Menu

Cart

Meze Audio ADVAR fülhallgató teszt

A Meze ADVAR különleges fejhallgató és szinte bizonyos, hogy nőnemű: kiszámíthatatlan, tele finomsággal és szeszéllyel. Törődést igényel, de szinte bármikor okozhat meglepetést, megfelelő elektronikával és alapos bejáratással.

 

 

Művészi törekvés

 

"Amikor az ADVAR-t fejlesztettük, valami jelentősre törekedtünk. Egy darab hangra, ami művészi, spirituális és időtlen. Úgy vélem, hogy az eredmény, amit elértünk, elég jól tükrözi a Meze Audio lelkét" - nyilatkozta Antonio Meze, a cég alapítója. Az ADVAR szerencsehozó tárgynak számított az ősi román civilizációkban. Hasonló funkciót töltött be, mint egy amulett vagy talizmán. A Meze célja volt e fogalom esszenciájának megragadása és átültetése egy mindennap használható tárgyba.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Az ADVAR hangszórójáról nem sokat tudni azon kívül, hogy dinamikus kivitel és 10,2 mm-es. Frekvencia-átvitele 10 Hz-től 30 kHz-ig terjed. A gyártó leírása szerint kis teljesítményű elektronikával is könnyen hajtható. Ez a legtöbb fülmonitor esetében kijelenthető, ezért ebben az aspektusban nem emelkedik ki szomszédjaink műalkotása, de sok más téren igen. Például, ahogy kinéz.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Küllem

 

A Meze ADVAR háza rozsdamentes acél, formája mindenhol kissé kerekített, elegáns kanyarulatokkal és domború részletekkel. Szemgyönyörködtető, kivitel és esztétika szempontjából is. Több apró részletet tartalmaz, amelyek szinte hangszer szerű eleganciát kölcsönöznek neki.

 

 

A csomagolás átgondolt, a prémium árnak megfelelő tartozékokat tartalmaz. Jár hozzá egy átlagosnál nagyobb, kemény falú, cipzáras védőtok, amelyben kényelmesen elfér a fülhallgató. Öt pár különböző méretű fülilleszték is része a csomagnak, amelyek a Final Audio Type-E kiadásai. Egy szokatlan kinézetű, túlméretezett csipeszre hasonlító eszköz is található a tokban, amely az MMCX csatlakozó eltávolítására szolgál. Apró tisztító eszközt is adnak a füleshez, ha szennyeződést kellene eltávolítani az illesztékekből. Más Meze fülhallgatókhoz hasonlóan az ADVAR kábele is moduláris. Az alapértelmezetten mellékelt darab 1,25 méter hosszú, utazós célra ideális, aranyozott, 3,5 mm-es analóg sztereó Jack végződésű. A rajta lévő Y-elosztó idom és a forrás felőli csatlakozó is fémházas.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató tartozékok

 

Külön rendelhetők szimmetrikus opciók is 2,5 mm-es Jack vagy 4,4 mm-es Pentaconn végződéssel. 280 000 forintba beleférhetett volna, hogy az említett verziókat eleve adják a fülhallgatóhoz. De így legalább biztos, hogy az alapárban nincsen benne az extra kábelek díja.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Használat közben

 

A fülhallgató egyedi házai azonnal fülbe simultak, sehol nem okoztak nyomó, feszítő érzést. A fülilleszték enyhén csúcsosodó formája mellőzte azt a kellemetlen, hallójáratba cuppanó hatást, ami miatt sokan joggal idegenkednek a hallójáratba illeszkedő fülhallgatóktól. Az ADVAR külső oldalán lévő nyílás nyomáskiegyenlítő szerepet töltött be. Annak köszönhetően egyórás folyamatos használat után sem alakult ki fáradtságérzet a fülben (ésszerű terhelésen). Egy-másfél óra után inkább mentálisan gyakorolt ránk kihívást az ADVAR, mivel rengeteg információt hozott felszínre egyenes közlésmódjával. Ilyenkor jól esett egy néhány perces pihenő. Fontos tudni, hogy a "terheltség" mértéke, mint sok más IEM esetében, nagyban függött a hangnyomásszinttől is.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Az ADVAR zajszigetelő képessége jó volt, bár nem tökéletes. Hangos szituációban (vonaton ülve) sokszor behallatszottak a környezeti zajok, amiért nem sikerült teljesen elmerülni a zenében. Utóbbit lehetett volna kompenzálni a hangerő emelésével (vagy szivacsos fülillesztékkel). Városi/utazós körülmények között a külvilág morajlása sokszor elnyomta az ADVAR szépen kimért basszusát. Utóbbi olyan részlet, ami nem feltétlenül rossz, de akiknek fontos az ütős basszus, azoknak jó, ha tudomásul veszik. Mint sok más IEM esetében, az ADVAR-nál is van lehetőség a zajszigetelés hatékonyságát növelni. Ezért jók a Comply szivacsos illesztékei.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

A stabilitás dicséretet érdemelt. Megfelelő méretű illesztékkel egyszer sem csúszott ki helyéről az ADVAR. Fülhorgos kialakítású kábelének és gondosan formatervezett házának köszönhetően intenzívebb sétáláskor sem mozdult el. Ettől függetlenül (inkább a magas érték miatt) mi nem kifejezetten ajánljuk sportoláshoz. A teszt meghallgatás utazások során Astell&Kern AK Jr hordozható zenelejátszóval történt. Csendes, nyugodt körülmények között RME ADI-2 DAC FS végezte a meghajtást, amely tovább mélyítette a dinamikát és szebben különítette el a hangsávokat. Egy olcsóbb fülhallgató rengete belépőszintű USB DAC-os fejhallgató erősítővel jól szól. Az ADVAR esetében viszont sokkal érezhetőbbé vált az elektronika tudása, vagy éppen hiányossága.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató tok

 

Hangminőség

 

A Meze Audio ADVAR tesztelése főleg Astell&Kern AK Jr hordozható zenelejátszóval történt. Rövid ideig Cayin RU6 USB DAC társaságában is zenélt, amelynek tudására hamarosan, egy másik részletes cikkben térünk vissza. Frissen kicsomagolva még nyersek voltak a magas frekvenciák. Az ADVAR sok járatást igényelt. Mint minden IEM teszt esetében, ezúttal is lefuttattuk rajta párszor az IsoTek bejárató lemezt, ami egyértelműen kiegyensúlyozta, finomította a magashangokat. Háromnapos folyamatos járatás (IsoTek CD-vel és zenével vegyesen) után is inkább világos, kissé fényes volt az ADVAR karaktere.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Cassandra Wilson - Red Guitar

 

A fülhallgató azonnal lehorgonyozta figyelmünket, mivel a zene elején beúszó háttér szinte realisztikusabb volt, mint maga a zene. A háttérben beszélgető emberek, az asztalokon lévő tányérok (vagy poharak?) csörömpölése azonnal berántott minket a zenei magba. A harmonikában lévő ingadozások, az ütős hangszerekben lévő mikro dinamikus zörrenések és az énekhang is temérdek információt tartalmazott. Cassandra Wilson azonnal elkülönült minden hangszertől. Viszont az elhelyezkedése nem volt eléggé központi. Közelinek érződött a fejünkben lévő virtuális téren, de nem a színpad középső tengelyére került. Az ADVAR kicsit fényesen kezelte a magashangokat, ami nem feltétlenül baj, de érzékelni lehetett némi hozzáadott igyekvést 8-10 kHz fölött. Lehet, hogy az ezüstözött rézkábel miatt?

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató hangszóró

 

Yuja Wang, Tonhalle-Orchester Zürich, Lionel Bringuier - [Ravel: Piano Concertos #03] Piano Concerto in G major, M. 83: III. Presto

 

Ez a zseniális minőségben előadott és felvett zenemű megmutatta, hogy mi rejtőzött az ADVAR "jéghegy csúcsa" alatt. Csak hangszerek, nagy tér, neutrális keverés. Lenyűgöző dinamikai ugrásokkal találkoztunk és hihetetlen pontossággal jelent meg a zongora. Frissnek és lélegzőnek tűnt a tér. A központi fókusz jobb volt, mint a Red Guitar alatt, szilárdabb volt az összkép és jobban összeolvadt a jobb, illetve bal oldal. Sok zenét meghallgattunk az ADVAR tolmácsolásában, de ez és ehhez hasonló darabok tetszettek a legjobban. A mű őszinte valóságként fészkelt az agyunkba és úgy volt gazdag, hogy közben mellőzte a tolakodást. Ugyanezt kevésbé lehetett kijelenteni a következő tesztmuzsika hallgatásakor.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató kábel

 

Massive Attack - Angel

 

Hogy egy elektronikus zenének hogyan kellene szólnia, azt legtöbb esetben csak a hangmérnök tudja - és azok, akik találkoztak már teljesen transzparens, műfajtól függetlenül holografikus képességű fülmonitorral. A Meze ADVAR lenyűgöző fegyelemmel és kontrollal adta vissza az Angel komor, baljóslatú mélyhangjait. Viszont a magashangok integrációja lehetett volna valamivel jobb. A sziszegő, csattanó hangeffektusok nekünk túl élénknek tűntek, emiatt akarva-akaratlanul kicsit visszavettünk a terhelésből. Kíváncsiak lettünk volna ugyanerre a zeneszámra, egy "sima" rézkábel használatával. Végül puszta kalandvágyból, elővettünk egy pár Comply SX-400 medium szivacsos fülillesztéket, ami lefékezte a mikro dinamikus részletek egy részét, de mellette alaposan megszűrte a magashangokat is. Aki tehát vadabb, hevesebb témájú zenét hallgatna az ADVAR használatával, annak érdemes ilyen illesztékkel is megízlelnie.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Alternatívák

 

Akinek magas a Meze ADVAR ára, annak érdemes elolvasni a jelentősen olcsóbb, viszont kategóriájában Ajánlott Vétel cédulával jutalmazott Rai Solo tesztet. Ha utóbbihoz még vásárolnak egy komolyabb USB D/A konvertert, azzal együtt is jócskán 250 000 Ft alatti szett-ár hozható össze. Aki jobb sebességre és atmoszféra megjelenítő képességre vágyik, annak ígéretes lehet az Oriveti BA (Balanced Armature) hangszórós O400 fülhallgatója. Utóbbi mindenevő, nagyobb térrel, bár a hangszórókamrája nagyobb, ezért vásárlás előtt célszerű személyesen kipróbálni. Szorosabb alternatíva a külsőre hasonló Beyerdynamic Xelento Remote fülhallgató. A németek 330 000 Ft körül kapható csúcsmodelljének mi "csak"  a vezeték nélküli változatát teszteltük. Ugyanaz, mint a Remote, csak jár mellé egy Bluetooth modul is. Némi felárért, de a Xelento Remote hosszú távú hallgathatósága kicsit jobbnak bizonyult, mint az ADVAR-é és zajelnyomása is erősebb volt.

 


Meze Audio ADVAR fülhallgató

 

Végszó

 

Szubjektív vélemény, hogy a Meze ADVAR olyan benyomást keltett bennünk, mintha a Rai Solo továbbfejlesztett változata lett volna. Kísértetiesen hasonló ismertetőjegyekkel találkoztunk: szilárd középpont, pontosságra törekvő karakter, finom dinamika. Az ADVAR-ban lappangó hozzáadott fegyelem érzékelhető volt, de magasabb árért.

 

Ez a fülhallgató kifinomultabb technológiával készült és hangszórója 1 mm-rel nagyobb, mint az olcsóbb testvéré. Cserébe viszont olyan ligába merészkedik, amelyben rendkívül erős kihívók tartózkodnak. Magasabb a tét, ezért tesztelőként is szigorúbban kell a kapott élményt mérlegelni. A Meze ezúttal kicsit a művészet és exkluzivitás felé kacsingatott. Az ADVAR nem tökéletes, hanem különleges.
A zenét nem kényeztető, pihentető élmény, hanem ábrázolás, műszaki felvonulás formájában prezentálja.

 

A zajszűrés nem a legkiemelkedőbb, amit számításba kell venni. Nyitott kérdés, hogy a 3,5 mm-es csatlakozójú kábelhez képest mennyi előrelépést hozna a külön megvásárolható, szimmetrikus végződésű. Korábbi tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy sokat. Érdemes semleges karakterű elektronikával társítani és elsősorban azoknak kipróbálni, akik főleg klasszikus zenét, a hangszerrel kísért énekes/instrumentális műfajokat részesítik előnyben. Ők értékelni fogják a Meze ADVAR részletfeltáró, őszinte megjelenítését.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: hallójáratba illeszkedő (in-ear), dinamikus
Hangszóró: 10,2 mm-es, dinamikus
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-30 kHz
Impedancia: 31 Ohm
SPL: 111 dB/mW
Kábelhossz: 1,25 m
Csatlakozó: MMCX, 3,5 mm-es analóg sztereó Jack
Ár: 279 900 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ A részletek felbontása és a dinamika ábrázolás kiváló

 

+ Szilárd érzetű, megfogott sztereó középpontja akusztikus és nagyzenekari műfajokhoz elsőosztályú

 

+ Szemgyönyörködtető megjelenés

 

+ Moduláris kábel

 

- Léteznek univerzálisabb karakterű, nagyobb atmoszféra teremtő képességű kihívói

 

- Átlagosnál nem sokkal jobb zajszűrő képessége miatt hangos környezetben elgyengülhet a basszus

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság: 3,5 
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció