Menu

Cart

Astell&Kern Diana fülhallgató teszt

A Billie Jean felnyitotta a Jerry Harvey Audio illetékesei szemét, rájöttek, hogy megfizethető(bb) fülhallgatók terén is képesek kiteljesedni. Sőt, ez a számukra új kategória sok tanulsággal szolgált, melynek hatására úgy döntöttek, hogy újabb termékkel töltik be az ultra high end egzotikumok és a professzionális fülmonitorok közti rést. Így született meg a Diana, egy fülhallgató, melynek képességeiről nem könnyű szavakban nyilatkozni, de még nehezebb volt a forgalmazónak visszaadni.

 

 

 

High end, de mennyire?

 

A fej- és fülhallgatós piac alapos felpezsdülése óta napról napra egyre nehezebb definiálni a 200/300/500 ezer forintos, stb. kategóriákat. A választék egyre bővül, javul, drágul. A Diana épp úgy, mint a Billie Jean, a Jerry Harvey Audio és az Astell&Kern együttműködésének gyümölcse. Nem titok, hogy elsősorban a koreai cég hordozható zenelejátszói (DAP) mellé szánják.

 

 

A fülhallgató külleme és ergonómiája valóban új, a benne lévő technológia azonban a Jerry Harvey Audio szokásos siker-receptjén alapul. Háromutas rendszerű, különálló BA hangszórókat alkalmaz a mély, közép és magas frekvenciák visszaadására. A parányi lengőnyelves kamrákból kivezető csövek hosszúságai eltérők. Ez a gyártó saját szabadalmát képező, fáziskorrekcióra szolgáló Freqphase/Timephase technológiájának lényege.

 

 

Hova lehetne tehát helyezni a Dianát, ha a nála még sokkal drágább (pl. Rosie vagy LaylaII füleseket is figyelembe vesszük? Talán felesleges más termékekkel összeméricskélni. Első körben elég figyelembe venni mindazt, amit a gyártó nyújt kb. 250 000 Ft-ért cserébe.

 

 

Küllem

 

A Diana hangszórókamrái meglepően kicsik és könnyűek ahhoz képest, hogy három BA egységnek nyújtanak otthont. A teljes egészében alumínium kapszulákat CNC maróval formálták, a külső oldalt pirosra festették, a belső oldalhoz nem nyúltak. Érdekesség, hogy míg a JH Audio korábbi, általunk ismert IEM rendszerei egyetlen (öntött, mart vagy 3D nyomtatott) kapszulába épültek, addig a Diana két jól látható oldalból áll, amelyeket apró csavar fog össze. Feltételezhető, hogy ez a felépítés segítette a gyártási költség csökkentését is.

 

 

A kábel moduláris, tehát kihúzható a hangszórókamrából. Mindössze egy kettős tűs csatlakozó tartja az alumínium házban, ám meglepően nehéz kihúzni abból. Remélhetőleg nem is kell gyakran cserélgetni a mellesleg elsőosztályú kábelt, amely az Oriveti New Primacy 8-szálas hibrid vezetéke óta ismét egy minden elismerésünket kivívó darab. A fonás és a gumírozott köpeny minősége elsőosztályú. Többször vastagabb bármelyik átlagos fülhallgató kábelénél, ami dicséretes, mert így legalább sejthető, hogy nem a silány vezető mennyiség/minőség képez szűk keresztmetszetet. Hab lett volna a tortán, hogyha a forráseszközbe csatlakozó 2,5 mm-es szimmetrikus Jack dugót kisebbre és L-alakúra formálják, így ugyanis nem minden nadrágzsebben lesz biztonságban. Jár a kábelhez egy toldó is, melynek végén a hagyományos 3,5 mm-es sztereó Jack dugó már pipa végződésű.

 

 

Használat közben

 

A sokhangszórós rendszerű Layla II és Rosie hallójárati fülmonitorok esetében sokaknak gondot okozhatott a méret. A jókora kamrák már sietős gyaloglástól is könnyen kimozdulhattak, sapkát rájuk húzni pedig esélytelennek tűnt. A Diana sokkal kisebb, ezáltal nem csak ülve, hanem sétálva is használható.

 

 

Próbaképpen a gyárilag mellékelt, gumis illesztékkel is használtuk kb. 5 percig, de a mindennapok során Comply párnával használtuk. A leendő tulajdonosoknak is javasoljuk a szivacsos illeszték utólagos beszerzését, mert hozzátesz a stabilitáshoz, kényelemhez, zajszűréshez. A Diana alapjában véve is jó kényelmet nyújt, horgos támasztékának köszönhetően pedig hatékonyan megkapaszkodik a fülben. A vaskos kábel velejárója, hogy gyalogláskor, ha a felsőtestnek ütközik, akkor kicsit hallhatóvá válhat zenehallgatás közben is.

 

 

A tesztelés Astell&Kern SR15 hordozható zenelejátszóval történt. Kb. 3 napig tartó folyamatos járatás után kezdődött el a Diana hangjának alaposabb elemzése. Nem csak az unalomig ismert referencia számlistát, hanem a memóriakártyánk bugyraiból előkerült legkülönfélébb előadókat (pl. Thievery Corporation, Joe Satriani, Feed Me) és stílusokat is rábíztuk egy-egy több mint háromórás vonatút alkalmával.

 

 

Hangminőség

 

A Diana impedanciája mindössze 18 Ohm, ezáltal szinte bármilyen mobileszköz könnyen meghajtaná. Ehhez a kategóriához azonban elengedhetetlen a referencia tudású DAC és fejhallgató erősítő áramkör. A Jerry Harvey Audio termékeit ahányszor teszteltük, mindig váratlan felbontásukkal okoztak meglepetést. A Diana sem képez kivételt. Elméletileg a Billie Jean ihlette a Diana születését, de a két füles lényegesen eltérő karaktert nyújt. A Diana közvetlenebb, nyíltabb, magával ragadóbb.

 

 

A háromutas BA rendszer hangszóróit egyáltalán nem éreztük elkülönülve. Rendkívül egybekovácsolt frekvencia spektrumot kaptunk olyan intimitással és egységességgel, amelyet dinamikus hangszórót használó fülhallgatóknál mai napig még nem tapasztaltunk. A példaértékű integráció segített a figyelem teljes mértékű zenére irányításában. Garantált, hogy a hallgató folyamatosan felfedezzen korábban rejtve hagyott, alkalmanként előbukkanó részleteket a zenében.

 

A legtöbbet értelemszerűen akkor nyújtja a Diana, ha legalább CD minőségű fájlokat szólaltat meg. Viszont még a 44 kHz/16 bites folyamoknál is a vártnál nagyobb határozottság, árnyalás, egyszóval felbontás figyelhető meg. Olyan rétegek, amelyeket korábban összefüggőnek gondoltunk, ennél a fülhallgatónál teljesen elkülönültek egymástól. Ezáltal aki korábban nem kedvelte pl. a klasszikus zenét, az lehet, hogy a Diana által megszereti majd, mert annyira képes a teret, a mozgást és a dinamikát új szintre helyezni.

 

 

A lágy, csendes bevezetőknél zavaróan meleg és ködös a Diana hangmezője. Mindezt azonban csak addig a pillanatig lehet érezni, amíg a hangszerek el nem kezdenek komolyabban szólni. Ahogy picit is beindul pl. Strauss - Don Juan c. számában, megismerhetjük a zeneszerző gondolkodását, átérezhetjük a játékosságát és könnyedségét, mindazt, amit a zenébe bele akart tenni. Persze egy sokkal olcsóbb fülhallgatóval is lehet szimfonikus zenét hallgatni. Aki viszont a Diana által közvetített információt kapja, annak érthetővé válik, hogy a finom hangszeres zene intimebb, aprólékosabb, jobban kidolgozott reprodukciója teljesen más élményé.

 

A Diana nagyon könnyen ragadja meg hallgatója figyelmét, ezáltal a hallgatását abbahagyni is nehéz. Akusztikus daraboknál (pl. Antoine Dufour - Reality) könnyen olyan hatás érhető el, mintha a hangszer saját fejünkben szólalna meg. A csupasz, megfogott részletek ugyanígy érzékelhetők elektromos gitárnál is és magunk dönthetjük el, hogy az árnyalt, zengő gitárjátékot, vagy a háttérben úszó szájharmonikát figyeljük. Yuja Wang - The Berlin Recital c. lemezét hallgatva egyetlen egy hangszer, a zongora volt képes egyik pillanatban kegyetlenül száraz, a másikban simogatóan selymes lenni.

 

 

Végszó

 

Ahogy fentebb is írtuk, azok tudják igazán kamatoztatni a Diana képességeit, akik rendelkeznek Astell&Kern (vagy hasonló kategóriájú) DAP/DAC készülékkel. Legfőbb előnye, hogy nem úgy szól, mint egy fülhallgató. Zenét közvetít vegytisztán, mérhetetlen mennyiségű árnyalattal és sebességgel. A példaértékű hangot és a hozzá társuló körítést ezúttal is meg kell fizetni. Akik viszont zene ínyencnek vallják magukat, vélhetőleg örömmel viszik magukkal mindenhova ezt a fülest, hiszen a sokszor drágább high end hifi rendszerek transzparens, meditatív zeneiségét adja meg tenyérnyi méretben. Ha valaki tehát sokat utazik, és minőségi zenéket gyűjt, annak csak ajánlani tudjuk az Astell&Kern Diana kipróbálását.

 

Műszaki adatokRendszer típusa: hallójáratba illeszkedő in-ear
Hangszóró típusa: háromutas BA (lengőnyelves)
Impedancia: 18 Ohm
Zajszűrés: -26 dB
Kábelhossz: 120 cm
Csatlakozó: 2,5 mm-es szimmetrikus Jack, 3,5 mm-es sztereó Jack
Tömeg (kábellel együtt): 40 g
   

 

Mérleg

 

+ Intim "dimenziókapu" hangélmény, erőteljes atmoszféra, hatalmas felbontás, bármilyen zene jól áll neki

 

+ Jó stabilitás és zajszűrés (Comply párnával pedig remek komfort)

 

+ Igényes megmunkálás (exkluzív moduláris kábel, variálhatóság a hagyományos és szimmetrikus csatlakozó között)

 

- Csak piros színben készül

 

- Sportoláshoz nem alkalmas

 

- A minőségnek továbbra is ára van

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció