Menu

Cart

UNISON RESEARCH MAX MINI ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ

 

Magazinunk nagy figyelmet fordít a hangszórókra, talán a legfontosabb szereplőkre a hangzás kialakításában. Ha, a közeljövőben cikk sorozatot indítunk a különleges hangsugárzókról – és miért is ne tennénk – benne illusztris helyet foglal el az Unison Research hangdoboza. Ennél a népszerű olasz gyártónál a tervezés és az építés fő hangsúlya az elektroncsöves erősítőkre helyeződik, képesek remekműveket alkotni, a hangsugárzó gyártás területén pedig, kevés, de annál meglepőbb modellel állnak elő.
Az „újszülött” Unison Research Max Mini a jelenlegi gyártási sor legkisebb termetű hangsugárzója, mégis rövid idő alatt, mondhatni hirtelen váltotta ki a szakma és az ítészek érdeklődését. A Max Mini, bármennyire is fura a fantázianeve, azoknak a hifi-rajongóknak készült akik a monitor-stílusú hangsugárzókat kedvelik, mégis nagy volumenű megvalósításra vágynak. Alábbiakban taglaljuk miként valósítja meg az audio álmokat egy maxi, ami Mini.

Teljesítmény: 100 / 150 Watt
Frekvencia átvitel: 30 Hz – 20 000 Hz
Érzékenység: 93dB / 2.83Vrms / 1 méter
Impedancia: 8 Ohm (min. 6 Ohm)
Keresztváltási frekvencia: 1,5 kHz
Méretek: 495 x 285 x 360 mm
Tömeg: 15 kg
Ár: 659 000 HUF

A hangszekrény 25 mm vastag MDF-ből, valódi nyírfa rétegelt lemezes borítással készült. A fa felülete különböző pácokkal színezett, több réteg lakkozással, kézi polírozással mesterfokon megmunkált. Az elő- és fedlapot szintetikus bőr borítja, varrást nem alkalmaztak. A kabinet belső térfogata kb. 24 liter, nem a polcra tehető kis dobozok közé tartozik. A hangsugárzó belső falai n-cellás poliuretán lapokkal béleltek.

 

 

A szerkezetet belső merevítéssel is rezgés-csillapított. Az egymáshoz tervezett akusztikai komponensekből, a legmegbízhatóbb hifi építési elvek szerint kialakított kabinet szögletes élek hiányában nem okoz káros diffrakciókat, impulzus válasza igen kedvező. A gondosan kezelt felület és a lekerekített élek pontos megmunkálása megőrzik az olasz kézművesség varázsát.

 

 

Annak ellenére, hogy lényegében ez a hangsugárzó professzionális használatra készült, mégis kielégíti a szobai felhasználás és esztétika minden követelményét.

Két-utas, két hangszórós, előre sugárzó basszusreflex rendszer, amelynek magas hangokért felelős hangszórója egy 2.6 mm átmérőjű, könnyű, kemény és merev titánium membránnal rendelkező kompressziós meghajtót tartalmaz. Természetesen a legszembetűnőbb a nyomókamra egység, a kürt, amely ellipszis alakú, vízszintesen 60°, függőlegesen 50°-os szögben egyenletes sugárzást biztosít. Az irányítottság hatási indexe 12 kHz-en mérve is állandó, a +/- 0,85 dB szintnél jobb tűréshatárú. A teljes kompressziós magas hangszóró egység Olaszországban gyártott, együtt az ellipszis saját szabadalmú, ESS Constant Coverage poliuretánból készült kürtjével szerelve.

 

 

A közép/mély hangok sugárzása egy 20.8 mm átmérőjű mély/közép hangszóróra van bízva, amely egy természetes növényi és speciális szénszálas keverékből készült membránnal rezegteti a levegőt. Az 51 milliméter hosszú lengő-tekercse lapos keresztmetszetű, kettős rétegű cséve (egy belső és egy külső), alumínium profil hordozóra van rögzítve. A közép/mély hangszóró egy fém demoduláló gyűrűvel is el van látva, amelynek szerepe a fluxus változásainak szabályozása, így csökkentve a harmonikus és intermodulációs torzulást a nem hallható szintre.

 

 

A mágneses erőteret erős, neodímium mágnes biztosítja. A hangszóró kosarának pereme poliészter szálból készül, a kosár a maximális merevség érdekében öntött, a front-panelbe bemart vájatba van besüllyesztve, a csavarok látszanak, de látványuk nem zavaró.

 

 

precízen kialakított, márkás alkatrészekből konstruált keresztváltó vágási meredeksége a mély frekvenciákon és a magasoknál egyaránt -12 dB/oktáv. A kamrarendszer két elülső reflex portja juttatja el a hangdoboz belsejében keletkezett energiákat a légtérbe. Az Unison Max Mini model el van látva egy pár előretekintő basszus reflexcsővel, ezek részben felelősek a tiszta basszus megjelenítéséért. A keresztváltó a Genesis Transparent Network technológia szerinti, kiváló minőségű, alacsony toleranciával válogatott alkatrészekből állítják elő. A légmagos tekercsek OFC vezetékből készülnek. Az alacsony tűrésű kondenzátorok Mundorf cégtől származnak, a fém-oxid ellenállások a MOX technológia szerint kisebb, mint 1% -os tűréshatárral és alacsony hőmérsékleti együtthatóval rendelkeznek.
Különös figyelmet fordítottak az impedanciamenet egyenletessé tételére, a kábelek és az erősítő csillapítási tényezője (damping) hatásának figyelembe vételére. Az impedancia minimuma körülbelül 6 Ohm, értéken tartása megfelel a DIN 45500 szabvány előírásának a 8 Ohm névleges impedanciájú hangszórók számára.

A két hangszóró-terminál a jól ismert és bevált csatlakozók, amelyet az Unison Research erősítőiben is használnak. Elfogadják a 4 milliméter átmérőjű banándugókat, a csupasz huzalt és a spade csatolókat.

 

 

A vezetékek csatlakozását szolgáló terminálon található egy 3-fokozatú váltókapcsoló, amellyel a magas frekvencia tartományra jutó teljesítmény szintbe lehet beavatkozni, egyedileg igazítható a lehallgató szoba akusztikájához. A cég a kapcsoló használatát a hangsugárzó előtt lévő erősítő tranzisztoros vagy elektroncsöves fajtájához köti, amiben van némi igazság, szerintünk helyesebb a szoba-akusztika fokozott figyelembevétele.
Az Unison Research Max Mini állványos hangsugárzó az elhelyezésre nem kényes, csak az egymástól mért bázistávolságot (230-250cm) kell eltalálni, és a jól megszerkesztett, helyes tömegarányú, anti-rezonáns állványok használata ajánlott. Amennyiben a hangsugárzó tengelyvonalát a hallgatási pont, a fülünk síkja felé irányítjuk, a térképezésben hatásos színpad mélységi dimenziókat is kapunk.

MEGHALLGATÁS


Amint feltettük a rockzene egyik mérföldköve, a Pink Floyd együttes, hangról hangra jól ismert felvételét, a Dark Side of the Moon című lemezt, túlzás nélkül megállapítottuk, hogy a szokásostól eltérő, egészen más hangzást hallhatunk. A kezdeti első hangok – a szívdobbanás, ami valójában egy nagydobtól származik – tisztán kivehető felhangjait figyelve mentes minden takarástól, elkenődéstől. Ezt csak nagyon kevés hangsugárzó képes elmosódás mentesen reprodukálni. Attól függetlenül, hogy basszusban nincs túlzás a megfelelő lüktetés garantált. Az ének- és gitár szólamok duplázása, amelynél David Gilmour teljes harmóniában van önmagával, nélkülözi a nazális jelleget, gyors, pontos hangfekvésű. A középhangok tisztaságának köszönhetően remekül érthetők a dalok szövegei, a dalok között és alatt hallható beszédfoszlányok. Most valójában más szemszögből is hallgatható a remek hangmérnökök (Alan Parsons, James Guthrie és Doug Sax) munkája. A Time című dal elején órák ketyegése és csörgése kristályos csengéssel hallható, a harangjátékokat, ketyegéseket és csörgéseket, mint tudjuk, egy antik óraüzletben vették fel. Ennyire jó ütem érzékkel és gyors hangokkal ezt még nem hallottuk. A Max Mini állványos hangsugárzó akár több, mint 200 Watt folyamatos teljesítményt is képes kezelni, sokkal többel, mint amennyit a mindennapi használatban szükséges.

Az egyetemes jazz kultúra nagyjainak felvételeit hallgatva, úgy általában kijelenthetjük, hogy minden hang elkülönítésének ellenére nem analizál, inkább hallunk egy jazz-klub atmoszféráját a megfelelő hangszer aurákkal, mint fejünket a hangszerbe beledugó hangzást. Igen, nem mi vagyunk a mikrofon! Az Unison Research Max Mini állványos hangsugárzó színpad teret mutat, de nem rajzolható kontúrokkal, hanem a hangszerek hang karakterének, hangerejének kiterjedésével operál. Az énekesről sem mondjuk meg, hogy sovány vagy kövér – énekel és ez érezhetően szívből jön, lélekhez hatol. Közben nem azzal foglalkozunk, hogy lehetne ez más is, olyan amit eddig megszoktunk, egyszerűen élvezzük a zenét. Ne azt keressük, amit eddig, a három-utas, három hangszórós hagyományos hangsugárzóktól hallottunk. De ne is hasonlítsuk a széles-sávú, a tölcséres (bár azok karaktere ezt megközelítő) vagy az elektrosztatikus hangsugárzókhoz. Ez egy különleges darab, ami más hangzás ideált képvisel, mint a sok tucat gyártmány.

KONKLÚZIÓ


Az Unison Research Max Mini állványos hangsugárzó nagyon nyitott és tágas, a részleteket tekintve nagy-felbontású hangsugárzó. A korpusszal segített titán-membrános magas hangszórónak köszönhetően meglepő közvetlenséggel sugározza a fém- és fafúvókat, dobokat, gitárokat és a billentyűs hangszerek hangját. Kiváló a dinamikai hatás és a hangszóró képessége a hangszerek és hangok mikrokontrasztjának reprodukálására egy összetett zenei jelenetben, anélkül, hogy a fókuszt vagy a koherenciát elveszti. A kettő, előre sugárzó basszus-reflex nyílás lehetőséget biztosít a fal közeli elhelyezésre, pontos, visszhangoktól mentes basszust biztosít. Elhelyezésétől függően háromdimenziós zenei színpadot is leképez. Akár kisebb teljesítményű erősítőkkel is alkalmazható, beleértve az elektroncsöves típusokat is.
A Pink Floyd zene hallgatása közben ne feledjük, a holdnak nincs is sötét oldala, ott mindenhol sötét van! „there is no dark side of the Moon really… matter of fact it’s all dark” – mondta volt Gerry Driscoll a londoni Abbey Road Studios portása.

Pro
+ remek alapanyag megmunkálás
+ a stúdiótechnikából átvett megoldások
+ strapabíró, élethosszig tartó minőség
+ egyenletes frekvencia átvitel, gyors impulzusok, hibátlan ritmika
+ a helység akusztikájához hangolható

Kontra
– a gyártó nem készít megfelelő tömegű és méretű állványt, azt külön kell beszerezni

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció