215 000 Ft körüli költségéig terjed a skála, aminek közepén a Cougar helyezkedik el a maga 100 000 Ft körüli árával. Utóbbiak árazása magas lenne egy karkábelhez képest? Lássuk, mit tudnak és hogyan szólnak az egyes modellek - így kap értelmet árazásuk is!

 

 

 

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

Mindhárom összekötőt egyazon láncban próbáltuk ki, illetve a Wildcat teljesítményét egy gyári kábellel is összehasonlítottuk. Lemezjátszónk egy Roksan Radius 7 volt, ennek gyári kábele lett tesztünk kiindulópontja. A Radius 7 egy Pro-Ject Tube Box DS2 csöves előfokon keresztül juttatta zenéinket a nálunk vendégeskedő Naim Supernait erősítőbe, majd Monitor Audio Silver 500 hangfalainkba. A komponensek összekötésére és tápellátására minőségi további kábelezést alkalmaztunk.

 

Tesztzenéink immár szokásosnak mondhatók: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Dream Theater - Octavarium, Pink Floyd - Wish You Were Here illetve a DALI aktuális tesztlemeze került fel a Radius7 akriltányérjára. Az éles teszt előtt jónéhány órán keresztül járattuk alanyainkat, hogy végső hangjukat és karakterüket ismerhessük meg a teszt során.

 

 

 

 

Technikai adatok és meghallgatás

 

AudioQuest Wildcat

 

A Wildcat a széria belépő modellje. 1,5 méteres hosszával éppen megfelelő egy átlagos elrendezésű hifilánc bekötéséhez. Külseje szürke szövet, míg a vezető PSC (Perfect Surface Copper - nagytisztaságú réz) alapanyagú. Ez az alapanyag a gyártó szerint alacsonyabb torzítást, ezáltal tisztább megszólalást ígér, valamint csökkenti az egyes vezetők közötti elektronikus és mágneses interakciók létrejöttét is, ezzel csökkentve a kábelzajt. A szigetelés habosított polietilén, így a levegő szigetelőképességét is kihasználja a szigetelőanyag, a gyártó szerint ezzel az anyaghasználattal kiváló zajcsökkentést kapunk eredményül.

 

 

 

 

A gyári kábelt a Wildcat-re cserélve tapasztalhattunk némi előrelépést a hangkép egészét illetően, ugyanakkor a különbség nem volt igazán jelentősnek mondható. Valamivel tisztább magashangokkat, hasonló méretű teret és kissé fedett középtartományt kaptunk. A dinamika megfelelőnek mondható, jazz felvételek esetén a jelenlétérzet is elfogadható volt, a basszusok éppen kellemes mennyiségben, viszont szépen kereken szólaltak meg. Összességében a Wildcat inkább alacsonyabb kategóriájú eszközökhöz ajánlható, mivel tesztláncunk szintjén nem hozta azokat a részleteket, apró finomságokat, amikért érdemes komolyabb rendszerbe fektetni pénzünket. Ugyanakkor egy 100-300 000 Ft-os lemezjátszóval, nagy valószínűséggel remekel. Váltottunk a Cougar-ra, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy a négyszeres ár milyen előrelépést eredményez a hangban.

 

 

 

 

 

 

AudioQuest Cougar

 

A Cougar a széria középső darabja, 100 000 Ft körüli árával már nyaldossa a high end kategória belépő szintjét. 1,5 illetve 2 m hosszúságban érhető el, mi a rövidebb modellt próbáltuk ki. Vezető anyaga a Wildcat-hez képest továbbfejlesztett, nevesül PSC+, ami még tisztább megszólalást és jobb vezetőképességeket ígér. A vezetők felszínének kialakítása tovább csökkenti a zajok és káros zavarok hangra gyakorolt hatását. A szigetelés ugyanaz a habosított polietilén, mint a Wildcat esetében, viszont kapunk még egy réteg 3 NDS (Noise Dissipation System) szigetelést is. Ez a karbonalapú szigetelőanyag megakadályozza a rádiófrekvenciás zajok bekerülését a hangba, illetve a torzítás csökkentésében is szerepet játszik. A Cougar tervezésénél azonban ennél is tovább ment a gyártó és saját aktív DBS komponensét is a hozzá illesztette. A DBS (Dielectric Bias System) egy olyan aktív zajcsökkentő készülé, ami a gyártó Niagara tápszűrőibő is ismert aktív rádiófrekvencia-csapdáját alkalmazza, hogy megőrizze a jel integritását és csökkentse az időzítési zavarokat, amiket ezek a hullámok kelthetnek. Ennek köszönhetően a rádiófrekvenciás zajok nem jutnak el a vezetőig, hanem a DBS elnyeli azokat.

 

 

 

 

A Wildcat-et a Cougar-ra cserélve azonnal éreztük, hogy magasabb kategóriába léptünk: megnövekedett a tér, az egész megszólalás élőbb és dinamikusabb lett. Eltűntek a kisebb zavaró tényezők, tovább nőtt a tisztaság és a basszusok pregnánsabban, megfogottabban szólaltak meg. Pontosabb lett a panoráma is, ezt Mike Oldfield lemezén éreztük igen határozottan. Több intimitást és jelenlétérzetet közvetített a Cougar, miközben a középtartomány részleteiből is jóval többet kaptunk, mint a Wildcat-tel. Jazz felvételeket hallgatva itt már megjelent előttünk a klub, szinte láttuk, ahogy előttünk állt az énekes és szobánkban eresztette ki hangját. Kiváló, szellős énekhang, minden részlet a helyén volt - kiváló élmény. Vajon mit adhat még nekünk a LeoPard?

 

 

 

 

 

 

AudioQuest LeoPard

 

A LeoPard a "macskafélék" sorozat csúcsának tekinthető. A még magasabb kategóriás WEL Signature már nem kapta meg a "macskás" elnevezést, így arról talán egy külön tesztben ejthetünk szót, ha sikerül beszereznünk ezt a ritka és különleges kábelt. A LeoPard ára már 200 000 Ft körül alakul, így felépítése és tudása is különböző kell, hogy legyen az előzőkétől. 1,2 és 2 m hosszúságban érhető el, nálunk a rövidebb modell vendégeskedett. Vezetői PSS (Perfect Surface Silver, nagyjából "tökéletes felszínű ezüst") anyagból készülnek, ami az AudioQuest legmagasabb minőséget képviselő vezetője. A gyártó ígérete szerint ez az anyag extrém tiszta ezüstből készül, ami eddig elérhetetlennek tartott tisztaságot és dinamikát ígér. A szigetelés érdekes megoldással készül: levegőcsöves fluoro-polimer a szigetelés alapanyaga, ami a gyakorlatban olyan megoldást jelent, ahol a vezetők elsődleges szigetelőrétegét egy levegős csatorna követi, így az oxigén nulla körüli vezető tulajdonságait kihasználva érhető el jobb szigetelés. Természetesen megkapjuk a Cougar-ból már ismerős DBS egységet is a rádiófrekvenciás zavarok szűrésére, valamint egy négyrétegű, karbonalapú zajkizáró rendszert is.

 

A meghallgatás meglepetésünkre nem hozott komolyabb katarzist: a Cougar-hoz képest valamivel tisztább megszólalást és talán feszesebb basszusokat kaptunk. A magashangok egy icipicit szebben csilingelnek, de nem volt drámai változás, a megszólalás arányos és kellemes. Tesztünket követően még sokáig cserélgettük a Cougar és LeoPard modelleket és rá kellett jönnünk, hogy a Radius7-be szerelt Roksan Corus2 MM hangszedő lehet a hibás: ez a komponens a maximumot tudja nyújtani már a Cougar-ral is, ahhoz azonban, hogy igazán érezhessük a különbségeket a Cougar és a LeoPard között egy még magasabb kategóriás, MC hangszedőre lenne szükségünk. Ugyanakkor a maga 170 000 Ft körüli árával a Corus2 sem mondható alacsony kategóriás darabnak így jó szívvel azoknak ajánlhatjuk a LeoPard kábelt, akiknek hangszedője ennél magasabb kategóriát képvisel. Ilyenekből szép számban akad a piacon, de ha ki akarjuk használni egy 3-500 000 Ft-os hangszedő képességeit, akkor láncunk összköltsége biztosan legalább a 6-8 millió forintos, vagy ennél magasabb ár kategóriába kell, hogy essen. Egy ilyen rendszerben azonban biztos, hogy komoly különbségeket fedezhetünk fel a Cougar és a LeoPard között, már csak a vezető anyaghasználatából kiindulva is.

 

 

 

 

Összegzés

 

Az AudioQuest "macskaszériás" hangkar kábelei nem okoztak csalódást és egyértelműen érezhető hangjukon, ami árukban is tükröződik: a gyártó igyekezett több különféle szegmens számára is megfelelő minőségű kábelt készíteni, ehhez mért áron. A Wildcat ajánlható olyan kezdő vinyl rajongóknak, akik most kezdik építeni rendszerüket és alacsony költség mellett szeretnének komolyabb hangot elérni. A Cougar talán az arany középút: akár alacsonyabb kategóriás készülékekhez is ajánlható, amennyiben cél a további bővítés, magasabb szintre lépés. Ugyanakkor 3-5 millió Ft értékű láncokat is kényelmesen kiszolgál, teljesítménye vitán felüli. A LeoPard pedig valóban magas kategóriás rendszerekhez ajánlott, hiszen ára és teljesítménye abszolút ebbe a kategóriába sorolja. Mint a legtöbb teszt esetén, úgy itt is előjött a tanulság, miszerint kábeleinket érdemes úgy megválasztanunk, hogy rendszerünk összértékének kb. 10-30 %-át képviselje a kábelezés ára. Ebbe természetesen a további összekötő, hálózati és hangfalkábelek is beleszámolandók, így könnyen látható, hogy milyen rendszerhez melyik modellt érdemes választanunk. Egy biztos: egy egyszerű gyári madzaghoz képest mindenképpen előrelépést érhetünk el, de bizonyos szint felett már nem érdemes többet költenünk kábeleinkre. A "nagymacska" szériás AudioQuest karkábelek kipróbálását, meghallgatását mindenkinek ajánljuk, aki a vinyl szerelmese, bőven lehetséges, hogy kedvenc lemezjátszónk hangját ezzel a fejlesztéssel új dimenzióba emelhetjük.ú

 

AudioQuest Wildcat hangkar kábel

Műszaki adatokVezető: PSC réz
Szigetelés: habosított polietilén
Köpeny: szőtt polietilén
Hosszúság: 1,5 m
Ár: kb. 25 000 Ft
   

 

Mérleg

 

+ A gyári kábelekhez képest jelentős előrelépés

 

+ Árához képest remek hang

 

+ Kisebb rendszerekben is komoly változást hozhat

 

- Magasabb kategóriában nem hoz lényeges változást

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4,5
Kivitel: 4
Ár/érték arány: 5

 

 

 

AudioQuest Cougar hangkar kábel

 

Műszaki adatok
Vezető: PSC+ réz
Szigetelés: habosított polietilén
Passzív zajcsökkentés: 3 rétegű, karbon alapú szigetelőanyaggal
Aktív zajszűrés: DBS, RFI csapdával
Köpeny: polietilén
Hosszúság: 1,5 m
Ár: kb. 100 000 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Finomabb hang, remek tér és dinamika, tiszta magas és középtartomány

 

+ Jelenlétérzet, intimitás megjelenítése

 

+ Aktív DBS rendszerű rádiófrekvenciás zavar-szűrő

 

+ Remek szigetelés és passzív zajszűrés

 

- Rézalapú vezető

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség:
Kivitel:  4,5
Ár/érték arány:  4

 

 

AudioQuest LeoPard hangkar kábel

 

Műszaki adatok

 

Vezető: PSS ezüst
Szigetelés: Fluoro-polimer légcsatornákkal
Passzív zajcsökkentés: 4 rétegű, karbon alapú szigetelőanyaggal
Aktív zajszűrés: DBS egység RFI csapdával
Köpeny: polietilén
Hosszúság: 1,2 m, 2 m
Ár: kb. 215 000 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Kifinomult hang, nagyszerű tér és dinamika, tiszta magas és középtartomány

 

+ Megfogott, pregnáns basszusok

 

+ Jelenlétérzet, intimitás még teljesebb megjelenítése

 

+ Aktív DBS rendszerű rádiófrekvenciás zavar-szűrő

 

+ Remek szigetelés és a Cougarnál is jobb passzív zajszűrés

 

+ Ezüst vezetőközeg

 

- Kisebb rendszerekben nem hozza meg a várt előrelépést

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 4,5
Ár/érték arány: 4

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció