Menu

Cart

SONUS FABER ELECTA AMATOR III ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ

 

A Sonus faber cég vezetését és munkatársait a hagyomány tisztelete, a maximális szakértelem és a fejlődés szem előtt tartása vezérli. Emellett a szépség létrehozása – mind hangzásban, mind az ezt megtestesítő termékekben – hajtja előre több, mint 35 éve.

Műremek vagy remekmű – a művészettörténészek sokszor szoktak vitatkozni a meghatározáson. Maradjunk a Magyar Értelmező Kéziszótár által behatárolt jelentésnél, miszerint a „műremek” szót képző- vagy iparművészeti alkotások jellemzésére használjuk. A „remekmű” szó jelentése: minden tekintetben kiváló írói alkotás. Cikkünk nem pályázik akadémiai babérokra, csak ismertetni szeretnénk az olvasókkal egy csodálatos hangsugárzót, amit legalább az elsőnek nevezhetünk.

Ez évben egy új Sonus faber modell látott napvilágot, az Electa Amator III., amely a hármas megjelöléssel utalva, nem előzmény nélküli modell. Az első példány 1987-ben Electa Amator néven került a hallgatók birtokába, majd a tíz éves jubileumot ünnepelve 1997-ben jelent meg az Electa Amator II. A megnevezés így nem sok fantáziát tükröz, annál inkább a beltartalom és a hangzás minősége. Az Electa Amator verziók nem kis mértékben járultak hozzá a cég népszerűségéhez és töretlen hírnevéhez. Az immáron szimbolikus jelentőséggel bíró hangsugárzó újratervezése kifejezetten kemény munka volt, de egyben csodálatos kihívás. Az Electa Amator III a harmincöt éves utazás egyik megállója. A konstruktőrök a harmadik generációban ötvözték az ikonikus sorozatnál alkalmazott különleges anyagokat, az olasz kézimunka minőségét. Egy biztos, látványában is sugallja, hogy zenei remekművek illenek hozzá.

Teljesítmény: 150 / 200 W
Frekvencia átvitel: 40 Hz – 35 000 Hz
Érzékenység: 88 dB SPL (2,83V1m)
Impedancia: 4 Ohm
Keresztezési frekvencia: 2 500 Hz
Tömeg: 14.6 kg
Ár: 3 250 000 HUF


A Sonus faber Electa Amator III az olasz kézműves alkotás és a szakértelem „ékszerdoboza”, rendszerét tekintve 2-utas, két hangszórós, basszus-reflex, állványos hangsugárzó. Alapanyaga a 25 mm vastag, tömör, diófa. Bázisa 30 mm vastag Carrara-márvány. Ez így, első olvasatban, meghökkentő, szemünkkel vizsgálódva igencsak lenyűgöző.

 

 

A merev és rezonancia optimalizált 3-rétegű, tömör diófából készült, egy légterű kabinet, egy speciálisan megmunkált Carrara márvány lapra van felépítve. A hangszekrény harmonikusan ötvözi a szilárd diófát, a Carrara márvány alappal együtt szerves egységet alkotva, meghatározza a hangsugárzó vonalait és előtérbe helyezi az egyes anyagok hangzásra gyakorolt hatását. Ez a kombináció ismételten a legjobban sikerült Sonus faber alkotások eddigi jellemzőit használja, amellyel a tervezőknek az a célja, hogy lehetővé tegyék a heterogén mechanikai viselkedést. A kabinet fa és márvány anyagú részének összeszerelési felülete rézből készült „hézagoló” anyaggal van kitöltve. Az eleganciát hangsúlyozza a front és a hátlap panel bőrbevonata. A kézműves bőr borítás anyagából már régen szeretnénk egy kabátot. (a Gucci és Armani cégeknél meg is rendelhetjük) A hangsugárzóhoz egy 720 mm magas állványt készítettek, talán ki sem kell emelni, a hangsugárzó és állványa összetartoznak, együtt „kiterveltek”, az állvány biztosítja a hangsugárzó környezetétől való elcsatolását „függetlenségét”.

 

 

Az Electa Amator III hangszórókészlete áll egy H28 XTR-04 DAD magas-hangszóróból. A 28 mm átmérőjű selyem dóm, Arrow Point Damped Apex Dome (saját szabadalom) technológiával készült. Ez a DAD-tweeter egység pontosan megegyezik a már bevált Guarneri Tradition modellnél alkalmazott magas hangszóróval.

 

 

A mély/közép hangszóró egy MW18XTR-04 modell, szintén saját fejlesztés. „Sajnos” nem tudni, hogy hány szabadalom rejtőzik benne. A 180 mm átmérőjű, levegőn szárított cellulóz pép membránja ma a legjobbak között pozicionált. A membrán anyaga kenaf és más természetes szállal kevert. A mély/közép hangszóró a Lilium és Il Cremonese modelleknél használt, de erre a hangsugárzó konstrukcióra módosított változat. Itt természetesen hosszabb lengőtekercset alkalmaztak a hosszú-pályás membrán mozgás biztosításához, ami egy ferrit mágnes erőterében mozog. A membrán felületi reakciók kezelésének érdekében középen megfelelő geometriájú porsapka található.

 

 

Az új hangsugárzó keresztváltója a cég saját szabadalmú Paracross topológiát magában foglaló áramkörrel szerelt. A kivitel légmagos tekercsekkel és Clarity Cap ESA kondenzátorokkal készült. A 2,5 kHz-en magas-áteresztő áramkör elsőrendű szűrője Clarity Cap polypropylene, bipoláris kondenzátorokkal és Jantzen ellenállások felhasználásával készült.

MEGHALLGATÁS


Az Electa Amator III frissítően eredeti hangvétele mellett sokkal fontosabb a tónusegyensúly. A tervezők a konkurens modelleknél hiányolt közép/mély és mély tartományok meglétét kívánták érzékeltetni, ami szerencsésen, még kisebb hangerőnél is, jól sikerült. Mindenképpen dicsérni való, hogy az Electa Amator III nem akar méreténél nagyobbnak látszani, nem akar a nála nagyobb Olympica III álló hangsugárzóval versenyezni.

Csodálatos hangszer hangjai vannak. Maximálisan érzékeltetni tud egy kamara-zenekart, miközben romantikusan színesebb és lágyabb a hangzása, mégis szépen visszafogott a lesugárzott közép-tartomány. Annak érdekében, hogy mégse tűnjön visszafogottnak, remek hangszer szólókkal kápráztat el. Ezt a legkönnyebben lemérni Beethoven – Triple Concerto (C major, op. 56) című művén lehet, amely 2015-ben jelent meg egy zseniális felvételen, Giuliano Carmignola, Sol Gabetta, Dejan Lazic előadásában, a Kammerorchester Basel közreműködésével, Giovanni Antonini vezényletével. (Sony 88883763622) Az előadás és a róla készült felvétel igazán nagyszerű teljesítmény, mindezt egy hangsugárzónak megjeleníteni nem kis feladat. A három szóló-hangszer hang-adottságainak különválasztása „nagy mutatvány”. Az ilyen léptékű koncert egy állványos hangsugárzóra nagy feladatot ró. Beethoven a hegedű, a cselló és a zongora mellett ezt a koncertet fuvolára, két obára, két klarinétra, két fagottra, két kürtre, két trombitára, üstdobra és hárfára hangszerelte. A Sonus Faber Electa Amator III be tudja bizonyítani, hogy nem lehetetlen megvalósítani a komplett zenekari hangzást, vagy legalábbis bevarázsolni legjavát a zene-szobánkba.

Nagy erénye az érzékeltetés. Akármekkora a hangszeres együttes, akár trió, kvartett vagy szimfonikus nagy-zenekar, a két hangsugárzó közötti térben, a felvétel mikrofonozási körülményeit tekintetbe véve, olyan hang színpadot tud bemutatni, amelyben részletesen tudunk tájékozódni. Népszerű francia zeneszerzők repertoárjából véve, Bizet – L’Arlesienne szvitjének tételeiben bebizonyosodik mindez. A Chicago Symphony felvételén Jean Martinon vezényletével (RCA Victor LSC2939) jól érzékelhető a melodrámai megjelenítés hatása. A mű hangszerelése hasonló az előző példákhoz, de itt megjelenik még két szaxofon és két francia-kürt is, valamint a zenekar mögött elhelyezkedő kórus. Az Electa Amator számára nem idegen az erős, energikus téma megszólaltatása, a csúcspont elérése utáni érzelmesebb és csendesebb részletek bemutatása.

A hangsugárzó kubatúrájához mért hangszer-hasonlóságot keresve találtam rá Camilo Sauvalle, a „spanyol-gitár” mesterének felvételére Esordio címmel. (Hunnia Records HRCD1407) Camilo Sauvalle lemezének felvételéhez egyedi tervezésű akusztikus gitárokat vitt a stúdióba. A gitár hangjának megszólaltatása köztudottan nehéz, egy hatalmas kihívás, amit ez a hangsugárzó szerencsére sikerrel teljesít. A hangszer egészen pontosan behatárolható helyen szólal meg a két hangsugárzó közötti területen, a hangszer színei és a játéktechnika elkápráztató. Itt bebizonyosodik, hogy amíg az emberek zenét hallgatnak, addig lesz igény minőségi felvételek elkészítésére és azok otthoni visszajátszására. A Sonus Faber Electa Amator III egyedisége igen jól eltalált, alap hangvételében nem a monitorokra emlékeztet, viszont az eredeti „régi” Sonus faber hangzás több hangsugárzón keresztül végigvitt vonulatát hallhatjuk újragondolva – bármilyen más hangsugárzóval történő hasonlósága csak a véletlen műve lehet.

KONKLÚZIÓ


Egy ilyen kiemelkedő márka, mint Sonus faber, nem állhat meg. A piaci verseny következetes, előre gondolkodó hozzáállást igényel, amely egyaránt összpontosít a meglévő ügyfélkör és az új potenciális vásárlók igényeire. Az eléggé nagy kreatív szabadság ellenére meglehetősen nagy felelősséget vállal. Az Electa Amator III kifejlesztésével lehetőség nyílt nagy értékű szerkezeti elemekkel történő tervezésre, benne csak négy anyag mutatja természetét, főbb akusztikus jellemzőit. A tömör fa sajátos rezonanciája, a bőr, amely szabályozza a frontlap visszaverő hatását és a márvány, ami erős bázist ad és a sárgaréz, hogy összekapcsolja az alkatrészeket.
Összességében megállapítható: egy Electa Amator III időtlen érték.

Pro
+ természetes alapanyagok használata
+ több évtizednyi fejlesztés eredménye
+ egyedi hangzása nem a studio monitorokra emlékeztet

Kontra
– enyhén visszafogott középtartomány

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció