Menu

Cart

ELAC CONCENTRO M HANGSUGÁRZÓ

 

Egy pillantás sokat elárul, mondják a gyakorlott hifi-búvárok. Ők már hallják is a hangját, már tudják a besorolását, képesek felmérni az árához tartozó kereslet alakulását. Nos, az Elac a Concentro M hangsugárzó megalkotásával még a szakembereknek is feladta a leckét. Ez az egyáltalán nem szokványos hangsugárzó sugallja a hangzás újra forgalmazásának egy irányát. A vezér modell Concentro referencia hangsugárzó már két évvel ezelőtt bemutatkozott, az új M modell egy kicsit kisebb, méreteiben emberibb léptékű lett, igazodik a lakószobák átlagos méretéhez. Tartalmazza a hangszórórendszerek évtizedes gyártása során felhalmozódott saját fejlesztésű technológiai megoldásokat, a szakértelmet és tapasztalatot.

Teljesítmény: 100 / 400 Watt
Frekvencia átvitel: 24 Hz – 50 000 Hz
Érzékenység: 88 dB (2,83 V / m)
Impedancia: 4 Ohm (2,8 ohm 380 Hz)
Keresztezési frekvencia: 180 Hz / 2 700 Hz
Méretek: 1450 x 460 x 535 mm
Tömeg: 90 kg
Ár: 30 000 EUR


A Concentro M jellegzetes kivitelezési jegyeket mutat és egyedi vizuális hatást fejt ki. Nagyon jól látható, hogy a hangsugárzó kialakítása és a hozzá kapcsolódó gyártás milyen összetett. Az ultramodern ovális kialakítás több, mint egy látványos elem. A hangszekrény ívei és görbületei lehetővé teszik a hanghullámok optimális terjedését a térben. A gondosan megtervezett kabinet állóhullám és rezonancia mentes. A meghatározó külső formához csatlakozó kamra szerkezet úgy van kialakítva, hogy ne legyen belül párhuzamos felület. A hangszórók egymástól elválasztott, pontosan méretezett kamrában foglalnak helyet. Az előlap különleges kiképzése segíti a hangsugárzás egyenletességét. A sokkal kompaktabb kialakítás ellenére a Concentro M formája, méretei és rendkívül lenyűgöző hangzása hatással van. A gyártó gondosan csomagolta be termékét és tartozékként kesztyűt és szerszámkészletet is mellékelt.

 

 

Az Elac Concentro M hangsugárzó nagyon hasonlít a „0” kilométerkő szoborhoz, Borsos Miklós szobrászművész alkotásához, amit a Clark Ádám téren 1975-ben avattak fel. A 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkő szobor szabályos tipográfiai 0 karaktert formál. A hasonlóság csak a véletlen műve.

A Concentro M egy három utas, basszus reflex rendszerű hangsugárzó. A magas frekvenciákat leképező hangszórója egy koncentrikusan elhelyezett, erre a modellre módosított, JET 5 típusú magas-sugárzó.

Az ELAC JET tweeter a hifi-ipar egyik legendája, a híres „Air Motion Transformer” tökéletesítése. Az alapjában egyszerű rendszer alapelvét Dr. Ing. Oskar Heil fektette le – a film membránt erős mágneses rendszer hajtja – amit az Elac saját szabadalmakkal továbbfejlesztett. Az eredmény nagy hatékonyság, kivételes dinamika és lineáris frekvencia átvitel egészen 50 000 Hz-ig. A 0,84 mm-es ránc-szélességgel hajtogatott fólia membrán mindenekelőtt gyártási pontosságot igényel. A membrán össze-hajtogatásának és összeszerelésének lépéseiben a kézi munka elengedhetetlen. A megismételhetőség és az egyenletes minőség biztosítása érdekében a gyártás részlegesen automatizált.

Egy Jet 5 hangszóró valódi nagy felbontású hangzást, villámgyors válaszidőt, széles dinamika tartományt, minimális torzítást, a hagyományos dóm-sugárzókat messze meghaladó átviteli tartományt tud biztosítani.

 

 

A középtartomány lesugárzását egy 70/140 mm átmérőjű, AS XR gyűrűs radiátor végzi. A megvalósítás egy egyedülálló, koaxiális-koplanáris kialakítású hangszóró-együttes. A membrán feltűnő felületi szerkezete több, mint egy egyszerű tervezési jellemző. Az alumínium kristályszerű szerkezete lehetővé teszi az anyagvastagság 0,125 mm-es csökkentését megőrizve a membrán állandó merevségét.

 

 

Az ezzel kapcsolatos innovációs többlet a Jet 5 hangszóró – a körülötte lévő közép membránhoz viszonyított – állítható pozíciója. A hangszóró hátsó részén lévő szabályzó gomb segítségével a Jet 5 hangszóró 8 mm-re előre vagy 8 mm-re hátrafelé mozgatható. Minden szobának saját akusztikai viselkedése van. A „külön hangszórópár minden szobához” mítosza megdőlt, mert ezzel a megoldással lehetőség van a hangszóró bármely helyiségbe való adaptálására. Az eredmény nem a hangszóró hangjának változtatása, hanem a közvetlen és visszavert hangok arányának változása a hallgatói pozícióban. Az ELAC koaxiális technológiájával a két hangszóró membránja nem közös tengelyen, de egy síkban van elhelyezve. Ily módon a tervezés megközelíti az ideális pontforrás sugárzási mintáját!

 

 

Az Elac AS-XR technológiája egy pontból történő sugárzást, gyorsaságot, széles lesugárzási szöget, ezen belül homogén hangképet garantál.
Az oldalra szerelt, négy darab 220 mm átmérőjű AS membránnal szerelt mély-hangszóró, impulzus-kompenzált konfigurációban, kivételes megoldása a basszusmenetek lesugárzásának. A mély-hangszórók az ELAC által kifejlesztett alumínium szendvics szerkezettel készülnek. Egy cellulóz alapú membrán speciális kötési eljárással 0,3 mm vastag alumínium réteggel van „bevonva”. Az LLD technológia a membrán lineáris hajtását biztosítja. A lengőtekercs egy túlméretezett mágneses erőterében foglal helyet. A túlzott felmelegedésről léghűtéses pólusvas gondoskodik. Ez a mély-hangszóró nagy terhelhetősége folytán széles spektrumban képezi le a dinamikát. A technológia tetten érhető a cég aktív mély-sugárzóiban, hiszen azok is a push-pull/pull-pull szisztémával működnek.

A Concentro M hangsugárzó levehető oldallapokkal rendelkezik. Ezek a mágnesesen rögzített oldallapok nemcsak cserélhető (carbon, bőr vagy magasfényű fa furnér) borítást jelentenek, a jó hangzás kialakításában is komoly szerepük van. Amikor az oldallapokat eltávolítjuk láthatóvá válik a hangsugárzó kabinetjének felülete. Láthatjuk a keresztváltók helyét takaró fedeleket, a hord-fület, és meggyőződhetünk a rezonancia mentesítés módszeréről. Amikor visszahelyezzük az oldallapokat egy újabb antirezonáns felület kerül a helyére, immáron abszolút semmi sem hallatszik a kabinet rezonanciájából, hiszen azt a rétegek és a köztük lévő levegő kioltják. Csak a hangszórók hangját hallhatjuk.

 

 

A Concentro M alsó része egy CNC megmunkálású alumínium tömbből készül, majd matt fényű, tiszta felület kezelést kap. A 25 kilót meghaladó darab négy, állítható magasságú, minőségű kúppal garantálja a padlótól való tökéletes elválasztást. Az összes kontúr precíziós kidolgozású, a nagyméretű, szabályozható kúpok teherbírása tökéletes stabilitást és ideális csatolást biztosítanak bármilyen padlóburkolaton.

 

 

A Concentro két pár, kiváló minőségű csatlakozási ponttal rendelkezik. A kötőelemek vékony rétegben 24k aranyozott foszforbronz érintkezőkkel vannak ellátva. Minimális hatásuk van az impedanciára, a beépített nem rezonáló szénszálas köpennyel ellátott, nem mágnesezhető, rozsdamentes acél és eutektikus rézötvözetű házzal kiváló egységet alkotnak. A csatolók a hangsugárzót kettős kábelezésre, de akár kettős erősítésre is alkalmassá teszik. A tartozékkészletben magas minőségi szintű jumper-kábeleket is találunk.

MEGHALLGATÁS


Az Elac Concentro M hangsugárzó cég nagy modelljei esetében megszokott jellemzőket mutatja. Minden tekintetben az energiára koncentrál, teljes szuverenitást biztosít, de ugyanakkor feltárja a zene minden részletét és árnyalatát.
A Concentro M bombasztikus stílusú előadó, akárcsak Joe Bonamassa, korunk egyik kiemelkedően invenciózus gitárosa. Szinte természetes, hogy ezt a hangsugárzót a rockzene kedvelőinek ajánljuk. A hangzás a teszt első percétől azonnal betöltötte a szobát, a hangszórók egy közvetlen színpadot hoztak létre. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy közvetlen a színpad előtt állunk, viszont ez a helyzet nem változtatja meg a zene életszerű arányait. Teljesen nyugodt, tágas és gond nélküli középtartomány, tömörítetlen, levegős minden stressztől és rezonanciától mentes hang, még nagy hangerőn is. Igazán rendkívül érett karakter, kényszer nélkül kombinálja a ragyogást és a finomságot, ráadásként a hangszerek terjedelméből még szép rajzolatot is kínál.

A tisztaság nem hangerő függő. Függetlenül attól, hogy csendben vagy hangosan játsszuk a zenét, a JET 5 magas-sugárzó nem veszít energiát és fizikailag konkrét érzést még viszonylag nagy hallgatói távolságban sem. A magas hangok csengése világos és magabiztos. Ezen túlmenően élvezetes az adott hang teljes menete, az azonnali kezdet és ha kell, a hosszú lecsengés. Gondos, fenséges és élénk, enyhén lekerekített, de szilárd kontúrokkal rendelkezik.

A gyorsaságra jellemző, hogy a dobok ütése nagyon bővérű és erőteljes, gazdag tónusok megszólaltatásával bemutatja az összes finom részlet. Mindamellett kiváló timbrális súly, szenzációs tranzienseket szolgáltat akár végtelenül hangosan is, kisiklás, elcsuklás, maszatolás nélkül. A basszus hullámok, legyen az nagybőgő vagy basszusgitár, hihetetlenül teljes skálájú, meglepően természetes hangzással, csodálatosan eloszlanak a szobában. Lenyűgöző a mély-oktávok ereje, de nemcsak terjedelmességük miatt, hanem a jó vezérlés és a megfogalmazási képesség okán.

Nagyon ajánlott orgona felvételek meghallgatása. Ekkor a hangszórók gyakorlatilag bármilyen hangszer-térfogatot (ez esetben sípok méretét és az orgona fenségességét) képesek előállítani, gazdagság, teltség érzetet adnak még nagyon alacsony hangerő esetén is. A hang nem kemény egyszerűen tiszteletben tartja a zene jellegét és az áramlását. Hang nem technikailag hűvös, hanem igazán ragyogóan analitikus élvezi a homogenitást, vagyis a zenei jelenet helyét.

KONKLÚZIÓ


A nagy-testvérhez képest, a Concentro M térfogata „köbcentire” a felére csökkent, de ez egyáltalán nem befolyásolja ennek a referenciaszintű hangszóró rendszernek lenyűgöző mivoltát. A Concentro M modellnek nincs semmi szégyellni valója a nagy testvérrel szemben, egyértelműen a luxus kategóriát képviseli. A kivitel ízlés szempontjából lehet extrovertált, habár a külső megjelenésről a vélemények eltérnek egymástól. Egy biztos, a valóságban igencsak könnyű megbarátkozni vele.

A hangzása a szó jó értelmében nagy volumenű, mert teljes körű és korlátlan az energia és a magabiztosság. A Concentro M egy meggyőző, intenzív hang, amely egy hatalmas, de jól kézben tartott basszus bázisra épül. Ha szereted a zenét egy kicsit lineáris átvitellel, nem érzelmileg színezve, de mégis technikai szemszögből hallgatni itt egy lehetőség!

…”A Concentro bebizonyítja, hogy összességében nagyobb lehet, mint a legmodernebb részeinek összessége. A Concentro egy igazi mérce a hangsugárzók piacán”… – nyilatkozta Rolf Janke kutatási és fejlesztési vezető. Azzal együtt, hogy Rolf Janke „hazabeszél” kijelenthetjük: az Elac ismét egy félelmetesen jó termékkel bizonyítja a hangsugárzás terén megszerzett szakértelmét.

Pro
+ zseniálisan modern esztétikájú kivitel
+ a cég legjobb hangszórói beépítve
+ antirezonáns, cserélhető oldalfalak
+ erőtől duzzadó hangzás
Kontra
– a basszus tömörsége az elhelyezéstől függ

 

Forrás: Hangzasvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció