Menu

Cart

Denon PMA-800NE integrált sztereó erősítő és DCD-800NE CD-játszó teszt

Az intelligens hangrendszerek elterjedésével látszólag egyre nehezebb érvelni a megfizethető, belépő/középkategóriás hifi komponensek mellett. Ahhoz, hogy utóbbiak érvényesülni tudjanak, az árukért cserébe extra jellemzőket is fel kell mutassanak. A Denon jelen esetben arra is ügyelt, hogy a klasszikus arculat mellé praktikus funkciókat adjon.

 

 

 

 

Sztereó mindenkinek

 

A Denon tavaly ősszel bejelentett 800NE készülékhármasa bizonyítja, hogy a hagyományőrzés fontos, de mellette a világ változásaira is reagálni kell. A PMA-2500NE fejlesztéseit megfizethetőbb kialakításban tartalmazó PMA-800NE integrált sztereó erősítő és DCD-800NE CD-játszó együtt azoknak éri meg, akik nagy CD gyűjteménnyel rendelkeznek, ugyanakkor a korongok hallgatásán kívül pl. televíziót, játékkonzolt vagy médiajátszót is szeretnének az erősítőhöz csatlakoztatni.

 

 

A PMA-800NE (kb. 160 000 Ft) ugyanis beépített PCM5141 DAC-kal rendelkezik, amelyhez összesen 4 bemenet enged hozzáférést. Azonban nem csak rugalmassága keltheti fel a hifi iránt érdeklődők figyelmét, hanem kialakítása is. Tápegységét 1,6 mm vastag acéllemezre helyezték annak érdekében, hogy vibrációja kevésbé befolyásolja a környező áramkörök működését.

 

 

Vezérlő és hangjel feldolgozó áramköreit független tápcsatornákról üzemelteti, továbbá rendelkezik egy ún. analóg mód kapcsolóval is. Utóbbit megnyomva kikapcsolnak a digitális áramkörök, így kevesebb magas frekvenciás zaj befolyásolja az analóg csatornát, így jobb hangminőségre lehet számítani. Nem elhanyagolandó tény az elkötelezett zenegyűjtőknek, hogy az erősítőbe MM/MC lemezjátszó bemenetet is építettek.

 

 

A DCD-800NE CD-játszót (kb. 130 000 Ft) egyértelműen a PMA-800NE partnerének szánják. Ez nem csak a hasonló dizájn és ár, hanem szolgáltatás szempontjából is értendő. A két készülék ugyanis a mellékelt rendszertávvezérlő használatával egyetlen rendszerré kovácsolva, közösen vezérelhető.

 

 

A DCD-800NE belsejében 192 kHz/32 bit mintavételezésű DAC végzi a jelátalakítást. Annak érdekében, hogy utóbbi tudását kicsit jobban kiaknázzák, USB port is került az előlapra, amely hordozható háttértárakról képes hangfájlokat lejátszani.

 

 

Nincsen a gyártó honlapján konkrét fájl-kompatibilitási lista, viszont USB-ről akár 2,8/5,6 MHz-es DSD fájlokat is lehet hallgatni. Ami a lemezeket illeti, természetesen CD-R/RW sem jelent gondot, sőt, MP3 és WMA fájlokat is beolvas CD-ről. SACD lemezeket viszont nem fogad, ahhoz a minden tekintetben komolyabb DCD-1600NE lejátszót kell megvásárolni.

 

 

Egyeseknek feltűnhet, hogy a készülékpáros tudástárából kimaradtak az internetes és hálózatos extrák. Ezeket tartogatja a DNP-800NE hálózati zenejátszó (kb. 160 000 Ft), melyre egy másik cikkben fogunk részletesebben visszatérni. Aki az erősítő/lejátszó tudástár valamennyi aspektusára igényt tart, annak célszerű megvásárolni mindhárom eszközt, így jön létre a Denon honlapján is látható, dekoratív készüléktorony.


 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy bármennyire jól mutatnak abban az elrendezésben, nem ajánljuk másolni, utánozni! Mindegyik készüléket különálló, saját polcra kell helyeznünk ahhoz, hogy egymás zavarása, befolyásolása nélkül nyújthassák tudásuk maximumát.

 

 

 

Kicsomagolás, első benyomások

 

Esztétikai értelemben nem nyúlt semmihez a Denon, ugyanazt a megszokott autentikus, szobadísz jellegű dizájnt nyújtja, amellyel mondjuk 10 évvel ezelőtt is találkozhattunk. Az erősítő és a CD-lejátszó arculata, gombkiosztása egyaránt hamar kiismerhető. A szálcsiszolt alumínium előlap minőségérzetet sugall. A gombok reakciója is jóleső, a teljes funkcionalitású, jól szegmentált infravörös rendszertávvezérlő pedig hab a tortán.

 

 

A PMA-800NE a phono mellett még 4 analóg RCA bemenetet és egy ún. recorder kimenetet kínál. D/A konverteréhez három optikai és egy koaxiális aljzaton keresztül lehet hozzáférni. Egyeseknek előnyt jelenthet majd a kettős hangfal kimenet megléte is. A DCD-800NE analóg RCA, optikai és koaxiális kimenetekkel is rendelkezik, így magunk dönthetünk, hogy melyiket használjuk.

 

 

 

A CD-játszó kb. 7 mp alatt olvas be egy gyári lemezt, a számok közti váltás pedig kb. 3 mp-ig tart, ami közepes sebességnek számít. Az erősítő picit komótosan reagál a digitális/analóg bemenetek közti váltáskor. Ezt csak az első napokban furcsálltuk, utána teljesen megszoktuk (a rutinos felhasználók amúgy is előre beállítják majd, hogy melyik bemenetet akarják hallani).

 

 

A készülékek rögzített tápkábellel rendelkeznek, ami a hosszú távú fejleszthetőséget nyilvánvalóan korlátozó tényező. Mintha ezzel jelezné a Denon, hogy az igazán kompromisszummentes audiofil élményhez inkább a PMA-1600NE-t válasszák. Ettől persze még nem csökkent kíváncsiságunk a 800NE duó tudása iránt.

 

 

Beüzemelés, meghallgatás

 

Az erősítő/lejátszó párost először a DALI IKON 2 MK2 állványos hangfalhoz csatlakoztattuk. Ez a kör viszont nem zárult jól, mert a hibrid magassugárzók sehogy sem tudták emészthető, egységes módon felállítani a sztereó teret, emellett a frekvencia árnyalás is a fárasztó, ill. műanyagos között ingadozott. Az Alle Denon márkabolt munkatársainak javaslatára elhoztunk egy korábban általunk is tesztelt Canton Chrono SL 536 állványos hangfalpárt. Utóbbival máris kellemesebbé, egységesebbé vált a hangkép. Egyébként a tesztelést Real Cable TDC300F hangfalkábellel és AudioQuest összekötő kábelekkel végeztük, a készülékek pedig IsoTek EVO3 Sirius hálózati elosztóról kapták az áramot (az elosztó és a falialjzat közé pedig EVO3 Premier tápkábel került).

 

 

A Stockfisch Records - Closer To The Music Vol. 2 lemezt hallgatva hamar kiismertük a Denon karakterét. Laza játékossággal ábrázolta a zenét, a melegséget és határozottságot ügyesen kombinálta. A közép/magas frekvenciák néhol kicsit felületesnek, bizonyultak, de ez csak nagy hangerőn vált zavaróvá. Az ének bátran tört utat magának egy középre tájolt, jókora mezőbe. Pat Metheny - And I Love her c. gitárjátékát elindítva a zene hangulati elemeit megkaptuk, a hangszer viszont inkább a hangfalakból szólt és nem önálló térből. A több hangszert és női éneket tartalmazó Sophie Zelmani - How It Feels esetében viszont egyáltalán nem volt ilyen hiányérzetünk. Ez a fajta zene sokkal jobban állt a tesztkonfigurációnak.

 

 

 

 

Összességében szinte bármilyen zene hangulati elemeit, alapvető atmoszféráját megtapasztalhattuk. A készülékek közvetlen, játékos előadása mindig adott egy kis lendületet, hogy véletlenül se unatkozzunk. Basszus kezelésben és a zenészek elhelyezésében agilis módon dolgozott az elektronika. Buzgóságáért cserébe kevésbé finomkodott és nem kezelte aprólékosan a mikro-részleteket (arra valók pl. a magasabb kategóriájú Denon komponensek).

 

1. Megjegyzés: a CD-játszó hangminőségét ezúttal rendhagyó módon vizsgáltuk meg. Fogtunk egy DCD800NE-vel azonos értékű hordozható zenejátszót (DAP), és ugyanannak a Stockfisch számnak a WAV formátumban bemásolt változatát hasonlítottuk össze a lemezével. Eredmény: felbontásban és dinamikában a DAP sem szólt rosszul, de a CD-játszó térábrázolásban egységesebb és kiegyensúlyozottabb volt, így egyértelműen nyert a Denon.

 

 

2. Megjegyzés: felmerülhet a kérdés, hogy a CD-játszó és az erősítő közé analóg vagy digitális kábelt csatlakoztassunk? Ez erősen függhet a kábel minőségétől is, nekünk pl. egy AudioQuest Golden Gate analóg sztereó RCA és Cinnamon optikai digitális párbajból utóbbi derült ki győztesen. Az analóg kábelen élénkebb volt a cintányér és közvetleneb módon libbent elő az ének. Az optikai kábel hangja viszont összességében pihentetőbbnek, semlegesebbnek bizonyult. Mindezt főleg azért említjük (sokadik alkalommal), hogy a leendő tulajdonosok se hanyagolja el a kábel kérdést, amikor rendszerük finomhangolására kerül sor.

 

 

Végszó

 

A Denon PMA-800NE ideális alap lehet azoknak, akik az egy márkából épített készülékláncok hívei. A Denon DCD-800NE és/vagy Denon DNP-800NE társaságában sokoldalú zeneközpont építhető. Nem árt azonban figyelembe venni (személyes tapasztalatunkból tanulva), hogy a PMA-800NE nem barátkozik össze bármilyen hangsugárzó típussal, mindenképpen érdemes kikérni szakértő véleményét, hogy az arányok ne boruljanak fel és a hangélmény dinamikus, és ne zavaros legyen. 

 

Ami a DCD800NE-t illeti, esztétikus és zavartalanul működő igásló lehet a PMA800NE mellé, ám mi az analóg kimenetét hosszú távon inkább mellőznénk, és csak futómű szerepet bíznánk rá. Mindez a végeredményen nem változtat: a két eszköz együtt dinamikus, közvetlen hangot eredményez, ami szinte bármilyen zenei műfaj esetében képes néhány váratlan zenei részlettel megajándékozni a hallgatót, feltéve, hogy kellő figyelmet szán a megfelelő kiegészítők, körítés összeválogatására is.

 

Denon PMA-800NE integrált sztereó erősítő

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

2x50 W/8 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD 0,07 %)


2x85 W/4 Ohm (1 kHz, THD 0,7 %)

Jel/zaj viszony (MM/MC): 86/71 dB
THD: 0,01 %
DAC: PCM5141
Bemenetek: 4 pár analóg sztereó RCA, phono, 3 db optikai, koaxiális, IR in
Maximális teljesítményfelvétel: 200 watt
Választható színek: fekete, ezüst
Méretek: 434 x 307 x 122 mm
Tömeg: 7,5 kg
   

 

 

Denon DCD-800NE CD-játszó

 

Műszaki adatok

 

THD: 0,0015 %
DAC: PCM1795, Burr-Brown (192 kHz/32 bit)
Frekvencia-átvitel: 2 Hz-50 kHz
Dinamika tartomány: 108 dB
Jel/zaj viszony: 115 dB
Kimenetek: analóg sztereó RCA, koaxiális, optikai
Teljesítményfelvétel: 28 watt
Teljesítményfelvétel készenléti állapotban: 0,2 watt
Választható színek: fekete, ezüst
Méretek: 434 x 275 x 107 mm
Tömeg: 4,5 kg
   

 

Összesített mérleg

 

+ Határozott és élénk hangkarakter, dinamikus előadásmód

 

+ A szokásos japános praktikus funkciók (sok bemenet, A/B és A+B hangfal kimenet, EQ, balansz)

 

+ Beépített DAC az erősítőben, amelyhez összesen 4 bemeneten keresztül lehet hozzáférni

 

+ Ergonomikus, mai viszonylatban igényesnek számító távvezérlő

 

- Kissé lomha potméter az erősítőn

 

- Gyárilag beépített tápkábel mindkét készüléken

 

- Nem minden hangsugárzó típus áll jól nekik, ezért érdemes vásárlás előtt szakértő véleményét kérni

- Nincsen SACD támogatás

 

 

Forrás: AV-Online.hu 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció