Menu

Cart

Dune Control app iOS-re és Androidra

Sokáig volt, majd sokáig nem volt mobilokon, tableteken használható hivatalos távvezérlő app a Dune HD lejátszókhoz. 4 évvel ezelőtt, 2015 nyarán a Dune HD RC alkalmazás volt a gyári megoldás, amely az infra távvezérlő gombjait, az akkori linuxos rendszer webböngészőjében használható egeret és billentyűzetet emulálta, illetve helyi tárhelyeken lévő fájlok böngészését és lejátszását tette lehetővé – mindehhez egy plugint kellett telepíteni a lejátszónkra. Ezen alkalmazást támogatását, fejlesztését a Dune HD egy idő után megszüntette, így pl. az iOS 10 megérkezésével az Apple mobil eszközein már nem is volt elérhető.

Egészen 2019 áprilisáig kellett tehát nélkülöznünk egy profi mobil appot, de úgy látszik, megérte várni rá. Az új Dune Control alkalmazás első verziója is sokkal de sokkal többet tud már, mint a Dune HD RC app valaha is tudott.

Nézzük, mi minden várható el egy mobilalkalmazástól, amely egy Dune HD kezelését hivatott kényelmesebbé, illetve infra távvezérlőtől függetlenné tenni:

  1. Az infra távvezérlő valamennyi funkciójának helyettesítése: navigálás a kezelőfelületen, lejátszás közbeni vezérlés.
  2. Zenelejátszás vezérlése a TV bekapcsolása nélkül, beleértve a zenefájlok böngészését, kiválasztását is, legyenek akár helyi, akár hálózati tárhelyen.
  3. Szintén elsősorban a TV nélküli zenelejátszás miatt hasznos lehet, ha a Beállítások menü is teljes egészében kezelhető a mobilról, hiszen olyan modelleken, mint a Max 4K vagy az Ultra 4K, számos beállítás kívánhat módosítást zenelejátszáskor, nem ugyanazok használatosak, mint mozizáskor. 
  4. Mivel androidról van szó, így rendszerszinten használható egér- és billentyűzetfunkciók is hasznosak lehetnek.
  5. Habár a filmnézéshez mindenképpen szükség van a TV-re, vetítőre, esetenként kényelmesebb lehet, ha a jukeboxot a telefonon, tableten böngésszük, így a jukebox teljes értékű megjelenítése, tükrözése a mobilra sokaknak hasznos lehet.
  6. Az alkalmazás automatikusan keresse meg hálózatunkon a kompatibilis Dune HD lejátszókat, ne kelljen manuálisan, IP-címet megadva kiválasztani a készüléket!
  7. Ha már többféle online médiatartalmat kínáló szolgáltatás is elérhető a készüléken (internetrádiók, YouTube, IPTV, zenekatalógus, stb.), célszerű lenne ezeket is kezelnie egy mobilos alkalmazásnak.

A fentieken túl bizonyosan lehet még pár fontos szempont, bár nekünk az eddigi tapasztalataink alapján ezek jutottak most az eszünkbe. Az 1-es pont már a régi Dune HD RC appban is rendben volt, így a 2019-es programnak sem okoz gondot. A képernyő alján mindig megtalálható 3 ikon: Remote (távvezérlő), Navigator (böngésző) és Now Playing (lejátszás alatt). A Remote képernyőn 49, a gyári infra távvezérlőkről már ismerős gombot láthatunk. A gyári prémium (háttérvilágításos) infra távvezérlő 50 gombot tartalmaz (a más infra eszközök – pl. TV – vezérlésével kapcsolatos 6 billentyűt és a háttérvilágítás bekapcsolóját nem számítva), ezek közül csak REC (felvétel) hiányzik a Dune Control virtuális billentyűzetéről. Ennek nagy hiányát nem érezzük jelenleg, mivel TV-tuner, így felvételi lehetőség nincs (még?) az aktuális Realtek processzoros Dune HD modelleknél.

 

 

A 2-es pont talán a legfontosabb minden zenelejátszásra is használt médialejátszó esetében. Semmi szükség nincs arra, hogy feleslegesen működjön, fogyasszon a tévénk, miközben a lejátszón csak zenét hallgatnánk, ami egy erősítőn szólalna meg. Semmi szükség, már ha megoldható a zenetárunk böngészése és a lejátszás vezérlése TV nélkül is... A korábbi linuxos Dune HD lejátszók közül a kijelzővel is rendelkező modelleken tudtuk a zenetárunkat böngészni a VFD pár karakteres képernyőjén, nem kényelmesen, de működött a dolog TV nélkül is. Később a Dune HD RC appal már a helyi tárhelyek fájljait is láthattuk a telefonon, tableten. A Dune Control alkalmazás végre pont úgy felkínálja a helyi és immár hálózati tárhelyeket is, ahogy a lejátszó felületén a Források menü lehetővé teszi. SMB vagy NFS csatlakozás esetén gyakorlatilag a teljes fájlstruktúra böngészhető. Zenefájlra kattintva a zenelejátszó felületét mutatja az app: a lemezborító alatt a lejátszás ideje, pozíciója követhető (igen, ugrani is tudunk az idővonalon bárhová), előző, következő, play/pause és stop gombokat, valamint egy hangerőszabályzót kapunk. Ha most átlépünk az app Remote vagy Navigator felületére, a Now Playing ikon alatt azokról is látható apró számmal a lejátszás pozíciója. Lejátszási listákat ezen a felületen nem állíthatunk össze, nem jeleníthetünk meg, az csak a TV-n működik.

 

 

A 3-as pontunkban megfogalmazott követelmény is teljesül az új appban. A beállítások menüt pontosan úgy – grafikusan, a megszokott ikonokkal – kezelhetjük, mint a készülék grafikus felületén. Sőt, a főmenü, és minden egyéb ikonokat tartalmazó almenü is elérhető, látványos, színes felületen, pont úgy, ahogy a TV-n megszoktuk:

 

 

A 4-es „követelményünk” jelenleg nem teljesült még a Dune Control alkalmazásban. A Remote oldalon átkapcsolhatunk ugyan egér módba, pont úgy, ahogy az infra távvezérlővel is, de az egér mozgatása a négy nyíl billentyűzettel nem valami izgalmas. A korábbi Dune HD RC app külön képernyővel rendelkezett, amely egy virtuális touchpad volt, ami ideális megoldás egy érintőképernyős mobilon. Reméljük ez a funkció hamarosan bekerül az új alkalmazásba is, hiszen ezzel akár egy androidos játékprogram (pl. Angry Birds) vagy a webböngészés is kiválóan kezelhető lenne.

 

 

Az 5-ös pontunkban óhajtott jukebox-megjelentést szintén kipipálhatjuk, ráadásul nem csak a My Collection jukebox, de a filmkatalógus (ahol nem csak a saját filmjeinket láthatjuk, hanem internetes filmkatalógusok teljes tartalmát, tehát szinte a világ összes filmjéről megkapunk minden fontos információt, látványos, grafikus felületen tálalva, számtalan szűrési lehetőséggel) is elérhető. A telefon, tablet felbontásától, képernyőméretétől, orientációjától függően legalább 5–8 különböző nézet (1–8 film egy sorban, illetve listanézet) közül választhatunk. A filmborítóra kattintva azért nem olyan látványos oldalra lépünk, mint a tévén, itt ugyanis nem jelenik meg a háttérték (fan art), csak a borító kicsiben. De minden egyéb jukebox funkció a mobilon is használható: filmleírás, előzetesek (YouTube-on keresve és onnan lejátszva), szereplők (és persze azok biográfiája, egyéb filmjei), készítők, hasonló filmek listája és kedvencekhez adás.

 

 

 

 

Mivel a Dune HD saját My Collection jukebox szolgáltatása kiválóan kezeli a TV-sorozatokat is (ahol egy cím alatt évadok, azokon belül epizódok, esetleg speciális részek találhatóak), így természetesen a mobil appban is böngészhetjük kedvenc sorozatainkat, a lejátszón megszokott kényelemmel.

 

 

Filmgyűjteményünket azonban nem mindig böngészni szeretnénk, néha kezelni is kell azt. Új filmek „érkezésekor” letöltetni a hozzá tartozó infókat, képeket, esetleg korrigálni kell a hibás automatikus találatokat. A Dune HD kezelőfelületén mindezen lehetőségek a Jukebox/Gyűjtemény kezelése menüpontban érhetőek el. A Dune Control app ezen a térén is minden funkciót biztosít, amit a TV-t használva megkapnánk, így még új mappákat is felvehetünk rajta keresztül a jukeboxba.

 

 

Ahogy a TV-n, úgy a Dune Control appban is adott a lehetőség, hogy ne a teljes filmgyűjteményünket jelenítsük meg, csak mondjuk az éppen elérhetőket (amelyek olyan háttértáron vannak, amelyeket az adott pillanatban elér a lejátszónk), illetve csak egy adott mappa (pl. 3D filmek) tartalmát böngészhessük. Természetesen kereshetünk is filmcímre, ami főleg egy tablet esetén sokkal kényelmesebb a virtuális billentyűzetet használva, mint az infra távvezérlővel.

 

 

A fenti „kívánságlistánk” 6-os pontja is rendben, a második képen látható, hogy két elérhető lejátszót is talált az alkalmazás a hálózatunkon, amelyek közül az elsőt (Pro 4K) vezérli éppen. Érdekesség, hogy ha egyszerre több mobilon is futtatjuk a Dune Control-t, és ugyanahhoz a lejátszóhoz többel is csatlakozunk, akkor minden eszközön egyformán változik a képernyőn, azaz követi azt az alkalmazást, ami legutoljára kapott utasítást a kezelőtől. Ez érthető is, hiszen egyazon készüléket vezérlik, így nem lehetséges, hogy egy telefonon éppen a beállításokat módosítom, miközben egy tableten a jukeboxot böngészem.

A 7-es pontunkban olvasható kívánalmaknak is megfelel a Dune Control, hiszen mind a Dune HD alkalmazások, mind az Android alkalmazások menübe be tudunk vele lépni, és a Dune saját alkalmazásait nem csak elindítani, de vezérleni is tudja. Így kereshetünk és hallgathatunk internetrádiókat, YouTube videókat, vagy épp a IPTV-t is nézhetünk. Androidos alkalmazást indíthatunk ugyan, de ekkor átkapcsol az mobilapp a Remote képernyőre, hiszen egy ismeretlen Androidos programot max. a készülék infra távvezérlőjével (vagy egérrel) irányíthatunk.

 

 

 

Kb. a fentiekre számíthatunk, ha letöltjük és elkezdjük használni a 2019 áprilisában megjelent ingyenes Dune Control alkalmazást mobilunkra. Azok számára egy kötelező darab, akik kényelmesen vezérelhető zenelejátszóként is használják rendszeresen kedvenc Dune HD készüléküket (amire pl. egy Ultra 4K több, mint kiváló a high-end DAC-ja miatt), de talán minden felhasználásnál praktikusabb, mint a gyári infra távvezérlő, főleg ha annak nincsenek még világító gombjai, hiszen a mobiltelefon vagy a tablet sötétben is tökéletesen látható. Ezzel az appal a Dune HD igen komoly értéket és használhatóságot adott aktuális termékeihez, de érdemes megjegyezni, hogy a Dune Control Remote képernyője – tehát az infra távvezérlő gombjainak emulálása – működik a korábbi linuxos, Sigma-chipes modellekkel is!

 

Forrás: Dune-hd.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció