Menu

Cart

TEAC AX-505 integrált sztereó erősítő teszt

A japán TEAC az elmúlt évtizedekben már bebizonyította, hogy komolyan kell őket venni, legyen szó picit megmosolyogtató mindenes zenecentrumról, akár high endről, az utóbbi esetében már Esoteric néven. A midi hifi fogalmát is újra definiálták, ráadásul úgy, hogy manapság audiofil produktumokat csupán ebben a méretben gyártanak. Filozófiájuk legújabb gyöngyszeme az AX-505 integrált sztereó erősítő.

 

 

Biztosan emlékeznek a mára már öreg hifistáknak tekintendő zenerajongók, amikor többnyire csak újságok hasábjain találkozhattak a hatalmas TEAC kazettás magnókkal és CD-játszókkal, amelyeknek az ára még mostanában is szinte a csillagos eget veri. Ennek bizony az az oka, hogy minőséget kínáltak, az örökkévalóságnak. Ezeknek a nagyvadaknak az új változatai a milliós árkategóriába tartoznak, azonban ők gondolnak azokra is, akik nem csak képeken szeretik nézegetni a minőséget, hanem hallgatni is az otthonukban.

 

Nekik készítették a Reference szériát, ami már bő húsz éve a piacon van, annak ellenére, hogy az elnevezés elsőre egy picit ambivalens a méreteket tekintve. Ódzkodóknak említjük meg a svájci Nagra nevet, amely cég szintén hasonló méreteket kínál már vagy ötven éve, mégis sikerül mérnöki technológiát, azáltal pedig magas és örök érvényű minőséget integrálni egy ekkora dobozba. A TEAC Reference szériájának három sorozata van, úgymint 301, 503 és 505. Míg a legkisebb valóban csak szórakoztatásra való, addig főleg az 505 már bőven az audiofil kategóriájába tartozik. Ezt támasztja alá mostani tesztalanyunk ára is, ami 650 ezer forint (bevezető akciós áron jelenleg 500 ezer forintért vásárolható meg).

 

 

 

 

A TEAC minden téren ötvöz, a külső modern, de retro stílusjegyeket is tartalmaz, és a már említett kis méret ellenére hatalmas teljesítményt nyújt. A teljesen fém vázú készülék fekete vagy ezüstszínben kapható, oldallapjai meghosszabbítása rack fogantyúkban végződik, mint a stúdiókészülékeken. Itt ugyan nem indokolja ezt a kiképzést a 4,2 kg-os súly, és szekrénybe sem akarjuk majd elrejteni a többiek közé, mindenesetre jól mutat, és ad az egésznek egy sajátos stílust. Ezt hegyezi ki a két, körformába elhelyezett deprez műszer, aminek intenzitása és háttérvilágításának fényereje is változtatható. Jobbra tőlük a nagyon finom működésű hangerőtárcsa került, balra pedig a bemenetválasztó, ami szintén precíziós. A hangerő pozícióját a cégnél már nagyon rég divatos számozással is mutatják, egy apró LED-nek viszont örültünk volna, hogy tudjuk, mégis melyik értéknél jár. Természetesen fejhallgató kimenet is rendelkezésünkre áll, az üzembe helyezést billenőkapcsolóval oldották meg, ami ebben az esetben is ad egy plusz érzést a szokásos nyomógomb helyett.

 

 

 

 

Hátul három darab vonalszintű bemenetet találunk és egy XLR-t is, ami ebben a kategóriában már szinte alapvető. Kár, hogy a phono fokozatot kihagyták belőle, így a reneszánszát élő vinyl rajongói nem lesznek feltétlenül elégedettek. A hangsugárzó terminál szimpla, kivitele első osztályú, az arany mellett teflonbevonatot is kapott. Az egészhez tartozik még egy elég masszív tápkábel, ami természetesen igény szerint cserélhető, valamint egy távvezérlő, ami hosszúkás, a gombok a felső részben találhatók, így már ránézésre is komfortos kezelhetőséget biztosít. Ennyit a külsőről, jöjjenek végre a belső érdemek, amelyekből bizony akad bőven.

 

 

 

 

Az AX-505 4 ohmon 115 wattot, míg 8 ohmon 70 wattot ad le, mindezt 0,8 % torzítás mellett. Mindehhez csupán 56 W-ot vesz fel, a jel/zaj viszony 110 dB. Hűtőventilátorokat nem alkalmaztak, eleve csekély a hőkibocsátás, ami a teljes fémháznak köszönhető, ami passzívan hűti az áramköröket. Az erősítő lényegét a Hypex Ncore végerősítők adják, amit a TEAC mérnökei a saját elképzelésük alapján finomítottak, véglegesítettek. A többi alkatrész is természetesen gondos válogatás eredménye, így került sor a MUSE műveleti erősítő, valamint a lépcsős ellenállású jelszint vezérlők beépítésére, a Schottky diódákkal pedig a toroid transzformátort támogatják. A szimmetrikus felépítésű fejhallgató kimenet négypólusú, szintje 115 dB, itt a minőség érdekében CCLC rendszerű erősítő adja a megfelelő alapokat.

 

 

 

 

A TEAC japán termék, a cég tulajdonképpen multinak tekintendő, de mint sok más cég esetében itt nem szokták odabiggyeszteni a kommersz jelzőt. A többiek is sok mindent megtesznek a skatulyából való kikerülésért, a TEAC viszont eleve soha nem is került be oda. Amint meghallgattuk az AX-505-öt, a miértjét újból megtudtuk. Finom műszer tulajdonképpen, illik is vele finoman bánni, amit meghálál az első perctől kezdve. A varázsa abban rejlik, hogy tulajdonképpen nem akar kitűnni a tömegből, egyszerűen csak meg akar dolgozni a pénzéért, ami ebben az esetben sem kevés. 650 ezerért már hatalmas a választék erősítők terén, akár elő-végfok kombinációt is kaphatunk ennyiért, ezért alaposan alá kell támasztania azt, hogy őt válasszuk társunkként. Igen, társként, az AX-505 nem csak légyott akar lenni egy nyári estén, hanem igazi partner. Ennek több eleme is van, úgymint odaadás, törődés, gondoskodás. Ha kell, legyen simulékony, viszont bizonyos esetekben nem árt, ha ellenkezik velünk, és kicsit még az irányítást is átveszi.

 

 

 

 

A TEAC ezt mind megadja. Lassan, halkan és finoman indít, aztán átrendezi az egész életünket. Először csak a fogkeféjét hagyja nálunk, a következő alkalommal viszont már kulcsa is van a lakásunkhoz, és ez nekünk nagyon jó. Ahogyan hallgattuk, azt vettük észre, hogy a rendszerünk részévé válik, és nincs is annál természetesebb, hogy szól. A hiánya és az erénye igazán akkor tűnik fel, amikor kivesszük a komponenseink közül, és ezzel együtt minden megváltozik kicsit.

 

A külsejével ellentétben a hangja nem akar dominálni, pedig minden adottsága és ereje megvan hozzá. Egyszerűen részt akar venni a zenélésben, egyből csapattaggá válik, nem különcködik, nem akar szerepelni.

 

 

 

 

A halk és hangos részeket magától értetődően különbözteti meg, meglepetést nem tudunk neki okozni. Emelhetjük a hangerőt akár folyamatosan, akár hirtelen, de meg sem rezdül. Tényleg nagyon eltérő nyomású, minőségű és jellegű zenékkel tettük próbára, de csak nem akart különbséget tenni, mindegyiket egyformán kezelte. Egyedül a nagyfelbontású, elsősorban Blu-spec lemezeknél tapasztaltuk azt, hogy a magashangok kiéleződnek, de ez inkább a formátum hibája. Az AX-505 nem akar belenyúlni az eredeti felvételbe, viszont abból a maximumot akarja hozni. Talán skandináv pályatársai viselkedtek ilyen higgadtan eddigi tesztjeink során, őket nem lehetett kihozni a sodrukból. Minden hangszer arányosan szólt, megfelelő testtel és természetességgel, eszünkbe sem jutott a cikkünk elején említett méretből adódó képzavar. A TEAC ugyan midi, de teljesértékű komponens, abból is bőven a jobbak közül. Amint utána olvasunk, pozitívumként írják a sajtóközleményükben, hogy álló hangdobozokat is képes kiszolgálni. Kicsit értetlenül álltunk a leírás e részénél, hiszen az állványos hangdobozokat sokkal nehezebb korrektül meghajtani, mint a nagyérzékenységű teljesértékűeket. Maradjunk hát annyiban, hogy az AX-505 mérettől és minden más specifikációtól függetlenül elég erőt tartalmaz ahhoz, hogy bármit, korrektül megszólaltasson.

 

 

 

 

A divatos külső és a mai trendek által elvárhatnánk a készüléktől némi extra szolgáltatást, mint USB, Bluetooth vagy valamilyen kütyü, de ő inkább a hifi lényegét fogja meg. Nagy erőtartalék, mindez nagyon magas szinten, minőségi alkatrészek és csatlakozók, könnyű kezelhetőség és csupán maga a zenélés. Egyedül a Hi-Res címke az, ami jelzi azt, hogy képes feldolgozni a nagyfelbontású formátumokat is, ettől eltekintve készülhetett volna húsz évvel ezelőtt is, de akár húsz év múlva is nyújthatna csupán ennyit. Mert be kell látnunk, többre nincs is szükségünk.

 

A TEAC AX-505 nem véletlenül a cég Reference szériájának legújabb és legnagyobb integrált sztereó erősítője. Pazarul néz ki, hasonlóan van összerakva, a felhasznált anyagok első osztályúak, a hangja pedig irigylésre méltóan jó. Halkan is domináns, hangosan nem jön zavarba, az arányokat japános pontossággal állítja fel és tartja be. A legfontosabb számára a zenélés, amit magától értendően tesz. Nem hivalkodik, nincsenek kirívó érdemei, egyszerűen csak működik. Példaértékű hozzáállása ez a zene iránti tiszteletnek. Az ára magas, de megszolgál érte, bele kell törődnünk, hogy ez ma ennyibe kerül. Annak, aki ennyi pénzt ódzkodik kiadni egy alig több mint 4 kg-os kis méretű komponensért csak azt ajánljuk, hogy hallgassa meg. Változni fog a véleménye.

 

Műszaki adatokTeljesítmény (1 kHz, THD 0,8 %): 2x115 W/4 Ohm, 2x70 W/8 Ohm
Jel/zaj viszony: 110 dB (8 Ohm, 1 kHz, IHF-A)
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-50 kHz (-5 dB, 8 Ohm, 1 kHz, 1 W, JEITA)
THD: 0,002 % (8 Ohm, 1 kHz, 12,5 W, JEITA)
Bemenetek: 3 pár RCA, 1 pár XLR
Fejhallgató kimenet: CCLC rendszerű erősítő
Teljesítményfelvétel: 110 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: < 0,1 watt
Méretek: 290 x 81,2 x 264 mm
Tömeg: 4,2 kg
Ár: 649 990 Ft
Bevezető AKCIÓS ár: 499 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Nagy teherbírású, tiszta hang

 

+ Kifogástalan kivitelezés, egyedi külső

 

+ Minőségi alkatrészek és megoldások

 

- Phono fokozat hiánya

 

- Kissé borsos ár

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció