Menu

Cart

FIIO M9 - A KELETI VARÁZSLÓ

Ezúttal a FiiO legújabb hordozható digitális zenelejátszóját néztük át tüzetesebben, amely a jól sikerült M7 DAP utódja...

 

 

A készülékház

 

A FiiO M9 egy igazán igényes kialakítású kis lejátszó, melyet kezünkbe véve a teljesen alumíniumból készült ház könnyű, mégis robusztus érzetet kelt. Nem találunk rajta se rést, se egy hézagot, sőt a FiiO még a csavaroktól is megszabadult. A készülék bal oldala lekerekített, itt kapott helyet valamennyi gomb és a görgetőkerék, míg a lejátszó jobb oldala egyszerű és letisztult képet mutat. Ami a dizájnt illeti, különösebben nem nyűgözött le bennünket (leginkább az Onkyo új DAP-jára hasonlít), de a kialakításának minősége meglepően sokat fejlődött az előző generációéhoz képest. Könnyű, egyszerűen hordozható és jó kialakítású. Külön táska nélkül is hordhatjuk. A készülék letisztult háza kellően robusztus, és a szilikon toktól eltekintve egyszer sem éreztük szükségét, további védelemnek.

 

Elrendezés / csatlakozók

 

A FiiO M9 legmeghatározóbb külső megkülönböztető jegye egyértelműen az aranyszínű görgetőkerék. Az M9 dizájnja is az elegáns kereket hangsúlyozza. Mindazonáltal - amint megfordítjuk a lejátszót - a hangerő szabályozására szolgáló kerék kényelmesen illeszkedik a hüvelykujjunk alá. Balkezesek számára tökéletes lehet, de mi jobbkezesek is balkézben tartjuk a lejátszót, hiszen jobb kézzel kezeljük az alkalmazásokat. A készülék alján 3,5 mm-es fejhallgató/vonalszintű/koaxiális kimenetet találunk. Az aljzat aszimmetrikus, így alkalmas a legtöbb fejhallgató/fülhallgató csatlakozójának fogadására. Mindazok, akik mobil zenehallgatáshoz külső erősítőt alkalmaznak, ezt az aljzatot fogják használni. Van itt még egy 2,5 mm-es TRRS fejhallgató kimenet, ahová szimmetrikus fej-, illetve fülhallgatónkat csatlakoztathatjuk. A FiiO ezúttal nem engedett a 4,4 mm-es csatlakozók csábításának, mely számunkra ugyan jó hír, azonban nem biztos, hogy mindenki meg lesz a döntéssel elégedve. Valamennyi aljzat köré, egy elegáns aranyozott gyűrű került, míg a jack mellett egy USB-C portot is találunk, mely az univerzális csatlakozók új generációját hivatott képviselni.

 

 

Képernyő

 

Kontraszt tekintetében a készülék teljességgel rendben van, átlagos munkahelyi fényviszonyok között vagy otthon ezt észre sem vennénk. Végre lehetőségünk van a háttérkép megváltoztatására, melyhez bármilyen memóriában tárolt képfájlt felhasználhatunk. Ez lehet, hogy csupán apró részlet, azonban mégsem túlzottan elterjedt opció, még a modern digitális lejátszók körében sem.

 

Mi van a dobozban?

 

A FiiO követi az Apple példáját, hiszen a tartozékok együttesen szinte olyan könnyűek, akárcsak maga a doboz. Odabent sztereo jack / RCA átalakító kábel, TPU műanyag védőtok, kijelzővédő, USB-C kábel, rövid használati utasítás található.

FiiO Music

 

A FiiO Music egy androidos alkalmazás, mely elérhető az AppStore-ban és Play Store-ban. Az M9-en előtelepítve megtalálható. A fő vezérelv a szoftver környezet kialakításánál az volt, hogy a legjobb felhasználói élményt biztosítsák egy „korlátozott” képességekkel rendelkező hardware esetében. A FiiO mérnökeinek az M9-ben megtalálható 768 MB RAM-al kellett gazdálkodniuk, ezért a korlátozott erőforrásokkal is megelégedő, zárt Android operációs rendszerrel, és az azzal együttműködő Fiio Music Appal látták el az M9-et. Gyors, megbízható, könnyen kezelhető, és egyetlen alkalommal sem fagyott le az M9, mialatt teszteltük.

 

 

USB és SD kártya

 

Amint azt korábban említettük a készülék USB-C típusú porttal rendelkezik, - egy jövőbiztos szabvány, papiron legalábbis. Amire igazán vágyunk az a nagysebességű adatkapcsolat és a gyors töltés. A fájlok másolásánál továbbra is a micro SD kártya sebessége a meghatározó, így összességében csupán egy könnyen csatlakoztatható kábelt kaptunk végeredményül. Ugyanez a port alkalmas USB DAC funkcióra is: Valamennyi akkumulátoros DAC készülékünkkel problémamentesen működött együtt az M9, sőt a nagy, asztali USB DA konverterek csatlakoztatása sem jelentett gondot. Számítógépünkhöz csatlakoztatva a FiiO M9 használható USB DAC-ként, valamint koaxiális átalakítóként is.

 

Streaming és DNLA

 

A lehető legjobb felhasználói élmény érdekében a FiiO kizárólag zenei streaming alkalmazások telepítését engedélyezi a lejátszóra. Ezek között megtalálhatóak a nagy és népszerű szolgáltatások, mint a Tidal, Deezer, Apple Music, Spotify, Qobuz, Moov, Kkbox, NetEase Music. Használatukhoz először le kell töltenünk az app fájlokat a FiiO oldaláról, majd a fájlböngésző segítségével installálhatjuk őket, és voilá, máris láthatóvá válnak a főképernyőn, használatra készen.

 

Akkumulátor élettartam

 

A készüléket a gyártója, egy 2350 mAh kapacitású akkumulátorral látta el, mely a FiiO szerint 10 órás folyamatos lejátszási időt biztosít. Ha viszont nagy energiaigényű fejhallgatóval használjuk a lejátszót, vagy WiFi-n keresztül streamelve hallgatunk zenét, ez az idő hozzávetőleg hét órára csökken.

 

 

Bluetooth

 

A Bluetooth képességeket illetően a FiiO M9 a legfejlettebb hordozható lejátszó. Támogatja valamennyi Bluetooth formátumot (SBC, apt-X, LDAC, de még az új LHDC/HWA szabványt is). További jó hír, hogy a Fiio M9 támogatja a duplex Bluetooth technológiát, így a lejátszót használhatjuk Bluetooth vevőegységként okostelefonnal, számítógéppel vagy bármely más, Bluetooth jelet sugárzó eszközzel párosítva.

 

Mindennapos használat.

 

Külön értékeltük, hogy egy olyan átlátszó tokkal tesztelhettük. (FiiO SK-M9) amely szinte bombabiztos védelmet nyújt a kűlső sérülések ellen, ugyanakkor nagyon kellemes kézben tartani, szinte símul a tenyerünkhöz és az ujjlenyomatok sem tapadnak meg rajta.

 

Kettős DAC / Processor

 

A FiiO M9-ben két AKM AK4490EN DAC chip dolgozik – igazán klasszikus kombináció. Ezek a chipek nagyszerű teljesítményükről, magas precizitásukról és széles hangterükről ismertek. A híres „VERITA” prémium DAC sorozat tagjaiként támogatják a 768 kHz/32 bit felbontású fájlokat, emellett pedig olyan high-end kategóriát képviselő eszközökben találkozhatunk velük, mint például az A&K AK380 DAP vagy az Esoteric K-07X asztali lejátszója. Egy, az órajel szinkronizálására szolgáló dedikált FPGA chip is található benne. Az M9 képes kezelni mind a PCM, mind a DSD formátumot, a klasszikus 44kHz-től egészen a nagyfelbontású DSD128-ig, ami igen elegáns funkció egy ilyen kis lejátszótól. Androidos lejátszó lévén a FiiO M9 belsejében egy Samsung Exynos 7270 processzor dolgozik, ami gyorsabb, mint a korábban alkalmazott Mediatek SoC.

 

 

WiFi és Bluetooth

 

A FiiO M9 csak a 2,4 GHz-es WiFi sávot használja. A lejátszó által kínált Bluetooth funkciók, amint azt már részleteztük, teljesebbek aligha lehetnének. iPhone készülékemmel párosítva vezeték nélküli DA konverterként is kipróbáltuk az M9-et - mindehhez csupán egy gyors aktiválásra volt szükség a beállítások között a direkt kapcsolat engedélyezéséhez. Kipróbáltuk az apt-X HD-t egy Audio-Technica ATH-SR9BT fülessel, a lejátszó rögtön észlelte az apt-X HD kompatibilitást.

 

Hangzás

 

A FiiO M9 hangzása egyértelműen olyan… akár egy FiiO lejátszóé. Noha a márka különböző DAC-okat használ lejátszóihoz, mindig meglepve tapasztaljuk ugyanazt a jellegzetes hangzást mindannyiuknál. Finom hangsúly a középtartományon, keskenyebb hangtér, bármilyen zavaró sziszegés nélkül. A hangzás összességében gazdag, és bármilyen műfajhoz alkalmas, azonban az M9 jazz felvételeknél csillogtatja meg igazán a tudását. Norah Jones „Sunrise” című dalát tesztelve az élmény páratlan volt.

 

 

Összegzés

 

Az M9 egy sokoldalú lejátszó – ez volt a FiiO célja - számos funkcióval ellátva, duplex Bluetooth támogatással, WiFi streaminggel és folyamatosan fejlődő hardware/software-rel. A márka jelentős előrelépést tett korábbi generációs készülékeihez képest. A hangzás rendkívül jó. Úgy is fogalmazhatnánk, egyfajta kellemesen édes hangzást kapunk tőle, mivel az M9 lejátszó megszólalása egyszer sem tűnt számunkra nyersnek. A Spotify-jal tesztelve, noha az élmény nem közelítette meg az iPhone X gyorsaságát, kimondottan használhatónak bizonyult. A drágább FiiO X7 és X5 modellekkel összehasonlítva az M9 jól megállta a helyét, tehát ha valaki kifejezetten streaming zenehallgatáshoz keres DAP-t, bátran ajánljuk a FiiO M9-et. A külső alkalmazások támogatása és a duplex Bluetooth funkció már önmagukban is kiváló választássá teszik a FiiO M9-et, 99.990 Ft-os árcédulájával kijelenthetjük, ez a legsokoldalúbb audiofil lejátszó, mely pillanatnyilag elérhető a piacon. Tökéletes elegyét képezi az audiofil hangzásnak, a kompakt kialakításnak és a svájcibicska-szerű funkcióknak.

 

Markovits Tamás

 

Technikai jellemzők

Típus: Digitális audio lejátszó
Képernyő: 3.2" IPS/LG 480x800
Rendszer:FiiO Music
Processzor: Samsung Exynos 7270
Memória: Micro SD / SDHC / SDXC
WiFi:2,4 GHz
Bluetooth: SBC, apt-X, apt-X HD, LDAC, HWA, Duplex
Méretek (szé x ma x mé): 60 mm (SZE): 106 mm (MA): 13 mm (ME)
Tömeg: 133 gTesztösszesítő

 

Hangzás/hangképzés: 85
Részletek bemutatása: 85
Térleképezés: 85
Dinamika: 90
Felépítés/dizájn: 95
Kezelhetőség:95
Gyakorlati értékelés (átlag): 89
Ár/érték arány: 8.9
Értékelés: Nagyon jó/Kiváló

 

Röviden és velősen

 

+ Külső/ergonómia

+ Duplex Bluetooth

+ Jó dinamika

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció