Menu

Cart

Sonus Faber Electa Amator III hangsugárzó teszt

 

Az Electa Amator III hangsugárzó, mint az 1987-ben bemutatott eredeti Electa Amator harmadik változata, az olasz hangsugárzó gyártó fennállásának 35. évfordulóján mutatkozott be és így már örökre beírta magát a Sonus Faber dicsőséges történetébe.

A jeles eseményre egyébként az Egyesült Államok egyik legnagyobb high-end vásárán és kiállításán, a Rocky Mountain Audio Festen került sor, ahol a vadonatúj Electa Amator III végre bemutatkozott a nagyközönségnek. Az eredeti Electa Amator még a gyártó működésének első éveiben, egészen pontosan 1987-ben jelent meg és a kis „ékszerdoboz” egyből látványos sikereket hozott a vicenzai manufaktúra számára. Nem véletlenül, hiszen a valódi fából készült, minőségi bőrbevonattal rendelkező monitorsugárzó lényegében mindent megtestesített, amit a Sonus faber képviselt és képvisel természetesen mind a mai napig. Ahogy ők maguk is megfogalmazták, filozófiájuk alapja a hagyomány, a szakértelem, a fejlődés és a szépség tisztelete. Ennek köszönhetően egy Sonus faber hangsugárzó mindig jóval több, mint egy szimpla audio eszköz, ami megszólaltatja a zenét, hanem egy valóságos műalkotás, amely vizuálisan is óriási örömöt okoz tulajdonosának.

 

 

Az Electa Amator második változata 1997-ben követte az elsőt, a harmadikra viszont több mint húsz évet kellett várni. A hosszadalmas és nagyon alapos tervezői és fejlesztői munka után megszületett legújabb változat az ikonikus sorozatnál alkalmazott különleges anyagokat, a világhírű olasz kézimunkát és a legújabb technológiai eredményeket ötvözi, hogy a végeredmény minden szempontból méltó legyen a híres elődökhöz. A Sonus faber hangsugárzók dobozainak legfőbb kulcselemi a valódi fa és a gondosan kiválasztott és feldolgozott finom tapintású bőr, vagyis a szellemiségükhöz leginkább illő természetes anyagok, amelyek mellé az Electa Amator III esetében harmadikként megjelent a márvány is, mégpedig a leghíresebb carrarai fajta, amelyből annak idején Itália leghíresebb szobrászai alkottak, élükön Micheangelóval. A fa, bőr és márvány kombinációjú hangsugárzó megjelenése klasszikus és elegáns; egy alapvetően retró hatású konstrukció, ahol a funkcióval teljesen egyenértékű az esztétika is, így okozva komplex örömöt a hallgatónak és szemlélőnek.

 

 

A valóban műalkotás szépségű és minden porcikájában tökéletes kidolgozású két-utas bassz-reflex rendszerű hangsugárzó háromrétegű, 25 mm vastag tömör diófa kabinetjének alsó része rézből készült hézagoló anyaggal csatlakozik a 30 mm vastag carrarai márvány talapzathoz, és a tökéletes harmónia jegyében a dobozhoz tervezett állvány lapjai is márványból készültek.

 

 

A hangszórókészlet a legújabb Damped Apex Dome™ és a Paracross topology™ technológiákkal felvértezett 28 mm-es H28 XTR-04 DAD selyem dómból és egy MW18XTR-04 típusjelű mély/középsugárzóból áll, melynek 180 mm átmérőjű levegőn szárított cellulóz pép membránjába még kapok, kenaf és egyéb más természetes szálakat kevertek.

 

 

Ahogy azt legutóbb a Guarneri Tradition hangsugárzó kapcsán már leírtam, egy efféle vizuálisan is rendkívül erős hangsugárzó-műalkotás esetében a hallgatónak meglehetősen nehéz kivonnia magát a látvány hatása alól, így a hang és a „kép” igazából együtt nyújt egy komplex és harmonikus élményt. Ettől persze a hangzás milyensége még ugyanolyan fontos szempont, mivel valószínűleg senki sem csak látványelemként költene el a hangsugárzóra több mint 3M forintot; bár egyesek akár egy bélyegért is megadnak ennyit, de ez a műfaj mégiscsak a zenéről szól. Így hát próbáljuk meg, bármilyen nehéz is, kikapcsolni a többi érzékelést, ne hagyjuk, hogy a sok szépség bármiben is befolyásoljon minket, és koncentráljunk kizárólag a hifisztikai paraméterekre…
A múltkori alkalomhoz hasonlóan ismét Vivaldi Négy Évszakával kezdek, mégpedig a talán leginkább ismert „Tavasz” tétellel. A hegedűk sima és kifinomult hangjai szinte simogatják és cirógatják a füleimet, hiszen az SF hagyományokhoz hűen nincsen semmiféle kozmetika és technikai íz, hanem „csak” a zene van, a maga letisztult és természetes módján. A tökéletesen rezgésmentesített kabinet konstrukciónak köszönhetően a különféle torzításokat és elszíneződéseket okozó rezonanciáknak lényegében semmi esélyük sincs, többek között ettől lehet a megszólalás olyan végtelenül kiegyensúlyozott, nyugodt és valósággal anti-stressz hatású. A könnyed, tavasziasan üde hegedűfutamok pedig szinte a fizikai valójukban is érezhető hullámokban érkeznek. A kissé tömzsi hatású Amator III emellett testességben és basszusban is kivételesen jó, így például a hegedűk, brácsák és csellók fa testét is érzékletesen ábrázolja, ügyesen elhitetve a hallgatóval, hogy nem lélektelen gépeket, hanem valódi hangszereket hallgat. És valójában pont ez a paraméter az, ami valósággal megfizethetetlen benne, nem pusztán a jó basszus, vagy a lágy magasak, meg az eredendő természetesség - hanem az illúzió, hogy a konzerv zene mégsem az.
Kisdoboztól jókora teljesítményként az Amator III még egy komplex nagyzenekar esetében is nagyon hatásos atmoszférát teremt és a szokásos módon a hangulati elemekben is rendkívül erős. Egyenletes átvitelével különféle kiemelési trükkök nélkül is egységes, arányos és testes megszólalású nagyon jó ritmikával és mélydinamikával. Alapvető jellemzőinek köszönhetően, ahogy azt a márkától megszokhattuk, még a digitális műsoranyagokból is sok tekintetben analóg hangulatút varázsol sima, természetes és koherens hangzással. A felvételek jól ismert apró részletei mind megjelennek, mégsem azt érezni, hogy a hangsugárzó különösebben precízkedő lenne, ezek a momentumok inkább „csak” a hangzás-csomagjának szerves részét képezik. A klasszikus blokk után némi jazz muzsika következik, amit a doboz szintén a rá jellemző kifinomultsággal és természetességgel szólaltat meg. Erőteljes, telt és energikus dobok indítják be szinte azonnal a lábakat, a ritmusszekció egészen nagydobozos hatású és kellően hangsúlyos, a zene mindvégig biztos alapokon áll. A klarinét és az egyéb fúvós hangszerek levegősen, sokszínűen, árnyaltan és nagyon kellemes hangszínekkel szólalnak meg, spontánul valóságos hatású karakterrel. A hangszerekből kiáramló levegő érzete szintén nagy élményt jelent, míg a könnyed vibrafon dallamoknál főleg a játékosság és a bensőségesség érdekes keveréke nyűgöz le. A többi akusztikus hangszer megjelenítéséhez hasonlóan nagyon tetszik az oldott hangulatú könnyed természetesség, amire azt hiszem, igazából születni kell, ha egy hangsugárzó esetében, lehet ezt így mondani. A zongora-szaxofon duó játéka valami egészen hihetetlen jelenlétérzettel és sok-sok levegővel szólal meg, hirtelen nem is tudom, melyikre koncentráljak közülük, mert önmagában mindegyik megér egy misét. Az előbb említett bizonyos „konzerv” most is kiszabadul a dobozából és életre kel, rendkívül kellemes érzeteket eredményezve ez által. A latin amerikai ének-gitár dallamok lazán elszakadva a dobozoktól, nyíltan és sokszínűen szólalnak meg, az énekesek nagyon valóságosnak tűnnek; az akusztikus zenélés fogalma valósággal új értelmet nyer. A gazdag zenei repertoár húzósabb és erőteljesebb darabjai sem jelentenek semmiféle problémát, a doboz a dinamikus, falrengető tutikkal ugyanolyan jól elboldogul, mint a pop és rock zenékkel. Az ércesebb és szikárabb hangokat persze némileg megszelídíti és a valóságosnál egy picivel talán kifinomultabban és kulturáltabban szólaltatja meg, mert a szépség mindenekfölött való. Dinamikailag és erőnlétileg kitűnő, így a basszusára sem lehet panasz; számára ideális terekben, józan elvárások esetén, e téren is teljes értékű élményt nyújt.

Ajánlás

A 100%-osan hozzáillő állványával együtt a szemeket és füleket egyaránt gyönyörködtető Amator III olyan kifinomult, természetes és nem utolsósorban testes megszólalással rendelkezik, amely tényleg a valóságosság illúzióját kínálja. Ez a hangsugárzó cseppet sem túlozva egy műalkotás, ami a zenéket is műalkotás formában jelenti meg, tökéletes harmóniát teremtve a látvány és a hangzás között. Pozitívumai messze túlmutatnak a hifizés témakörén, így vásárlói egy igazi élmény-csomagot vihetnek haza.

Sonus Faber Electa Amator III
Javasolt erősítő teljesítmény: 35-200 W
Frekvencia átvitel: 40 Hz - 35 kHz
Keresztezési frekvencia: 2500 Hz
Érzékenység: 88 dB
Névleges impedancia: 4 Ohm
Méretek: 375×235×350 mm
Tömeg: 14,6 kg
Ár: 3.250.975,- Ft
Állvány
Méretek: 720×300×350 mm
Tömeg: 9,5 kg

 

Forrás: Hifipiac.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció