Menu

Cart

Vifa Stockholm 2.0 Bluetooth hangszóró teszt

Az elmúlt években nagyon a szívünkhöz nőtt a vezeték nélküli hangszórókra specializálódott skandináv gyártó. A Bluetooth hangszórók soha nem a kifogástalan hangzásért szálltak versenybe, de a Vifa ezt máshogy gondolta, és nem állt be abba a sorba, amiben a nagyvilágot elárasztó ütés, víz és mindenálló, basszuspumpa jellegű hangszórók tobzódnak. A Vifa hangsugárzói az igényes megjelenést, és a lehető legigényesebb hangzást igyekeznek kihozni magukból, a zsemle méretű apróságoktól egészen a csúcsmodellig, mely nevezetesen jelen tesztünk főszereplője. A Vifa Stockholm 2.0 járt nálunk.

 

 

Lehet ezt máshogy is

 

Akarva, akaratlanul, minden tesztet úgy kezdünk, hogy alaposan utána olvasunk tesztalanyainknak, főleg, ha nem szedhetjük őket atomjaikra. Ezzel fel tudunk készülni arra, hogy elméletben mire számíthatunk, illetve elvárásainkat is ennek megfelelően alakítjuk. Nincs ez másképp az aktuális termékek áraival sem, amely tesztalanyunk esetében bizony emelt egyet a szemöldökünkön. Vezeték nélküli hangszóró 420 000 forintért? Ez komoly? Durva, de ettől csak felcsigázottabbak lettünk, hogy ez vajon egy nem diszkréten túlárazott Bluetooth hangszóró némi extrával, vagy valami egészen különleges dolog akadt a kezünkbe. Külseje annyira skandináv, hogy az elképesztő. A letisztultság új szintjét testesíti meg, olyannyira, hogy ha az amúgy hétféle különböző színű, kiváló minőségű Kvadrat kárpitozásból, ha bármelyik belepasszol a környezetébe, lényegében teljesen láthatatlanná válhat a Stockholm 2.0.

 

 

Itt nincs bőrpánt, vagy alumínium fogantyú, ami megzavarná az összhangot, csak tisztán a makulátlanul kivitelezett alu ház és a kárpit. Elhelyezését tekintve, vagy médiabútorunkra állíthatjuk, vagy egy mellékelt konzol segítségével a falra helyezhetjük bárhova a lakásban, de akár a tv alá, ahol egy soundbar funkcióját is könnyedén elláthatja.

 

 

Nemes belsőségek

 

A Stockholm 2.0 már a gyári specifikációja alapján is messze túltesz egy klasszikus Bluetooth hangszóró képességein.

 

 

A Vifa korábban tesztelt modelljeihez képest nem csak hatalmas méretében és közel 10 kg-os súlyában mutatkozik meg ennek a monstrumnak a fölénye, hanem technikai és hálózati képességeiben is. Ha mindenképp be szeretnénk kategorizálni, akkor körülbelül a Naim Mu-so-t hozhatnánk fel komolyabb ellenfélnek, tehát semmiképp sem a medencébe dobálható méretes Bluetooth hangszórók szintjén illik gondolkodni a Stockholm 2.0 esetében.

 

 

Ez a kifinomult hálózati hangsugárzó 2 db 28 mm-es lágy dóm magas-, 2 db 80 mm-es alumínium közép-, 4 db 100 mm-es szendvics szerkezetű mélysugárzó, valamint 4 db passzív radiátor segítségével igyekszik a 24 bit/192 kHz felbontásra képes DAC-DSP processzor által feldolgozott jeleket a lehető legjobb minőségű hanggá változtatni. A megfelelő mennyiségű erőről egy hatcsatornás, D osztályban dolgozó Texas Instruments Pure Path erősítő gondoskodik, melynek bőségesen elégnek kell lennie ehhez a hangszórókészlethez.

 

 

Ezt az átlagosnak távolról sem nevezhető tartalmat a Vifa természetesen nem bízta akármilyen vezérlésre. A Stockholm 2.0 túl azon, hogy Bluetooth funkciót is ellát, sőt azt is Qualcomm aptX HD audio 24 bit/48 kHz támogatással teszi, USB B és optikai bemeneten 24 bit/192 kHz-es mintavételezésig kezeli a nagyfelbontású zenei anyagokat.

 

 

Hálózati képességeit tekintve, érdemes megemlíteni néhány érdekességet is. Vendégünk ezekben a funkciókban megegyezik a kistestvér Copenhagen 2.0-val így nagyon nem kellett sok újdonsággal megküzdenünk. Úgy, hogy a Vifa Home applikációhoz még hozzá sem nyúltunk, már több izgalmas lehetőség nyílt meg, miután csatlakoztunk a WiFi hálózathoz.

 

 

A mellékelt alumínium távvezérlő tanítása után lazán elérhettük azokat a funkciókat melyekkel a Stockholm 2.0 is igazi multiroom hangszóróvá válhat. A Vifa Link és Vifa Play funkció gombjai a készülék hátulján, és a távvezérlőn is azonnal összekapcsolhatóvá teszi a különböző hangszórókat, vagy kezeli például az előre beprogramozott kedvenc netrádióinkat.

 

 

Az applikációval a Copenhagen 2.0-hoz hasonlóan tudjuk vezérelni a Spotify és TIDAL fiókunkat, vagy akár az USB bemeneten, esetleg NAS-on t tárolt tartalmainkat is, mely esetben ígéretes hangzásra számíthat a vájtfülű felhasználó, ha nagyfelbontású anyagokat tartalmaz az adattároló.

 

 

Meghallgatás

 

Pontosan ugyanaz az első reakció volt a Stockholm 2.0-nál is, mint eddig bármelyik korábban tesztelt Vifa hangszórónál. EZ NEM EGY BLUETOOTH HANGSZÓRÓ! Ez egy egészen más univerzum. Több mint egyméteres szélességével már nem szorult be a színpad egy szűk pontra, hanem szabályosan sztereó teret képezett maga köré. Tisztán emlékeztünk a Naim Mu-so hangzásvilágára, de egyszerűen nem tudnák azt mondani, hogy egyik jobb, vagy a másik. A Vifa sokkal élettelibb, nyitottabb, és tisztább hangzást produkált a legtöbb zenei stílussal, de a basszusok mélységében egy csipetnyivel alul maradt az angol műremekkel szemben. Félreértés ne essék, ez teljesen egyéni ízlés kérdése, és a Vifa egyértelműen a minőséget részesítette előnyben a mennyiséggel szemben. Komolyabb akusztikus zenéket hallgatva egyszerűen sziporkázott előttünk a homokszínű doboz, ezért újra és újra meg kellett hallgatnunk ugyanazon zenéket. A részletek gazdagsága, a kifinomult hangszerkezelés, és a magabiztos dinamika egyszerűen elfeledtette velünk, hogy valójában a zene miből is árad szét a szobában.

 

 

Hallhatóan meghálálta a jobb minőségű zenei anyagokat, de a Spotify lejátszási listáink is nagyon élvezetes perceket okoztak. Nem nagyon tudtunk belekötni a hangminőségbe, de a fizikai korlátok nyilván megmutatkoztak néhány basszussal telenyomott elektronikus zenei felvételnél.

 

Nem mellékesen, az optikai kábel nyújtotta előnyökkel a Stockholm 2.0 elképesztően jó soundbar is tudott lenni, mely, ha nem is pótolt egy aktív mélysugárzót, de bármilyen egyedülálló hangrudat kenterbe vert, mind hangminőségben, mint erőben és dinamikában.

 

A filmekben lévő akció vagy zenei jelenetek nagyon tisztán, és erősen szólaltak meg, természetesen nem egy házimozi rendszert felülmúlva, de a Stockholm 2.0 jelenlétében, teljesen felesleges lenne egy külön soundbar-ra beruházni, így ezek tükrében, már messze nem tűnik olyan irreálisnak az a bizonyos vételár.

 

 

 

Összegzés

 

A Skandinávia összes kis és nagyvárosának nevét lenyúló Vifa csúcsmodellje méltó módon koronázta meg a tesztsorozatot. Az alsóbb modellek inkább "csak" high end Bluetooth hangszóróként említhetőek, míg a Copenhagen 2.0 és a Stockholm 2.0 már egészen más kategóriát jelent a hálózati hangsugárzók palettáján.

 

Míg a basszusokkal és minden más hanggal agyon gerjesztett modern, bivalyerős Bluetooth hangszórókkal a tehetősebb fiatalok a medencébe dobálva buliznak, addig a Vifa sokkal inkább az ezt lehetővé tevő, igényes zenére vágyó szülők nappalijába való eszköz. Visszafogott igazi vérbeli skandináv minimalizmusa és kimagasló hangminősége mellett, szolgáltatáscsomagja is nagyon sok rajongóra tehet szert, de mindenképpen helyén kell kezelni képességeit. Minden zenei stílust magabiztosan prezentál, de nem buli hangszórónak lett kitalálva. 400 000 Ft feletti áráért azonban egy rugalmasan kezelhető, sok hasznos funkcióval ellátott, nagyon igényes hangsugárzót kaphatunk, melyet nyugodt szívvel használhatunk soundbar-ként is. Ezek fényében a Vifa Stockholm 2.0 továbbra sem mondható alkalmi vételnek, de mindenképp megszolgálja az árát.

 

Műszaki adatokErősítő: Texas Instruments Pure Path - hatcsatornás D osztályú erősítő modulok
Magassugárzó: 2 db 28 mm-es lágy dóm, neodímium mágnessel
Középsugárzó: 2 db 80 mm-es alumínium membrán, neodímium mágnessel
Mélysugárzó: 4 db 100 mm-es szendvics szerkezetű, 4 db passzív radiátor
Frekvencia-átvitel: 42 Hz-20 kHz (+/- 3 dB)
Kimeneti feszültség: USB 5 V / 2,1 A
További funkciók:

24 bit/192 kHz felbontásra képes DAC-DSP, a digitális adatfolyam Hi-Res Audio szintű konvertálására


Bluetooth Qualcomm aptX HD audio 24 bit/48 kHz támogatással


WiFi Direct


WLAN vezeték nélküli hálózati kapcsolat (b/g/n, 2,4 GHz)


Apple AirPlay


DLNA


NFC

Maximális teljesítményfelvétel: 160 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: < 5 watt
Méretek: 1100 x 215 x 100 mm
Tömeg: 9,8 kg
   

 

Mérleg

 

+ Kiemelkedő hangminőség, főként akusztikus zenékkel

 

+ Határozott és tiszta közép- és magastartomány

 

+ Bluetooth aptX, és nagyfelbontású zenéket kezelő DAC

 

+ Jó szolgáltatás csomag

 

+ Optikai bemenet

 

+ Minőségi távvezérlő

 

+ Kiváló anyaghasználat és megmunkálás

 

- Dinamikusabb zenéknél szerénykedik a basszusokkal

 

Szubjektív vélemény
Hangminőség zenével: 5
Hangminőség filmekkel: 4
Kivitel: 5
Kezelhetőség: 4
Szolgáltatások: 5
Formaterv: 5
Ár/érték arány: 4,5

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció