Menu

Cart

Hegel H120 hálózatos integrált erősítő

 

Váratlanul érkezett a bejelentés a Hegeltől, hogy (állítólag) november végén már elérhető lesz a Röst típust leváltó H120, hálózatos funkciókkal és így értelemszerűen DA konverterekkel is rendelkező integrált erősítő, ami már előzetesen megkapta a „Baby Giant” becenevet.

A norvég gyártó új integrált erősítő sorozatának vadonatúj belépő tagjaként a H120 ezt a nevet azzal érdemelte ki, hogy nagyobb társainak technológiáiból és alkatelemeiből építkezik meglehetősen költséghatékony módon, ami azt a szerencsés helyzetet jelenti, hogy több minden maradt meg benne belőlük, mint amennyivel az árcéduláját vékonyabbra szabták.

Mint ismeretes, a három évvel ezelőtt bemutatkozott Röst több szempontból is egy nagyon fontos készülék volt. Például ez volt a legelső Hegel erősítő, ami fehér színben is készült, de talán még ennél is fontosabb, hogy ez a típus rendelkezett elsőként az intelligens otthonokba való integrációt lehetővé tévő IP vezérléssel. Az idő azonban nem áll meg, és a modern technológiák folyományaként mostanság az efféle erősítők sokkal hamarabb avulnak el, mint klasszikus társaik. A Röst bemutatkozása óta eltelt idő alatt megjelentek a H190, H590 és H390 típusok, amelyek mindegyike rendelkezik Spotify Connect és Upnp kapcsolatokkal, valamint az elérhető frissítések révén Roon End-Points és AirPlay2 kompatibilissé válhatnak, hogy csak a legfontosabbakat említsük meg.
A H120 alacsonyabb ára dacára ugyanezt a gazdag funkcionalitást fogja kínálni, így a repertoárjában a Control4 SDDP, a Spotify Connect, az Apple Airplay, az Upnp streaming és a Roon végpont (egy közelgő frissítéssel) egyaránt megtalálható lesz.

 

Természetesen a kedvező ár, vagy másfelől közelítve a költségcsökkentés némi áldozattal is jár, ezért a H120-ban nem lesz DSD jelfeldolgozás és MQA támogatás. A hangminőség tekintetében azonban a maximálisat igyekezték kihozni a kategóriából, ezért a Röstben található DAC-hoz képest a H120-ba egy jelentősen feljavított változat került. Mindez egészen pontosan azt jelenti, hogy a H120-ba a rangsorban felette elhelyezkedő H190 DA konverterét építik be, ami simább, pontosabb és dinamikusabb hangzást eredményez. Mindemellett az analóg erősítő szakaszban is történtek apró fejlesztések, így elmondható, hogy az új típus hangminősége minden bizonnyal felül fogja múlni a Röstét.

Működés tekintetében a H120 a nagyobb testvéreinél megismert menürendszert kapta meg, így a szoftvert nála is lehet frissíteni interneten és a képernyőn megjelenő menü segítségével, a menübe belépve pedig megtekinthetők annak IP-címe és az egyéb információk. Az erősítő összes bemenete külön-külön konfigurálható, így a közülük kiválasztottat akár házi-mozi bypass bemenetként is be lehet állítani. Egy másik népszerű szolgáltatás az a lehetőség, hogy a fejhallgató és a hangszóró kimeneteknek külön-külön is be lehet állítani be a maximális hangerejét, az indulási hangerőt pedig beállíthatja akár az egység bekapcsolásakor is. Praktikus módon az új H120 a készenléti állapotból felébred a LAN-on is. Tehát amikor az egység ki van kapcsolva, akkor is kiválaszthatja a Spotify, az AirPlayt vagy egyebeket, amelyek aztán aktivizálódva egyből „felébresztik” az erősítőt.

 

 

Ahogy az előzetes képeken is látszik, a H120 megjelenése teljesen azonos a sorozat többi típusáéval, a jól ismert fehér vagy anodizált fekete alumínium előlappal és az elegáns fehér OLED kijelzővel. Vezetékes bemenetek terén a választék kettő analóg RCA, egy szimmetrikus analóg XLR, 3 optikai digitális és egy koax digitális változatból, valamint egy USB portból és egy hálózati csatlakozásból áll. A készülék teljesítménye a Rösthöz hasonlóan csatornánként 75 W. Az előzetes ígéretek szerint a H120 november végén érkezik meg a forgalmazókhoz, ez azonban majd akkor lesz biztos, ha tényleg itt is lesz, gondolkozni azonban már most is lehet róla!

 

Forrás: Hifipiac.hu

Bejelentkezés vagy Regisztráció