Menu

Cart

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő teszt

A tavaly nyár végén illetve ősszel bemutatott belépő szintű AVR-ek után, ezúttal a házimozizás területén nagy múltú Denon egy kategóriával magasabb készüléke az AVR-X3500H érkezett hozzánk.

 

 

A korábbi cikkeinkben részletezett dizájnváltás ezen a modellen is megjelent. Letisztult éleivel, egyenes vonalaival jól illeszkedik a Denon házimozi erősítők megújult kínálatába. Az előlap síkjait a két megszokott potméter és a csatlakozók törik csak meg, a kijelző, mérete okán a kanapéról is kényelmesen olvasható.

 

Ahogy a kisebb modelleknél, az AVR-X3500H esetében is a már bemutatott vagy eddig csak frissítéssel elérhető funkciókat kapjuk új köntösbe bújtatva. A burkolat alatt az előerősítő tápegysége, illetve végfokok és a DAC áramkörei változtak. Ezek a változások marginális, de észrevehető eredményhez vezettek a készülék teljesítményében.

 

 

 

Ezen az AVR-en is megjelent egy pár mozgó mágneses phono bemenet, kedvezve azoknak, akik a vinylről is hallgatnak zenét, illetve ugyancsak újdonságként az eszköz fő funkciói - hangerő beállítása, műsorszámok léptetése, különböző bemenetek kiválasztása stb. - vezérelhetők hangutasításokkal, Amazon Alexa okosotthon rendszeren keresztül (Amazon Echo készülék szükséges).

 

 

 

Kép és hangfeldolgozás

 

Az AVR-X3500H tökéletes választás lehet azoknak, akik megelégszenek a 7.2 csatornás surround hangélménnyel.

 

Támogatja a 3D formátumú hangdekódolást, a Dolby Atmos-t akár 5.2.2 vagy DTS:X 2.1.2, 3.1.2 vagy 4.1.2 hangszóró konfigurációban. Ezen kívül dekódolja a Hi-Res felvételeket (192 kHz/24 bit) veszteségmentes (FLAC, ALAC és WAV) zenei állományokat, illetve 2,8 és 5,6 MHz mintavételezésű DSD bitfolyamot, hálózati és USB forrásról is.

 

 

 

Az AVR-X3500H fejlett videoprocesszorra nem csak az UHD forrásjelek HDMI bementekről a kimenetekre történő átengedését foglalja magába (4K passthrough), hanem felkonvertálást is, így képes régebbi készülékeink jelét, SD tartalmakat akár 4K 30/25/24 Hz szintig felskálázni.

 

Az erősítő támogatja a HDCP 2.2 másolásvédelmet, a 4:4:4 Pure Color szín-mintavételezést, HDR és Dolby Vision megnövelt dinamikatartományt és a BT.2020 kiterjesztett színteret valamint HLG (Hybrid Log Gamma) és eARC (enhanced Audio Return Channel) kompatibilis.

 

 

Csatlakozók és hálózati tartalomelérés

 

Ahogy egy ilyen szintű házimozi erősítőtől elvárható, az AVR-X3500H bőven kínál lehetőséget különböző források csatlakoztatására.

 

 

Nyolc HDMI bemenettel (az egyik közülük előlapi) set-top boxokat, játékkonzolokat, DVD, Blu-ray illetve egyéb HDMI kimenettel ellátott források jelét képes fogadni. A három HDMI kimenettel párhuzamosan csatlakoztatható egy TV és egy projektor és ezek mellett még egy megjelenítő egyéb tartalmak lejátszásához.

 

Digitális hangbemenetből két optikait és két koaxiálist helyeztek el a hátoldalon. Analóg csatlakozókból is találunk bőven: a 2. zóna kimenete és a multicsatornás be- és kimeneteken felül még öt pár sztereó RCA található rajta.

 

 

Kétsávos (2,4 és 5 GHz) WiFi és dupla antenna felel a stabil, vezeték nélküli csatlakozásért, egy Ethernet aljzat a biztos vezetékes kapcsolódásért a helyi hálózatra. Vezeték nélküli kapcsolatként rendelkezésre áll még Bluetooth és AirPlay 2 is.

 

A legtöbb online tartalomszolgáltató elérhető, mint pl. a Pandora, Spotify, TuneIn internet rádió, Amazon Music Unlimited, iHeart Radio, Sirius XM, Sound Cloud, TIDAL, Napster vagy Deezer.

 

 

Természetesen a "házon belül" kifejlesztett HEOS rendszer integrálva van. Az AVR-X3500H a multiroom rendszer képességeinek megfelelően képes együttműködni más HEOS eszközzel, lejátszóval, aktív hangfallal, stb. A népszerűbb mobil operációs rendszerekre letölthető HEOS alkalmazással vezérelhető, hogy adott forráskészülék műsora melyik helyiségben (vagy egyszerre több helyiségben) szólaljon meg. A HEOS rendszeren belül megosztható az AVR frontoldali USB bemenetére csatlakoztatott háttértár állománya vagy akár az előbb felsorolt streaming szolgáltatók műsora is.

 

 

Az AVR-X3500H fel van vértezve egy sor szolgáltatással, amelyek gondoskodnak a fejlett vezérlési képességekről és a harmadik fél eszközeivel való kompatibilitásról, illetve az egyedi integrációs megoldásokról, mint pld. a Creston Connected.

 

Az erősítő beállítható és működtethető számítógépről, hálózaton keresztül IP-vezérlés által, WiFi-n és RS-232C soros porttal.

 

Más komponensekkel való távirányító kompatibilitás érdekében találunk infravörös (IR) bemenetet és távirányító kimenetet a hátlapon.

 

 

Üzembe helyezés, meghallgatás

 

Az üzembe helyezés nem okozott meglepetést, a beállítási segédlet lépésenként végig vezetett bennünket a felhasználói felület nyelvkiválasztásától kezdve, a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT32 beállításáig, melybe beletartozik az Audyssey Dynamic Volume, Dynamic EQ, LFC és SubEQ HT is.

 

 

A kábelek bekötését színkódolt, banándugó illetve csupasz vezeték fogadására egyaránt alkalmas aljzatok teszik egyértelművé.

 

A meghallgatást egy akusztikailag nem kezelt, 25-30 nm-es nappaliban végeztük, mely berendezése célszerűen a család szórakozását és pihenését - zenehallgatást, filmnézést és egy kislány játékterét - szolgálja.

 

 

A csatlakoztatott hangdobozok DALI és Bowers & Wilkins voltak, valamint egy pár ELAC TS 3000. Kíváncsiságunk kielégítésére mozis tesztanyagként a Yello berlini koncertjét, valamint a Fall Out című Mission Impossible epizódot játszottuk le.

 

Yello színpada megfelelően épült fel térben, hallottuk, ahogy a The Race-ben Yello mellett a fúvósok, a dob és a gitár élettel tölti meg a színpadot és jól hallható volt a közönség szerepe is az élmény visszaadásában. A ráadásként előadott Yellofier improvizáció igazán élethűen, a duó életkorát megcáfolva fiatalos lendülettel jelent meg, amit vastapssal hálált meg a közönség. A készülék szépen felépítette, kidolgozta a teret, megjelenítette a koncerthelyszínt körülöttünk, ebben nagy segítséget jelentett a látványos színpadkép, óriás vetítővásznak képi anyaga is.

 

 

Az akciófilm jeleneteinél térben szépen helyezte el a különböző hangeffekteket, míg a párbeszédeket jól hallhatóan tolmácsolta a centersugárzó, ezzel pedig mindenki számára kellőképpen hozzájárult a többdimenziós hangélmény átéléséhez a vizuális kalandok mellett.

 

Az akció szerelmesei megnyugtatására a kézifegyverek zaja jól elkülönülten jelent meg a háttérben zajló események mellett és a történést kísérő zene mindvégig jó hangulati támogatást nyújtott filmnézés közben. Élethűen száguldottak a különböző irányokból közelünkbe kerülő járművek, szinte érezni lehetett az aszfalthoz tapadt gumiabroncs szagát a fékezések, kanyarodások során és a készülék kellő lendülettel jelenítette meg a kőkemény közelharcok dinamizmusát is. Az ejtőernyőzés közbeni tompított hanghatásokat csakúgy, mint a robbanásokat, ezzel is bizonyítva, hogy mennyi ereje van a basszusok előadásához.

 

 

A hangok végig pontosan követték a vásznon látottakat, a lövedék becsapódások, a mosdóban lezajlott ökölharc, a testek puffanása és a váratlanul elsülő fegyver kellő meglepetést produkálva, hihető hangzással áradt a hangszórókból.

 

Az audiovizuális élmények után USB-ről, illetve hálózati tárolóról is kipróbáltuk többféle veszteséges és veszteségmentes formátumú zene lejátszását (MP3, FLAC, WAV és DSD), az AVR-X3500H mindegyikkel tökéletesen boldogult.

 

 

Hangszeres és elektronikus zenékkel egyaránt hozta a Denon készüléktől elvárt nyugalmat, és hallgatóként könnyedén át tudtuk adni magunkat a zenehallgatás élményének az otthonunk melegében.

 

Teszt lejátszási listánk első néhány tételeként a DALI CD-k számaiból szemezgettünk (Zhao Cong - Moonlight on Spring River, Elvis Presley - Fever) és az AVR kielégítően arányos hangképpel jelenítette meg a zenekarok játékát.

 

Zhao Chong számában a készülék a különböző pengetős és ütős hangszerek játékának megszólaltatásával rögtön keleti hangulatot varázsolt körénk. Szépen kiegyenlítette, egységbe hozta az olykor igen nagy hangsúllyal megnyilatkozó hangszereket, így nem éreztük sem tolakodónak, sem megbúvónak a művészi előadás motívumait.

 

Elvis - Fever számának hallgatása során az előadó jelenléte érezhető volt, Elvis itt a zenehallgató szobában előttünk énekelt a romantikus hősökről, figyelmünket nem hagyta lankadni még ezen örök téma megéneklése közben sem. Az ének mellett a zene dinamikus, a bőgő hangsúlyos tudott lenni, de a csettintéseket hallottuk már pontosabban megszólalni, amivel nagyobb mélységet nyerhetne ez az örökérvényű dal.

 

 

Mivel már az eddigiek is megmutatták, hogy házimozi erősítőnk jól muzsikál a mély tartományokban, kíváncsian tértünk át az elektronikus zenei tesztanyagra, azaz Malia, Boris Blank - Convergence albumáról szintén a Fevert választottuk. A szám hallgatásakor megelégedéssel nyugtáztuk, hogy nem csalódtunk, újra remekül dübörögtek a mélyek. Már az első másodpercekben a kanapéhoz szegezett bennünket az előadás. Malia karakteres hangja mellett szépen érvényesült a zenei kíséret, és AVR-X3500H-nak hála a vokál is megfelelő hangsúllyal szólalt meg.

 

Elmondhatjuk, hogy a zenei élmény egységes, megfelelően részletező volt, a mélyhangok remekül érvényesültek. A hangszerek természetes színezete, a középtartomány azonban mintha kissé elmosottak lettek volna, így ezzel a kis hiányérzettel magyarázva a tökéletességre törekvőknek javasoljuk, hogy inkább sztereó erősítő után nézzenek.

 

Akár zenei, akár mozi előadásról beszélünk, kijelenthetjük, hogy a meghallgatás során sehol nem nélkülözte a vitalitást, a dinamizmust. Teszt erősítőnk remekül dolgozott a basszusokkal és kielégítő térélményt varázsolt körénk, még magas hangerő mellett is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

 

 

Összegzés

 

A házimozizás területén nagy tapasztalattal rendelkező Denon rajta tartja ujját az otthoni moziélmény pulzusán.

 

A tavalyi modellről nem biztos, hogy érdemes váltani, viszont aki most szeretne rendszert építeni vagy jóval alacsonyabb kategóriájú készüléket szeretne lecserélni, annak mindenképpen érdemes fontolóra vennie ennek a modellnek a megismerését.

 

Kompromisszumok nélküli háromdimenziós hangzást produkáló, sok tudást és lehetőséget magában foglaló készülék.

 

A phono fokozat megjelenésével és az évek óta stabilan bizonyító HEOS integrációval abszolút minden jelenlegi zenehallgatási trendet kielégít.

 

Ebben az árkategóriában kikezdhetetlen teljesítményt nyújt mozifilmek lejátszásakor és a zenei anyagokkal sem vall szégyent.

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció