Menu

Cart

EXPOSURE XM CD-LEJÁTSZÓ

 

Az Exposure vezető tervezője Tony Brady szerint nem kell a CD halálhírét kelteni, hiszen még mindig vannak kiaknázható lehetőségek a CD-lejátszásban. Különben is, a fájl-alapú digitális audio tárolás és lejátszás rajongóinak véleményével ellentétben a CD-formátum él, köszöni jól van. A zene szerelmeseinek bőséges gyűjteményeiben van vinyl alapú hanglemez, szépszámú magnó-szalag és természetesen majdnem 40 év zenei kiadásainak CD-lemezei. A CD-lemezgyűjtemény, szintén audio-kulturális érték, hiszen tartalmazhat speciális, gyűjtőknek szánt, számozott kiadásokat, dedikált példányokat, 24 karátos aranyfüsttel bevont technikai érdekességeket. Ergo, a féltett kincseket valamivel le kell játszani és jó ha a mindenkori lejátszó követi az időközben fejlődő hangminőségi igényeket. Az is belátható, hogy éppen a fenti tényezők hatása alapján az Exposure az ügyfeleik kérésére indította útjára új CD-lejátszóját.

Frekvencia menet: 20 Hz – 20 000 Hz ± 0.25dB
Teljes harmonikus torzítás: kevesebb, mint 0,008 % (20 Hz – 20 000 Hz, 0 dBF)
Jel/zaj viszony: jobb, mint 100dB („A”-szűrővel súlyozott)
Méretek: 218 x 94 x 348mm
Tömeg: 4 Kg
Ár: 399 000 HUF

Az új CD-lejátszó az első forrás eszköz az Exposure XM sorozatában. A készülék „félszélességű”, alapja és háza fémből készült. Az acéllemez burkolat és az extrudált alumínium előlap segíti a rezonancia-mentesítést. A húzott acél alaplapon szerelt egységek patika rendben sorakoznak egymás mellett. Az elülső alumínium vezérlőpanel fekete vagy ezüst színű lehet. Rendszerbe integrálva esztétikailag hatékonyan egyesül termék családján belül, de „márkaidegen” készülékekkel is jól mutatkozik.

 

A pálcika-led kijelző tájékoztatást ad a szokásos funkciókról, fénye kikapcsolható a távvezérlő segítségével. A hozzá tartozó jelenség régóta ismert, miszerint, egy vizuális hatás kikapcsolásával jobban oda tudunk figyelni a hangzásra, és minél kevesebb elektronikai részegység terhel, annál jobb a hangzás. Az elegáns eloxált alumínium előlapon a kezelőszervek áttekinthetők és megbízhatóan működnek. Programozási, ismétlési lehetőségünk van, az egyes zeneszámok hozzáférhetősége rövid idejű.

 

 

Középen a felültöltős mechanizmus jól ismert, Phillips alapú, rezgés optimalizált, továbbfejlesztett lemezforgató és leolvasó szerkezet. Ez nem „slim line” műanyag, komputerbe szánt mechanika! Az Exposure XM CD-lejátszó kifejezetten a lemez-gyűjtők kedvére tett, mechanikailag és elektronikailag átgondolt fejlesztés. Ezen a pontos el tudok képzelni több, komoly kiadótól származó sok felvétellel rendelkező zene barátot, akik nem a végtelen kihegyezett műszaki paraméterek vagy a „denevér fülű” szomszéd tanácsára, hanem a saját igényeik szerint választanak eszközt lemezei meghallgatásához.

 

 

Az XM CD-játszó működtetésének alapja egy méretes toroid „erőátalakító”, külön tekercs ágakat szolgáltat a vezérlés, valamint a digitális és az analóg fokozat ellátására. A készülékház belsejében, az elszeparált egységek kialakításával, figyelembe vették az egymásra ható elektromágneses mezők kézben tartását is. A digitális jelek átalakításában oroszlánrészt vállaló – 1998 év elején bevezetett – Burr-Brown PCM 1716 CMOS Delta-Sigma DAC-chip 24-bit 96kHz felbontású. Ez a DAC-chip a felhasználó konstruktőrök körében manapság ritka, pedig valójában ez az egyik legjobb. Nyílt titok, hogy a BB PCM1716 kiváló hangzással rendelkezik, így vonzó választás, élénk, energikus, élvezetes hangzás várható. A digitális/analóg átalakítást, az alacsony jitter biztosítása érdekében, nagy-stabilitású, referencia szintű, kristály órajel-generátor segíti.

A „továbbfejlesztett többszintű, sigma-delta architektúra” (Burr-Brown cég szerint) 24 bit felbontású és 106dB dinamika-tartományt kínál. Akár 96 kHz-es mintavételi frekvenciákkal is működtethető, egy 8x-os mintavételi digitális alul-áteresztő szűrőt is magában foglal, frekvencia menetének egyik tartománya nincs kiemelve és 82 dB csillapítással rendelkezik.

Az Exposure XM CD-lejátszó nagy-hatásfokú, több szakaszban optimalizált analóg hangkimeneti áramkörrel rendelkezik. Az egyes fokozatok kiváló minőségű, az optimális elrendezés érdekében, kétoldalas nyomtatott áramköri lapokra vannak felszerelve.

 

 

A cserélhető hálózati kábellel elérhetjük, hogy a lejátszó külső zajoktól mentes áramot kapjon, az aranyozott jelcsatlakozók pedig az elkészített jelet gyorsan és beavatkozás nélkül szállítják az erősítőhöz. Koaxiális digitális kimenetet kapcsolva külső DAC használata elérhető, mindjárt alkalom kínálkozik egy összehasonlításra és egy kábel tesztre. Sőt, tesztekből kiderült már, könnyebb jó koax-kábelt találni, mint optikai kábelt – legalábbis nem csillagászati áron.

 

 

A kényelmet egy ergonómiailag jelesre kialakított, minden funkció kapcsolását és szabályozását ellátó távvezérlő szolgálja.

Az Exposure ezzel a készülékkel nem akarja megváltani a „CD-világot”. Ez esetben egy a régebbi tapasztalatok bevált sémája alapján és az igények figyelembevételével kialakított, egyszerű, logikusan megtervezett modellel állunk szemben. Miután minden látható és rejtett értékét számba vettük leszögezhetjük, jó az ár/érték viszonya. A szerkezet kialakításakor mérnök gárda több jó döntést hozott, az eredmény a hifi-rajongókért zenél.

MEGHALLGATÁS
Ha már hivatkoztunk a gyűjtői ritkaságokra, teszteljünk néhány igazán jól sikerült példánnyal! CD, XRCD, SHMCD mind kitörölhetetlen kortörténeti értékek.

Bemelegedés után lendületes, de simulékony, egyenletes teljesítményű megszólalás. Impulzus-erősítési reakciója gyorsabb is lehetne, de szépen adja vissza a muzsika lüktetését. A rock nagyjai az elektromos gitárokon szárnyaltak és a nagyobb dob ütésektől sem fáradt el a hangzás. Köszönhető ez a jól megtervezett tápegység szolgáltatta optimális áram-mennyiségnek.
A Metallica – S&M című kétlemezes, japán gyártású SHM-CD albuma (Universal UICY 94672/3) az együttes, és a Michael Kamen vezette The San Francisco Symphony Orchestra közreműködésével egy összetett dózis muzsikából. A kemény rock muzsika hangszereinek domináns szerepe mellett nagyon érdekes nagy-zenekari átiratok hallgatása közben a hang nyitottságot, könnyedséget és áramlást közvetített, nagyon lenyűgöző volt. A hangfekvések nem fedik egymást, definiált még a össz-zenekari tutti megszólalásánál is az egyes hangszercsoportok által játszott szólam. Nem csinál csinn-bumm hangzást, tehát a DAC chip jól működik.

A kiváló hangmérnöki munkákat és igen jó minőségű gyári nyomatokat szépen játszva a fülünk és idegeink megszokják a minőségi szintet, akkor a kevésbé jó felvételeket már nem fogadjuk el. Thelonious Monk – Brilliant Corners című felvételének esetében (Riverside 0025218602624) észrevehetően differenciál a jó és szolidabb minőségű felvételek között. Hosszabb kötözködés a után rájöttem, hogy ez esetben a jó felvételeknél is egy kissé fedett a hangzás. Egyes részleteket összemos, míg bizonyos részleteknél egészen jól teljesít. Pregnánsabbak a kezdő hangok, a gitár elpendítése, a zongorabillentyű ütése és a felvétel aurájából is egy kicsivel több jön át. Az Exposure XM nyújtotta jelhalmaz hangzása muzsikával teli, segít bemutatni a különbségeket, az utána kapcsolt komponensek méltó partnere, meghálálja a gondosan megválogatott összekötő kábeleket, mutatja a hangzásra gyakorolt hatásukat. A meghallgatás tanulsága szerint, ebben az árkategóriában, kevés vetélytársa van az „egydobozos” CD-lejátszók között.

A közel mikrofonozott felvételeknél jellemző az énekhang artikulálása, szinte középen előre lép a szólista. Kétmikrofonos felvételeknél – ilyen a szimfonikus művek legjava – a zenei színpad térnek nemcsak horizontális kiterjedése, de mélysége is van. Jól megkülönböztethetők a zenekarban hátul játszó zenészek is. A hegedűnek lelke, a zongorának energiája és testessége van. A nagybőgő és a basszusgitár dallamosan játszik. Az egész produkció egy szépen kötött virágcsokorhoz hasonlítható, gyönyörködtető látvány – mármint, amit a hangok keltenek képzeletünkben.

A színpad teret a hangsugárzók közötti és a mögöttük lévő tér területében jeleníti meg, úgy, mint néhány híres angol márka (elektronikák és hangsugárzók) terméke. Összességében egy nyugodt hangzású, hosszú hallgatási élményt nyújtó forrás készüléket hallgathatunk. Örülünk a display fényeinek csökkentésének és teljes kioltásának, hogy ne vigye el a szemből jövő fény a figyelmünket a muzsika élvezetétől.

Mindent egybevetve, aki értő füllel hallgatja az XM játszót, nem nagyon talál benne kifogásolni valót. A zene élvezete a rövid bemelegedési idő eltelte után szinte kézzelfogható, hangzása a zenében elengedhetetlen erő és lendület mellett enyhe mértékben az akusztikus hangszerek selymes hangzásvilága felé hajlik. Persze nem gondoljuk, hogy csak az említett kettő, és a még meghallgatott egy tucat, CD-lemez reprezentálja az Exposure XM lejátszó tudományát, éppen ezek hozzák meg a zenehallgatás végtelen számú óráinak kedvét.

KONKLÚZIÓ
Audiofil és gyűjtő szempontból még mindig nagy érdeklődés mutatkozik a CD-lejátszók iránt, hiszen megannyi hifi-rajongó birtokol több száz, vagy akár több ezer audio CD-t. Ez abból is adódik, hogy a CD elterjesztésének idején – a 80′-as években, de még utána is 30 évig – rengeteg felvétel csak CD-korongon jelent meg. Érthető, hogy több rangos gyártó nem hanyagolta el a CD-játszó gyártás területét és törekszik a „saját képére formált” készülék megalkotására. Van aki csak lemezpörgető futóművet, van aki komplett D/A konverterrel és magas színvonalú analóg kimenettel ellátott komplett „játékost” kínál. Mindenesetre öröm kézbe venni egy stabil, a tervezés szempontjait szem előtt tartva megkonstruált készüléket.

Mai szóhasználattal királynak nevezni egy lejátszót csak akkor ildomos, ha az a szolgáltatások, használhatóság, szakmai tudás mellett muzikális adottságokról is tesz tanúbizonyságot. Bízvást állíthatjuk, hogy az Exposure cég, most sem cáfol rá felsőbbrendűségének szakmai és vásárlói elismertségére, gyártmánya audiofil termék. Ami pedig az audiofileket, a zene szerelmeseit illeti, nem kell magyarázkodni – tudod ki vagy és valószínűleg tudod, hogy mit akarsz – olyan hangrendszert, amely életre kelti a CD-lemez gyűjteményt. Az emberek a lélekemelő hangminőséget, a kényelmet, a rugalmasságot és az imponáló ár/érték arányt kívánják – mindez egy tervező számára izgalmas kihívás. Láthatjuk, hogy az Exposure egy erre felkészült gyártó. Egy biztos, hogy a CD-t már nem lehet kitörölni az emberiség kultúrtörténetéből.

Pro
+ a kezelőszervek áttekinthetők és megbízhatóan működnek
+ kiváló felültöltős mechanizmus
+ Burr-Brown PCM 1716 CMOS Delta-Sigma DAC-chip
+ hangzása muzsikával teli

Kontra
– a mechanika fedél lehetne finomabb járású
– léptetéskor a track-követő rendszer munkája hallatszik a csendben

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció