Menu

Cart

CAMBRIDGE AUDIO EDGE NQ SZTEREÓ HÁLÓZATI LEJÁTSZÓ ÉS ELŐERŐSÍTŐ

 

A hatvanas években három igen fontos dolog történt az Egyesült Királyságban. Az angol pop-zenekarok világszerte sikert arattak, a brit hangstúdiók a felvételi technológiák élvonalában álltak és a brit gyártók a legjobb hifi-berendezéseket gyártották. A Cambridge Audio cég Gordon Edge és Peter Lee vezető mérnökök irányítása alatt 1968-ban kezdte a készülékek fejlesztését és elindult diadalútjára. Az elkövetkező fél évszázadban több, mint egy sor nagyszerű modellt „követtek el”, főleg a büdzsé kategória termékskáláján belül.

Ez a brit audio márka öt évtized után is díjakat nyer, tele van vitalitással, vér frissítéssel igazodik a mai felfokozott igényekhez. A kutatás fejlesztés legutóbbi három évében kilenc mérnökkel kidolgozott egy új koncepciót, egy készülék családot, amellyel a szerteágazó igényekhez audiofil hang élménnyel járul hozzá. A már általunk tesztelt Edge A integrált erősítő mellé csatlakozott az Edge NQ, a minden digitális csatlakoztatási, jelfeldolgozási és hangzási igényt kielégítő univerzális hálózati lejátszó készülék. Ez a típus már nem az „olcsó kategória” reprezentánsa, éppen ezért különösen figyelemreméltó.

Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 000 Hz +/- 0.1dB
Jel/zaj viszony: > 103 dB
Torzítás: 0,0008%
Méretek: 120 x 460 x 405 mm
Tömeg: 10.2 kg

A megjelenés formabontó és talán pontosan ezért gyönyörű, szinte nincs olyan hifi-rajongó akit hidegen hagy vagy aki ne véleményezné. A matt-szürke (Lunar Grey) fémfelület látványa megnyugtatja a „hifi-búvárok” minden apró részletre kihegyezett idegrendszerét. Egy biztos, másképpen néz ki, mint amit a 430 mm széles szabvány készülékektől megszoktunk. Az alvázra felépített kettő, U alakú, hengerelt, hajlított alumínium oldallemezzel van összekötve elöl és hátul, a központi rész sima vonalai elegánsak, felső borítása a tető – körülvéve fekete, vályúszerű horonnyal – a készülék megjelenését igazán egyedivé teszi. A technikai beállítottságú rajongóknak igazán érdekes, hogy nem látni egyetlen csavart sem – hogyan lehet mégis szétszedni? A továbbiakban nem ezt fogjuk firtatni.

 

 

Az NQ készülékre elölről tekintve jól látható a középen elhelyezkedő, nagyméretű, 5 hüvelykes színes TFT kijelző, amin az összes információ megjelenítése elérhető. Legfőképpen hasznos a zenefájlok hallgatása közben az album borítója, valamint a különböző metaadatok és a mintavételi arány megjelenítése. (egy kedves audio barátunk szerint jó látni, biztonságot ad, hogy működik a készülék – a szerk.)

 

 

Az előlapon jobbra található a bemenetek választó kapcsolója, ikerkonstrukcióban a hangerő-szabályozás hatalmas gombjával, valamint balra a 6.3mm-es fejhallgató-csatlakozó.

 

Az Edge NQ lehetővé teszi, hogy bármilyen digitális forrásból élvezzük a zenét. A digitális koaxiális, USB és S/PDIF kapcsolatok mellett a televíziós készülék hangjának hibátlan feldolgozása érdekében tartalmaz egy ARC (Audio Return Channel) funkcióval ellátott HDMI csatolót. Továbbá a ma már elengedhetetlen Chromecast, Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth aptX HD, Internet Radio és a UPnP lejátszás is elérhető. A készülék az otthoni internet hálózathoz a szabványos WI-FI (IEEE 802.11 b/g vagy n (2,4 GHz), WPA, WPA2) és Ethernet (IEEE 802.3, 10 vagy 100 Base-T) csatlakozásokon keresztül kapcsolható. A Hi-Res audio felbontására is képes vezeték nélküli kapcsolat kompatibilis több száz Android és iOS alkalmazással.

 

 

A számítógépünk csatlakoztatásához USB audio bemenet (Audio Class 2.0) áll rendelkezésre, amely támogatja a 32 bit/384 kHz-es PCM jelfeldolgozást, vagy akár a DSD256 fájlok kibontását. Az USB-bemenet (USB 2.0, 1A, FAT32/NTFS/HFS/HFS+) megléte esetén használható. A Bluetooth (Smart/BLE engedélyezve) A2DP/AVRCP támogatott, biztosítja az SBC, az AAC, az aptX és az aptX HD átviteltechnikát. Rendelkezésünkre áll egy UPNP-kapcsolat és a beépített Chromecast lehetősége. A DAC-egység Toslink bemenete feldolgozza a 16/24 bit, 32-96 kHz közé eső fajlokat, míg a KOAX S/PDIF bemenet 16/24 bit, 32-192 kHz re szakosodott.

 

 

Az Edge NQ modellben felhasznált streaming lejátszás előzetese a cég által kifejlesztett StreamMagic modul. Az itt alkalmazott legújabb verziója, akár 32 bit/384 kHz-es PCM és 11,2 MHz-es DSD (DSD256) mintavételezésre is alkalmas. A DSD256 típusú fájlok kezelésének képessége a Cambridge StreamMagic streaming platform továbbfejlesztésének része. A fejlesztési ciklus legújabb eredménye a „Black Marlin” gyorsabb lapkakészlet. Erről ettől többet sajnos nem tudni, hiszen a vállalat vigyáz a találmányaira, gyártási titkaira.

 

 

Miközben eláraszt a temérdek digitális formátum kezelésének lehetősége és a szolgáltatások sokasága, a gyártó nem feledkezett meg az eddigi analóg jelforrások használatáról sem. Három hagyományos, analóg bemeneti lehetőség, közte egy szimmetrikus (XLR) bemenet fogadja a már meglévő eszközeinket. A legtermészetesebb, hogy az Edge NQ előerősítő funkcióban szabályozható kimeneti feszültségű aszimmetrikus és szimmetrikus kimeneteket is rendelkezésünkre bocsát. Innentől minden további egy jó végerősítő fokozat feladata.

A felső fedél „nem egyszerű” eltávolítása után láthatóvá válik az áramköri elhelyezés, aminek középpontjában egy toroid transzformátor áll. Az Edge NQ belseje nem zsúfolt. A tápegység transzformátora nem kapcsolódik a nyomtatott áramköri laphoz és szinte minden további egységtől tartja a távolságot, ezzel is csökkentve az áramellátás hatását az erősítésre.

Az Edge NQ egyedi áramköri lappal és ezen a lapon egyedi áramköri kivitellel lett kialakítva. A mérnökök a hagyományos kondenzátorokat DC-kapcsolt topológiával helyettesítették. A végeredmény egy rövid és tiszta jelút, amely mindkét csatornára vonatkoztatva tökéletesen szimmetrikus.

Hogyan lehet helyettesíteni a szabványos hangerő-szabályzót? A digitális potenciométereket gyakran a hagyományos, rotációs hangerő-szabályzók helyettesítőjeként hirdetik. A megvalósításhoz számos áramkör, fel/le nyomógombok, kapcsolók vagy mikroprocesszoros interfészek szükségesek. A Cambridge Audio tervezési ötlete, hogy az áramkörben egy hagyományos potenciométer (hangerő-szabályzó) digitális potenciométert vezérel. Ez a konfiguráció kombinálja az audio hangerő szabályozást a félvezetős, digitális potenciométerrel – míg a felhasználó élvezi az ismerős hangerő-szabályzó érzését és működését. A forgó vezérlő beállítja a szintet, a digitális potenciométer kiküszöböli a mechanikus kapcsolattal fellépő tipikus zavaró zajt.

A legtöbb alkatrész SMD, hagyományos perforációjú nyomtatott áramköri lemezbe építve. Az áramköri kivitelezésben fontos szerepe van a hőmérsékletnek, pontosabban a hőelvezetés szempontjának. A több réteg esetében a hőelvezetés jó és a kölcsönös interferencia elkerülhető. Az alapot képező lyuklemez egy része lehetővé teszi a forró levegő szellőzését, ami nagyon hatékony meleg és hideg levegő konvekciót hoz létre.

 

 

A Cambridge Audio által tervezett kezelési alkalmazás nagyon egyszerű. A mobiltelefonok és táblagépek alkalmazásai mellett az Edge NQ saját, ergonomikusan kialakított, logikus hang-általi ritmust követő távirányítóval is rendelkezik.

MEGHALLGATÁS


Bármilyen forrás készülékből vagy az otthoni hálózatból rendeljük hozzá a lejátszani kívánt muzsikákat, az Edge NQ megpróbál hű maradni mindegyik forrás eredeti karakteréhez.

Sorrendben az első tétel az internet rádiók meghallgatása. A szakértő figyelemmel szerkesztett műsorokkal rendelkező Radio Swiss Jazz vagy a Linn Classic igazán élvezetes, akár a Hi On Line Radio Classical, akár a BBC Radio London műsorát hallgatjuk örömmel konstatáljuk, hogy a rádióadások sora kimeríthetetlen. Az internet rádiók szokásos sugárzási rátán (320kB/s) is kellemesebben szólnak, mint az eddig megszokott készülékek, kapunk egy különbségeket felfedő hangzást. Különbségeket hallhatunk bitráta és bitsebesség alapján is.

Külső digitális forrás (CD-lejátszó) DAC-jaként briliáns megszólalásban van részünk. Bármely CD-lejátszó meghálálja az NQ dedikált chipjét és az utána épített analóg fokozat hangminőségét. Előtérbe kerül a mindenre kiterjedően részletes hangzás, az apró különbségek érzékeltetése, az ellenállhatatlan ritmika és a feszes basszus, ami megér egy teszten belüli tesztet.

Természetesen kiváló előadók felvételei közül a kedvenc egy nagy klasszikus, Ray Brown és triója Soular Energy (Concord CCD42682), album címmel. A zongora billentyűk szárnyalnak, a nagybőgő szvingje ellenállhatatlan. A több jazz alapművet felsorakoztató albumon a hangszeres játék pontossága és sokszínűsége talán fokozhatatlanul mutatkozik meg. Beavatást nyerünk a hangszer-kezelési művészet rejtelmeibe. Az alacsony frekvenciák megjelenítése olajozott. A basszus oktávjainak frekvencia átvitele még mindig megdöbbentő, az energia erős, a dob hangja a valósághoz közelít. Erős, friss, nem zsíros, nem zavaros, még akkor sem, amikor játék közben a húrok kissé horkolóssá válnak. Mellé gördülékeny zongorát kapunk az etalon értékű előadások sorából.

Külső tároló (NAS) hozzáférése gyors és egyszerű kezelésű. A hangzásban megmutatkoznak a különböző felvételek jobb-rosszabb digitalizálásának különbségei. Itt is csak a makulátlan felvételek szólnak jól. Jellemző példa Tschaikowsky – Violin Concerto in D-Major, OP. 35 Jascha Heifetz és a Chicago Symphony Orchestra előadásában, Fritz Reiner vezényletével (APC 2129) 1957-ben, megbízhatóan analóg felvételéből készült 11 960 kB/s 5 644 800 Hz bitrátájú DSF rendszerű digitális másolata. Ez egy nagyon jó hangzású kiadás, különösen azok között, amelyeket több mint 50 éve rögzítettek. Modern berendezéssel ez a felvétel jobb, mint amire valaha is emlékeztem. A virtuozitás lenyűgöző, a remastering kiváló, a szépség és az érzelmek a hallgató szeméből boldog könnyeket csalnak ki.

Általánosan, minden hangforrásra vonatkoztatva a véleményt, bátran próbálkozhatunk a többi klasszikus művel is, akár néhány Reference Recordings, Stockfisch, Verve, Blue Note, Chesky Records felvétellel. A cselló hangját remekül tolmácsolja, a fa, a rézfúvós hangszerek és az énekhang vonatkozásában jeleskedik. A csilingelő hangok és a cintányérok szépen szólnak, tehát sok dolog, ami a zenében fontos, reprodukálható. A hangok megszólalásakor észlelhető a tömörség. Érezhető a megjelenítésre fektetett hangsúly. A középmagas és a magas hangok sokat emeltek a valóság illúziójának megteremtésében. Mivel a magas hangokért felelős szekció szépen végzi a dolgát, akár hegedűszóló vagy kamarazene is bátran hallgatható. Az értékelés helyén ítéli meg a produktumot, valóban szemléletes a precíz, öt helyet megkülönböztető sztereó tér leképezése. Vizsgálódásunkat azzal a megállapítással zártuk, hogy az Edge NQ DAC/előerősítő/hálózati lejátszó elénk tár egy olyan zenei hangzást, amelyet Cambridge Audio készüléktől még soha nem hallottunk. Az Edge sorozattal beléptek a magas igényű audiofil és a High-End induló szegmensének világába.

KONKLÚZIÓ
A Cambridge Audio 2011 óta otthonosan mozog a streaming zene lejátszási technológiák körében. Több sikertermék után egy kiforrott, audiofil készüléket hoztak piacra, amelynek lelke egy modulba koncentrálja a funkciókat. A fejlesztés célja az volt, hogy mindenféle zenei streaming valamint digitális jelforrás megkapja a legjobb lejátszási lehetőséget. A már korábbiakban saját fejlesztésű StreamingMagic névvel illetett technológia idővel nagyot fejlődött, az évek során frissült.

Az Edge NQ DAC/előerősítő/hálózati lejátszó a legmagasabb szolgáltatási és kezelési igényeket elégíti ki, a hozzá tervezett, nagy-teljesítményű végerősítővel, az Edge W-vel párban komoly hangzás teljesítménnyel kápráztatja el hallgatóját. Az ára nem olcsó, mert magas a technikai és a hangzási színvonala. Az NQ modell a mai igényekre adott határozottan magas szintű megközelítés, így már a gyártási költség sem lehet alacsony. A hangzás nagyon jó és pont ez a marketing stratégia.

Pro
+ megjelenése formabontó, pontosan ezért gyönyörű
+ bármilyen digitális forrásból élvezhetjük a zenét
+ minden digitális szolgáltatást felvonultat
+ Chromecast, Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth aptX HD, Internet Radio és UpnP!
+ olyan zenei hangzás, amelyet Cambridge Audio készüléktől még soha nem hallottunk

Kontra

– a phono elektronika hiánya

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció