Menu

Cart

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő teszt

Penge Borisz (Snatch - Blöff) örökérvényű (?) igazsága jutott eszünkbe, mikor a tesztpéldány dobozát a csomagtartóba emeltük. Az elmúlt hónapokban kipróbált alacsonyabb kategóriájú készülékekhez képest 30 %-kal nőtt a doboz tömege, így a fenti idézetet alapul véve is magasak az elvárásaink, hiszen a Denon házimozi erősítők felső-középkategóriás készülékeit eddig is kedveltük.

 

A 4000-es modelleket a házimozizás területén nagy múltú gyártó mindig a legújabb és legnépszerűbb szolgáltatásokkal ruházta fel, a burkolat alatt pedig sokszor találunk a felsőbb kategóriából örökölt megoldásokat. Ezen a szinten már jóval kevesebb kompromisszum engedhető meg a szolgáltatások mennyisége illetve a hangminőség területén.

 

 

 

A sorozat eddig tesztelt modelljeihez - AVR-X1500H, AVR-X2500H és AVR-X3500H - hasonlóan, a Denon dizájn váltása itt is megfigyelhető. Külsejében nincs markáns eltérés a "kisebbekhez" képest, de az anyaghasználat - például a fém előlap, az összeállítás minősége kicsomagolás után azonnal szembeötlő. Arra gondoltunk, kiderítjük, hogy a változások főként csak a megjelenést érintik vagy az aktualizált szolgáltatások mellett valódi újdonságok is kerültek-e a megújult burkolat alá.

 

Ha átmásolnánk az X sorozat korábbi tesztjeiből a kép és hangfeldolgozási képességeket rejtő rövidítéseket, nagyjából lefednénk a valóságot, de kimaradna néhány fontos részlet. Például a Dolby Atmos, DTS:X támogatáson kívül az Auro-3D, vagy az IMAX Enhanced, ami a Denon szerint referencia minőségű otthoni kép- és hangreprodukciót tesz lehetővé - megfelelő anyagot találni viszont meglehetősen nehéz hozzá.

 

 

 

 

A beépített 9 csatornás végerősítő lehetővé teszi egy 7.2.2 vagy 5.2.4 rendszer kiépítését külső erősítő nélkül. Viszont a jelfeldolgozás 11 csatornás, így külső erősítővel megvalósítható a 7.2.4 kiépítés is.

 

 

 

 

"Kötelező körként" az AVR kapott egy pár mozgó mágneses phono bemenetet, illetve ugyancsak elérhető az Amazon Alexa, az eszköz fő funkciói - hangerő beállítása, műsorszámok léptetése, különböző bemenetek kiválasztása stb. - vezérelhetők hangutasításokkal (Amazon Echo készülék szükséges).

 

 

 

 

Kapcsoljuk be!

 

Az üzembehelyezés ismét gyerekjáték, a segéd bolondbiztosan, lépésenként vezet végig a felhasználói felület nyelvkiválasztásától kezdve, a hangszórók mérőmikrofonos beállításáig, ami ezúttal is az Audyssey MultEQ XT32, Sub EQ HT és az Audyssey MultEQ Editor alkalmazással kiegészítve.

 

 

 

 

...de hogy szól?

 

A tesztet egy akusztikailag nem kezelt, 25-30 m2-es nappaliban végeztük, melynek berendezése célszerűen egy négytagú család kikapcsolódását, szórakozását és pihenését - zenehallgatást, filmnézést - szolgálja.

 

 

 

 

A színkódolt, banándugó illetve csupasz kábel fogadására egyaránt alkalmas aljzatokhoz a DALI és Bowers & Wilkins hangfalszett tagjait valamint egy pár ELAC TS 3000 Dolby Atmos hangsugárzót csatlakoztattunk.

 

Mozizáshoz ez alkalommal M. Night Shyamalan - Glass (Üveg) című thrillerét, illetve az akciójelenetekben bővelkedő Deadpool 2-t választottuk.

 

 

 

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a Glass hangzásban visszafogott játékát készülékünk hogyan jeleníti meg. A tárgyilagosság kedvéért el kell mondanunk, hogy az intézet és a magáncellák nyomasztó csendjét, illetve az összecsapások alatt, az emberfeletti képességek bevetésekor a dobhártyán lüktető vér hangját igazán realisztikusan érezhettük. A történet hiányosságaiért a hangzás nagymértékben kárpótolt minket, házimozi erősítőnk szépen fokozta a drámai hangulatot a megfelelő elemek hangsúlyozásával, mint például a fogva tartott lányok láncainak csörgésekor érezhettük a fém súlyát, helyzetük kilátástalanságát. Mind az elhagyott gyárépület sivár ürességét, mind az intézet hosszú folyosóinak kongását könnyedén festette körénk tesztalanyunk, a mély csendben még koncentráltabb fülelésre ösztökélve teremtette meg a filmtől elvárt misztikumot.

 

 

 

 

A Deadpool 2 vetítése közben változatosan, játszi könnyedséggel mutatta meg, hogy mennyire dinamikus és robbanékony tud lenni, ha támogatni kell az akció hevességét. Elégedetten hallgattuk a robbanásokat, a fegyverek bevetését, a kardok lesújtásakor a csontba hatoló vágások mélységét, és emellett mindvégig jó aláfestést adott a mesélő hangja is. Meglepően jól hozta a maszkos és maszk nélküli beszéd különbözőségét, és igazán realisztikusan adta át az ökölcsapások puffanását, a becsapódások fájdalmas pillanatait.

 

 

 

 

A filmezés után kíváncsian időztünk zenei anyagunk tesztelésével a Denon AVR-X4500H előadásában. Többek között meghallgattuk a már jól ismert Zhao Cong - Moonlight on Spring River, Elvis Presley illetve Malia & Boris Blank Fever-ét és az Oscar Peterson Trio-t is. Természetesen többféle veszteséges és veszteségmentes formátummal teszteltünk és mind USB-ről, mind hálózati tárolóról is hallgattuk a jól ismert számokat.

 

 

 

 

Oscar Peterson Trio előadásában egy házimozi erősítőtől elvárható szintnél markánsabban jelent meg a színpadkép, a hangszerek játéka jól elhelyezhetően rajzolódott elénk.

 

A Moonlight on Spring River-ben szépen szólaltatta meg a pengetős és ütős hangszereket, kiegyenlítve a változatosan kiemelt hangszerek megmutatkozásait.

 

Elvis Fever hallgatásának során az előadó színpadi jelenléte a Királyhoz méltóan meghatározó volt, de mellette kellőképpen dinamikusan szólt a hangszeres előadás, a nagybőgő és a dob játéka is.

 

A hangszeres műfaj után Malia és Boris Blank Fever számának hallgatása jobban esett füleinknek, az elektronikus zenei világ kedvelői nagyobb megelégedéssel dőlhetnek hátra a zenei élmény befogadásakor. Házimozi erősítőnk szépen közvetítette a basszusok mellett a középtartomány hangjait is. Malia éneke mellett kielégítően szólal meg a zenei kíséret és a vokál is.

 

 

 

 

A meghallgatás végén kijelenthetjük, hogy a Denon AVR-X4500H tökéletes választás lehet ebben az árkategóriában mindazon zenerajongók és mozinézők számára, akik az otthon melegében egyetlen készülék bevetésével kívánják megoldani a zenehallgatást, és a filmnézés közbeni audio élmények befogadását. Kisebb házimozi erősítőkhöz képest egységes és mégis megfelelően részletező az X4500H. Dinamikusan és természetes színezettel jelenítette meg a hangszerek játékát és az elektronikus zene előadásában kis és magas hangerő mellett is a Denon erősítőktől elvárt, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt hozta.

 

 

 

 

Összegzés

 

A Denon AVR-X4500H hangzása egyértelműen javult a tavalyi modellhez képest. Megkapunk minden hasznos és/vagy trendi szolgáltatást, ami jelenleg az AVR piacon elérhető.

 

Vannak bosszantó apróságok, például ilyen áron már elvárnánk egy világítással felvértezett távirányítót, de kategóriájában - ami nem alacsony - nem tudunk olyan hibát említeni, ami egyértelmű deal-breaker lenne.

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

125 W (8 Ohm, 2 csatornán, 20 Hz-20 kHz, 0,05 % THD)


165 W (6 Ohm, 2 csatornán, 1 kHz, 0,7 % THD)


200 W (6 Ohm, 1 csatornán, 1 kHz, 1 % THD)

Frekvencia-átvitel: 10 Hz-100 kHz (+1 dB/-3 dB)
Jel/zaj viszony: 100 dB (vonalszintű bemenet)
Audió dekódolás: Dolby Digital, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, DTS, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS Express, DTS Neural:X, DTS:X, Linear PCM (2-7.1 csatorna, maximum 192 kHz/24 bit), Auro 3D
Videó kompatibilitás: 480i-től 4K 60/50 Hz-ig
Digitális bemenetek: 8 db HDMI (1 előlapi), 2 db optikai, 2 db koaxiális
Digitális kimenetek: 3 db HDMI
Analóg bemenetek: 4 db kompozit videó (1 előlapi), 2 db komponens videó, 5 pár sztereó RCA (1 előlapi), phono
Analóg kimenetek: fejhallgató, kompozit videó, komponens videó, 11.2 multicsatorna, 2. zónához sztereó RCA
Egyéb csatlakozók: LAN, WiFi, Bluetooth, USB, RS-232C, mérőmikrofon, FM és AM antenna, 12 V trigger, RS-232C, infravörös vevő bemenet, távirányítás be/ki
Bluetooth adatátvitel: v3.0 + EDR (Enhanced Data Rate)
Támogatott Bluetooth profilok: A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) 1.2 és AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) 1.5
WiFi szabvány: IEEE 802.11 a/b/g/n
Tuner: AM/FM, 56 csatorna programozási lehetőséggel
Teljesítményfelvétel: 710 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: 0,1 watt
Méretek: 434 x 167 x 389 mm
Tömeg: 13,7 kg
Ár: 499 990 Ft
AKCIÓS ár: 449 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Pontos térábrázolás (leginkább házimozin)

 

+ HEOS multiroom integráció

 

+ Széleskörű csatlakoztatási lehetőségek

 

+ Phono bemenet

 

- Távirányító háttérvilágítás nélkül

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség házimozira: 5
Hangminőség zenére: 4,5
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4,5
Szolgáltatások: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 5

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció