Menu

Cart

Pro-Ject phono előerősítő teszt

A Pro-Ject kínálatában számos különféle kiegészítőt találunk, legyen szó analóg vagy digitális zenehallgatásról. Előerősítők, fejhallgató erősítők, DAC-ok, A/D konverterek és még sorolhatnánk. Egy azonban azonos: az árukhoz képest általában bőven megfelelő minőséget képviselnek a Pro-Ject eszközök. Jelen tesztünkben phono előerősítőikből hasonlítottunk össze néhányat.

 

 

Miről lesz szó?

 

A forgalmazó jóvoltából három különféle Pro-Ject phono előerősítőt próbáltunk ki: az inkább belépő szintet képviselő tranzisztoros Phono Box S2-t, ennek nagyobb testvérét, a Phono Box S2 Ultra-t valamint a Tube Box S2-t, ami pedig az elektroncsöves vonalat erősíti. Mindegyik modellben közös az igényes megjelenésű fémház, a dual mono kialakítás és természetesen mindegyik szabványos RIAA korrekciót valósít meg. A készülékek alján rendre 2x8 kis, kétállású kapcsolót találunk, melyekkel megadhatjuk a kívánt terhelő impedanciát és terhelő kapacitást, valamint a tranzisztoros modellek esetében a kimeneti jelerősséget is. Ehhez mindenképp szükségünk van az egyes modellek használati leírására, mivel a kapcsolások kombinációi adják ki a kívánt értékeket, ráadásul egyedi kiosztással.

 

 

 

 

Mindegyik készülék rendelkezik kapcsolható szubszonikus szűrővel, amivel a nem kívánt basszusok levághatók; a szűrő egészen pontosan -12 dB-es vágást kínál 20 Hz-nél a Phono Box, míg -18 dB-es értéket nagyobb modellek esetén. A kis, könnyű készülékek elegáns szürke vagy fekete házban érkeznek, mindegyik hátulján egy bemeneti és egy kimeneti RCA csatlakozót találunk, valamint a tranzisztoros egységek esetében itt helyezkedik el a szubszonikus szűrő kapcsolója is. Utóbbi a csöves modellen az előlapra került a jelszint választó gombokkal és annak visszajelző LED-jeivel együtt. Mindegyik modell alkalmas MM és MC hangszedők erősítésére is, így elég csak a beállításaikat módosítanunk, amennyiben típust váltunk.

 

 

 

 

A tesztről

 

Tesztünket kategóriában inkább a nagyobb modellekhez illő rendszerrel végeztük, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy ezek az eszközök akár még magasabb szintű láncot is képesek kiszolgálni. Tesztzenéink természetesen ugyanazok voltak mindegyik eszköz esetében: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Jean Michel Jarre - Chronology, illetve a Pink Floyd - Wish you were here c. lemezei. Így egyrészt mindegyik teszteszköz azonos pályán versenyezhetett, valamint elmondhatjuk, hogy akusztikus, elektronikus és rock stílusokkal is kipróbáltuk a Pro-Ject előerősítőket. Végerősítőnek szándékoltan tranzisztoros modellt választottunk, hogy a csöves előfok karaktere plasztikusan megnyilvánulhasson, illetve erős középkategóriás hangszedővel szerelt lemezjátszót járattunk és ehhez állítottuk hozzá az előfokok terhelési impedanciáját és kimeneti szintjét is.

 

 

 

 

Tesztkörnyezet

 

Tesztünket minden esetben azonos környezetben és további elemekkel végeztük. A hanglemezek lejátszásáért egy Pro-Ject RPM 3 Carbon futómű felelt, a gyári Ortofon hangszedő helyett egy Audio Technica VM-AT 95/SH-val szerelve. Ez a hangszedő Shibata tűvel rendelkezik, emiatt beállítani ugyancsak nehéz, ugyanakkor kifejezetten magas minőséget képvisel, az egyes előfokok közötti különbségeket emiatt biztosan kihozza. Erősítőnek egy Musical Fidelity M2si-t választottunk, ami tranzisztoros, viszont kifejezetten magas kategóriás megszólalást kínál, így a tranzisztoros/csöves előfokok közötti karakter-különbséget is hallhatjuk. Az egész lánc megszólaltatását B&W 685 S2 és Monitor Audio Silver 300 hangsugárzókra bíztuk, természetesen minőségi táp és összekötő kábeleket alkalmaztunk.

 

 

 

 

Pro-Ject Phono Box S2

 

A legkisebb modell meghallgatása során az árkategóriától elvárható, vagy akár kicsivel afeletti tisztaságot kaptunk. Véleményünk szerint körülbelül itt kezdődik az igényes, a sok nyűgöt megháláló vinyl hallgatás. A dinamika - viszonyítva például erősítőnk beépített phono előfokához - nagymértékben nőtt és a részletezőképesség is nagyobbnak mondható, ugyanakkor komolyabb rendszerekhez nem biztos, hogy kielégítő. A "kis" Pro-Ject viszonylag széles sztereóteret és aránylag pontos hangképet festett, ugyanakkor a teljes térérzet tekintetében hagyott maga után némi kívánnivalót is.

 

 

 

 

Kíváncsiságból kicseréltük hangszedőnket egy egyszerűbb típusra, itt mutatkozott meg a Phono Box S2 erőssége, miszerint kifejezetten megengedő a gyengébb minőségű bemeneti jellel szemben. Egyszerűen fogalmazva nem romlott annyit a hangminőség, amennyivel olcsóbb hangszedőt használtunk. Eredeti hangszedőnkre visszatérve azonban feltűnt az akusztikus felvétel részleteinek hiánya, illetve némi fémes felhang a hangképben, amit addig az olcsóbb hangszedő számlájára írtunk.

 

 

 

 

Pro-Ject Phono Box S2 Ultra

 

Tesztanyagaink első meghallgatása után áttértünk a Phono Box S2 "nagytestvérére" és elindítottuk ugyanazokat a lemezeket. A Phono Box S2 Ultra azonnal nagy változást hozott a hangminőségben: minden fátyolosság eltűnt, megnőtt a tér és sokszorosára emelkedett a dinamika is. Eltűnt minden addigi zavaró tényező, megszűnt a fémesség, az egész hangkép bő egy szinttel feljebb lépett minőség terén. A minőségi ugrás nem véletlen: egyebek mellett a kategóriára jellemző tokozott (IC) megoldás helyett teljesen diszkrét elemekből épül fel az S2 Ultra. Ezzel az előfokkal minden lemezünk új életre kelt, és egy dimenzióval többet mutatott magából. Sokkal precízebbé vált a sztereókép, - annak ellenére is, hogy a "kistestvér" is dual mono felépítésű - különösen érzékelhetővé vált az egyes hangszerek panorámája. Azaz amikor nem csak bal vagy csak jobb oldalon szól egy hangszer, hanem inkább balra vagy inkább jobbra, ahogyan a hangmérnök a stúdióban megálmodta. Ezek azok a kisebb, árnyalatnyi különbségek, amiket gyengébb rendszerek nem igazán tudnak visszaadni, illetve jól beállított lemezjátszó és hangszedő is szükséges a teljes élményhez.

 

 

 

 

Mindent egybevéve úgy éreztük, hogy az S2 Ultra új szintre emelte rendszerünk megszólalását, ez gyakorlatilag a hangkép minden eleméről elmondható. Stílustól függetlenül megjelentek a már említett pozitívumok, rockzenével kifejezetten dögösen szólalt meg az összeállítás. És ezzel el is érkeztünk tesztünk utolsó alanyához, amitől bevallottan sokat vártunk - és nem okozott csalódást. Lássuk a részleteket!

 

 

 

 

Pro-Ject Tube Box S2

 

A kellően bemelegített Tube Box S2 került utoljára láncunkba. A benne található ECC83 (12AX7A) előfok csöveket régi ismerősként köszöntöttük, már több helyen találkoztunk velük, de nem phono előfokban - várakozásaink emiatt nagyok. Bekötést követően elindítottuk az első lemezt - és azonnal egy másik világba csöppentünk. Az elektroncsövek meleg, kerek hangkaraktere és részletező képessége azonnal a fotelhez szögezett, mindemellett még egy kicsit többet kaptunk mindenből, amit a Phono Box S2 Ultra-nál szerettünk.

 

 

 

 

A minőséggel kapcsolatban semmilyen kifogásunk nem merült fel, megkaptunk minden részletet, széles hangszínpadot és sztereóteret, valamint a dinamika is valahogy kiteljesedett a vinyl és a csövek karakterének köszönhetően. Megkockáztatjuk, hogy érzet tekintetében a Tube Box S2 tesztünk győztese, pedig hangminőségben nem marad el tőle a Phono Box S2 sem - a hangkarakter viszont sokkal "analógabb" ezesetben, ami számunkra további pluszt jelentett. Nem tudtuk megállni, hogy tesztlemezeinken kívül még továbbiakat is meghallgassunk vele és minden esetben azt találtuk, hogy a Tube Box S2 sokat tett hozzá a zenei élményhez.

 

 

 

 

Az eszközben gyárilag használt csövek típusát szemrevételezéssel sajnos nem tudtuk megállapítani, ugyanakkor szinte biztos, hogy karaktere, "csövessége" fokozható, illetve ízlés szerint módosítható más gyártótól származó prémium elektroncsövek (pl. Sovtek) használatával. Ezen túlmenően egy kifejezetten audiofil tápegység rendszerbe iktatása is növelheti mindhárom eszköz teljesítményét, de ez már csak saját fantazmagóriánk - hiszen egy ilyen tápegység közel azonos árban van a Phono Box S2 Ultra-val.

 

 

 

 

Összegzés

 

Tesztünk végeredményeként bátran elmondhatjuk, hogy legyen bármilyen alsó vagy középkategóriás rendszerünk, a három közül valamelyik Pro-Ject phono előfok beiktatásával biztosan új szintre emelhetjük az analóg zenehallgatás élményét. Az árban mutatkozó különbségek a minőségben is visszaköszönnek, míg a Tube Box S2 hibátlanul hozza az utánozhatatlan csöves karaktert, ami minden analóg rajongó szívét biztosan megdobogtatja. Ugyanakkor a "kistestvér" sem okoz csalódást, az árához mérten elvárható szintet nyújtja, talán még egy picit többet is. Ha azonban rendszerünk későbbi fejlesztésében is gondolkodunk, érdemes lehet a Phono Box S2 Ultra vagy Tube Box S2 mellett letenni voksunkat, mivel érezhető, hogy ezek az egységek komolyabb láncot is gond nélkül kiszolgálhatnak.

 

Műszaki adatokTerhelő impedancia: 10 Ohm/100 Ohm/1 kOhm/47 kOhm
Terhelő kapacitás: 100/200/320/420 pF
Jelszintek: 40/43/60dB/63 dB
Szubszonikus szűrő: -12 dB, 20 Hz
Jel/zaj viszony: 85 dB
Teljes harmonikus torzítás: 0,01 % MM/0,05 % MC
RIAA pontosság: < 0,4 dB / 20 Hz-20 kHz
Be- és kimenetek: 1-1 pár sztereó RCA csatlakozó
Teljesítmény-felvétel: 18 V/85 mA
Tápegység: 18 V DC/500 mA
Színek: ezüst, fekete
Méretek: 103 x 36 x 115 mm
Tömeg: 570 g
Ár: 48 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Árához képest jó hang, kellemes megszólalás

 

+ MM és MC hangszedők széles skáláját támogatja

 

+ Egyszerű beüzemelés

 

- Középkategóriás hangszedővel és/vagy lemezjátszóval párosítva kevésnek bizonyulhat

 

- Kissé dinamikátlan hang

 

Szubjektív véleményHangminőség: 4
Kivitel: 5
Szolgáltatások: 4
Ár/érték arány: 5

 

Pro-Ject Phono Box S2 Ultra phono előfok

 

Műszaki adatok

Terhelési impedancia: 10 Ohm/100 Ohm/1 kOhm /47 kOhm
Terhelési kapacitás: 100/220 pF
Jelszintek: 40/43/50/53/60/63 dB
Szubszonikus szűrő: -18 dB, 20 Hz
Jel/zaj viszony: 89 dB V (MM)
Teljes harmonikus torzítás: 0,00052 %
RIAA pontosság: < 0,4 dB/20 Hz-20 kHz
Be- és kimenetek: 1-1 pár sztereó RCA csatlakozó
Teljesítmény-felvétel: 18 V/80 mA
Tápegység: 18 V DC/500 mA
Szín: ezüst, fekete
Méretek: 103 x 37 x 119 mm
Tömeg: 570 g
Ár: 84 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Kiváló, dinamikus hang, nagy tér és tisztaság

 

+ MM és MC hangszedők széles skáláját támogatja

 

+ Egyszerű beüzemelés

 

+ Akár magasabb kategóriás láncot is kiszolgál

 

- Viszonylag magas ár

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5
Kivitel: 5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 4

 

 

 

Pro-Ject Tube Box S2 csöves phono előfok

 

Műszaki adatok
Elektroncsövek: 2 db ECC83 (12AX 7A)
Terhelési impedancia: 10 Ohm, 100 Ohm, 1 kOhm, 2 kOhm
Terhelési kapacitás/impedancia: 47/147/267/367,487/587 pF/47 kOhm
Jelszintek: 40/43/50/60/63 dB
Teljes harmonikus torzítás: <0,02 % 40 dB bemeneti jelszintnél, <0,05 % 50 dB és 63 dB bemeneti jelszintnél
RIAA korrektor pontosság max.: 0,4 dB/20 Hz-20 kHz
Szubszonikus szűrő: 20 Hz, 18 dB/oct
Be- és kimenetek: 1-1 pár sztereó RCA
Tápegység: 18 V/1000 mA DC
Teljesítmény-felvétel: 470 mA DC
Méretek: 103 x 73 x 131 mm
Tömeg: 410 g
Ár: 119 000 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Meleg, tiszta, kifinomult csöves hang

 

+ Maximális dinamika és részletesség, meggyőző felbontás

 

+ MM és MC hangszedők széles skáláját támogatja

 

+ Kitűnő ár/érték arány, magasabb kategóriájú láncokhoz is ajánlható

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 5
Kivitel: 5
Szolgáltatások: 4,5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció