Menu

Cart

Onkyo TX-RZ830 házimozi erősítő teszt

Az Onkyo RZ sorozatú házimozi erősítői közül már a legkisebb típusszámú is kilenc csatornás, így egyértelműen a középkategóriától induló termékcsaládról van szó. Tesztünk főszereplője, a TX-RZ830 nem a széria belépő modellje, hanem az egy pozícióval felette elhelyezkedő. Elvárásaink ennek megfelelően magasak voltak, de bíztunk benne, hogy az erősítő hozza a márkától megszokott színvonalat.

 

 

Tekintélyes egyéniség

 

A robusztus megjelenésű, magas készülékházba épített, háromzónás házimozi erősítő nem csak mutatja, hanem kilenc, 180 wattos végfokozata révén rendelkezik is azzal az erővel, amely az izmos házimozi hangzás megvalósításához szükséges. Meglátásunk szerint egy kicsit túl is lett hangsúlyozva ez a monolitikus stílus, a lejjebb pozícionált TX-NR sorozat a maga alacsonyabb méretével és a kijelző alatt húzódó nyomógombsorával könnyedebb, elegánsabb látványt nyújt. De mivel ízlésbeli dolgokon felesleges rágódni, nézzük inkább a belső lényeget! Bár a teljesítményerősítők száma "csak" kilenc, tesztalanyunk tizenegy csatornás hangdekódolási képességgel rendelkezik. Így helyből egy 5.2.4 Atmos konfigurációt lehet köré építeni. Nekifutásból (egy külső sztereó erősítő csatlakoztatásával) pedig 7.2.4 rendszer valósítható meg. A TX-RZ830 a fő helyiségen kívül még két további (egy 2. és egy 3.) zónát is képes kiszolgálni. Ha a fő helyiségben megelégszünk 5.2 csatornaszámmal, akkor a maradék négy végfokozattal hangosíthatjuk is ezeket a zónákat, így azokban már nem kell plusz erősítőket üzembe helyeznünk. A kilenc végfokozat konfigurálása persze ennél jóval nagyobb számú lehetőséget rejt. Az összes variációt itt képtelenség lenne felsorolni, csak példaképpen egy további változat: 7.2 esetén a frontsugárzóknál kettős erősítést alkalmazható.

 

 

Naprakész szolgáltatások katalógusa

 

Leltárba véve a TX-RZ830 tudását, úgy is mondhatnánk, hogy az erősítő szinte egy megtestesült katalógus, amelyben fel van sorolva gyakorlatilag minden tulajdonság és szolgáltatás, amelyre manapság szükségünk lehet. És esetleg még olyanok is, amiket sosem fogunk kihasználni. A 4K kompatibilis videó feldolgozás két UHD formátumot támogat, a 3840x2160 és a 4096x2160 felbontást. További videó jellemzők: HDR10, HLG, Dolby Vision, BT.2020, HDCP 2.2, 3D, DeepColor, x.v.Color. A hangdekódolást AKM gyártmányú, 384 kHz/32-bit felbontású AK4458 multi csatornás DAC végzi. A nagyfelbontású hangállományok közül a DSD-t egész 11,2 MHz-es mintavételezésig kezeli, a FLAC formátumot pedig 192 kHz/24 bit felbontásig.

 

 

Az erősítő hűen követi az aktuális trendeket a multiroom szolgáltatások, a hálózati tartalomelérés és a mobileszközökkel való integráció terén. Ezeken kívül napjaink nagy slágerét, a hangvezérlést sem hanyagolta el az Onkyo, de nem az Amazon Alexa, hanem a Google Assistant mellett tette le a voksát. Ennek kihasználásához Google Assistant kompatibilis, aktív okos hangszórókat kell telepíteni a hálózatba, melyek mikrofonjuk segítségével fogadják a szóbeli utasításokat. A márkához hűséges felhasználók az Onkyo kínálatában is találnak ilyen készülékeket, mint pl. a VC-GX30 típust. Műsoranyagok streamelése több módon is lehetséges, AirPlay és Bluetooth használatával, illetve Chromecast kompatibilis eszközökről, mivel az erősítő beépített Chromecast klienssel rendelkezik.

 

 

Multiroom megoldások terén a DTS Play-Fi és a FlareConnect rendszereket támogatja. A FlareConnect lehetővé teszi, hogy az erősítőhöz csatlakoztatott, nem multiroom képességű forráseszköz (pl. egy bakelit lemezjátszó) műsorát is megosszuk az otthoni hálózaton, és így bármely másik helyiségben is hallgatható legyen. Az online tartalomelérés és streamelési lehetőségek ugyancsak széleskörűek. Internetről elérhető a TuneIn rádió, valamint a TIDAL, az Amazon Music, a Spotify és a Deezer.

 

 

 

A hátoldalt majdnem teljesen kitölti a temérdek csatlakozó. Hét HDMI bemenettel (plusz egy előlapi) és két kimenettel rendelkezik. A két kimenet közül a második működhet párhuzamosan az elsődlegessel (pl. projektorhoz csatlakoztatva) vagy kiszolgálhatja a második zónát. A hat vonalszintű analóg hangbemenet mellett egy phono bemenet is található. Analóg kimenetei: 11.2 csatornás pre-out és sztereó második zóna.

 

 

 

Az installálást az AccuEQ Advance mérőmikrofonos szobaakusztikai korrekciós rendszer segíti. Ez már egy továbbfejlesztett változat, több hallgatási pontra optimalizálva állítja be a hangsugárzó jellemzőket. A mérési folyamat alatt a program megvizsgálja, hogy alakulhatnak-e ki állóhullámok a szobában, és megpróbálja úgy konfigurálni a hangdobozokat, hogy ez ne következzen be. Az AccuReflex algoritmus a felfelé sugárzó, és a plafonról visszaverődő hanghullámokkal operáló Dolby Atmos dobozok és a többi, direktben sugárzó hangfal fázisát hangolja össze. A beméréssel kapcsolatos egyetlen negatív észrevételünk, hogy bár az erősítő 9.2-es, de a felsőkategóriás készülékektől eltérően nem kezeli külön a két szubládát. Az automata konfiguráláson felül kézi beállításra is lehetőségünk van, minden csatorna esetén egy 15 sávos virtuális ekvalizátorral lehet módosítani a frekvenciamenetet. Három különböző beállítás tárolható el a készülék memóriájában.

 

 

Mozis és sztereó hangzás

 

Az erősítőt DALI, Monitor Audio és Focal hangfalszettel hallgattuk meg. Egy viszonylag friss film, a Venom nyitotta a mozis kört. Már a kezdetektől meghatározó volt a párbeszédek plasztikus, markáns kidolgozása. Tom Hardy jellegzetes orgánuma az első jelenetektől élethűen, jól karakterizálva szólalt meg. Később, Eddie és a szimbióta Venom dialógusai alatt a center hűen adta vissza az izgalmasan ellenpontozott vitatkozást. Venon "felturbózott" hangja súlyosan, izmos dübörgéssel töltötte be a helyiséget. Az éjszakai hajsza alatt nem tagolatlanul összemosott hanghatások, hanem térben jól elhelyezett, szinte anyagszerűen megvalósuló effektek jelezték, hogy melyik autó, motorkerékpár éppen hol tartózkodik, merre halad. A hátunk mögött megjelenő és mellettünk elsuhanó üldöző drónok pillanatnyi pozíciója mindig jól követhető volt. Még a drónoknál maradva, a becsapódásukat kísérő robbanáshang kemény tranzienssel, ökölcsapás szerű dinamizmussal teremtette meg a valóság illúzióját. Az Atmos hangsávos The Expendables 3 (A feláldozhatók 3.) mozin a plafonsugárzók is jelentős szerephez jutottak. Az erősítő jól kontrollálta őket, a kikötőben a magasból tüzelő ellenséges csapat akciói hatásosan tágították a teret, a helyiség fizikai méreténél jóval nagyobbnak érzékeltetve a környezetet. A 180 wattos végfokozatoknak nem okozott nehézséget a robbanásoknak, a harckocsik hangjának erőteljes megvalósítása.

 

 

Megelőlegezve az eljövendő ünnepi hangulatot, a zenei körben Diana Krall 2005-ös Christmas Songs albuma került a lejátszóba. Mit is mondhatnánk az összhatásra? Jellegzetesen "Diana Krallos" hangzásvilág, előtérbe helyezett zongorával és határozott, domináns énekkel. A közreműködő big band hangszereit megszólalásukban jól elkülönítve ábrázolta, térben azonban ez már kevésbé sikerült neki. Például a Sleig Ride c. számban a két hangdoboz közötti területet maradéktalanul kitöltötte az együttes, de a színpad némileg tömör benyomást keltett, nem volt pontosan érzékelhető az egyes zenészek pozíciója. Az elrendezés egésze kissé tömbszerű felállást mutatott, az irányultság jól észlelhető volt, de az egzakt elhelyezkedések már nem annyira. Azokban az esetekben, amikor a zongorát kevesebb hangszer kísérte, jóval levegősebb, és jobban áttekinthetőbb képet kaptunk. A hangkép viszont kárpótolt minket a térbeli tökéletlenségekért, megfontolt, de erőt felmutató basszus és színezetlen, neutrális középtartomány jellemezte végig az albumot.

 

 

Egyenleg

 

Az Onkyo TX-RZ830 házimozi erősítő a márkához híven rengeteg szolgáltatást és korrekt hangminőséget nyújt. Amit ígér, azt teljesíti is, egyetlen apró kifogásunk a mélyládák kezelését érinti, 9.2-esnek mondott felépítése ellenére nem egymástól függetlenül konfigurálja a kettőt (távolság meghatározás, szint beállítás, mélyáteresztő szűrő beállítás, stb.). Pontosan adagolt hangerővel, precíz surround térleképzéssel realisztikus környezetet teremtett a filmek megtekintése alatt, és sztereóban is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Ahogy korábban említettük, számunkra a kinézete kicsit túl nehézkes, mások viszont pont az ilyen "nagy vas" jellegű stílust kedvelik.

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény: 180 W (6 Ohm, 1 csatornán, 1 kHz, 1 % THD)
Maximális teljesítmény: 250 W (6 Ohm, 1 csatornán, 1 kHz, 10 % THD)
Fejhallgató kimenet teljesítmény: 85 mW (32 Ohm, 1 kHz, 10 % THD)
Alkalmazható hangsugárzók: 4-16 Ohm között
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-100 kHz (+1 dB/-3 dB eltéréssel)
Jel/zaj viszony: 106 dB (vonal bemenet), 80 dB (phono bemenet)
Hangformátumok: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, DTS:X, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, DTS 96/24, DTS-ES, DTS Express, DSD, PCM
HDMI támogatás: 4K/60 Hz, HDR10, Dolby Vision, 3D, ARC, DeepColor, x.v.Color, LipSync, BT.2020, HLG, Adobe RGB
Bemenetek: 7 db HDMI (1 előlapi), 2 db optikai, 1 koaxiális, 2 db kompozit videó, 2 db komponens video, 6 db vonalszintű sztereó RCA, 1 phono
Kimenetek: 2 db HDMI, 11 db hangfal, 2 db mélynyomó, 1 fejhallgató, 2. zóna vonalszintű sztereó RCA, 3. zóna vonalszintű sztereó RCA, 11.2 multi csatornás előerősítő
Egyéb csatlakozások: FlareConnect és DTS Play-Fi integráció, Bluetooth, AirPlay, Chromecast, WiFi, LAN, USB, mérő mikrofon, FM és AM antenna
WiFi szabvány: IEEE 802.11 a/b/g/n
WiFi frekvencia sáv: 2,4 GHz és 5 GHz
Bluetooth frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz (A2DP profil, 44,1 kHz mintavételezés)
LAN kapcsolat: 100 Mbit
Tuner: AM/FM, 40 programhellyel
Teljesítményfelvétel: 870 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: 0,15 watt
Készenléti teljesítményfelvétel: 6,1 watt (HDMI Standby Through bekapcsolva)
Méretek: 435 x 201,5 x 398 mm
Tömeg: 14 kg
Ár: 419 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Erőteljes és természetes hangzás, jól megvalósított surround térleképzéssel

 

+ Széleskörű multiroom lehetőséget (2. és 3. zóna, FlareConnect, DTS Play-fi)

 

+ Chromecast kompatiblitás

 

- A két mélyládát nem egymástól függetlenül kezeli az erősítő

 

- Sztereóban sok létszámú zenekarnál nem elég tagolt a színpad

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció