Menu

Cart

JBL PartyBox 1000 Bluetooth hangrendszer teszt

Az, hogy a Harman fejlesztő, dizájn és marketing részlege az utóbbi időben nagyon "elkapott" valamit modern Bluetooth hangszóróival, nem újdonság. A fizika törvényeit nem lehet megkerülni, tehát minél nagyobb hangszórót készítenek, annál nagyobb hangja lesz, az tény. De hogy a PartyBox 1000 megálmodójánál volt egy kis szelephézag a fejben az borítékolható. A JBL legújabb, közel 40 kg-os, 1100 W névleges teljesítményű Bluetooth hangszórója járt nálunk egy kis zúzásra, elmeséljük milyen volt.

 

 

Visszafogottság, diszkréció, szerénység, ja, NEM

 

Amikor pár évvel ezelőtt a JBL kihozta az Xtreme nevű Bluetooth hangszórót, vagy éppen a jóval kifinomultabb és ízlésesebb Harman Kardon Go + Play-t, mindenki elámult a méreteiken, a hangzásukon meg pláne. Aztán nem sokkal utána jött az akkor monstrumnak számító Boombox, ami az előbb említett "csöppségeket" megette reggelire. Ebből kettő vagy akár több darab, összepárosítva már képes volt egy népesebb házibulit kiszolgálni. Innen jöhetett az ötlet, hogy akkor már ne szegény kézitáska méretű Boomboxokkal oldják ezt meg a fiatalok, hanem legyen egy speciálisan erre a célra létrehozott termékvonal is, amit aztán nem túl hosszas fejtörés után, elneveztek PartyBoxnak. Ezekből létezik kisebb (PartyBox 100), közepes, mely hálózati áramról (PartyBox 200) és nagykapacitású, beépített akkumulátorról is üzemelhet (PartyBox 300). Ezekben az a közös, hogy viszonylag kompakt méretűek, könnyen szállíthatóak, LED fényekkel rendelkeznek a hangszórók körül, és bizony nagyon komoly hangnyomást tudnak kipréselni magukból, nem is akármilyen minőségben.

 

 

 

 

Szerencsére a Harman itt nem állt meg, hiszen a megalomániásoknak is ki kell szolgálni az igényeit, ezért aztán innen nem egy 400-500 vagy 600-as modell jött, hanem egy masszív ugrással megalkották a PartyBox 1000 nevűt, ami konkrétan vadállat lett a Bluetooth hangszórók világában.

 

 

 

 

Több mint egy méter magas, majdnem 40 kg, beépített D osztályú erősítője pedig elviekben 1100 W összteljesítményre képes, bár mint tudjuk, ez csak egy jól csengő szám. Itt már nem csak a 18 cm-es középsugárzók karimáján villognak a LED fények, hanem lényegében az egész szerkezet előlapja, egy hatalmas LED panel, ami több különböző színben, előre választható programok szerint szórakoztatja közönségét. Ez egy lealjasodott tini csapatban hatalmas fílinget adhat, ám egy komolyabb gondolkodású ember szemében egyszerűen gagyinak tűnik. Ebben az esetben szerencsére ki is lehet kapcsolni és akkor csak egy szép nagy fekete dög lesz. A LED panel körül villódzik még néhány apró fehér pont, ami elvileg a stroboszkópot hivatott megtestesíteni, de ezt talán jobb lett volna nem erőltetni, vagy valamilyen ízlésesebb, hatékonyabb megoldást találni rá, mert így nagyon nem sikerült elérni a célját.

 

 

A PartyBox 1000 hátulja ezzel szemben már sokkal inkább megmutatja, hogy miért is kerül 300 000 forintba ez a méretes játékszer, és ez volt az a pont (még a meghallgatás előtt) ahol elkezdtük komolyan venni vendégünket. Itt találhatóak az analóg ki- és bemenetek (AUX, RCA ki/be), egy USB aljzat a rögzítésekhez, valamint egy gitár és egy mikrofon bemenet külön jelszint szabályzóval, ami nagyon hasznos tud lenni, ha a megfelelő emberek kerülnek a drótok végére. Lényegében egy közepes méretű rendezvényteremben tökéletesen ki tud szolgálni egy duót ezekkel a funkciókkal.

 

 

 

 

A csatlakozó terminál mellett található az erősítő hűtőventilátora, ami ha valós a megadott teljesítmény, bizony szüksége is lesz rá ennek a monstrumnak.

 

 

 

 

Végül pár szót említünk a tetején lévő vezérlő panelről, ami tapasztalatunk szerint vagy teljesen felesleges, vagy ha olyan társaságba kerül a cucc, akkor hatalmas ökörködések, vagy éppen zseniális effekt megoldások kulcsa is lehet. Igény szerint ugyanitt lehet vezérelni a hangerő valamint a lejátszás funkcióit is, de ezeket talán praktikusabb a forráskészüléken kezelésbe venni. A középen található 16 db átlátszó gomb lényegében két fő dolgot lát el. Négy különböző hangeffekt gyűjteményt (ütős, billentyűs, szintetizátoros, DJ effektes) valamint a front LED panel színvilágát tudjuk vele megbolondítani. Az alatta lévő gombokkal az effekteket lehet rögzíteni és visszajátszani, ami amúgy komoly meló, hogy jól sikerüljön, de erről kicsit később mesélünk.

 

 

 

 

Szintén a felső panelről tudjuk váltogatni az előre beprogramozott, ritmus érzékeny fényhatásokat, amiket persze teljesen ki is lehet kapcsolni, valamint itt tudjuk tuningolni a basszust 3 fokozatban, amiért a lefele néző, 30 cm-es mélysugárzó a felelős. Amíg nem üzemeltük be, tényleg akadtak aggályaink a PartyBox 1000-rel szemben. Egyrészt lenyűgöző technika lett belepréselve ebbe a méretes dobozba, viszont a komplett műanyag test, a gagyinak tűnő bling-bling fények, a borotva csatlakozós tyúkbél tápkábel egy 1100 W-os döghöz, okoztak némi előítéletet, de hát a Harman mérnökei valószínű nem sügérek, és 300 000 Ft-ot nem kérhetnek el egy kacatért.

 

 

 

 

A technikai vizsgálat után, valami egészen új érzés töltött el minket, mielőtt beüzemeltük a PartyBox 1000-et, hiszen ehhez hasonló készülék még sosem járt nálunk. Itt nem kellett "nagyító a fülünk elé", nem kellett kritikus precizitással vizslatni minden apró részletet, vagy méregetni a színpad dimenzióit. Egyszerűen összehívtunk pár kollégát és barátot, körbeálltuk ezt a fényekben pompázó monstrumot, és elővettük azokat a lejátszási listákat, amiben nem sűrűn jelent meg hegedű, vagy nagybőgő. Lényegében egy buli teszt volt, pont olyan, mint amilyen célra ezt a hangszórót kitalálták.

 

 

 

 

Működés közben

 

Első körben nem a hangját részletezzük, de annyit előre bocsáttunk, hogy ez egy ÁLLAT!

 

Kisebb negatívumként kell megemlítenünk a PartyBox 1000 kerekeit, amik nagyon praktikusak egy közel 40 kg-os készülék esetén, de amíg azt nem egy makulátlan felületen húzzuk egyik helyről a másikra, könnyedén instabillá válhat. Sajnos annyira közel vannak egymáshoz ezek a kerekek, hogy a legkisebb egyenetlenségre is azonnal el akart dőlni a hangszóró, melynek súlya könnyedén kicsavarhat egy gyengébb csuklót, ha egy kézzel húzzuk.

 

Bár nálunk csak egy darab PartyBox 1000 dühöngött, a TWS (True Wireless Stereo), vagy egy egyszerű RCA kábel segítségével egy második példányt is be tudtunk volna üzemelni mellé, amivel túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy kisebb koncertet lazán ki lehetne hangosítani, akár szabad téren is.

 

Tesztünk elején próbáltunk rájönni, hogy mi mindent lehet kihozni a kezelő felületből a funkció gombokon túl. Nos, a fények kezelése gyerekjáték volt, de a hang effektekhez bizony sokat kell gyakorolni. Az USB azon felül, hogy képes tölteni telefonunkat vagy táblagépünket, amik amúgy nagyon praktikusan beállíthatóak az előkészített vájatba, nemesebb célt is szolgál. Egy pendrive-ra előre rögzíthetünk éneket, zenét, hangszereket stb., melyet a PartyBox képes lejátszani ezen az USB porton keresztül, nekünk pedig csak a 4x16 effekt lehetőség közül kellett kiválasztani azokat, amit alá akartunk játszani. Ehhez bizony nem csak jó zenei és ritmusérzék szükséges, hanem rengeteg gyakorlás is mire megjegyezzük, hogy melyik hang hol van. Sajnos néhány milliszekundumnyi késéssel reagálnak a gombok, amivel néha el-elcsúsztunk, de alapvetően egészen komoly dolgokat lehet összehozni rajta.

 

 

 

 

A gombok mind ütés-érzékenyek, ezért pl. a dob effekteknél egy határozott erejű lábdob leütés konkrétan megrezegetette az ablakokat és minden mást is, ami nem volt alaposan rögzítve 10 m-en belül, míg egy gyenge lenyomásra szinte alig szólalt meg a kívánt effekt.

 

Összességében nagyon okos kis egység ez, de igényli a gyakorlást és a tudást is, amit valljuk be, a felhasználók 10-20 %-a fog majd igénybe venni. A maradék 80-90 % vélhetően fél vagy teljes mértékű alkoholos befolyás alatt fogja addig püfölni a buliban, amíg el nem fárad, vagy amíg a kevésbé (vagy semmilyen szinten) ittas baráti társaság fogja fejbe dobni egy kéz közelben lévő, felkaptható bármivel, ugyanis tapasztalatból mondhatjuk, hogy rendkívül idegesítővé tudja tenni a legjobb zenéket is, ha hülye kezébe kerül a kontroll pad. Ami még a fény és hangeffektekhez tartozik, az nem más, mint a hangszóró LED panel színeivel összhangban villogó karkötő. Ebből egyet mellékelnek a dobozban, de többet is párosíthatunk a PartyBox 1000-hez. Ezzel a karkötővel fényhatásokat és különböző hangeffekteket varázsolhatunk a hangszóróra a megfelelő kéz/kar mozdulatokkal, de sajnos ennek a precíz megvalósítását nem tudtuk ennyi idő alatt begyakorolni, akárhogy is lambadáztunk vagy csápoltunk vele, mint egy air dancer figura (szerencsére erről nem készült videó). Sokkal fontosabb azonban, hogy milyen hangzásra tudtunk táncolni.

 

 

A dög hangja

 

Bluetooth-os hangeszközről beszélünk, így természetesen egy átlagos sztereó rendszer hangminőségét nem vártuk el, de nem is erről szól ez az egész. Mivel már megszoktuk kedvenc jazz, blues és komolyzenei teszt albumainkat, kíváncsiságból néhány perc erejéig ezeket is megszólaltattuk. Az eredmény pontosan az volt, amire számítottunk. Kellemes, de talán túl erős basszusok (Bass Booster nélkül) enyhén mosott, nem túl részletgazdag, de tiszta és élvezhető középfrekvenciák, és jellegzetesen tölcséres jellegű, kissé túlzó, hatásvadász magashangok. De egy pillanatig sem állíthatjuk, hogy élvezhetetlen volt, sőt! Aki még nem hallott akár csak egy középkategóriás audiofil rendszert, annak a PartyBox 1000 messze több lesz, mint kellemes meglepetés ilyen téren.

 

Az igazi döbbenet azonban akkor jött, amikor rázúdítottuk az igazán dögös, lendületes elektronikus, hip-hop, rock stb. zenéinket. Teljesen mindegy, hogy milyen stílust kapott a méretes JBL, minden eszméletlenül nagyot tudott szólni rajta. A 30 cm-es mélysugárzó a szobában hajlamos volt búgóssá válni, ami idővel (azaz bejáratással) sokat javult, de házon belül öngyilkosság volt a Bass Booster gomb aktiválása, akár csak az első lépcsőben is. Kétszer megnyomva lényegében élvezhetetlen zúgó brummogás lett a vége, amit pont 5-10 másodpercig lehetett elviselni egy 30 négyzetméteres szobában. Teljesen felesleges egy ilyen méretű zárt térben. A JBL Boombox-unkhoz képest olyan mértékű a különbség, mint egy Multicar és egy nyerges vontató között, és bár az ára pont a duplája a Boombox-nak, hangban, tudásban bőven többet, mint a dupláját nyújtotta.

 

 

 

 

Hatalmas légtömegeket mozgattak meg a membránok, pluszban a méretes ovális hátsó reflexnyíláson át képes volt kisebb szélvihart keverni maga mögött, így a faltól való távolságot érdemes legalább 1,5-2 m körül tartani. Bődületes erő és lendület szabadult fel már 50-60 % körüli jelszinten is, és a DSP is körülbelül itt kezdte visszafogni alapbeállításon a basszus erejét. Ennél tovább akkor sem érdemes küldeni, ha nincs szomszéd a közelben, de pl. egy panellakásban minden irányban 2-3 emeletnyi halálos ellenségre tehetünk szert pár perc leforgása alatt, ilyen hangerő mellett.

 

Méreteiből és erejéből fakadóan talán várható is volt ez a zenei teljesítmény a szobában, de ami számunkra arculcsapás volt, az az, amikor kiraktuk egy udvar közepére és elsétáltunk 20-30 méterre. Azon felül, hogy a Bluetooth kapcsolat tökéletes maradt, olyan hihetetlen hangerőt produkált kint, mint egy kisebb (40-60 fős) fesztivál sátor hangosítása. Hozzá kell tenni, hogy a Bass Booster itt tudott először érvényesülni. Itt 80-90 %-os jelszinten, második fokozatra kapcsolva konkrétan olyan erős és mély basszusok szólaltak meg, amit külön mélysugárzók nélkül még nem hallottunk kültéri hangosítástól sem (természetesen hasonló értékben gondolkodva). Később egy rövid ideig kihasználtuk, hogy van a társaságban gitáros és énekes is, így ezeket a bemeneteket is sikerült beélesíteni, és amikor elkezdtek rajta zenélni, csak annyi reakciót kaptunk tőlük, hogy "pfff, ez besz***s". Tisztán, élesen és nagyon erősen szólt rajta a gitár, az énekhangok pedig úgy, ahogy egy klasszikus színpadi monitoron. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem professzionális nagyszínpadi hangosítással hasonlítottuk össze, hanem olyannal, amit vélhetően ilyen összegből nehézkesen tudnánk összehozni, de tény, hogy ez nem is az AV-Online profilja és érdeklődési köre, és végképp nem egy JBL Bluetooth hangszóró célja.

 

Bevalljuk, hogy néhány apróságot leszámítva nagyon kellemes csalódást okozott a JBL PartyBox 1000, és igyekeztünk a nálunk töltött ideje alatt a lehető legtöbbet megtudni róla, bár így sem sikerült minden funkcióját maradéktalanul kiaknázni.

 

 

 

 

Ajánlás

 

Te jó ég, felsorolni is nehéz lenne, hogy kinek merjük ajánlani, azt már könnyebben, hogy kinek nem. Vájtfülű perfekcionistáknak, akik minden hangban a kifinomult tökéletességet keresik egy pohár borral a kezükben, meghitt otthoni környezetben. Ezen túl mindenki más, aki imád partizni, bulikat rendezni, vagy csak szeretné, hogy kulturált összegből bődületes hangerőt tudjon prezentálni jó hangminőség mellett, az szerintünk legalább annyira fogja szeretni ezt a JBL-t amennyire mi. Teljesen mindegy, hogy hangosan, vagy halkan szólt, arra, amire megálmodták egyszerűen tökéletes lett, és ki merjük jelenteni, hogy ott a helye minden parti arc készletében, mert jelenleg nem igazán akad méltó versenytársa a piacon, amiben ilyen szinten egyben van minden a jó hangulathoz.

 

Műszaki adatok

Teljesítmény: 1100 W
Frekvencia-átvitel: 30 Hz-20 kHz (-6 dB)
Audio ki/bemenetek: RCA, USB, 3,5 mm-es Jack AUX mikrofon/gitár hangerőszabályzóval
Vezeték nélküli kapcsolat: Bluetooth, TWS (True Wireless Stereo) maximum 2 hangszóró összehangolásáig
Méretek: 39,7 x 105 x 39 cm
Tömeg: 34,7 kg
Ár: 299 999 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Masszív felépítés igényes kidolgozás

 

+ Jó szolgáltatás csomag

 

+ Hasznos (és mókás) kiegészítő funkciók, látványos LED front panel

 

+ Bődületes erő, jó hangminőséggel párosítva

 

+ Tudásához képest korrekt ár

 

+ Lehetőség a vezeték nélküli sztereó párosításra

 

- Olcsónak ható stroboszkóp LED-ek

 

- Egymáshoz túl közel helyezett kerekek miatt instabil mozgatás

 

- Méretéből adódóan problémás szállítás

 

- Kisebb zárt térben nehéz számára megfelelő helyet találni

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4,5
Teljesítmény: 5
Kivitel: 4,5
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció