Menu

Cart

Denon PMA-1700NE sztereó erősítő teszt

Idén Münchenben a Denon három újdonságot mutatott be a sztereó zenehallgatás szerelmeseinek: egy CD-lejátszót és kettő sztereó erősítőt. Mi most a nagy népszerűségnek örvendő PMA-1600NE modellt leváltó PMA-1700NE megismerésével kezdjük a sort, ami ezúttal is az audiofil szegmensben indul versenybe a kegyeinkért.

 

 

A Denon most sem akar semmit a véletlenre bízni

 

A Denon számára nagyon fontos ez a kategória, hiszen ez az első lépés az általuk megkezdett felsőbb szegmensbe, ez az első "négy számjegyű" típus a kínálatukban, és felette már csak a 2000-es széria, valamint a jubileumi, már általunk is bemutatott A110-es elektronikák vannak. A gyártó mindig is nagy kegyeltje volt a hazai hifi tábornak, hiszen már bő 30 évvel ezelőtt is, amikor nálunk még éppen csak hozzá lehetett jutni tisztességes hifihez, a Denon név beleégett a köztudatba. Ez köszönhető széles repertoárjuknak, ami annak idején a sztereó mellett az éppen csak bimbózó házimozi készülékek és szettek terén is hatalmas volt. A Denon még akkor is fejlesztett kétcsatornás komponenseket, amikor szinte mindenki azt hitte, hogy a többcsatorna le fogja mosni azt a pályáról, ami szerencsére nem így történt.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

"Nagyon izgatottak vagyunk, hogy bemutathatjuk új termékeinket a müncheni HIGH END Show-n." - mondta Trip Randall, a Denon elnöke. A Denon mérnökei úgy tervezték ezeket az audio komponenseket,
hogy tökéletes egyensúlyt teremtsenek a digitális és analóg források kivételes teljesítménye és a gazdag csatlakoztatási lehetőségek között a legkülönbözőbb eszközök és médiumok számára.  A zenebarátoknak a legjobb otthoni szórakoztató megoldásokat kínálják, amelyeket a Denontól megszokott részletekre odafigyeléssel hoztak létre.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A PMA-1700NE sztereó erősítő halad a kitaposott úton, természetesen gondosan felfrissítették a mai igényeknek megfelelően, igaz a korábbi típushoz képest nem sok változtatást végeztek rajta, hiszen felesleges megbolygatni azt, ami eleve már jól sikerült. A megjelenés maradt a céghez méltón robusztus, tekintélyt parancsoló, egyszerre japános és denonos is. Az előlap közepén trónol a jókora hangerőtárcsa, tőle jobbra az elődhöz képest valamivel nagyobb keretben lévő kétsoros kijelző, mellette pedig a bemenetválasztó tárcsa. A bal oldalon maradtak a hangszínszabályzók, az analóg mód lehetősége, amivel kiiktathatjuk a digitális áramköröket, és a direkt kapcsoló, de mellé helyezték az MC/MM hangszedő közötti váltási lehetőséget is. Kínálkozik 6,3 mm-es Jack fejhallgató aljzat, valamint a LED-del ellátott üzembehelyező gomb is, tehát forradalmi változtatásokat nem eszközöltek, ami szerintünk is rendjén van.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A műgyanta tartalmú, vibrációcsökkentő talpakon álló, 1 mm vastag acéllemezből gyártott készülékház lehet fekete vagy ezüst kivitelű, a döntés csak rajtunk áll. A hátlap jobb oldalán a hálózati aljzaton kívül mást nem találunk, a lényeg középen kezdődik, ahol két pár hangfal csatlakoztatására is lehetőséget nyújtanak az aranyozott aljzatok. A PMA-1700NE összesen négy darab analóg bemenetet nyújt, valamint két optikait és egy koaxiálist, amelyekhez PCM1795 DAC társul, az USB DAC a korábbi modellhez hasonlóan a számítógépes zenehallgatóknak kedvez.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő Digital Audio Board

 

A Denon a saját fejlesztésű AL32 Processing Plus áramkörét ismét bevetette, aminek adatinterpolációs algoritmusa által hitelesebb hangot kapunk digitális forrásból is, ami manapság egy jól felszerelt erősítőből nem hiányozhat, ráadásul ez a 11,2 MHz-es DSD és 384 kHz/32 bites PCM fájlokat is képes kezelni. A Bluetooth kapcsolatot továbbra sem forszírozzák, viszont előerősítő bemenetet találunk, ami által a készülék végfokként működik, tehát a tervezők a csatornánkénti 140 wattban (4 ohmon) nagyon bíznak, amiben jelentős szerepe van az új UHC-MOS single push pull végerősítő áramkörnek is. A Denon nem rejti véka alá azt sem, hogy ezzel az erősítővel magasabb kategóriájú hangfalak méltó kiszolgálására készültek, ami ugyan a saját repertoárjukból hiányzik, viszont a piacon annyi van, mint égen a csillag, tehát a választás, ami nem kis feladat, a mi reszortunk lesz.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A bő 17 kg-os tömeg köszönhető a jelentős belső tartalomnak, aminek fontos része a kettő darab és jelentős méretű, extrudált alumíniumból készült hűtőborda, valamint a szintén kettő darab EI magvas transzformátor. A szellőzőnyílások az egész fedőlapon végig futnak, aminek a hosszú és a nagy kimeneti szinten való használat során van szerepe, hiszen ekkor elkerülhetetlen a melegedés, amit illik elvezetni. A készülékhez méretes, ezáltal viszont jól kézbe fogható és kezelhető rendszer-távirányító is jár, valamint egy tápkábel, ami valószínű, hogy csak biztonsági okokból került a dobozba, a használatát nem ajánljuk, mert relatíve kevés pénzből vehetünk sokkal jobb hangminőséget biztosítót
is.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A Denon PMA-1700NE meghallgatásában szerepet szántunk csöves kimenetű CD-játszónknak, Naim NDX 2 streamerünknek, hangfalból a System Audio és a Focal egy-egy állványos párja, valamint Canton álló hangfalak voltak a segítségünkre, a kábelezést ezúttal is a QED-re bíztuk.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő hátlap

 

A japán hagyományok gondos ápolása

 

5 év telt el az elődmodell bemutatása óta, és ahogyan írtuk, szerintünk jelentős változásokat nem eszközöltek rajta, de még a Denon weboldalán sem találunk önmagasztaló marketingszöveget az újításokra vonatkozóan. A PMA-1600NE eleve egy nagyon stabilan összerakott, ésszel megalkotott készülék volt, ami félmillióért adott egy olyan audiofil hangzást, amit a japánoktól elvárunk, a Denonra pedig nagyon jellemző. Sok értelme nem lett volna ezért szerintünk sem annak, hogy gyökeresen felforgassák a már jól bevált elvüket, ami eddig működött. Amennyiben levesszük az erősítő fedőlapját, ott sem találunk eltérést, minden ugyanúgy van elrendezve. Valószínű hát, hogy nem sok készülék gazdája élt a garancia lehetőségével az elmúlt évek alatt.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A beüzemelés és a kezelés egyszerű, a bejáratást követően pedig jött az ismerős hang, ami a régi, hasonló kategóriájú erősítők cölöpverő stílusa. A Denon a kezdetektől pártolta a nagyfelbontást, amit mi is szeretünk, ám óvatosan kell bánni az ilyen felvételekkel, mert a cicomából túl sokat kaphatunk az igazi minőség rovására. Ebben az esetben erről nem igazán beszélhetünk, bár azt meg kell hagyni, hogy a PMA-1700NE a látványos előadásból semmit nem engedett. Azt tehát nem állíthatjuk, hogy naturalista lenne, inkább a lenyűgöző prezentációval próbált a szívünkhöz közel férkőzni, és ez sikerült is neki. Ebben az ársávban nagyon sok olyan erősítő van, ami hasonló, vagy még nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, a külseje visszafogottabb, a tömege csekélyebb, a zenéhez való hozzáállása pedig tükrözi a gyártója filozófiáját, ami minden esetben jó, hiszen ebben a kategóriában már nagy hiba lenne gyenge minőséget kiengedni a gyárból, de kevés játékteret enged a felhasználójának. A Denon viszont nem.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

Van egy eleve izgalmas, domináns és lendületes, hatalmas színpadot rajzoló hangképe, amit az igényeinkhez igazíthatunk a számtalan beállítás lehetőségével, akárcsak a hifi hőskorszakában. Akinek ez nem tetszik, az még nem élt akkor, vagy pedig elfelejtett gyerek lenni, ami hiba, hiszen egy kicsit vagy néha mindig annak kell maradni. A PMA-1700NE nélkülözte ugyan a drámaiságot és a naturalizmust, viszont a tisztaságból, az izgalomból és a tempóból nagyon sokat nyújtott. Kicsit még mindig olyan volt, mintha a kilencvenes évek végén járnánk, ahol az SACD megjelent a piacon, és egyeduralkodó akart lenni, amit úgy próbált elérni, hogy létrehozott egy analógos hangzást, megemelte a dinamikatartományt, az egészet pedig bevonta bűbájjal, csillogással. A Denon még mindig itt tart, ami szerintünk egy jó dolog, és ez is azt mutatja, hogy ennek a hangképnek nagy a rajongótábora, és ugyan mi szólhatna ellene? Kaptunk magasztos előadást, rengeteg színt, kiegyensúlyozottságot, látványelemeket, mellette pedig valódi zenét. Egy olyan zeneszeretőnek vajon kell több, aki szórakozni akar a hifije használata közben, nem pedig elmélkedni?

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A PMA-1700NE izgalmat nyújtott, vérpezsdítést, minden részletet elénk tárt, a dinamikát pedig mindig előnyben részesítette. Megmaradt tehát a korábbi modellek agilitása, ami bőven elég volt mindegyik általunk használt hangfalhoz, tehát a teljesítmény növelése direkt maradt el, egyszerűen nem találták szükségesnek. Már halkan is fitogtatta erejét, szobahangerőnél egy átlagos nappaliban többet nem is szeretnénk, maximum egy kis Rammstein döngetésnél, ahol nem jött zavarba nagy kivezérlési szinten sem. A germánok látványos és szigorú döngetése élvezetet nyújtott, valamint látványt. Tehát olyan volt, mint maga a zenekar egy koncerten. Volt színkavalkád, és persze hosszú lángnyelv is, de a zenéjük zsigere megmaradt. Patricia Barber is nagyon feküdt neki, ahogyan Diana Krallnál is beindult a vérpezsdítés, és a ZZ Top esetében sem ellenkezett. Nagyvolumenűen szórakoztatott, pompázatos előadást nyújtott, mintha egy Baz Luhrmann filmet néznénk. Visszafogottságot tehát ne keressünk, ez kérem a Moulin Rouge, nem pedig egy rockkocsma.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő Phono EQ

 

A Denon nagy színpadot rajzolt, ami által a zenészek kicsit távolinak tűntek, a közvetlenségükből tehát kevesebbet kaptunk, így a Queen stadionrockját jobban favorizálta, mint Gary Moore apró rezdüléseit,
amit ugyan megmutatott, hiszen minden részletre odafigyelt, csak nem engedett minket teljesen közel a jó öreg Gibsonhoz. Megadta tehát az előadóknak a szabadságot, ami némi távolságtartással is jár, de úgy is fogalmazhatunk, hogy tiszteletben tartotta a sztárok allűrjeit. Amennyiben elmegyünk egy japán ütőhangszeres koncertre, felengednek minket a színpadra, vagy bármit megtudunk az előadókról? Ugyan, dehogy. A PMA-1700NE fő eleme az előadás nagysága, amit viszont lazán kipöccint a 17,6 kg-os készülék. Ezáltal minket, mint Pink Floyd rajongókat nem ért csalódás, Sam Browne hangja is szárnyalt a levegőben, viszont Bowie mélabús hangszíne már nem volt annyira szomorkás, ahogyan a blues sem keserű. Ez a készülék a pezsgők közül az édeset, nem pedig a szárazat favorizálta, és ez a legtöbb esetben egyáltalán nem zavaró.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A hálózati zenehallgatásnál az elődhöz hasonlóan valamivel több kimértséget, tárgyilagosságot és pontosságot kaptunk, tulajdonképpen megvontuk magunkat az adathordozók jellegzetességétől, karakterétől. A részletek még jobban kihegyeződtek, visszafogottságot nem igazán tapasztaltunk, határozottságból, precizitásból viszont annál többet. Ezáltal a műfaji keretek enyhén beszűkültek, az intimitásból még kevesebbet nyújtott az erősítő, amit a hangszínszabályzókkal ugyan forszírozhattuk, de akkor áldozatot kellett hoznunk a hangkép stabilitásának terén. Az biztos, hogy a 32 bites DAC megmutatta a tudását, ahogyan maga a készülék is, azt pedig jól belegondolva, illik is ennyi pénzért, ami arányosan nőtt az elmúlt évek trendjét figyelembe véve. A hallottak alapján cirka öt évig biztosan nem fogja a Denon leváltani ezt a középkategóriás modellt, mert ismét sikerült vele stabilan megmutatni azt, hogy mi is az elképzelésük ebben az árfekvésben.

 


Denon PMA-1700NE sztereó erősítő

 

A Denonnak sikerült stabilizálnia helyét a középkategóriában

 

A Denon PMA-1700NE sztereó erősítő hibátlanul folytatja a cég jól bevált hagyományait. Nagyobb tapasztalattal rendelkezők egyből felismerhetik a rájuk jellemző hangképet, ami dinamikában, energiában, lelkesedésben és pompában nem szenved hiányt. Masszív, impozáns megjelenésű maga a készülék, a hangja tulajdonképpen adja azt, amit ránézésre elvárunk tőle. Az elődjéhez képest csak finomításokkal éltek a tervezők, amit mi abszolút elfogadtunk, hiszen jelentősebb változtatásokkal ez már tulajdonképpen nem is Denon lenne. A márka rajongói biztosan meg lesznek elégedve a készülék felszereltségével, kivitelével, szolgáltatásaival és persze hangjával. Azoknak is bátran merjük ajánlani, akik a zenében nem feltétlenül a közvetlenséget és intimitást keresik, hanem a látványos, energikus, életerős előadást. Ilyen borongós időkben senkinek sem árthat, ha kicsit kizökken a világ bizonytalanságából, és inkább bevonja azt egy színes mázzal, ami ugyan kicsit elfedi a valóságot, de minket jobb kedvre derít.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: UHC-MOS push pull
Teljesítmény: 2x70 W/8 Ohm, 2x140 W/4 Ohm
Frekvencia-átvitel: 5 Hz-100 kHz
THD: 0,01 %
Jel/zaj viszony: 107 dB
Bemenetek: phono, CD, AUX, recorder, előerősítő, 2 db optikai, koaxiális, USB-B, IR
Kimenetek: 6,3 mm-es fejhallgató Jack, IR
DAC: PCM1795, Advanced AL32 Processing Plus
Teljesítmény-felvétel: 295 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: 0,2 W
Színek: fekete, ezüst
Méretek: 434 x 135 x 374 mm
Tömeg: 17,6 kg
Ár: 799 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ A Denon folytatja a kitaposott és bevált utat a felső-középkategóriában

 

+ Nagyvolumenű, dögös és energikus előadás, hatalmas színpadot rajzol, tágas teret mutat

 

+ Teljesítménye bőven elegendő egy átlagos érzékenységű hangfal meghajtásához

 

+ Halkan is megmutatja karakterét, bár az igazi jellege magasabb hangerőn jön elő

 

+ Jól fel van szerelve, és úgy összerakva, mint egy kisebb tank, anyagspórolásnak nyoma sincs

 

+ A hálózati zenelejátszás is hoz egy magas nívót, ami a nagyfelbontású zenék kedvelőinek kedvez igazán

 

- Árnyaltságból és tapintatból nyújthatna még, a zenészek játékát megmutatja, de közel nem enged hozzájuk

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció