Menu

Cart

Naim CD5 SI / Nait 5SI CD játszó és integrált erősítő

 

Az utóbbi időkben főleg különféle modern hálózatos eszközöket mutattunk be a brit gyártótól, de azért természetesen nem feledkeztünk meg a klasszikus CD játszó/integrált erősítő párosról sem, amely mind a mai napig a legalapvetőbb hifi felállásnak számít.

A slim kivitelű NAIT 5SI természetesen szintén a nagynevű NAIT modellből származik, ezért ugyanúgy a Naim integrált erősítő legendárium szerves részét képezi, egyben pedig a gyártó aktuális választékának legolcsóbb erősítője. Külsőleg egy klasszikus jegyeket magán hordozó, letisztult készülék képét nyújtja, feketére anodizált szálcsiszolt alumínium előlappal és kellemes, megnyugtató hatású zöld háttérfényekkel. Drágább testvéréhez hasonlóan a maga egyszerűségében pont annyira egyedi, hogy egyből beazonosítható legyen; egy olyan cseppet sem hivalkodó készülék, amelyet minden korban bátran ki lehet tenni a hifi állványra. A szokásos Naim-es furcsaság, a baloldalon lévő hangerőszabályzó természetesen nála is megvan, egy-két nap után azonban már átáll rá az ember és nem kapkod folyamatosan a megszokott jobb oldalra a potméter után.

 

Az erősítő előlapjának jobb oldalán így hangerő szabályzó helyett a bemenetválasztó nyomógombok találhatók, melyek közül az éppen kiválasztott kellemes zöld fényben dereng, akárcsak az előlap közepén lévő, a trükkös megvilágítástól 3D hatású Naim embléma. A készülék bekapcsoló gombja hátulra került, a bemenetválasztók mellett pedig egy 6,3 mm-es jack fejhallgató aljzatot is elhelyeztek, ami valamiért szintén nem szokványos dolog manapság, pedig a fejhallgatók legújabb népszerűsége okán biztosan sok tulajdonos ki tudná használni őket. Ráadásként ez szolgáltatás a NAIT 5SI esetében nem is csak valami olcsó „sallang”, hanem egy új fejlesztésű kiváló minőségű egység, ami drágább fejhallgatókat is jól kiszolgál.

 

 

Az elődmodelléhez képest nagyobb toroid transzformátornak köszönhetően a készülék teljesítménye csatornánként 60 Watt lett a korábbi 50 W helyett (8 Ohm), a műszaki megoldásait pedig szinte minden részterületen módosították és finomították. A rövid jel-utakat tovább optimalizálták, míg a teljesítményerősítő fokozatban lévő komponenseket és a jelkondenzátorokat egytől-egyig újabb típusokra cserélték.

Az erősítő hátulján szépen sorba rendezve találjuk a különféle aljzatokat, köztük a azokat a DIN szabványú csatlakozókat, amelyekkel a hagyományos RCA változatoknál lényegesen jobb összeköttetést teremthetünk, például a Naim CD5 SI játszóval. RCA bemenetekből 4 line áll rendelkezésre, közülük kettőhöz DIN változatot is mellékeltek. Vonal kimenetből egy fix jelszintűt kapunk, az ugyancsak egy szett besüllyesztett hangsugárzó terminál pedig kizárólag banándugót fogad. A képet a karcsú NARCOM-4-es infravörös távvezérlő teszi teljessé, amellyel a készülék összes funkciója kényelmesen irányítható.

 

 

Az SI sorozat másik készüléke a CD5 SI CD játszó, ami egyrészt bármilyen más rendszerben nagyon jól használható, másrészt a Nait 5SI ideális partnerének mondható, amely minden tekintetben tökéletesen illeszkedik erősítő párjához. A tömörített zenék, a zeneletöltések, majd végül a hálózatos lejátszók jócskán megtépázták a CD játszók népszerűségét, a Naim azonban hisz benne, hogy még mindig ezek a legfontosabb digitális műsorforrások, ezért, noha óriási energiákat fektet a modern hálózatos eszközök fejlesztésébe is, az ezüstkorong „forgatókat” továbbra sem hanyagolja el.

 

 

A formailag az erősítő párjához tökéletesen illeszkedő CD5 SI egy klasszikus hifi eszköz, kézzel nyitható, ívesen kiforduló lemezfiókkal és az analóg technikát idéző mágneses lemezleszorító koronggal. Merev, extrudált alumínium készülékháza stabil és rezgésmentes környezett biztosít a lemezek precíz kiolvasásához, emellett a különféle elektromágneses sugárzásokat is hatékonyan távol tartja. Kiváló minőségű mechanikája és kiolvasó rendszere nagyon alacsony rezonanciájú és tehetetlenségű, az analóg és a digitális részegységeket pedig egymástól minél inkább függetlenítve őket különálló tápegységek látják el. Digitális szekciójának központi eleme a Burr-Brown PCM1793-as chip, ami megfelelő áramköri környezetbe helyezve a gyártó szerint közel olyan jó minőségű, mint amit jelenlege a high-end NDX hálózati lejátszójukban alkalmaznak. A CD5 SI minőségének további fontos elemei a stabil órajel generátor, az újratervezett analóg szűrő, az új digitális hibajavító szoftver, valamint a vadonatúj CD mechanika és lézer optika. A gyári CD-k mellett a CD-R korongokat is lejátszó készülék analóg kimenete természetesen egy diszkrét elemekből felépített nívós analóg erősítő fokozat, amely a szokásos RCA aljzaton kívül az erősítőnél már említett DIN csatlakozón keresztül is továbbítja a jeleket a megfelelő partnerek, például a Nait 5SI felé.

 

 

A lejátszó és az erősítő közötti harmónia jegyében a két készüléknek a CD kicsi kijelzőjét leszámítva, amely a kicsisége miatt egyszerre csak egyfajta információt mutat, az előlapja is azonos, ezért csak négy kezelőgombnak jutott hely, így a pillanat áll csak az erősítőével megegyező NARCOM-4 rendszer távvezérlőről elérhető, amellyel egyébiránt mindkét készülék összes funkciója irányítható.

A korábban hallgatott Nait XS2 és a Nait 5SI természetesen ugyanazon „tőről fakad”, ezért kettejük hangzásbeli rokonsága letagadhatatlan. Ráadásként a Naim az egyik legszilárdabb és legkövetkezetesebb filozófiával rendelkező gyártó a hifi világban, egy olyan cég, amelyet a modern idők szelei ellenére még mindig teljesen áthat alapítójának egykori szellemisége, aki úgy tűnik, csak fizikailag távozott ebből a világból, valamilyen spirituális síkon viszont örökre itt maradt.
A Nait XS2 tesztjénél is már megemlítettem, hogy ezek a készülékek külsőleg mennyire nem hivalkodóak és szolidan a háttérbe húzódva mindig a zenét engedik előtérbe, és ez az olcsóbb ár dacára a Nait 5SI esetében is abszolút így van. A kisebb rokon megszólalását ugyanúgy egységesség, kohézió, semlegesség, nyugalom és természetesség jellemzi, talán egy picit populárisabb formában és értelemszerűen kissé kevésbe kifinomultan, de nagyon hasonló jelleggel. A hangzása erőteljes és megfogott, 60 W teljesítményét meghazudtolóan dinamikus és erőteljes. Mindenféle cicomát és műcsillogást nélkülöző magasai kellemesek, selymesek és kifinomultak, a másik végen pedig kis hangerőszinteken is határozott, testes, dús és erőteljes basszust kapunk. A bőgőhúrok, basszusgitárok vagy pulzáló szintetizátor mélyhangok kottázhatóan pontos megszólaltatása valóságos jutalomfalat a minőségi basszushangok szerelmeseinek, emellett a mindig stabil mélytartomány minden zenének biztos alapokat és kellő tartást biztosít. A nagyobb testvérhez hasonlóan ugyanúgy megkapó, ahogy a hangok könnyedén, fesztelenül és a maguk természetességében áramlanak a hangszórókból, vagy, ahogy a zenékben lévő, akár egészen szélsőséges érzelmek túlzások és hatásvadász elemek nélkül is valósággal életre kelnek. Éles, forszírozott vagy sarkos hangokat a készülék úgy tűnik, genetikailag képtelen kiadni magából, karakterét nagy hangerőn is tökéletesen megőrzi. Természetesen vérbeli britként nincsen hangszín orgia a hangjában, de így is kellően színes és érdekes, szárazsággal nem lehet vádolni, Vivaldi muzsikájában pedig egészen olaszos temperamentumú érzelmeket érzek, olyanokat, amelyek a tankönyvi hifis paramétereknél százszorta jobban el tudják varázsolni az embert.
Megfelelő partnet keresve az erősítő mellé értelemszerűen a Nait CD5 SI kínálja magát. A két készülék egymásra helyezve optikailag szinte egybeolvad, a Naim-féle DIN kábel pedig igazi köldökzsinórként köti össze őket, hogy egy szerves egészet alkossanak. A két készülék karaktere, stílusa és hangzásvilága teljesen azonos, így az embernek olyan érzése támad, hogy együtt teljesednek ki igazán, mint valami lelki társak. Sima, telt és barátságos hangok szólalnak meg, digitítisz egyáltalán nem fenyeget, sőt, a karaktert sok tekintetben kifejezetten analógosnak mondanám. A basszusról most is csak áradozni tudok. Ha a Linn céggel közös múltra gondolok, a skótok által meghonosított, náluk mindig is kiemelt fontosságú basszusjátszó képesség ugrik be, amit úgy tűnik, a Naim csapat is szépen megtanult és hangzásvilágának egyik alapkövévé tett. Természetesen nem ismerhetem az árkategória összes, bár egyre fogyatkozó számú CD játszóját, de mindent egybevetve így is erősem kétlem, hogy a CD5 SI-nél megfelelőbb partnert lehetne találni az erősítő számára.

Ajánlás

A Naim Nait 5SI integrált erősítő és a CD5 SI CD játszó együtt vagy külön-külön egyaránt valós és nagyon fontos értékeket testesít meg egy kortól és divattól független, erős identitású hangzásvilág személyében. A már említett hivalkodás mentesség a készülékek külsejére és a megszólalására ugyanúgy igaz, mert a valódi szépségek náluk a „dobozokban” vannak. A hangsugárzók tekintetében sem különösebben válogatós erősítő számos minőségi audio rendszer központi eleme lehet, ha pedig valaki CD játszót is keresne hozzá, a CD5 SI-nél jobb alternatívát szerintem a világon sehol sem találhat.

 

Naim Nait 5SI
Teljesítmény: 2×60 W (8 Ohm)
Méretek: 70×432×301 mm
Tömeg: 6,8 kg

Naim CD5 SI
Frekvencia átvitel: 10 Hz-20 kHz (- 0,6 dB)
Méretek: 70×432×301 mm
Tömeg: 5,9 kg

 

Forrás: Hifipiac.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció