Menu

Cart
A+ A A-

Neotech NES-3003 II hangfalkábel teszt

Mára már szerencsére a legtöbb hifi- és zenebarát számára evidencia, hogy a minőségi megszólaláshoz minőségi komponensek alkalmazása szükséges - ez igaz a kábelezésre is. Mindamellett, hogy az összes felhasznált kábel hatással van a hangzásra, biztosra vehetjük, hogy a hangfalkábel minősége - és milyensége - határozza meg legtöbbször a végeredményt. Ennek szellemében próbáltuk ki a Neotech NES-3003 II kábelét, és az előbbi axiómákat maximálisan igazoltnak láttuk (azaz hallottuk).

 

 

 

 

Kinézet és technológia

 

A Neotech NES-3003 II kinézete és súlya már önmagában is láttatja, hogy itt bizony nem a konzumer kategóriával lesz dolgunk. A több mint két centiméter átmérőjű szürke PVC külső köpeny viszonylag merev és meglepően nehéz. Érződik a minőségi anyaghasználat és jól látható, hogy nagy keresztmetszetű vezetőket tartalmaz a NES-3003. A külső borítástól befelé haladva találunk egy további, CL3 (égésálló) minősítésű, szintén PVC szigetelőréteget. Utóbbi alatt fém árnyékolás is található, melynek szerepe ugyanaz, mint a tápkábelek esetében: a kívülről érkező zavarok, frekvenciák szűrése. Ezt már a vezetők saját, polipropilén szigetelése követi, melynek szerepe a külvilág mechanikai rezgéseinek csillapítása.

 

 

 

 

A NES-3003 II hibrid kialakítású, egyedileg tervezett geometriájú vezetőt kínál. Ez a gyakorlatban olyan UP-OCC (Ultra Pure Ohno Continous Casting) technológiával készülő kábelt jelent, aminek vezető tulajdonságai lényegesen jobbak az OFC réz vezetőkhöz képest. A technológia segítségével 6N, azaz 99,9998 %-os tisztaság érhető el, kevésbé töredezett és nagyobb kristályméretű kristályszerkezet mellett. Viszonyításképpen a hagyományos réz oxigéntartalma 200-500 PPM (Particle Per Million, azaz részecske egymillió részecskére vetítve), míg az OFC technológia ezt a mennyiséget 10 PPM-re csökkenti. Ehhez képest az UP-OCC technológiával készülő réz mindössze 5 PPM oxigént tartalmaz, azaz az oxigénszennyezettséget a felére csökkenti. De akkor miért nem készül ilyen vezetőből minden hangsugárzó kábel? Az OCC eljáráshoz magas hőmérsékleten kell tartani a rezet és a kristály húzása nagyon sok időt vesz igénybe, ezek miatt bonyolultabb az előállítása, tehát az ára is magasabb.

 

 

 

 

A keresztmetszete 6 mm2 erenként. A vezető egy belső, tisztán UP-OCC "magra" és egy külső, ezüstözött UP-OCC "héjra" bontható, így megvalósítva a gyártó marketing anyagaiban is szereplő hibrid felépítést. Ennek köszönhetően a hang nem csak tiszta és nyitott, hanem igen kiegyensúlyozott marad, kordában marad az ezüst csilingelő jellege, míg az OFC rézkábeleknél tisztább és részletesebb megszólalást kapunk.

 

 

 

 

A NES-3003II folyóméterben kapható, vagy rendelhető szerelten is. Utóbbi esetben a KáCsa Audió technikusai a budapesti műhelyben szerelik fel a vásárló igényeinek megfelelő csatlakozókkal. A négyeres szerkezetből adódóan kérhető bi-wire vagy full range kiosztásban is. Itt érdemes figyelmet fordítani a banándugó maximális befogadó képességére, mivel a 6 mm2-es felülethez tartozó átmérő már nem minden dugóval kompatibilis. Tesztpéldányunk Neotech professzionális kivitelű, szorítós, ródiumozott banándugókkal érkezett, melyek egyrészt kinézetben is jól illenek a NES-3003 MKII-höz valamint minőségben is azt a szintet képviselik, amit ez a kábel megkíván.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet

 

A Neotech NES-3003 MKII már bőven a csúcskategóriás kábelek közé sorolható, folyóméterenként körülbelül 38 000 Ft-os árával, ami a banándugók és a szerelés árát nem tartalmazza. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy tesztrendszerünket ehhez mérten alakítjuk ki olyan magas minőségű komponensekből, amik képesek megmutatni a NES-3003 II képességeit. Éppen ezért egy Naim Supernait erősítőre kötöttük őket, amihez forrásként Naim NDX DAC illetve Roksan Radius 7 lemezjátszó és szintén Naim előerősítő csatlakoztak. Láncunk végére egy pár Monitor Audio Silver 500 került, amit korábban teszteltünk nagy megelégedéssel és azóta kissé a szívünkhöz is nőtt - viszont bátran kijelenthetjük, hogy kategóriáját tekintve bőven képes megmutatni az egyes kábelek erényeit és hiányosságait is.

 

 

 

 

Meghallgatás

 

Az éles tesztet megelőzően kiemelt figyelmet fordítottunk a bejáratásra, mivel egyrészt rendszerünk további elemei esetében is szükséges volt, másrészt a forgalmazótól is tudjuk, hogy a NES-3003 II igényli az alapos járatást, hangja normál használat mellett még 1-2 hét után is finomodhat. Kezdetben valóban kissé műanyagos és vájkáló magashangokat kapunk vákuum-szerűen kivájt basszussal, ezért ennek az időszaknak egy jelentős részét átugrottuk az IsoTek bejárató lemezének néhányszori lejátszásával és több napi zenehallgatással. Napról napra természetesebb, teltebb és magabiztosabb lett a karakter.

 

 

 

 

Tesztzenéinket a szokásosnak mondható repertoárból válogattuk: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Wintersun - When time fades away, Shota Osabe - Happy Coat. Így több stíluson átívelő, mégis minőségi felvételeket hallgattunk és rendszerünk képesnek is bizonyult ezek magas minőségű lejátszására, így a NES 3003 II-n volt a sor, hogy bizonyítsa saját képességeit.

 

A NES-3003 II jóleső bőségérzetet teremtett mind színpadban, mind frekvencia ábrázolásban. Minden irányban nőtt a tér, a színpad mélyebb részeiről érkező hangok "mélyebb csendből" jelentek meg, mint más, olcsóbb kábelek esetében. A magastartomány tisztasága váratlanul hatott, miközben az ezüst fejfájdító csilingelése elmaradt: csak rendezett és erőlködés nélkül adagolt hangokat kaptunk. A Jean-Michel Jarre lemez esetében a 3D érzet került előtérbe: a hangok szinte elénk ugrottak a Silver 500 hangfalakból, szinte mintha surround rendszert hallgatnánk. Főként a középtartomány dicséretére szól, hogy az akusztikus felvételek részletei szintén új szintre emelkedtek, minden apró nüánsz a helyére került és semmilyen elmaszatolt, elkenődött részt nem tudtunk felfedezni a hangképben.

 

 

 

 

Holott törekedtünk rá, hogy e tekintetben is komoly feladat elé állítsuk a NES 3003 II-t illetve egész rendszerünket: A Wintersun - When Time Fades Away című számának egyes részei 2-300 sávon kerültek rögzítésre, azaz rendkívül összetett, hihetetlenül részletes hangképet kaphatunk egy megfelelő rendszerrel. A Neotech kábel kibontotta ezt a komplex felvételt és hatalmas térben tárta elénk minden egyes hangját. Most vettük csak észre, hogy egész eddig mennyi részletet nem hallhattunk egyébként szeretett zeneműből.

 

A basszustartományt is új formában ismerhettük meg, az olcsó kábelekre jellemző kissé túlzott, bumfordi kerekség árnyaltabb, ugyanakkor szikárabb mélyhangra cserélődött. A kábel nem tette olyan légiesen áttetszővé és pillekönnyűvé a basszust (mint gyökeresen más felépítésű, vagy még drágább vetélytársai), a mennyiséget nem csökkentette, inkább a közlésmódon változtatott. Mint amikor egy pankrátor és egy testépítő fizikumát mérjük össze - mindketten hasonló tömegűek, mégis teljesen máshogyan fejtik ki az erőt és egyikük megjelenése esztétikusabb. A lényeg, hogy a Neotech beillesztésével megmaradt az izgalom és játékosság, szükség esetén extra határozottsággal. Aki gyengéd és finom ütemekre vágyik, annak lehet, hogy ez a fajta basszus egy kicsit túl markáns és bátor, de bizonyos rendszerek pont ilyen határozottságot hálálnak meg. Pl. a Monitor Audio Silver 500-on megszólaltatva ez érzékelhető volt, mivel e modell basszus előadásmódja érdekes: a több mélyhangot tartalmazó zenékben rendre úgy szólalnak meg a basszusok, mintha elfolynának, de a Monitor Audio - valahogyan - éppen akkor fogja meg az összes ilyen hangot, amikor az elfolyás határára érnek.

 

 

 

 

Megjegyzés: ugyanezt a hangfalkábelt használtuk az Usher Audio SD-500 és KEF R3 állványos hangfalak tesztelésekor is. A NES-3003 II által hozott változások mindhárom nekifutás során azonosak voltak, ami segített a fenti, szilárd vélemény megformálásában. Lényegében három fő előnyt biztosított mindegyik rendszernek: több tisztaságot, nagyobb teret, levegősebb basszust.

 

Összegzés

 

A Neotech NES 3003 II tesztelése - a rendszer további elemeinek köszönhetően is - igazi zenei élménnyé eszkalálódott, aminek során eleinte még tudtuk intenzíven figyelni a rendszer - és ezen belül a kábel - teljesítményére, tudására, azonban miután egyszerűen nem találtunk fogást a megszólaláson, inkább hátra dőltünk és a fotelhez szegeződve élveztük a zenét. Éppen ezért a NES-3003 II-t olyan igényes zene és hifibarát audiofilek számára ajánljuk, akiknek fontos, hogy a megszólalás több nyitottságot és mélységet hozzon komplex hangszerelésű, nagyzenekarra írt vagy más szempontból összetett zenéknél. Minden stílus meghálálja a természetesebb frekvencia ábrázolást és nagyobb teret, a hangyányit megfeszített basszus pedig előny lehet a lomha karakterű hangfalaknál. A végére - hogy ne legyünk elfogultak - megemlítjük: vastagságából adódóan merev és nehezen hajlítható, éppen ezért szűk helyeken, terekben nehézkes lehet bekötése. Mindezeket tekintetbe véve örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel címkét!

 

Műszaki adatok
Tulajdonságok:

UP-OCC technológiával készült, 6 mm2-es, 99,9998 % tisztaságú réz vezetők


UP-OCC réz és ezüst ötvözetű borítás a vezető ereken


Kívül PVC ház, belül CL3 minősítésű PVC és polipropilén szigeteléssel

   

 

Mérleg

 

+ Tiszta, részletes hangkép, széles színpaddal

 

+ Meggyőző, mégis megfogott, szükség esetén markáns basszusok

 

+ Nagyfelbontású, felszabadult középtartomány

 

- Merev külső borítás, ami a bekötést kisebb helyeken nehezebbé teheti

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció