Menu

Cart

Fyne Audio F302 hangsugárzó teszt

 

A F301-es-as állványos hangsugárzót nagyobb testvére a vele azonos műszaki platformon álló F302 állódoboz, amely teljesen hasonló karakterű, ám „nagyobb”és testesebb hangzást kínál.

Az öt-tagú F300-as család kettő álló modellje közül a kisebbik lényegében az F301 „földig nyújtott” változata azonos alapterülettel, felépítéssel és meghajtókkal, amiért nagyjából egy átlagos hangsugárzó állvány árát kell pluszban kifizetni. 932 mm magas kabinetje keresztmerevítésekkel ellátott MDF panelekből készült, a belsejében elhelyezett rezonanciacsillapító elemek pedig hatékonyan csatolják el a woofer mozgása által keltett rezonanciákat a doboztól és a hangsugárzó többi elemétől.

A két-utas, hátsó bassz-reflex rendszerű F302 hangszórókészlete egy 25 mm-es poliészter membrános csipogóból és egy 150 mm-es papírmembrános mély/középsugárzóból áll, utóbbi természetesen a gyártó speciális FyneFlute technológiáját is a magáénak mondatja, ami a gyakorlatban a hangszóróperem örvényszerű látványt nyújtó kiképzését jelenti. Az ötletes megoldás a gumi perem felületének hangolásával javítja tovább a hangszórók átviteli jellemzőit, és nem mellesleg a skót cég szabadalma.

A két hangszóró közti váltás a kistestvérhez hasonlóan szintén a megszokottnál egy kicsit magasabban, 3200 Hz-en történik. A keresztváltók kiváló minőségű, szigorúan válogatott alkatelemekből készültek, úgymint alacsony veszteségű laminált tekercsek a mélyfrekvenciákhoz és HF polipropilén kondenzátorok Az F302 a klasszikus, és szinte mindenhova illő fekete kőris változat mellett dió és világos tölgy színekben kapható, megjelenésének egyedi elemei az előlapjának felső részén lévő fényes fekete burkolat, a kizárólag a wooferét takaró kicsi hangszóróselyem és a tweetert védő fekete fémrács. Kiegészítésképpen dobozonként kettő felszerelhető műanyag talp idomot mellékelnek hozzá, hogy a hangsugárzók talajtól való elcsatolása is kellően hatékony legyen.

 

Mivel az F302 ugyanolyan műszaki alapokon áll, mint a kisebb F301, kettejük hangzásvilága lényegében azonos jellegű, csak éppen a nagyobb F302 sok tekintetben többet és nagyobbat ad. Álló mivolta dacára mindazonáltal a jól sikerült kompakt méretű két-utas állódobozokhoz hasonlóan alapvetően a kisdobozos karaktert ötvözi a nagydobozos hangtömeggel és basszussal, amely kombináció nekem speciel nagy kedvencem. Az efféle dobozok jelentik ugyanis számomra a két világ metszéspontját, az ideális kompromisszumot a kicsi és a nagyobb hangsugárzók között, amelyeket persze más és más okokból lehet szeretni, azonban bármelyiket is válassza az ember, mindegyiknél szeretne a másikból is egy kicsit bele. Vérbeli brit hangsugárzóként az F302 szintén egy józan, tárgyilagos, mindenféle cicomát nélkülöző hangú modell, ami a karakteresebb és erőteljesebb basszusa miatt egy kicsit talán szárazabbnak tűnik, mint az F301, de nem rossz értelemben, hanem inkább olyan, mint egy jóféle száraz Martini. A magasai és a közepei nyíltak, letisztultak, levegősek, közvetlenek, és semmi sincsen bennük a „palifogó” hifi csillogásából és mesterséges színeiből. A basszusa testes, karakteres és jól kontrollált, nagyobb tömege dacára azonban egyáltalán nem telepszik rá a hangképre és így a komplex megszólalás sem válik tőle mélyebb tónusúvá. Egyes kiemelt basszus részleteken, mint például a Shirley Horn dal bevezetőjénél, lényegében szub-wooferes kvalitásokat produkál, és ez a terhelés meg sem viseli különösebben és nem zökkenti ki az alapvető karakteréből sem. Ha a zene témája megkívánja, tud egy kissé szikárabb és nyersebb is lenni, és ugyanezt tapasztaltam sztereó mozizás esetén az akciófilmeknél is, megemlítve, hogy a kiemelkedő minőségű és artikulációjú párbeszédei még a legnagyobb csatazajban is tökéletesem érthetőek maradtak. Noha a woofere ugyanaz a mindössze 150 mm-es típus, mint a kistestvéréé, a nagy hangerőt és a terhelést kifejezetten jól bírja, és ésszerű határok között dinamikus, testes és erőteljes hangzással reagálja le. A már említett kisdobozos jellegnek köszönhetően a különféle ének, illetve hangszerhangok levegősek és könnyedén leszakadnak a dobozokról, hogy minden irányban kiterjedt teret építsenek fel, amelynél felvétel függvényében még a színpad magasságot is jól lehet érzékelni, ami ebben a kategóriában valljuk be, nem egy megszokott dolog. A nagydobozosságból profitálva a másik oldalon a könnyed hangszerhangokhoz kellő tömeg, erő és testesség párosul, így nem csak a dinamikusabb pop, jazz rock és rock zenék megszólaltatása nagy élmény, hanem a nagyzenekarok komplexitásának és súlyának ábrázolása is rengeteget hozzáad a valóság illúziójához és a zenehallgatás értékéhez.

Ajánlás

A kicsi F301-eshez hasonlóan a nagyobb F302 is alapvetően egységes, őszinte, tárgyilagos és kellemesen realista hangzással rendelkezik, amelyhez testes, energikus és jól megfogott basszus párosul. Ez a hangsugárzó a klasszikus brit hifi értékéket felvonultató és napjaink ízlésvilágához alakító modell, kiváló ár/érték aránnyal, több felsőbb osztályok felé mutató jellemzővel, műfaj független karakterrel és nagydobozos basszus kvalitásokkal. Nem véletlenül ajnározzák mindenhol, bőven rászolgál a dicséretre.

Fyne Audio F302


Frekvencia átvitel: 36 Hz-28 kHz (-6 dB, átlagos szobában)
Folyamatos teljesítmény: 50 W
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-120 W
Névleges impedancia: 8 Ohm
Váltási frekvencia: 3200 Hz
Érzékenység: 90 dB
Méretek: 932×190×271 mm
Tömeg: 13,3 kg
Ár: 159.000,- Ft

 

Forrás: Hifipiac.hu

Bejelentkezés vagy Regisztráció