Menu

Cart

Pioneer A-40AE integrált sztereó erősítő teszt

Fennállásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából Pioneer egy meglepetéssel készült, amit az A-40AE integrált sztereó erősítő személyesít meg. Ez a modell lehetett volna valami manapság divatos retro stílusú, esetleg méregdrága elektronika, ám a japánok egyszerűen csak egy mindenki számára megfizethető darabbal álltak elő.

 

 

Első ránézésre tényleg nem találunk semmi különöset vagy kirívót a készülékben, a Pioneer nem is kecsegtet ezzel. Elegendő teljesítményt, jó minőséget és funkciók hadát akarták egyetlen készülékbe integrálni a mindennapokra. Fekete- vagy ezüstszínben kapható, az előlapját pedig rendesen telepakolták, ahogyan a bő 10 éves G-Clef szériától eltérően tulajdonképpen minden esetben a nyolcvan év alatt. Egy kicsit olyan, mintha vették volna a kilencvenes évek slágertermékét, az A-400-at, amit leporoltak, kicsit kisimítottak, modernizáltak, de semmi hókuszpókuszt nem alkalmaztak.

 

 

 

 

Az üzembehelyező gomb, vagy a hangerőtárcsa elengedhetetlen, ahogyan a bemenetválasztó is. Az utóbbi esetében viszont a méreten csökkentettek, az aktuális pozíciókat a hozzájuk tartozó apró LED-ek jelzik nekünk, amiknek az elrendezése függőleges. Alighanem hagyománytiszteletből kerültek rá hangszínszabályzók, amikről mi, mint minden audiofil érzékkel megáldott zeneszerető, szívesen lemondanánk, akárcsak a loudness gombról. A balance potméter pedig a magnós korszakot idézi fel bennünk, valós szerepe aligha lesz.

 

 

 

 

Van direct kapcsoló is, amivel minden rásegítést kiiktathatunk, továbbá lehetőségünk van a Power Amp Direct Mode használatával arra, hogy az előfok kihagyásával közvetlenül a végfokra kössünk rá például egy külső DAC-ot, vagy házimozi erősítőnk front kimeneteit. Teljesítménye 2x30 W 8 ohmon, 2x60 W 4 ohmon, a THD 0,4 illetve 0,5 %, a frekvencia-átvitel 20 Hz-20 kHz-ig terjed.

 

 

 

 

A hálózati kábel cserélhető és ajánlott, mert a mellékelt legfeljebb arra jó, hogy kipróbáljuk, működik-e a készülék. A hangsugárzó kimenetekből 2x2 rendelkezésünkre, továbbá lehetőséget adnak arra, hogy duplán kábelezzük vagy erősítsük hangdobozainkat.

 

 

 

 

Vonalbemenetekből négyet találunk, ezekhez kapcsolódik a megkülönböztetett CD/SACD, valamint a földeléssel is ellátott phono (MM) fokozat. Digitális bemenetekből a jól ismert optikai és koaxiális áll rendelkezésünkre, mellettük közvetlenül a kontrol ki- és bemeneteket találjuk. Az előlapnál már taglalt P.AMP Direct funkcióhoz tartozó bemenetet is itt találjuk meg, továbbá van még egy vonalszintű kimenet is.

 

 

 

 

Az A-40AE teljesítményét, ami a cég Direct Energy Design koncepciójára alapul válogatott alkatrészekkel, hűtőbordával, alumínium előlappal, 1,6 mm-es préselt acél házzal stabilizálják, ELNA kondenzátorokat használnak a PSU részben, így nagy részét a wattoknak közvetlenül a tápellátásból tudja biztosítani.

 

 

 

 

A modernizálás részeként Wolfson 192 kHz/24 bit DAC került beépítésre, a 32 bit/384 kHz-es Hi-Res Audio fájlokkal pedig kompatibilis. A megmunkálás tehát ebben az ársávban elvárható és teljesen kifogástalan is, a klasszikus stílusjegyeket egyéni megoldásokkal ötvözték, belül pedig szintén felextrázták azokat az opciókat, amelyek lényegében már harminc éve is a rendelkezésünkre álltak.

 

 

 

 

A mellékelt távirányító karcsú, a gombok elrendezése logikus, külön szekciókra bontva rajta a vezérlendő eszközökkel. A valamivel több, mint 8 kg-os erősítő mindezek alapján joggal érdemelhette ki kategóriájában a tavalyi év EISA-díját, amihez természetesen meggyőző minőséggel is szolgálnia kellett.

 

 

 

 

A Pioneer ezzel a termékkel nem akart nagyot vállalni, pedig tudjuk, hogy arra is képesek, a bejáratást követően mégsem ért minket csalódás. Akusztikus dallal indítottunk, ahol a női éneké volt a főszerep, és az A-40AE nagyon gondosan bánt vele. Egyszerre árasztott melegséget és precizitást, de mindkettővel csínján bánt. Nem erőltette a középtartományt, mint ebben a kategóriában brit társai, ahogyan a japánokra oly jellemző fedettség sem volt felfedezhető. Árnyaltságból viszont bőven jutott számunkra, talán abból a legtöbb, ez viszont erény. Hiába a relatíve alacsony teljesítmény, egészen jól bírta a hajtást, sőt követelte is. Halkan ugyanis nagyon szépen zenélt, de inkább andalítóan, mintsem lázba hozóan.

 

 

 

 

A zongoránál már felfedezhetők voltak apróbb hibák, hiszen a lecsengések a valóságban hosszabbak, a billentyűk pedig fából készülnek, ezt sajnos nem igazán mutatta meg. Ettől még ez a hangszer is roppant élvezhetően szólt, talán az elvárásaink szaladtak el egy kissé. Miután rendeztük a fejünkben, hogy ennek az erősítőnek az ára bizony még a 150 ezres határt sem lépi át, akkor nyugtáztuk magunkban, hogy alapvetően ezen a téren sincs semmi baj. Rézfúvósoknál ismételten tapasztaltuk azt, hogy ez a kategória még nem arra termett, hogy a komolyabb dolgokat igazán komolyan tolmácsolja.

 

 

 

 

Rockon megemeltük a hangerőt, ezt a zene eleve megkívánja, és bizony a Pioneer-nak is nagyobb teljesítményt kellett produkálnia, hogy a műfaj élvezhetővé váljon. A basszusgitár gond nélkül követhető volt, a ritmusgitár szintúgy, egyedül a dob igényelt volna még némi dögösséget. Inkább plasztikus volt, mint vehemens, az előadó nem tudta teljes erőből megütni a bőröket. Összességében szórakoztató volt ez a műfaj is, de az egyébként pokolba kívánt hangszínszabályzókat ebben az esetben nem ártott bevetni, sőt a loudness gombról sem feledkeztünk meg!

 

Opera esetében meglepetés ért minket, mert az A-40AE ugyan nagyon óvatosan, de élethűen tolmácsolta a férfi és női előadó hangját, pedig zömmel egyszerre énekeltek. Itt sem ártott a hangerő potméter állítása, viszont a hangszínszabályzókra már nem volt semmi szükség. Becsületes teljesítmény egy tulajdonképpen büdzsé kategóriától, meg is emeltük képzeletbeli kalapunkat.

 

 

 

 

Érdemes megjegyezni azt, hogy az éneket minden egyes műfajon kiemelkedően prezentálta. Követte a hajlításokat, megmutatta az apró nyögéseket és csettintéseket is, de a legfontosabb erénye az, hogy végig követhető, fedetlen és tiszta volt a hang, még a háttérvokálnál is.

 

Kísérletet tettünk olyan dalokkal is, ahol egyszerre volt jelen valódi és szintetikus hangszer, és örömmel nyugtáztuk, hogy az elvérzésnek még a gondolata sem merült fel közben. A Pioneer tulajdonképpen nem válogatott a műfajok között, vehemensebb zenéknél egyszerűen emelni kellett a hangerőt, és kész. Ilyenkor ugyan kicsit veszített pontosságból, de szerencsére nem maszatolt el semmit, inkább a teret töltötte meg több levegővel, ezáltal könnyedebbé téve az előadást. Ekkor jöhetett ismét szóba a hangerőszabályozás, vagy a már szintén említett loudness funkció, és a helyére került minden.

 

DAC-ként használva a hangzás ugyanolyan maradt, de az összkép valamelyest romlott. Hiába a nagyfelbontás, mégis kicsit összemosta, sűrítette a hangszereket. Az előadás vehemensebbé vált, ezáltal talán szórakoztatóbbá is, de a minőség oltárán az áldozathozatal nem maradt el. Tisztességes így is az, amit kapunk tőle, bőven együtt lehet vele élni, de érezhető, hogy a A-40AE erőssége a vonalbemenet, hiszen alapvetően egy integrált erősítőről van szó.

 

 

 

 

A Pioneer tavaly debütált és EISA-díjat nyert integrált sztereó erősítője bőven hozza azt, amit ettől a kategóriától elvárunk. Szépen megmunkált, divatos, egyben klasszikus külseje nem rejt nagy teljesítményt, de a barátságos és tiszta hangszíne mindenért kárpótol. Nem érzi magát kellemetlenül semmilyen zenén, nagyon hosszútávon is hallgatható, örömet tud okozni. A boogie-hoz ugyan nem árt bevetni a hangszínszabályzókat, de hát minden bizonnyal nem véletlenül kerültek oda. Ne spóroljunk tehát a hangerővel, ahogyan a lemezeinkkel se, és akkor a mindennapjainkba kevés pénzért vihetünk némi hétvégi izgalmat és pezsgést.

 

Műszaki adatok
Teljesítmény:

2x30 W (20 Hz-20 kHz, THD 0,4 %, 8 Ohm, 2 csatornát hajtva)


2x60 W (20 Hz-20 kHz, THD 0,5 %, 4 Ohm, 2 csatornát hajtva)

Frekvencia-átvitel: 10 Hz-100 kHz (+1/-3 dB)
Jel/zaj viszony: 106 dB (LINE IN), 81 dB (phono)
DAC chip: Wolfson 192 kHz/24 bit
Bemenetek: 5 pár vonalszintű RCA, phono (MM), digitális optikai és koaxiális, p.amp direct
Kimenetek: 1 pár vonalszintű RCA
Teljesítményfelvétel: 150 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: 0,2 watt
Méretek: 435 x 129 x 323 mm
Tömeg: 8,2 kg
Ár: 145 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Nagyon kellemes hangkarakter, hosszútávon hallgatható

 

+ Klasszikus erősítőhöz mérten rengeteg szolgáltatás

 

+ Példás kivitel, jó minőségű anyagok

 

- Igényli a nagyobb hangerőt

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4
Kivitel: 4,5
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció