Menu

Cart
A+ A A-

FYNE AUDIO F702 ÁLLÓ HANGSUGÁRZÓ

 

Angliában és persze Európában is a jelenleg legérdekesebbnek tartott és a legnagyobb figyelemnek örvendő új márka a Fyne Audio. Egyetlen év leforgása alatt felépítették a céget, kialakították a termékválasztékot, megnyertek néhány rangos, nemzetközi díjat – természetesen ebben oroszlán szerepe volt Tim Lount és Dr. Paul Mills (ex-Tannoy) kutató és fejlesztőmérnök párosnak. A hozzájuk csatlakozó csapat tagjaival együtt új alapanyagokat, sajátos megoldásokat kipróbálva, vagy sikerül, vagy nem alapon, felvállalták az audio élet missziós részét is. Miért ne sikerülne! A „mesterek” sok évtized tapasztalatával rendelkeznek, gyakorlatilag továbbvitték szürkeállományukat. Fentieken kívül a cég azt is bebizonyította, hogy korszerű gondolkodásmóddal az amúgy divatos, oszlopszerű kivitelen, sőt a száz éve változatlan hangszóró technikában is bőven van még fejlesztési lehetőség.

Teljesítmény: 100 / 200 Watt
Frekvencia átvitel: 30 Hz – 34 000 Hz
Érzékenység: 92 dB (2,83 V @ 1 m)
Impedancia: 8 Ohm
Keresztezési frekvencia: 250 Hz és 1,7kHz
Méretek: 1111 x 384 x 440mm
Tömeg: 40 kg

Az F702 kabinete kézműves munkával kialakított, nagy sűrűségű valódi nyírfa rétegelt-lemezből készült, egyedi formája szemre igencsak vonzó. Az oldalpanelek íve az állóhullámok kialakulásának kiküszöbölésére pontosan kiszámítható – számítógéppel optimalizált hullám vezetővel oldották meg – míg a kiterjedt belső merevítés erősíti a ház rezgés-semlegességét. A szerkezet igencsak összetett, a hangszekrény rendkívül alacsony frekvenciájú önrezonancia-szintre hangolt. A kialakított két üregbe kerültek beszerelésre a hangszórók. A gondos megépítés a szigorú minőségi előírásoknak megfelelő. Az F702 magasfényű lakkal ellátott, fekete, fehér vagy dió-barna színének kontrasztjában lévő három hangszóró polírozott alumínium peremmel kiegészítve, a lábazattal együtt egy önálló műalkotás.

 

A kettő és fél utas kialakítás lefelé mutató (BassTrax™ Tractrix diffúzor) basszus nyílással, az alkalmazott hangszórók egyedi tervezésével, kiváló technikai koncepciókkal igazi kuriózum.

 

 

A Fyne Audio F702 álló hangsugárzó esetében a magas és közép frekvenciák levegőbe juttatásának komplex feladatát egy különleges hangszóró egység látja el. Kifejlesztésre került egy 200 mm membrán átmérőjű, speciális kialakítású FyneFlute™ peremmel ellátott közép-hangszóró, amely közepén (centrikusan) elhelyezett 25 mm-es magnézium kúp-membrános, kompressziós magas hangszórót is tartalmaz. A membrán anyaga és a gyártási eljárás szabadalmaztatott. Az IsoFlare™ egy merev, többrétegű anyag, ami kellően könnyű a mozgatáshoz. Mindez egy nagyon erős, léghűtéses, neodímium mágneses rendszer erőterében jut energiához. Bár egy ilyen konfigurációt általában koaxiális hangszórónak neveznek, de a konvencionális modellek, a pont-hangforrás hatékonysága ellenére, szűk lesugárzási területet képesek lefedni – nem így a Fyne Audio.

Az „IsoFlare” (iso flare) hangszóró-technológia tartalmaz egy 25 mm-es magnézium-membránnal ellátott kompressziós hangszórót, amely koncentrikusan van felszerelve egy erős közép-hangszóró szívébe. Ez a közép-hangszóró többrétegű membránnal és FyneFlute™ membránszéllel rendelkezik. A nagy teljesítményű, kompressziós magas-meghajtó igazi pontforrás, térbeli iránytól független sugárzást tesz lehetővé, bizonyos fizikai tulajdonságai a különböző irányokban megegyeznek. A levegő hűtésű neodímium-mágnesek és a hő átvitelére szolgáló fémrészek kiváló hőelvezetést biztosítanak. A membrán szélét egyedi geometriájú hullám vezetővel látták el, ez hihetetlenül egyenletes frekvencia-választ mutat, akár 30 kHz-re is. Az egyedülálló FyneFlute membránszél úgy van kialakítva, hogy hatékonyabban küszöbölje ki a nemkívánatos rezonanciákat. A masszív szerelvény tartalmaz egy fluxus-fókuszáló mágnest is, ami fokozott alacsony-frekvenciás érzékenységet eredményez, nagy hatékonyság jellemzi.

A 200 mm-es basszus hangszóró – hasonlóan a középhez – szintén IsoFlare™ membránt és FyneFlute™ peremet kapott. A meghajtásban nagy szerepe van az erős mágnesnek és a „szélsebesen” mozgó lengőtekercsnek.

 

 

A cég tervező csoportja kifejlesztett egy módszert, amellyel javítható a szabványos gumi-felfüggesztés (perem) hangzásra gyakorolt káros hatása. Ez a „FyneFlute” (Fine Flute) membránszél-technológia. Mivel egy tipikus perem-illesztőegység egyszerű ívelt élszerkezete esetében egy természetes frekvencia-rezonancia alakul ki, ez hangzásban mindig a perem anyagára jellemző elszíneződést okoz. A probléma megoldása érdekében a domború membránszélen speciális, ívelt alakzatok sora van kialakítva. Ezek az egyenetlen ívelt felületek sikeresen elnyelik a membránról átvitt nemkívánatos energia felesleget, ezzel megszüntetve az elszíneződést.

A keresztváltó kettős kábelezésre és kettős erősítésre is felkészített, az alacsony frekvenciákra másodrendű, a magasakra elsőrendű áteresztő szűrőt tartalmaz. A világ vezető alkatrész gyártóitól származó legjobb audio-minőségű alkatrészek felhasználásával, mélyhűtött (Deep Cryogenically) kezeléssel készült. Az eredmény a hihetetlen pontosságú váltások megvalósítása, ami az alacsony veszteségű ellenállásoknak, a Claritycap kiváló minőségű kondenzátoroknak és a Van den Hul® nagy tisztaságú ezüstözött belső vezetéknek köszönhető. A rendkívül gyors lefagyasztó és lassú felolvasztási folyamat az alkatrészekben, a kábelezésben és a forrasztási kötésekben enyhíti a molekuláris stresszt. (ezt a módszert nem mindenki használja pedig hasznos – a szerk.) A kétvezetékes kábel terminál-panel prémium minőségű, aranyozott kötőelemekkel van felszerelve. A földeléshez egy ötödik terminál áll rendelkezésre, amelynek segítségével összeköttetést teremthetünk az készülékeink közös földpontjával, annak érdekében, hogy megakadályozzuk a rádiófrekvenciás interferenciát.

 

 

A hangszekrény alján elhelyezett alacsony frekvenciájú akusztikus kimenetet a belül képződő basszus energiák nagyobb hatékonysággal történő levegőbe juttatására lett kiképezve. A hangzás szempontjából fontos, hogy a padló közelsége maximalizálja a basszus testességét és az alsó oktávok energiájának terjesztését. A Fyne Audio basszus energia kimeneti-rendszere egy nagy, lefelé szélesedő profillal rendelkező kúpos diffúzor, ami egy 360 fokos hullám frontot hoz létre. A BassTrax „Tractrix” profil a hangkamrában kialakult energiák áramlását körkörösen, az álló hangsugárzó hossz-tengelyéhez képest mintegy 90 fokos szögben a légtérbe teríti. Az extra keresztmetszetű idom kizárja a hanghullámok visszajutását a kabinetbe. Az alacsony frekvenciatartományban hatékonyan alkalmazott megoldás Paul G.A.H. Voigt hangszóró konstruktőr által 1920-óta védett.

Az alumíniumból megmunkált alapzat, a Fyne Audio BassTrax™ alacsony-frekvenciás diffúzorához, páratlan stabilitást, könnyű vízszintezést és szilárd alapot biztosít. A két 8 mm vastagságú alaplemezt alumínium gyűrűk választják el egymástól, amelyek a padló kapcsolatot tüskékkel biztosítják.

MEGHALLGATÁS


A Fyne Audio F702 álló hangsugárzó széles sugárzási szögben egyenletesen fedi le a hallgatóterületet, ezért kiváló sztereó képalkotást biztosít – mondja a gyári ajánlás. Nosza, tapasztaljuk meg! Egy biztos, hogy az F702 nem háklis az elhelyezésre, ettől függetlenül mi betartjuk az elhelyezés írott és íratlan szabályait, elsődlegesen azt a tézist, hogy a hangsugárzó ne legyen beszorítva, megfelelő legyen a körülötte lévő távolság. Most hanglemez ajánló nélkül írjuk le a tapasztalatokat – gyakorlott olvasóink úgyis tudják miket hallgatunk.

Az első hangok elhangzásakor kiderült számomra, hogy ez a hangsugárzó mágnesként fogja magához vonzani a zene szerelmeseit, főleg azokat, akiket nem érdekelnek a „sűrű” technikai paraméterek. Az F702 modell egyértelműen kiemelkedik az átlagból, szó szerint minden jellemző erénye hallható az első másodperctől. Sikerül az alkotói bizonyítás, miszerint beültetnek egy másik, egy teljesen más világba. A hangzás közvetlen és rendezett. A gyakorlott fül azt is meghallja, hogy mit várhatunk a következő másodpercekben a lejátszás során. Valószínűleg mindenkit meg fog lepni a nyiltság, a korrektség és az egyetemesség. A dinamikára, a tisztaságra és a sebességre összpontosít, mindhárom „paraméter” teljesül, nem lehet rá panasz.

Nagy-zenekari megszólalásnál az első hegedű felelős a maximális koncentráció hatásáért, nem simogató, ehelyett „megfeszíti izmait” és telibe talál. Gyorsan és pontosan játszik. A mesterhangszer tolmácsolásában a hallgató úgy érzi, hogy többet kap, mint amit eddig megszokott. Valljuk be, nem is akarunk ellenállni a hatásnak, azzal együtt, hogy nem keresztezi a jó ízlés határát, másrészt azért nem lehet hibáztatni, hogy oly sok részletet mutat meg és gondoskodik arról, hogy a zene reális, kézzelfogható módon, talán egy kicsit kompromisszum nélkül hallatsszon. Egy kicsivel több természetes színt és következetességet szentel a legjobb eredmény elérésének az akusztikus hangszerek leképezésének területén. Egy biztos, nem az a „zenei terminátor”, amely brutálisan mutat minden effektust és elektronikát, inkább érzékelteti a legfinomabb zenei részletek ragyogását.

KONKLÚZIÓ


…”A Fyne Audio F702 modell az aranykori analóg felvételek reprodukálására, egy olyan hangsugárzó konstrukció, amely képes kommunikálni a zene teljes értelmezését, érzelmiségét, pontossággal, koherenciával a zene műfajától függetlenül, erőt és szenvedélyt, amely magában foglalja az élőzene varázsát lélegzetelállító pontossággal”… – úgy gondoljuk, hogy szép feladat.

A konstrukcióval kapcsolatban egy új kifejezést is meg kellett tanulnunk, mégpedig azt, hogy egy hangsugárzó „izotrópikusan diffundál”. A szakkifejezés olyan jelenségre utal, amelyben bizonyos fizikai tulajdonságok különböző irányokban megegyeznek. Esetünkben ezt egy hangszóróra lefordítva, a hangsugárzás térbeli iránytól független. A Fyne Audio F702 egyik fontos erénye, hogy ezt az hangterítési egyenletességet a magas-közép hangszóró egység előre legalább 160 fokban, és a basszus a legmélyebb még átvitt tartományban körkörösen is tudja. (szemben a D’Appolito elrendezéssel, amely csak vízszintes irányban tud nagy lesugárzási szöget, valamint az előre felé basszus-reflex rendszerrel, ami „szemből támad”, de a tér többi részére nem sugároz – a szerk.)

Egy magasabb minőségi szinten kívánatos a Hi-End forrás készülékek, az elektroncsöves erősítés, a dedikált kábelek használata, de a zene szerelmesei még szeretnék a funkcionalitást és a szép kivitelű hangsugárzókat – természetesen nem akármilyen hangot is. A kifinomult, elegáns és erőteljes Fyne Audio F702 új értékeket kínál a hangsugárzók népes táborában. Hangsugárzás-technikája és kivitelezése komoly értékké teszi a „férfi barlangok”, a zenére szakosodott szobák számára.

Pro
+ különleges alapanyagok kiváló megmunkálása
+ egyenletes hang-sugárzási terület
+ jó érzékenység
+ nem hektikus impedanciamenet
+ hangzásában nyíltság, korrektség és egyetemesség

Kontra
– szerény színválaszték

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció