Menu

Cart

Pro-Ject Tube Box DS2 phono előerősítő teszt

Az analóg hang szerelmesei számára evidencia, hogy a forrásanyag vinyl vagy esetleg mágnesszalag lehet. Előbbi azért lehet szerencsésebb választás, mert reneszánszát éli a formátum, ennek köszönhetően nem csak lemezek, hanem kiegészítők, eszközök is nagy számban állnak rendelkezésre. A vinyl hang esetében különösen fontos tényező az előerősítő hangminősége, jelen tesztünk esetében pedig kifejezetten a magasabb kategóriából láthattunk vendégül egy csöves darabot, a Pro-Ject Tube Box DS2 modellt. Tesztünk során újfent meggyőződtünk róla, hogy az analóg hang csöves meghajtással az igazi - lássuk a részleteket!

 

 

Bevezetés, kinézet

 

A Pro-Ject Tube Box DS2-ből kétféle változat létezik, egy a "sima", másik pedig a fa oldallapos, ami egyébként esztétikus és igényes kinézetet kölcsönöz az előfokok között méretesnek nevezhető eszköz számára. A csomagolás során is kiemelt figyelmet fordítottak a védelemre: nagy, erős kartondobozban, hungarocellbe és szivacsok közé bugyolálva érkezett a Tube Box DS2. Szükség is van a védelemre, hiszen a csövek érzékeny jószágok még úgy is, hogy azokat külön fém védőházzal látta el a gyártó.

 

 

 

A készülék elején találjuk a beállításhoz szükséges kezelőszerveket illetve a ki-bekapcsoló gombot. Mivel a Tube Box DS2 alkalmas MM és MC hangszedők meghajtására is, a terhelő impedanciát és a terhelőkapacitást is itt, az előlapon állíthatjuk hangszedőnkhöz. A terhelő impedancia állíthatósága egyébként frappáns: az általánosságban használt MM hangszedőkhöz rendelkezésre áll egy fix, 47 kOhm-os fokozat, amennyiben váltunk, úgy a középen elhelyezett fokozatmentes, forgó potméterrel változtathatjuk az értéket 50 és 1000 Ohm között.

 

 

 

Egy kapcsológomb áll rendelkezésünkre a szubszonikus szűrő be- vagy kikapcsolására, valamint bemenetet is itt az előlapon választhatunk. Érdekes megoldás a Pro-Ject részéről egyébként, hogy két be- és két kimenetet is támogat, így akár két lemezjátszót is köthetünk rá, amik között akár az erősítő cseréje nélkül is választhatunk. Ugyanakkor a további beállítások fixen maradnak, így ezt a funkciót nem tudjuk kihasználni, ha egyik lemezjátszónkban MM a másikban pedig MC hangszedő található, hiszen csak az egyikhez tartozó beállításokat tudjuk kezelni.

 

 

 

 

A készüléket megfordítva a hátoldalon aranyozott RCA aljzatokat találunk, két sztereó bemenet és két sztereó kimenet elosztásban, valamint egy földelés csatlakozót. Az RCA aljzatok kiosztása oldalankénti, ami a dual mono felépítés folyománya is lehet, ugyanakkor ha RCA kábelünk Y elágazása rövid, fennáll a veszélye, hogy nem tudjuk csatlakoztatni. (AudioQuest RCA kábeleket próbálva ez velünk előfordult, így inkább másik lemezjátszóval és JIS-RCA csatlakozós, külső karkábellel folytattuk tesztünket).

 

 

 

 

Az áramellátásról egyszerű külső adapter gondoskodik, ami hajlamos összeszedni bizonyos zajokat, zavarokat a hálózatból, ezek a hangképben is megjelenhetnek, ahogy ez velünk is előfordult.

 

 

 

 

Az ECC83 (12AX7) csövek korrekt, tiszta, meleg megszólalást ígérnek, viszont alapos melegítést is igényelnek, így ezzel indítottunk.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet és további komponensek

 

Éles tesztünk előtt elkezdtük rendszerünk bejáratását, ami szükségesnek is bizonyult, hiszen gyakorlatilag minden komponens új volt. Körülbelül kétheti járatást követően végeztük el a tesztet, így nagyjából biztosak lehettünk benne, hogy az előerősítő végleges hangját halljuk. Lemezjátszónak Roksan Radius 7-et állítottunk hadrendbe, Roksan Corus2 Shibata tűs MM hangszedővel. Ez az összeállítás kategóriájában illik a Pro-Ject Tube Box DS2-höz, ahogy a felhasznált AudioQuest karkábel és a további rendszerelemek is: Naim Supernait 2 erősítő, Neotech NES-3003 II hangfalkábel és Monitor Audio Silver 500 hangsugárzók.

 

 

 

 

Ugyanakkor tesztünk közben egy érdekes, és kifejezetten hasznos eszközzel bővült láncunk: egy Pro-Ject Accu Box S2-t kaptunk tesztelésre a hazai forgalmazótól. Ez egy olyan akkumulátoros tápegység, amit kifejezetten phono egységek és lemezjátszók áramellátására fejlesztettek és nagyobb sztereóteret, tisztább megszólalást és összességében jobb hangminőséget ígér.

 

 

 

 

Van viszont egy számunkra talán még lényegesebb tulajdonsága is: mivel használatával eszközeink nem csatlakoznak hálózati tápellátásra, az ebből adódó zavarok, zajok sem kerülnek bele láncunkba. Számunkra ez nagy eredmény és előrelépés volt, hiszen az Accu Box S2 használatával gyakorlatilag megszüntettük a tápellátás zavarait, így nyugodtan hallgathattuk kedvenc zenéinket.

 

 

 

 

Tesztzenéink között rock, akusztikus, jazz, elektronikus illetve szimfonikus is szerepelt, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a Tube Box DS2 képességeiről és sokrétűségéről.

 

A nagyobb kontraszt eléréséért először referencia erősítőnk, egy Synthesis Soprano beépített MM phono fokozatával hallgattuk meg lemezeinket, hogy aztán a Naim Supernait és a DS2 segítségével egy másik világba katapultálhassunk.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

A Synthesis Soprano beépített phono előfokával már feltűnt, hogy a hangzás bizony nem a megszokott, mégis elemi erővel hatott, amikor csatlakoztattuk a Pro-Ject Tube Box DS2-t. Egy dimenzióval többet kaptunk minden zenéből, minden aspektus egy magasabb szintre emelkedett. A DS2 meleg, csöves hangja kellemes analóg élményt kínált, viszont ne feledkezzünk el a további részletekről sem - a DS2 gyakorlatilag mindenben remekelt. Akusztikus zenék esetében a részletek, apró nüánszok megjelenése jelentette az első különbséget, ahogy az igen nagy felbontás is ekkor mutatkozott meg a legjobban. A magashangok tiszta és színezetlen megszólalása is emelte az élményt, nem hallottunk semmilyen fátyolosságot, vagy zavaró fémességet. Ezen a ponton már előjött belőlünk az ördög ügyvédje: ha nincs fémesség a hangban, vajon hogy fognak szólni a fúvósok? Nem lesz-e vajon túl fedett, túl sima a hangkép? Feltettük egyik kedvenc fúvós lemezünket Jaroslav Jakubovic-tól és legnagyobb meglepetésünkre tiszta, erőteljes megszólalást kaptunk a szaxofonok, trombiták és egyebek esetében is, ráadásul egy olyan lemezről, ami felett már eljárt az idő és valószínűleg újkorában sem tartozott a legmagasabb minőséget képviselő nyomások közé. Mindennek ellenére remek fúvós hangokat kaptunk, így ezt a próbát is kiállta a Tube Box DS2.

 

 

 

 

Tovább elemezve a hangképet megállapíthattuk, hogy a mélyhangokat bizony komoly mennyiségben szállítja a DS2, ami várható is volt, hiszen a csöves hangzásnak része egyfajta kerekség, melegség, ami főleg a mélytartományban mutatkozik meg. Ezt a karaktert ezesetben is maximálisan megkaptuk, ami egyik oka a vinyl felvételek iránt táplált gyengédnek is mondható érzéseinknek. A mélyhangok megfogottan, testesen gördültek elő hangsugárzóinkból, viszont soha nem váltak túlzóvá vagy elfolyóvá. Ezen a szinten természetesen már fel sem merült hallható torzítás, mégis meg kell jegyeznünk, hogy mennyire tiszta hangképet kínál a DS2. Ehhez társult a kellően méretes tér és a 3D érzet, valamint a rendkívül részletgazdag és kifinomult megszólalás. Nyoma sem volt a hangképben semmilyen harsányságnak vagy zavaró, tolakodó tartományoknak. Dinamika tekintetében is remekelt a DS2, ami számunkra különösen nagy öröm volt, hiszen a gyengén megszólaló, dinamikát nélkülöző beépített phono után éreztük, mennyi minden maradt még zenéinkben az előző meghallgatáshoz képest.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Pro-Ject Tube Box DS2 egyértelműen a gyártó phono kínálatának csúcsa, nagyságrenddel magasabb árért, mint kisebb testvérei, melyeket egyébként szintén megelégedéssel teszteltünk. A magas árához ugyanilyen minőség társul, azaz értéket kapunk pénzünkért, ha ezt a modellt választjuk. A csöves megszólalás gyakorlatilag mindig jó partnere a vinyl-nek, hiszen együttesen erősítik az "analógos" érzést. A Tube Box DS2 viszont ennél tovább megy: megmutatja zenéink minden apró részletét, kitárja a teret és dual mono felépítésének is köszönhetően szinte hihetetlen pontosságú panorámát jelenít meg előttünk. A hang részletessége, az arányok, a dinamika mind a DS2 képességeit dicsérik.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a Pro-Ject Tube Box DS2 új életre kelti lemezeinket és megfelelő rendszerben hallgatva igazi analóg élményt nyújt kifinomult, részletes és semmiképpen nem fárasztó megszólalásával.

 

Műszaki adatokElőfok csövek: 2 db ECC83 (12AX7)
Terhelő impedancia: állítható 10-1000 Ohm között, vagy fix 47 kOhm
Terhelő kapacitás: 100/220/320 pF
Jelszintek (MM/MC): 40/45/50/60/65 dB
Jel/zaj viszony: 88 dBA
THD: < 0,04 %
RIAA korrekció pontosság: +/- 0,2 dB (20 Hz-20 kHz)
Szubszonikus szűrő: 20 Hz (12 dB/oktáv)
Bementek/kimenetek: 2 pár RCA
Tápegység: 18 V/1000 mA DC
Teljesítmény-felvétel: maximum 490 mA DC
Készenléti teljesítmény-felvétel: < 0,5 W
Méretek:

206 x 91 x 227 mm (alumínium oldallapos kivitel)


240 x 93 x 227 mm (fa oldallapos kivitel)

Tömeg (tápegység nélkül):

1,5 kg (alumínium oldallapos kivitel)


1,96 kg (fa oldallapos kivitel)

Ár:

199 000 Ft (alumínium oldallapos kivitel)


229 000 (fa oldallapos kivitel)

 

 

 

Mérleg

 

+ Részletes, kifinomult hangkép, nagy tér, nagy felbontás, remek 3D érzet

 

+ Meleg, csöves, analóg hang

 

+ Kiváló panoráma és sztereókép

 

+ Igényes kialakítás, fa oldallapok

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció