Menu

Cart

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó teszt

A TEAC az évtizedek során nem csupán a minőségi hifi, hanem a kiemelkedő stúdióeszközök terén is nagy piacot hódított meg - nem véletlenül. A TEAC eszközeit mindig szívesen vetettük alá mindenféle próbának és eddig nem csalódtunk - de mit tudhat középkategóriás áron kínált lemezjátszójuk, ami viszont MM előerősítőt és A/D átalakítót is tartalmaz?

 

 

Kinézet és adatok

 

A TEAC TN-570 tesztje elé már anyaghasználata miatt is nagy várakozásokkal néztünk. A készüléket dobozából kiszabadítva ugyanis a következőkkel találkozunk: a plinth gránitból és minőségi, vastag, szendvicsszerkezetű MDF anyagból, a tányér akrilból készült; ezek együttesen komoly hangot vetítenek előre. A hangkar cserélhető headshelles kialakítású, S formájú típus, benne jelzés nélküli, de vinyl barátok által jól ismert zöld színű Audio Technica hangszedővel, mely sok alsó-középkategóriás lemezjátszóba kerül gyárilag. (Ennek utódját, az AT-VM95E modellt és a széria további tagjait is teszteltük külön.)

 

 

 

A szíjhajtású TN-570-ben a PRS3 (Platter Rotation Speed Servo System) technológiát alkalmazták a megfelelő sebesség megtartásához, minden fordulatszám esetében.

 

 

 

 

A hangkar közepes súlyú, csak magasságában állítható, így azimuth beállításra nincs lehetőségünk. A VTA beállítása gyárilag körülbelül megfelelő, ezért ezt nem érdemes változtatni, ha nem cserélünk hangszedőt.

 

 

 

 

Az akril porvédő tetőt nem lehet eltávolítani, csak csavarozással, ami a rezgések szempontjából nem a legjobb, de reméljük a legjobbakat - hiszen gyári beállításokkal teszteljük a TN-570-et, nem saját ízlésünkre szabott verzióról írunk. A Hi-Res Audio szabványnak is megfelelő beépített A/D konverter 24 bit/192 kHz felbontásban képes digitalizálni kedvenc lemezeinket, ami bőven megfelelő minőséget kínálhat, ha egy kis kényelmes nosztalgiára vágyunk. Ez a felbontás azonban csak az SPDIF kimeneten érhető el, USB csatlakozás esetében be kell érnünk 16 bit/48 kHz-cel. Ez a minőség azonban elegendő lehet, hiszen kicsivel a CD formátum feletti felbontás. Ahhoz pedig, hogy a nagyfelbontású formátumok előnyeit élvezhessük a digitalizálás után, a TN-570-nél magasabb kategóriás eszközökre lenne szükségünk - így ez a megoldás optimálisnak mondható minőség és költség szempontjából is.

 

 

 

 

A beépített MM phono miatt nem lehetséges MC hangszedők használata, ami a hangminőséget erősen behatárolja. Ugyanakkor nem szükséges semmi más kiegészítő csak erősítő, hangsugárzók és kábelek ahhoz, hogy élvezhessük a TN-570 képességeit.

 

 

 

 

A lemezjátszó beállítása rendkívül egyszerű, a gyári értékek nagyjából pontosak, a megfelelő tűnyomás elérése egy tűmérleg segítségével körülbelül 5 perc. A gyári hangszedő kúpos kialakítású tűvel szerelt, ennélfogva nem túlzottan kényes a beállításokra, de természetesen mindig célszerű minél nagyobb pontosságra törekednünk.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet, tesztzenék

 

A TEAC TN-570 árkategóriájához mérten igyekeztük láncunk további elemeit is összeválogatni tesztünkhöz, néhol még kissé fölé is lőttünk. Ennek megfelelően a rendszer további elemei biztosan nem gátolhatták a TN-570 kibontakozását és megszólalásán sem ronthattak. Előbbiek szellemében Naim Supernait 2 erősítő, minőségi kábelezés és Monitor Audio Silver 500 hangfalak kerültek még láncunkba. És természetesen gondosan tisztított lemezeink: Mike Oldfield - The Songs of Distant Earth, Jean-Michel Jarre - Chronologie, Pink Floyd - Wish You Were Here, Mussorgsky - Egy kiállítás képei, valamint a DALI aktuális tesztlemeze, ami főleg akusztikus és jazz felvételeket tartalmaz további könnyed, de jó hangú hallgatnivalók mellett.

 

 

 

 

Meghallgatás és digitalizálás

 

A meghallgatást természetesen alapos, kb. 2 hetes bejáratási periódus előzte meg. Lemezjátszók esetében nincs lehetőségünk "csalni", mint a digitális eszközök esetében: nincs tesztlemez, amivel 2 nap alatt akár több heti, havi bejáratást spórolhatunk meg. Itt a tű konkrét, fizikai kopása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a végleges hangja, illetve a lejátszás közben keletkező rezgések is segítenek "összerázódni" a további alkatrészeknek. A bejáratást követően jött a meghallgatás.

 

 

 

 

A TN-570 kellően stabilan kezelte lemezeinket, az akril tányérhoz nem használtunk alátétet, mivel bármivel próbálkoztunk inkább csökkenni éreztük a hangminőséget. A TN-570 tette a dolgát, ugyanakkor a gyári hangszedő és előerősítő páros bizonyos tekintetben korlátozta a megszólalást. A gyári konfiguráció használatával közepesen dinamikus, de nem levegős, kissé összenyomott teret mutató hangot kaptunk. A részletek az összértéknek megfelelő szinten maradtak, nem maszatolódott el semmi a zenében, de nem is kaptuk meg azokat a nüánszokat, amik igazán élővé, lélegzővé teszik a vinyl hallgatást. Az élmény ennek megfelelően valamivel visszafogottabb volt, mint amit megszoktunk, illetve fontos kiemelnünk, hogy egy magasabb kategóriás MC hangszedő és egy egyszerűbb futómű-kar párosítással jobb hangot kaphatunk. Ugyanakkor, ha nem audiofil igényeinket helyeztük előtérbe, hanem "csak úgy" zenét hallgattunk, akkor bőven elegendőnek bizonyult a TN-570 megszólalása. Dicséret jár a sztereósávok különválasztásáért, hiszen a jobb és bal oldal között nem tapasztaltunk áthallásokat. A beépített phono fokozat kellő minőséggel egészítette ki a gyári hangszedőt. Ugyanakkor a bemeneti paraméterek állítására nincs lehetőségünk, így a gyári specifikációval megegyező kimeneti jelet produkáló hangszedőt érdemes választanunk, ha hangminőségben feljebb szeretnénk lépni. Erre a célra alkalmasak lehetnek az AT-VM széria tagjai, amelyek nagyon hasonló kimeneti jelet állítanak elő.

 

 

 

 

És hogyan lehet a TN-570-nel digitalizálni hanganyagainkat? Mi sem egyszerűbb! Az A/D konverter többféle digitális kimenetet kínál, ezek közül erre a célra az USB-B a legalkalmasabb. Szükségünk lesz még egy minőségi (audióra optimalizált) USB kábelre, egy laptopra és egy felvevő programra (mint például az általunk is használt, ingyenes Audacity).

 

 

 

 

Összekötést követően elindíthatjuk a szoftvert, ekkor ki kell választanunk a megfelelő bemenetet, hogy ténylegesen vinyl lemezeink hangját vehessük fel. Érdemes a legmagasabb felkínált minőséget kiválasztanunk, így a jövőben sem lesz szükség lemezeink újra digitalizálására. A REC gomb megnyomását követően indul a lejátszás és már készül is lemezünk digitális verziója. Ha a lemezoldal véget ér, érdemes új fájlba mentenünk a másik oldalt, vagy akár trackenként felbontani (ezt utólag is megtehetjük az Audacity-ben). Így nem kell mindig végighallgatnunk az egyes oldalakat vagy keresgélnünk a hosszú hangfájlban kedvenc zenéinket.

 

 

 

 

Minőség tekintetében elmondható, hogy a TN-570 A/D konvertere alkalmas otthoni zenehallgatáshoz megfelelő felbontásban digitalizálni lemezeinket, ugyanakkor a korlátait mindenképpen érdemes figyelembe vennünk. Ezzel nem azt szeretnénk sugalmazni, hogy nem megfelelő a felvétel minősége, de valódi hifi/audiofil hangot nem várhatunk a digitalizálást követően.

 

 

 

 

Összegzés

 

A TEAC TN-570 egyértelműen az egyik legesztétikusabb lemezjátszó, amivel pályafutásunk során találkoztunk. Kompakt és kényelmes megoldást kínál hétköznapi vinyl hallgatásra, valamint lemezeink megfelelő minőségben történő digitalizálására, ugyanakkor a gyári hangszedő és a beépített előerősítő párosa korlátozza teljesítményét. A hangszedő cseréjével természetesen javíthatunk a hangon, így digitalizált anyagaink is jobban fognak szólni. Ha célunk, hogy meglévő lemezeinket jó minőségben és a klasszikus vinyl nyűgök (beállítás, rezonancia-kizárás, stb.) nagy részét megúszva hallgathassuk, akkor ideális megoldásnak tekinthető. Olyan láncban tudjuk elképzelni, aminek összértéke 1 millió forint alatt marad, e szint felett már biztosan érdemes kevesebb szolgáltatást kínáló, viszont testre szabható lemezjátszót választanunk.

 

Ha a TN-570 mellett döntünk, biztosan lakásunk új dísze lesz lemezjátszónk, és még a hangjára is büszkék lehetünk!

 

Műszaki adatok

 

Meghajtás: szíj
Motor: DC
Lejátszási sebesség: 33,1/3 rpm, 45 rpm
Sebességállítás: PRS3 (Platter Rotation Speed Servo System)
Nyávogás: legfeljebb 0,1 %
Jel/zaj viszony: > 67 dB (A-súlyozott, 20 kHz LPF)
Tányér anyaga: akril
Tányér tömege: 1,4 kg
Kar  
Tulajdonsága: S forma, állítható magasság
Effektív karhossz: 223 mm
Túlnyúlás: 18 mm
Tűnyomás tartomány: 0-5 g
Ajánlott hangszedő tömeg: 15-23 g (headshellel együtt)
Anti-skating: állítható
Hangszedő  
Típus: MM (Audio Technica AT100E-nek megfelelő)
Tűnyomás: 1,4 g (+/-0,4 g)
Hangszedő tömeg: 6,5 g (+/-0,2 g)
Headshell tömeg: 10 g
Phono: MM RIAA szabvány korrekció
Csatlakozók: 1 pár aranyozott RCA, USB-B kimenet (PCM, 8 k/11,025 k/16 k/22,05 k/32 k/44,1 k/48 kHz, 16 bit), SPDIF kimenet (PCM 48 k/96 k/192 kHz, 24 bit)
Méretek: 430 x 131,5 x 355 mm
Tömeg: 9 kg
Ár: 359 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Igényes kialakítás, esztétikus megjelenés

 

+ Minőségi anyaghasználat

 

+ Egyszerű beállítás

 

+ Kompakt, all in one megoldás

 

- Gyári hangszedő és előerősítő megszólalása

 

- Nem eltávolítható tető

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4,5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 4

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció