Menu

Cart

Bluesound Node 2i hálózati lejátszó teszt

Ha a szoftver maga az erő, akkor íme egy valóban hatásos kis doboz

Írta: Ed Selley (avforums.com)

Mi az a Node 2i?

A Node 2i egy hálózati zenelejátszó, ami a második generációs Bluesound streaming készülékcsalád tagja. A Bluesound a Lenbrook csoporthoz tartozik, ahogy a NAD és a PSB márkák is. A Bluesound termékek a hálózati zenelejátszásra fókuszálnak, ráadásul egy dedikált felületen, ami csak egyre jobb lett az idővel.

Az új Bluesound termékek időzítése ideális, mivel a zene-streamelés világában lassan új szabályok ütik fel a fejüket. Ezek az elképzelések egyszerűek ugyan, de alapjaiban rázzák fel a hifi világot. Leegyszerűsítve, a hálózati zenei eszközök a szoftverjüknek megfelelően élnek vagy halnak. Teljesen mindegy, hogy az összeszerelés mennyire minőségi, a panelek közti hézagok mennyire kicsik és (ugyan kisebb mértékben) a dekódolást végző hardver, amit az eszköz használ, mennyire állja meg a helyét – ha az eszköz nehézkesen használható, akkor nem sokakat fog lázba hozni. Az idei [2018] müncheni show-n szemtanúi lehettünk annak, hogy néhány gyártó belátta, hogy egyszerűen nem képesek előállítani (vagy beszerezni) versenyképes minőségű szoftvert. Egyes gyártók jelenleg olyan DAC-ok gyártása irányába haladnak, melyek működéséhez egy digitális kimenettel rendelkező, megbízható felhasználói felület szükséges.

Mindez annyit jelent, hogy a Bluesound bizony komoly figyelmet érdemel. Jó választás lehet, ha csak egy önálló streamer-t keresünk. Jó választás lehet, ha az egész otthonunkat lefedő multiroom rendszer irányába kacsingatunk. Valamint akkor is jó választás lehet, ha az új, csillogó DAC-unkhoz egy kezelőfelületet keresünk. Mindezek életképessége azon múlik, hogy minden fontos szoftver készen áll-e a feladatra, szóval lássuk mivel is van dolgunk.

Specifikációk és design

A Node 2i egy önálló streamer. Ez egy fontos meghatározás, mivel egy olyan nyolc darabos család tagja, ami számos területet lefed. Ezek között megtalálható három önálló hálózati hangszóró, egy soundbar a hozzá való mélyládával és három hifi eszköz, melyekből a Node 2i a legegyszerűbb. Ugyanis a Powernode a Node-ot erősítéssel egészíti ki, és a Vault egy önálló lejátszó és a Bluesound eszközök számára szerver is.

Ezt azért is fontos kiemelni, mert a Bluesound ökoszisztéma egy érdekes elegye a zárt és nyitott rendszereknek. A Node 2i olyan hálózati megosztási folyamatokat használ, amivel eléri a hálózaton található tartalmakat, és ehhez azoknak nem kell a Vault-on lenniük – nem okozott neki az sem gondot például, hogy megtalálja a Melco-mat. Azonban erre csak a Bluesound applikáció képes – egy harmadik féltől származó applikáció számára a Node 2i láthatatlan lesz. Azonban ezzel ellentétben a második generációs Bluesound termékek mindegyike támogatja az Airplay 2-őt, szóval bármilyen másik Airplay 2-es termékkel alkalmi partnerségre tudnak lépni – ez az én esetemben egy Naim Mu-So QB volt, ami a konyhámban éldegél.

Ha ez egy kicsit hasonlóan hangzik a Sonos-hoz, az csak azért lehet, mert valóban az. Azonban van néhány igencsak lényeges dolog, amiben a Bluesound eltér. Először is, a DSD kivételével minden elterjedt stream formátumot támogat, és a PCM-et 24/192-ig kezeli a Sonos 16/48-ával szemben. Továbbá a Qobuz Sublime+ szolgáltatást és a Tidal Masters MQA dekódolását is natívan támogatja. Röviden szólva a Bluesound támogatja mind a Hi-Res-t és annak a legkönnyebb elérését. A Bluesound rengeteg egyéb streaming szolgáltatást is támogat, mely listáról csak az Apple Music és a Google Play zenéi hiányoznak. A telefonos lehallgatás szószólói pedig örömmel nyugtázhatják, hogy a készülék az Amazon Alexa-val is kompatibilis.

A másik nagy különbség, hogy a BluOS szoftver túllépett a Bluesound korlátain és már több NAD terméket is erősít. Ez annyit jelent, hogy a „zárt” rendszer olyan dolgokat is tartalmazhat, mint a NAD T777v3 és a kiváló Master Series készülékek, vagy mint a NAD hétköznapibb termékei. Ezzel hirtelen az összeállítható rendszerek lehetőségei a Yamaha Musicast platformjával vetekednek. Továbbá 2018 augusztusában a Monitor Audio és a Roksan is feliratkozott a BluOS használóihoz, amiből azt lehet sejteni, hogy további belépő cégekre is lehet számítani a jövőben.

A Node 2i ezt a szoftvert egy nem meghatározott típusú Burr Brown DAC-al kombinálja, egy pár RCA, és egy külön mélyláda kimenettel. Ha digitális fő egységnek szeretnénk használni, arra ott vannak az optikai és digitális coax kimenetek. A szememben az egyetlen kicsi félrelépés, hogy bár található a hátulján egy USB-A csatlakozó, az pendrive-okhoz lett kitalálva, és nem lehet digitális kimenetként használni. Jogosan lehet vitatkozni, hogy a Node 2i file támogatása miatt nem szükséges még az USB csatlakozási lehetőség, azonban ezt az Auralic Aries Mini mégis támogatja, ami több értelemben is a Node 2i riválisa. Az Auralic 3,5mm-es csatlakozója ugyanúgy optikai bemenetként is használható, és Apt-X HD Bluetooth-t is támogat.

A ház, amibe mindezt belepakolták nagyjából feles méret, és műanyagból készült. Ez a száraz leírás azonban nem szolgáltat igazságot a Node 2i-nek. Igazából meglepően tartós és kifejezetten elegáns hatást kelt. A tesztelt fehér színű változat kiválóan néz ki köszönhetően a fehér tömböket megtörő fekete részleteknek. Nem kevésbé hasznosak a készülék tetején található érintőgombok, így az applikáció nélkül is le lehet némítani a Node 2i-t. Mivel nincsen távirányító, ez igencsak hasznos.

Ami viszont tényleg jó hír, hogy az applikáció maga nagyon ott van. A BluOS mindig rejtélyes volt számomra, mivel a megbízható, de nem túl eredetiből egyszer csak varázsütésre egy olyan applikáció lett, amit szívesen használ az ember. Néhány másik alkalmazáshoz hasonlóan a zenei könyvtárakat beolvassa a vezérlő eszközön, ami elsőre eltart egy kis ideig, azonban biztosítja, hogy a böngészés zavartalan és gyors legyen. A streaming szolgáltatókhoz könnyen és gyorsan hozzá lehet férni, és több Bluesound (és BluOS kompatibilis) eszköz vezérlése is rendkívül egyszerű. Nem kevésbé fontos, hogy a telepítés is gyerekjáték – teljesen logikus és még egy nyolc éves is két perc alatt meg tudná csinálni.

Hogy tökéletes-e? Nem teljesen. A Bluesound lejátszási sorrend rendszert használ, amitől általában viszolygok. Ebben az esetben alig észrevehető, azonban ha végigért egy album, hajlamos egy másik, korábban kiválasztott albumot elindítani. Azonban minden OK, ha a lejátszási listát nem felejtjük el kiüríteni. A másik zavaró dolog, hogy az optikai bemenetet elásták az applikáció beállítások menüjébe, és nem a leggyorsabb megtalálni. Ezek csak kicsi panaszok, amivel szemben ott van a BluOS applikáció stabilitása, tudása és rugalmassága.

Hogy lett a Node 2i letesztelve?

A Node 2i egy Naim Supernait 2 integrált erősítőhöz lett csatlakoztatva, ami általában egy Acoustic Energy AE1 polcsugárzó párt szokott meghajtani. A hálózati megosztást egy Melco N1A biztosította az irányítást pedig iPad Air és egy Essential PH-1 okostelefon látta el. Ezek biztosították az AirPlay 2 hozzáférési pontot és az AirPlay 2 tesztforrás feladatokat is. A teszteken Hi-Res FLAC and AIFF file-ok szerepeltek, valamint Tidal, Qobuz és Deezer, és korlátozott mennyiségben internetrádió is.

Hangminőség

Azt már megállapítottuk, hogy a Bluesound szoftveresen mindent megtesz, hogy szívesen használjuk, ami annyit jelent, hogy már csak azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy jól is szóljon. Őszintén bevallom, hogy nem igazán számítottam arra, hogy ennyire jól fog szólni. Miután az applikáció beolvasta a zenei könyvtáramat kiválasztottam az Aha Shake Heartbreak című albumot a Kings of Leon-tól, azzal az egyszerű indokkal, hogy már egy ideje nem hallgattam. Ez egy becsapóan jól felvett album. Egy kicsit pimasz és tolakodó tud lenni, de lenyűgöző mennyiségű dinamikával rendelkezik és az együttes tagjainak pozícionálására is komoly hangsúlyt fektettek. A Node 2i könnyedén ragadta meg a korai Kings of Leon-ra jellemző energiát és szenvedélyt. Továbbá a mindig kényes időzítés kérdésében is megmutatta tudását.

Az időzítés mindig téma, és mindig is az lesz. Nem tudnám kiemelni hogy egy termék mely konkrét számadatából derül ki, hogy „ez ennek a hatása/megjelenése” (bár azt nem állítom, hogy valaki más képes lenne rá), azonban a Node 2i alapjaiban annyira jó az előadásban, hogy folyamatosan is jó hallgatni. Ezért is érdemes megemlíteni, hogy azon kaptam magam, hogy nagyon sokáig tudtam hallgatni. Azt kell hinnem, hogy ehhez a DAC-nak lehet köze. A szinte mindenhol felbukkanó ESS Sabre hiánya miatt a Bluesound kihagy itt-ott pár részletet, azonban ezt a pár ESS termékre (de közel sem az összesre) jellemző enyhe karcos hangzás nélkül teszi.

Tulajdonképpen ennek a fürgeségnek és enyhén sötétebb hangzásnak a kombinációja annyit jelent, hogy időnként a Node 2i hátborzongatóan hasonlít a régi Naim ND5 XS-emhez (mely hangzástól az újabb Naim készülékek egyre távolodnak), és mindezt 500 £-ért, ami nem hinném, hogy rossz dolog lenne. A hangzásnak ez az egyensúlya továbbá azt is jelenti, hogy a Node 2i az alacsonyabb bitrátájú anyagokkal is teljesen boldog. Jelenlegi életteremben a Deezer igencsak kapja a terhelést a rendelkezésemre álló sávszélesség miatt, és a Bluesound-on több mind elfogadhatóan szólal meg (és természetesen az alkalmazás natívan támogatja). Ami igazán ügyes dolog, hogy ha a Qobuz-ról Hi-Res-el lepjük meg magunkat, akkor zseniálisan felnő a feladathoz. Mint univerzális eszköz ennél nem is lehetne jobb.

Az extra funkciók is jól átgondoltak. Nem gondoltam volna, hogy ennyire értékelni fogom, hogy az AirPlay 2-nek hála teljesen más gyártók termékeivel is összecsoportosítható, és ha van egy Bluetooth Apt-X HD kompatibilis eszközünk, akkor a Node 2i teljesítménye a veszteségmentes anyagokkal Bluetooth-on szinte megkülönböztethetetlen a hálózati audiótól. Az optikai bemenet kiválasztása egy kicsit macerás, de ha sikerül, akkor elég jól működik. Érdemes megjegyezni, hogy ha a tévéhez keresünk valamit, arra vannak más Bluesound eszközök, melyek sokkal jobban megfelelnek erre a célra, így talán érthető, hogy itt miért lett így megoldva.

 

Konklúzió:

9 pont a 10-ből

Ahogy azt már a legelején tisztáztuk, a hálózati lejátszók létjogosultsága elsősorban a szoftveren múlik. Ebből a szempontból a Node 2i biztos alapokon nyugszik. A BluOS egy igazán rátermett platform, ami remekül egyensúlyoz az ilyen készülékekkel szemben támasztott népszerű elvárásokkal, azaz gyors, ügyes és stabil. Ha a BluOS-t más cégek is átveszik, akkor a DTS Play-nek össze kell szednie magát, mert jelenleg nagyon le vannak maradva.

És ahol a Node 2i igazán remekel, az az általa nyújtott minőség. Az egyetlen streamer hasonló árban az Auralic Aries Mini, ami önálló eszközként nagyobb rugalmasságot nyújt azonban kevesebb streaming szolgáltatást biztosít és jóval kevesebb eszközt támogat. És a Node 2i ezzel viszi be a kegyelemdöfést Olyan sok BluOS termékkel lehet összetársítani, hogy lényegében bármilyen felmerülő igényre megtalálható a megoldás. Ez egy zseniális termék, ami mindenre képes, amit csak ésszerűen elvárhatunk tőle, és ha hálózati lejátszóra 1000 £ alatt szeretnénk költeni, akkor a Node 2i bizony kiérdemli a Best in Class [Kategórájában a legjobb] cimkét.

 

 

Mellette

+ Hatásos és lebilincselő hang
+ Nagyszerű szoftveres platform
+ Termékek kiváló ökoszisztémája

Ellene

- Nincs DSD támogatás
- Nincs távirányító
- Nem igazán UPnP termék

Az eredeti cikk itt olvasható:

https://www.avforums.com/review/bluesound-node-2i-network-audio-player-review.15686

 

Forrás: Aida-audio.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció