Menu

Cart

ELAC MIRACORD 50 LEMEZJÁTSZÓ bemutató

 

Cikkünket Rudyard Kipling mondásával kezdjük: …”Vicces, hogy az új dolgok, régi dolgok”… Miért így kezdjük? Mert az Elac Miracord 50 lemezjátszó a már meglévő hanglemezeink kivételesen élvezetes újrahallgatását kínálja. A sztereó aranykorának ikonikus gyártója az Elac – sok évtized kihagyása után, de rengeteg tapasztalat alapján – most egy „könnyebben árazott” modellt mutatott be. A Miracord márkanév ihlette 50-es modellszám egy gondosan megmunkált, szíjhajtású készüléket eredményezett. A mai követelményként nagy becsben tartott kényelmet szem előtt tartva, a Miracord 50 beépített (de kikapcsolható) phono-előerősítővel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy ezt a lemezjátszót gyakorlatilag bármilyen erősítőhöz csatlakoztassuk. Az új Miracord 50 lemezjátszó nézegetése közben az első benyomás két gondolatot szül. Figyelemre méltó az anyaghasználat és a régi koncepció új köntösbe öltöztetése.

Választható sebességek: 33⅓ és 45 fordulat / perc
Motor szervo: fordulatszám és szervo rendszer
Forgási sebesség változás: +/- 1%
Sebesség ingadozás: 1%
Jel/zaj viszony: -67 dB (A-súlyozott)
Méretek: 140 x 420 x 360 mm
Tömeg: 5.4 kg

Mint a többi Elac lemezjátszó a Miracord 50 modell esetében is, a robusztus, rezonancia-mentesített alumínium alvázkeret kifogásolhatatlan stabilitást sugall. Kiváló elszigeteltséget biztosít a vibráció és az akusztikai visszacsatolás hatásainak minimalizálására. Az építés minősége beleértve a sasszit, a hangkart, a motort, egészen a gumi lábakig, mindent a lényegre törő kivitelezést és az igényes megmunkálást mutatja. A csuklós mechanikával rendelkező, színezett porvédő fedél tartozék.

 

 

 

Az alacsony zajszintű, egyenáramú DC-motor egy vékony, kis tehetetlenségű, öntött alumínium lemez-tányért, gumiszíj közvetítésével forgat. Ezért a stabil sebességtartást és minimális ingadozást szervo elektronika biztosítja. A tányércsapágy szigorú tűréshatárral megmunkált rozsdamentes acél tengelyt és bronzperselyt foglal magába. A lemez-tányér átmérője 300 mm, teljes felfekvést biztosít a lemezeknek.

 

 

A hangkar 223.6 mm hosszúságú egyenes cső, statikusan kiegyensúlyozott precíziós csapágyakkal, beépített, folyamatosan szabályozható anti-skating kiegyenlítővel rendelkezik. A hangkar tömege 27,4 gramm. A cserélhető, egyenes karhoz specializálódott shell és benne egy Audio-Technica AT-91 mozgó mágneses hangszedő alapfelszereltség. Mivel a lemezjátszók „érzékeny lények”, gondosan kell beállítani, hogy megfelelően működjenek, erről a gyártó előre gondoskodott, beállította a megfelelő függőleges nyomkövetési szöget és a túlnyúlás (18,6 mm) értékét.

 

 

A legtöbb lemezjátszóval ellentétben a Miracord 50 beépített phono előerősítővel rendelkezik a helyes RIAA kiegyenlítéshez és erősítő berendezések illesztéséhez. Ez azt jelenti, hogy a lemezjátszó csatlakoztatható a mai erősítők nagy-szintű (AUX) bemenetéhez anélkül, hogy külső egységként phono-előerősítőt kellene vásárolni. A beépített phono-előerősítő kimenete 140 mV (1 kHz, 3.54 cm/sec) feszültséget biztosít, így használható akár egy, már meglévő, házimozi erősítővel is. Az audiofilek rendelkezésére áll a „normál” kimenet, amely 2,5 mV (1 kHz, 3.54 cm/sec) feszültséget szolgáltat, ez esetben szükség van egy phono-előerősítő használatára, annak szabadabb megválasztására.

 

 

Érdemes szót ejteni a nagy elődről, az ELAC/Miracord 50H II (50H2) (1975/76) modellről. A „H” modell akkoriban a legkiválóbb lemezváltós(!) – van aki emlékszik erre a fogalomra – készülék volt, amit valaha is kínáltak. A hatvanas évek stílusában gyönyörű kivitelűre, nagyon elegánsra tervezték és évtizedekig megbízhatóra és strapabíróra építették.

MEGHALLGATÁS


Az analóg technika, a lemezjátszózás, a kellemes hangzásról, a részletességről, a textúráról és a naturalizmusról szól. Azért, hogy mindez meglegyen – megint a hozzáadott hangszedőt kritizáljuk – lehetőleg cseréljük le a gyárilag hozzá adott hangszedőt. Egy alaphangszedőnek hiányzik az a képessége, hogy feltárja a muzsika hangszerek által közvetített rétegeit és betöltse a teret látványos mértékű mély és magas hangszínekkel. Egy hanglemez-felvétel esetében olyan előadókkal és hangszerekkel találkozhatunk, amelyek esetében érzékelhető a jelenlét. Ezért, és hogy megállapításainkban biztosra menjünk egy másik, jól bevált hangszedőt (AT440MLB) használtunk az Audio-Technica japán cég választékából, ezt még a beépített phono-előerősítő is jó néven vette.

Mindjárt a közepébe vágva feltettük Emerson, Lake and Palmer ikonikus munkáját a Brain Salad Surgery című, „a koponyás” borítójú albumát. (Manticore 87302) Keith Emerson temérdek gombot, billentyűt és tolattyút tartalmazó, Moog gyártmányú, moduláris feszültség vezérelt analóg szintetizátorának hanghatásai még ma is, a „digitális csoda korszakban”, ámulatba ejtenek. A hangszer látványa egy különösen kaotikus és antik telefonközpontra hasonlított. Megszólaltatása Keith Emerson klasszikus zenéből hozott bravúrral kevert zsenialitásán múlott, bár tőle is évekig tartó gyakorlást igényelt. A meghallgatás közben nyilvánvalóvá vált, hogy ez a lemezjátszó megfizethető áron kínálja a tiszta és intenzív hangminőséget. A lelkünkbe lábdobogtatóan behatoló hangzás átütő erővel párosul. Nem kell a bizonyításba belemagyarázni a basszusmenetek rengető hangját, a dobok pergetését és a cinnek terülését, mennek anélkül is.

A „kevésbé hiteles” licenc kiadások meghallgatása esetén – amelyeknek kisebb a részletessége és a dinamikai átfogása – a zenét egy kissé kisimultan mutatja. A dinamika vesztés nem a játszó hanem a lemez hibája, viszont a készülék javára írandó, hogy még a kevésbé jó nyomólemezekkel készült préseléseket is élvezhetően próbálja tálalni. Talán a legjobb példa a Hair musical indiai préselésű változata (RCA Victor LSO 1150). Ezen a lemezen magas hangokat találunk, csak a mélyeket keresni kell, mindenesetre, ami a hangzási balanszot illeti meg van, csak éppen a mai fülnek ettől több kellene.

Igazi élvezetet a nagy múltú kiadók nagyszerű hangmérnöki munkái nyújtanak. Ilyenek a Decca Records, His Master’s Voice, Columbia Records, RCA, Philips és még sok más, a hanglemez kiadásért rengeteg energiát és tudást mozgósító vállalatok felvételei, lemezei. Innen is jellemző példát véve a 70-es évek Decca klasszikusai közül meghallgattuk Liszt Ferenc Les Preludes Symphonic Poem című művét a London Philharmonic Orchestra tolmácsolásában, Sir Georg Solti vezényletével (Decca SXL 6863). A szimfonikus költemény a programzene újszerű kifejezési formája, melyben a szerző fokozza a zene leíró, expresszív, asszociatív és szimbolikus jelentését és lehetőségeit. Az egyszerű dallam, pár hangból álló motívum újra és újra történő felhasználása, megváltoztatva a tempót, pár hangjegyet vagy a játékmódot és minden témát ebből az alapmotívumból épített fel. Tisztán kivehető, lágy pizzicato majd a fafúvók válasza elragadja a képzeletet. A téma a csellókon és bőgőkön heves futamokkal folytatódik, végül kürtökön és a brácsákon teljesedik ki. Mindez szignifikáns térábrázolással jelenik meg a szimfonikus zenekar klasszikus felállása szerint.

Crosby, Stills, Nash and Young – Deja Vu című lemezéről (Atlantic 50 001) lágy hangzású, ritmikus gitárok szóltak és amit kifejezetten jó hallani, az egy poplegenda Neil Young, amint éppen az egyik mesterművét intonálja. Kifogástalan időzítés, a tömör zeneiséggel megrajzolt hangszínpadon sok minden világos, egyértelmű, semmi nincs elkenve vagy háttérbe szorítva. Egy kissé közvetlenebb megszólalás, ami a jól ismert zeneszámok alatt kifejezetten jól hat, akár a hallgatóság táncra csábításával kedvez. Előny az, hogy a felbontás az egész hallható tartományon belül érzékelhető, a részletezés észrevehetően jó, az élénkség feltűnő és van kellő mennyiségű dinamika. Időnként újra kellett ellenőrizni az árcédulát, mivel a hanghatások kételkedést generáltak. A tisztasághoz, az átláthatósághoz és a színpadtér telítettségéhez nem fért kétség, minden egyes alkalommal valós és igazi eredményeket mutattak fel.
Ha, nem akarunk többet egy lemezjátszótól, mint a tisztaság, a kifinomultság, a jó ütemérzék és az az érzés, hogy a lemezt amit vettünk, érdemes többször meghallgatni(!) – akkor(?) Az Elac Miracord 50 az egyik legjobb megoldás arra, hogy átadjuk magunkat a zene áramlásának, audiofil szinten élvezzük a zene érzelmi töltését és ne rontsa meg az élményt, hogy mai világunkban mindennél van egy jobb, egy nagyobb, egy újabb, egy drágább.

Konklúzió

Az ELAC Miracord 50 lemezjátszót a régmúlt ikonikus márkaneve ihlette. Egy mai modell ami 1948-as évre emlékezik. Ez az Elac számára fontos dátum, mert ez az év volt, amikor ez a tiszteletre méltó márka kiadta első lemezjátszóját. Ekkor még az analóg elektro-technika és a lemezjátszózás uralkodott. Némelyik lemezjátszó olcsó és nagyon „gyermeteg” volt, de sokat úgy építettek, hogy örökké tartsák a vinyl-frontot.
Amikor 1982-ben, az új kor új találmánya a CD-játszás bejelentésre került, ki gondolta volna, hogy a hanglemez felülmúlná a CD-t? A jelenkori vinyl értékesítés folyamatos emelkedésével az eredmény meglehetősen jól látható. Az erős nosztalgiától elvonatkoztatva a hanglemez lejátszása örömet okoz. A lemez kézbevétele, a lejátszás gyakorlata, megfigyelve ahogyan a gyémánt tű követi a barázdát és a kinyerhető hangminőség a „Gutenberg Galaxis” kultúrájának kedvez. Könnyen meglehet, hogy ezzel a géppel hanglemez-gyűjteményünk jobban hangzik, mint a korábban használt „tojáshéj” kivitelű gépekkel. Az Elac még mindig jól használja a német mérnöki örökségét, a Miracord 50 lemezjátszó a következő fejezet a cég történetében, amely még nem High-End szintű, de minőségi kvalitású.
Ez a készülék irányadó, mondhatni „keresztvíz” azoknak, akik új LP-gyűjteményt szeretnének. Figyelembe véve, hogy ez, a már nem alap kaliberű lemezjátszó évtizedekig velünk maradhat, egy ilyen jól felépített készülék birtoklásával gyorsan eldől, mennyire komolyan szeretnénk foglalkozni a lemez gyűjtéssel.

Pro
+ robusztus mechanika, precíz szerkezet
+ gyárilag beállítva, kicsomagolás után üzemképes
+ beépített phono-elektronika, igényes hangminőség
+ jobb hangszedők választásának lehetősége

Kontra
– nincs lehetőség a kar cseréjére

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció