Menu

Cart

AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC teszt

 

A Cobalt érkezésével újabb szintre emeli pendrive méretű USB D/A konvertereinek tudását az AudioQuest. A kék szitakötő előnyét ráadásul nemcsak számítógépes felhasználók élvezhetik!

 

Ugyanaz... csak jobb

 

A DragonFly koncepciója továbbra sem változott. Köznyelven továbbra is egy USB hangkártya, amelynek fő célja, hogy jobb hangminőséget nyújtson, mint az a forráseszköz, amelyhez csatlakoztatják. Tehát általa kikerülhető az alaplapi hangkártya, és a Szitakötőben lapuló, felsőkategóriás chip veszi át a digitális/analóg jelátalakítás szerepét.

 

 

 

Ugyanezt a feladatot látta el a cég első USB DAC eszköze, a DragonFly Black (kb. 30 000 Ft) és a később megjelent Red (kb. 60 000 Ft) is. A Cobalt (kb. 100 000 Ft) funkcionalitása ugyanaz, sőt, mintavételezése is épp úgy 96 kHz/24 bit (a DSD nem támogatott, az MQA igen). Viszont a kimeneti jelszintje majdnem kétszerese a fekete Szitakötőének, továbbá nem TI hanem egy friss ESS ES9038Q2M chipet tartalmaz, új PIC32MX274 processzorral. Utóbbi ugyanazt a munkát végzi, mint a piros és fekete DragonFly processzora, viszont kevesebb az áramfelvétele, miközben 33 %-kal gyorsabb is. A fejhallgató erősítő és a 64 bites jelszint vezérlő nem változott a Red óta, a méret viszont kb. 10 %-kal csökkent.

 

 

 

 

Küllem

 

A formaterv kicsit elegánsabb, mint a korábbi DragonFly modelleké. Kevesebb a kitüremkedés a házon, picit kényelmesebb a fogása. A kék, autóipari jellegű festés kellemes hangulatot kelt, műanyagos tapintása nem kimondottan high end érzetű, de összességében igényes. A Szitakötő embléma továbbra is különböző színre vált a mintavételezés függvényében.

 

 

 

 

A 3,5 mm-es Jack kimenethez csatlakoztatható fül/fejhallgató, hangrendszer, aktív hangfal, tehát csupa olyan eszköz, amelyen analóg sztereó bemenet van. Természetesen ilyenkor érdemes futni egy (vagy több) kört az AudioQuest Jack-Jack vagy Jack-RCA végződésű kábeleivel is, melyekről korábban írtunk.

 

 

 

 

Az eszköz mellé apró bőrtokot is csomagoltak, kiegészítve egy Type-C végződésű DragonTail USB adapterrel. Ha a tulajdonos ilyen aljzatú telefont vagy tabletet birtokol, akkor azonnal bevetheti a DAC tudását. Máskülönben sem tanácsos kidobni a rövidke kábelt, mivel a cég Carbon sorozatával azonos minőségű. Ezek mellett USB-A és micro végződésű DragonTail adapterek is léteznek az AudioQuest kínálatában.

 

 

 

 

Használat közben

 

A DragonFly használata pofonegyszerű. Csatlakoztatni kell a számítógéphez, és teszi a dolgát. Esetünkben iMac számítógépet (2017) és Samsung Galaxy A7 (2018) okostelefont társítottunk hozzá, mindkettővel automatikusan, kiegészítő szoftver telepítése nélkül képes volt működésbe lépni. A gyártó honlapján fellelhetők kiegészítő információk a DragonFly készülékek kompatibilitását illetően (pl. egyes régebbi Windows 7 és 8 verziókkal, valamint Android 4.1-nél korábbi rendszerekkel nem használhatók).

 

 

Mielőtt elindulna a zenehallgatás, célszerű teljesen lehalkítani a DragonFly-t. Ehhez elég a forráseszköz szoftveres csuszkáját használni. A több, mint 2 voltos kimeneti jelszint ugyanis teljes terhelésen még egy 300 ohmos fejhallgatót is nagyon hangosan szólaltat meg. Hangerőben tehát biztos, hogy nem lesz hiány - ha mégis, akkor az valószínűleg nem a Szitakötő hibája. Android felhasználóknak csak annyi kompromisszumot kell elviselni, hogy zenehallgatás alatt nem tölthető a telefon. Apple készülékek esetében kamera adapterből már csak a dual kivitel kapható, amely a Lightning aljzatot egy USB-A (DragonFly) és egy USB-C (töltő) aljzatra csomagolja ki, vele tehát a töltés is megoldott.

 

 

 

 

Számítógépes felhasználóknak célszerű megfontolni (ha már nem tették meg eleve) dedikált zenelejátszó szoftver vásárlását. Ilyen például Mac OS oldalon az Audirvana Plus, a Bit Perfect vagy a Pure Music, Windows oldalon pedig a JRiver, mobileszközök tekintetében a Roon vagy TIDAL lehet praktikus, utóbbi sokaknak amúgy sem szorul bemutatásra.

 

 

 

 

Hangminőség

 

A Cobalt teszteléséhez Sennheiser HD 600 és Brainwavz Alara fejhallgatókat használtunk. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy hogyan szerepel kisebb testvéreihez viszonyítva a kék Szitakötő, ezért mindhárom jelenleg futó DragonFly DAC képességét összemértük egymással, csak 1-2 zeneszám erejéig. Az AudioQuest név hallatán legtöbben (minket beleértve) kábelekre gondolnak. Eddig mindegyik AQ csoporttesztnél érthető különbségeket tapasztaltunk az olcsóbb és drágább modellek között, még ha nem is mindig a legnagyobb modell javára. Ezek az egyértelmű lépcsőfokok most sem maradtak el.

 

 

 

 

Jelen esetben egyértelműen a Cobalt szólt a legszebben. Hangja kicsivel élőbb, légiesebb volt, mint a kisebbeké. A részleteket jobban elkülönítette egymástól, karaktere kevésbé volt technikai, a mély és magas frekvenciás ábrázolás sem volt annyira mesterkélt. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában elmaradt az a digitális színeződés az énekről, amelyet a fekete DragonFly még nem tudott eltűntetni. A hangszerek élénkebben, több kiugró dinamikus részlettel szóltak a háttérben. Épp olyan élmény volt ez az A/B/C teszt, mint mikor néhány éve az USB kábeleket vizsgáltuk. Ahogy a Cobalt szintjére léptünk, az ének jobban középre került (egyértelműbben kialakult az az érzet, hogy a koponyánkban felépülő színpad közepére úszott az énekhang). Az olcsóbb DAC-ok hűvösebb, sziszegősebb, kevésbé könnyed karakteréhez képest pihentetőbb volt a kék hangja.

 

 

 

 

Mindezt még tovább lehetett fokozni egy Jitterbug beillesztésével. Ekkor nagyjából olyan eredményt értünk el, mint mikor bezárt ablak után nyitott ablakból nézünk ki a kertre. Ugyanazt a tájat látjuk, de a mindent kicsit közvetlenebb, üdébb valójában kapunk meg. A Cobalt és Jitterbug kombinációja jelenttette számunkra azt a fokozatot, amelyet legtöbben már high end szintnek is neveznének. Diana Krall - Jinglebell c. koncert felvétele intim, közvetlen éneket és egyértelműen valóságos hangszeres kíséretet hozott. Néhány éve képtelenségnek tartottuk volna, hogy ilyen felnőttes, árnyalt, analógos hangzás jöjjön ki egy kisebb, mint öngyújtó nagyságú eszközből.

 

 

 

 

További tanulságos próbatétel volt a Samsung Galaxy A7 füles kimenete és a Cobalt közti párbaj. Öt másodpercnél nem kellett több, hogy egyértelműen lokalizálni lehessen a telefon kissé összekent ének kezelését, mosott, dinamikailag összenyomott dob ábrázolását. Ugyanaz a zeneszám a DragonFly előadásában szebben leváló hangszereket hozott, miközben az ének is élettelibbé vált. Pl. a ZZ Top - Blue Jean Blues c. számot hallgatva a Samsung azt a bizonyos olcsó, tömör hangot nyújtotta, ami miatt legtöbben lemondanak a telefonon történő zenehallgatásról. A cintányér egykedvűen csattogott, az éneken idegesítően fényes réteg alakult ki. A gitár és basszus ábrázolás nem volt rossz, de hiányzott belőle a hangszer jelleme, tonalitása. Ugyanezt a számot a Cobalt előadásában (ahogy fentebb is írtuk) megugró dinamikai határokkal, fogyaszthatóbb köntösben kaptuk vissza. Mintha zacskós leves után az autentikus ramen következett volna. Mindkettővel jól lehet lakni, de vélhetőleg Önök is meg tudnák állapítani a különbséget.

 

 

 

 

Végszó

 

Az AudioQuest DragonFly Cobalt sok örömet okozhat számítógépes felhasználóknak, sőt, mivel évről évre egyre többen horgonyoznak le a telefon (és TIDAL) alapú lejátszás mellett, a hordozhatóság és kompatibilitás létjogosultsága is emelkedik. Emellett a DragonFly Cobalt komoly alternatíva az ugyanennyibe kerülő ún. DAP lejátszók helyett, mivel általa nem kell lemondanunk a telefon kényelmes kezeléséről, míg a DAP esetében különálló eszközt kell vezérelni. 100 000 Ft nem kevés pénz, de figyelembe véve, hogy kétszer ennyibe kerülő okostelefonok sem tudnak ilyen szépen szólni, lesznek olyan zenerajongók, akik nyugodt szívvel döntenek majd a Cobalt mellett. Ugyanis míg egy zászlóshajó okostelefon 2-3 év alatt elavul, addig egy ilyen remek DAC sokkal tovább (és több eszközzel) jó szolgálatot tehet.

 

Műszaki adatok

 

Bemenetek: USB
Kimenetek: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack
DAC: ESS ES9038 Q2M
Méretek: 19 x 57 x 12 mm
Ár: 99 000 Ft
   

 

Mérleg

 

+ Árnyalt hang, kellemes tonalitás, levegős színpad

 

+ Csekély helyigény

 

+ A mobileszköz kompatibilitás által jó hangot nyújt anélkül, hogy le kellene mondani a kiforrott OS kényelméről

 

- Csak egy bemenet

 

Szubjektív véleményHangminőség: 5
Kivitel: 4
Kezelhetőség: 5
Szolgáltatások: 4
Ár/érték arány: 4,5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció