Menu

Cart

MARANTZ SR 8012 - VERHETETLEN TIZENEGY

A Marantz újdonsága számtalan csatornával rendelkezik, ennek megfelelően a legdrágább receiver a kategóriájában. A készülék elrendezés terén nagy szabadságot biztosít, ami mellett magas minőségű erősítést kínál házimozizáshoz és zenehallgatáshoz...

 

 

Akik figyelemmel kísérik a minden évben megjelenő AV receiver újdonságokat, már bizonyára tudják, milyen fokozatokban történnek a fejlesztések két modell között – hol egy új formátum támogatásával bővítik az adott készüléket, hol pedig a kalibráción javítanak. Tekintve azonban a 3D hangformátumok egyre széleskörűbb elterjedését az elmúlt évek során, az újonnan létrehozott magassági csatornák kezelésére további erősítőcsatornák használata vált szükségessé. Cikkünkben a Marantz új házimozi erősítőjével ismerkedünk meg közelebbről, melynek 11 csatornája képes biztosítani mindazt, amire a 7.1.4 Dolby Atmos vagy DTS:X hang esetén szükségünk lehet – méghozzá egyetlen dobozban.

 

Felszereltség

 

Tizenegy igen tekintélyes csatornáról van szó, melyek mindegyike 140 watt teljesítményt ad le 8 Ohm-on a teljes frekvenciatartományban, csupán 0,05%-os THD (teljes harmonikus torzítás) mellett, két csatornát meghajtva. Valamennyi csatorna támogatja a 4 ohmos hangsugárzókat is, továbbá külön lehetőséget kapunk a terhelő impedancia 4 illetve 6 Ohmra történő beállítására az alapértelmezett 8 Ohm mellett. Ami a legnagyobb teljesítményt illeti, az erősítők 175 wattra képesek 6 Ohm terhelésnél (1kHz, 0,7% THD). Ezek az erősítőcsatornák azt jelentik, nincsen szükségünk további erősítőkre bármely Atmos vagy DTS:X rendszer maximális számú hangsugárzójának a meghajtásához (eltekintve egy csekély számú, igen egzotikus rendszertől, melyek ára a jelen receiver négyszeresénél kezdődik).

 

 

Zónák és csatornák

 

A Marantz SR8012 rendkívüli rugalmasságot kínál a további zónák meghajtása valamint plusz hangszórók kettős erősítése terén. Manapság számos receiver lehetővé teszi a kettős erősítés alkalmazását a front sugárzók esetében. De közülük vajon hány biztosít erre lehetőséget egy 5.1-es rendszer mind az öt fő hangsugárzójánál? Ha már a csatornáknál tartunk, érdemes megemlítenünk, hogy noha a készülék két sub kimenettel rendelkezik, nincs lehetőség közöttük a jel különböző részeinek a szétválasztására (például a jobboldal az egyik, míg a baloldal a másik mélysugárzóra történő küldésére). Mindamellett az érkező jelek nem azonosak: amennyiben két szubládával rendelkezünk, az Audyssey MultEQ 32 kalibrációs rendszer mind a kettőt beméri, távolságukat és szintjeiket pedig külön-külön állítja be.

 

Auro-3D hangzás

 

Mindazoknak, akik előnyben részesítik az Auro-3D dekódolást, jó hír, hogy a Marantz receivere ezt alapfelszereltségként kínálja. Az Auro-3D rendszer egyik sajátossága a „mennyezeti surround” sugárzó alkalmazása – azaz egy hangszóró a mennyezet kellős közepén foglal helyet. Nyilvánvalóan ennél a megoldásnál nincsen lehetőségünk a szabványos Atmos hangsugárzók használatára. A különleges megoldások kedvelői számára érdekes opció lehet: hogyha szeretnénk váltogatni az Atmos és az Auro-3D között, és ehhez rendelkezünk is valamennyi hangsugárzóval, igénybe vehetjük erre a célra a második szub kimenetet, hogy a jelet egy a mennyezeti surround sugárzóval összekötött erősítőre küldjük.

 

Csatlakozások

 

A Marantz által kínált csatlakozási lehetőségek, ahogyan azt el is várnánk tőle, első osztályúak. A készüléken nyolc HDMI bemenetet találunk (ezek közül egyet a front oldalon), továbbá három HDMI kimenet kapott rajta helyet. A hátoldalon található valamennyi bemenet támogatja a HDCP 2.2 szabványt, valamint UHD video kompatibilisek (beleértve a Dolby Vision formátumot és a széles színtartományt is). Ugyanez vonatkozik a három kimenetre is, melyek közül kettő a fő zónához tartozik, a harmadik pedig a második zónát szolgálja ki. Ezenkívül a receiver kompozit és komponens video bemeneteket is kínál… ugye a biztonság kedvéért. Kapunk továbbá számos analóg bemenetet is (többek közt az elülső panelen), illetve nem hiányoznak a koaxiális és optikai digitális bemenetek és a phono (MM) bemenet sem.

 

 

A fentiek mellett a receivert frontoldali USB aljzattal is ellátták, és ami még ennél is fontosabb, rendelkezik mind WiFi, mind Ethernet képességekkel. A készülék támogatja a kétsávos 802.11n WiFi szabványt, hátoldalán pedig két antenna foglal helyet, melyek egyben Bluetooth antennákként is funkcionálnak. Egyedül a sztenderd Bluetooth sztereo kodek, az SBC a támogatott. Rendszeres olvasóinknak már bizonyára feltűnt, hogy a készülékek hátlapját csak az aljzatok kapcsán szoktuk megemlíteni, és nem esik szó az alsó lapról – elvégre alapvetően nincsen bennük semmi különös. Nos, másként van ez az SR 8012 esetében. A készüléket összetartó valamennyi csavar rézbevonatú, az alsó lapot pedig a szokásos, hétköznapi nikkel- vagy ónbevonatú panel helyett egy gyönyörű, rézzel bevont lemez alkotja. A receiver hátsó paneljén közel az összes csatlakozó aranybevonatú – kivételt képezek ez alól a HDMI és a vezérlő portok, viszont a két WiFi/Bluetooth antenna aljzata ugyancsak arany bevonatú. Meg kell hagyni, igazán tetszetős.

 

Beállítás / Audyssey kalibráció

 

Úgy tűnik, a Marantz szakemberei ismételten javítottak az Audyssey automatikus kalibrációs rendszeren az előző generációs receivereik óta. A rendszer alapvetően mindent rendben bemér… kivéve a hangszórók méretét. (Ebben a tekintetben a legtöbb bemérő rendszer is gyakran elég véletlenszerű eredményeket produkál.) Noha hangszóróink elrendezése olyan, mint lenni szokott, az automatikus bemérő rendszer ezúttal mindent majdnem tökéletesen eltalált. Egyedül a crossover beállításokon módosítottunk valamicskét, ez volt minden, amit utólag állítottunk - de valójában ezek a módosítások sem voltak feltétlenül szükségesek.

 

 

A receiver végigvezet bennünket a bemérési folyamat minden egyes lépésén. A kezdéshez elegendő bedugnunk a tápkábelt és összekötnünk a receivert egy TV-vel, ezután a varázsló lépésről lépésre végigvisz minket minden egyes hangszóró csatlakoztatásán, majd következhet az Audyssey setup, a forráseszközök csatlakoztatása, valamint a hálózat beállítása. Ha a WiFi-t választjuk, lehetőségünk van iOS eszközök használatára a WiFi automatikus beállításához. Azonban a folyamat még enélkül is pofonegyszerűen, a hálózat nevének és a jelszó megadásával kivitelezhető. A készülék időről időre felkínálja a lehetőséget, hogy a varázsló bizonyos szakaszait átugorjuk, így nem kell azokon a részeken is végigmennünk, melyeket magunk is meg tudunk oldani. A folyamat végén érdemes meggyőződnünk róla, hogy az Audyssey Dynamic Volume és Dynamic EQ ki vannak kapcsolva. A Dynamic EQ nem összekeverendő a sztenderd Audyssey EQ-val, melynek használatát javasoljuk.

 

 

Sztereó teszt

 

A sztereo zenehallgatás kedvelői számára akad még egy fontos tennivaló a setup során. A kézi hangszóró beállítás menüjének alján találjuk a „2ch Playback” opciót, mely lehetővé teszi, hogy egy külön hangszóró beállítást alkalmazzunk, amikor kétcsatornás direkt vagy sztereo módban játszunk le zenét. Az elsődleges setup során a front hangfalpár méretét „Small”-ra állítottuk, a vágási frekvenciát pedig 40 Hz-re. A kétcsatornás lejátszási módnál azt mondtuk, nincsen mélyláda, így a frontsugárzók méreténél a „Large” opciót választottuk. Továbbá arról is meggyőződtünk, hogy mindkét hangszóróra azonos késleltetés legyen beállítva. Ilyen módon csak a sztereo hangfalak használatával, a mélyláda kiiktatásával hallgathatunk sztereo felvételeket. Ezt megtehetjük a „Direct” vagy a „Pure Direct” mód kiválasztásával is, azonban ezek a módok egyúttal letiltják az EQ-t is.

 

 

A tesztelés során sok időt szenteltünk a zenehallgatásnak, mind analóg, mind digitális formában, de természetesen hosszasan teszteltük a készüléket filmekkel is. Az analóg felvételek forrása bakelitlemez volt. A phono bemenet gain-je talán kicsit alacsonyabb volt, mint azt szerettük volna, ezért a hangerőt igencsak fel kellett tekernünk. Mivel azonban nem érzékeltünk hallható zajt az erősítőnél, ez nem jelentett különösebb problémát. Aztán eszünkbe jutott a szintén tesztelt DENON AVR-X2500H receiver Input almenüje a beállításoknál – amit megnéztünk itt is, és csakugyan, a Marantz-nál szintén módunkban áll ±12dB-lel változtatatni az egyes források szintjén. Ennyit a problémáról... Kissé vonakodva mondjuk ki, mivel talán vitára adhat okot a kijelentés, azonban véleményünk szerint kimondottan vájt fülre van szükség ahhoz, hogy valaki bekötött szemmel meg tudja mondani, hogy csak egy házimozi receiveren keresztül hallgat zenét, nem pedig egy audiofil sztereo erősítőn.

 

Házimozi

 

Ami a mozizást illeti, a tesztelést egy könnyed kis akciókomédiával kezdtük. A „Nyomd, Bébi, nyomd!” (Baby Driver) kiváló zenéje mellé Dolby Atmos térhangzás társul, mely különösen a száguldozós jeleneteknél volt lenyűgöző. Az erősítő kellőképpen megdolgoztatta a hangsugárzókat. A tesztelés során egyetlen nehézséget tapasztaltunk, mégpedig az ARC funkció használatához szükséges HDMI Control bekapcsolásakor. Akárhányszor bekapcsoltuk LG OLED televíziónkat, hogyha az erősítő már be volt kapcsolva, rögtön TV bemenetre váltott. Mi inkább olyan receiverekhez vagyunk szokva, melyek csak akkor váltanak a TV inputra, ha valami olyat választunk ki, melynél a televízió a forrás, mint például a TV tuner vagy a Netflix.

 

 

HEOS és hálózati kapcsolódás

 

Az erősítő rendelkezik valamennyi fontos hálózati funkcióval: szolgálhat DLNA lejátszóként a Windows/Android felhasználók számára, továbbá használható zenelejátszásra az Apple AirPlay-en keresztül is. A receiver a Spotify Premium előfizetőknek Spotify Connect lejátszási lehetőséget is kínál, illetve nem hiányozhat a beépített internetrádió sem. A fenti funkciók mindegyike kiválóan működött. Azonban, ami még hasznosabb, a készülék mindezt a HEOS multiroom vezeték nélküli platformon keresztül valósítja meg. A HEOS rendszer meghaladta denonos gyökereit, és a SoundUnited zászlaja alatt immáron további márkák – köztük a Marantz – készülékeiben is megtalálható. A HEOS app kifejezetten jól jött, mivel a Marantz AVR Remote vezérlő alkalmazás ugyan működött, igaz, kissé lassan és döcögősen. Még ha valaki nem is használja ki teljesen a multiroom adta lehetőségeket, a HEOS app elegendő vezérlési funkciót valamint több forrást kínál, és egyszerűen stabilabb. Öröm volt használni.

 

 

Összegzés

 

A Marantz SR8012 AV receiver közel sem olcsó, azonban így van ez rendjén. Ez a készülék azokat az igényes felhasználókat célozza meg, akik rugalmasságra, kellő erőre és talán Auro 3D-re is vágynak.

 

Markovits Tamás

 

Technikai jellemzők

Csatornák/teljesítmény: 11.2/205 Watt (csatornánként)
Audio formátumok: AURO-3D, Dolby Atmos,Dolby Digital Plus, DTS: X, DTS HD Master Audio, DTS Express
Frekvenciamenet: 10 Hz-100 kHz (+1 dB/-3 dB)
Bemenetek: HDMI (8 db/1 előlapi)koaxiális, optikai
Kimenetek: HDMI (3 db), analóg, kompozit, komponens videó, RCA, phono, fejhallgató, multicsatorna
Energiahasználat: 780 W
Méretek: 440 x 460 x 185 mm
Tömeg: 17,4 kg

Tesztösszesítő

 

Hangzás, hangképzés: 90
Térleképezés: 90
Dinamika, életszerűség: 95
Kidolgozás: 90
Kezelhetőség: 92

Gyakorlati értékelés (átlag):91,4

Ár/érték arány: 9,1
Értékelés: Nagyon jó/Kiváló

 

Röviden és velősen

+ Kiváló általános teljesítmény

+ Nincs szükség további erősítőre

+ Kiváló kétcsatornás mód, HEOS támogatás
- AVR Remote App kicsit lomha

Forrás: Sztereómagazin.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció