Menu

Cart

HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató teszt

Apró kiegészítő segítségével a Deva Pro könnyen Bluetooth fejhallgatóvá alakul. Viselője döntheti el, hogy vezetékkel, vagy anélkül szeretné használni. Nem kizárólag a szabadságérzetért érdemes megismerni, hanem azért is, mert új fejlesztésű NsD hangszórót tartalmaz. Következzen az eddigi első, vezeték nélküli, síkmágneses fejhallgatóról készült tesztünk!

 

Technológia röviden

 

A HiFiMAN Deva Pro gyártója középkategóriáját képviseli. Magyarországon jelenleg 181 000 forintért kapható, amibe a lentebb említett Bluetooth vevő is beleszámít. Különlegessége, hogy nem hagyományos, hanem síkmágneses (planar magnetic) hangszórót tartalmaz. Évekkel ezelőtt az a benyomás alakult ki e szárnyát bontogató technológiáról, hogy színpad fókuszban és térmélységben képes maga mögé utasítani a hasonló összegért kapható, dinamikus hangszórós alternatívákat. Kompromisszumnak számított a sötétbe hajló karakter és kissé ködös magas frekvenciák. Azóta a HiFiMAN sokat fejlesztett síkmágneses hangszóróin. Ezt támasztja alá a júliusban megjelent Sundara tesztje is.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

A Deva Pro a cég legújabb NsD hangszóróját tartalmazza, amely még az előző verzióihoz képest is 80 %-kal vékonyabb lett. Vastagsága körülbelül egyezred milliméter, ami fontos szerepet játszik a sebesség és frekvenciasáv-szélesség szempontjából. A hangszóró akusztikai értelemben semleges hatású mágnes sávok között helyezkedik el. Mivel a hanghullámok interferencia nélkül tudnak vándorolni a mágnesek közti térben, a gyártó Stealth Magnet néven hivatkozik e technológiára.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató hangszóró

 

Bluetooth funkció

 

A vezeték nélküli fogadásra szolgáló Bluemini R2R Bluetooth modul eleve a Deva Pro fejhallgatóhoz van csomagolva. A mindössze 25 grammos kiegészítő ultraalacsony fogyasztású, Himalaya fantázianevű R2R DAC chipet tartalmaz.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató Bluemini R2R Bluetooth adapter

 

Beépített akkumulátora egy feltöltéssel 6-7 órányi üzemidőt ígér. Kevesebb, mint egy tipikus, kimondottan Bluetooth fejhallgató esetében, de átlagos munkanapra még bőven elegendő lehet. Támogatott kodekek tárában szerepel az aptX-HD és LDAC is, amelyek az alapszintű technológiákhoz képest nagyobb adatátvitelt, jobb hangminőséget tesznek lehetővé. Beépített mikrofont is tartalmaz, amellyel telefonbeszélgetések lebonyolítására válik alkalmassá.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

Küllem

 

A HiFiMAN Deva Pro nyitott fejhallgató, ezért elsősorban csendes körülmények között alkalmas elmélyült zenehallgatásra. Fül köré fekvő kialakítású, nem összecsukható, viszont kábele moduláris. A jobb és bal oldali hangszórókamra alján is található egy 3,5 mm-es Jack aljzat. A Bluemini R2R adapter a bal csatlakozóhoz illeszthető. Ha vezetékkel szeretnék használni, arra a célra egy másfélméteres, sztereó 3,5 mm-es Jack dugókkal szerelt kábel szolgál. A gyártótól külön vásárolható olyan verzió is, amely csak egyetlen 4 pólusú Jack dugós, azzal elegendő a bal kamrát csatlakoztatni.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató tartozékok

 

A hangszórókamrák külső része fémhatású műanyag. Az őket tartó, Y alakú idomok fémből készültek. A fülpárnák vastagon béleltek, fejjel érintkező részük műszálas, belső és külső oldaluk műbőr kárpitozású.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató fülpárna

 

A fejpárna egyetlen C-alakú szivacsot tartalmaz, tapintásra meglehetősen feszes, főleg DJ fejhallgatókra emlékeztető érzettel. Az összkép egyszerű, giccstől mentes. Szubjektív észrevétel, hogy szívesen látnánk belőle egy matt fekete kiadást is, ami talán még jobban megfelelne a Pro elnevezéssel szembeni elvárásoknak.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató fejpánt

 

Használat közben

 

Az anyagminőség nem minden részletben makulátlan, tekintettel a műanyag külső takaróelemekre és viszonylag egyszerű formatervre. A hangszórókamrákat egymilliméter vastagságú kábel köti össze egymással, helyette választhattak volna talán kicsit masszívabbat is. Hogy mindez mennyire tartós a gyakorlatban, csak többhónapos használattal lenne kideríthető. A fejlesztők mellőzték a vizuálisan extravagáns részleteket, ami önmagában inkább előny.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

A Bluemini R2R háza műanyagból készült annak érdekében, hogy minél stabilabb vezeték nélküli jelkapcsolatot nyújtson. Az USB-C kábellel tölthető vevőre többszínű állapotjelző LED került, amely akkumulátor töltés, kapcsolatra várakozás és sikeres kapcsolódás esetén is egyértelmű visszajelzést adott. Néha hiányzott a jelszint vezérlő (hangerőszabályzó) gombok megléte. A zeneszám léptetést és hangerőszabályzást is csak forráseszközről tudtuk elvégezni. A beépített mikrofon minősége csendes környezetben jónak bizonyult, tisztán és érthetően vette mondanivalónkat. Viszont szinte minden külső zajt összeszedett, ami a másik félnek zavaró volt, ezért hangos szituációban nem szívesen használtuk.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató Bluemini R2R Bluetooth

 

Dicséretet érdemelt a komfort. Kifejezetten kényelmesre sikerült a Deva Pro, szinte semmi oldalirányú nyomást nem gyakorolt a fülekre. A fejpánt irányából érkező nyomás is sokkal enyhébb volt ahhoz képest, amire a feszes bélés alapján számítani lehetett. Egyórás használat után csak minimális nyomás volt érzékelhető a pánt irányából. Ha néhány centit előrébb vagy hátrébb került a koponya tetején érintkező rész, újabb felhőtlen órát lehetett nyerni. Egésznapos használat végén sem alakult ki bántó, feszítő érzet. Nagy melegben picit füllesztők voltak a párnák, de ugyanez kijelenthető bármely másik fejhallgatóról.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató fejpánt

 

Hangminőség vezeték nélkül

 

Az NsD hangszóró lenyűgöző térhatásra és dinamikára volt alkalmas Bluetooth kapcsolat esetén is. Sok vezeték nélküli fülest teszteltünk már, de a különleges hangszórónak köszönhetően a HiFiMAN egyedi, magával ragadó hangkarakterével licitált azok fölé. Mágikus élmény volt, ahogy fejbe rendezte a színpadképet és kiterjedt térszélességet hagyott annak ellenére, hogy a Bluetooth lecsippentett a részletességből. A jobb és bal oldal nem ingadozott és a középpont fókuszált jellege is erős volt. Meg kell jegyezni a rövid jelkésést is. A magas ajakszinkron eltolódás sokak számára zavaró filmnézés vagy videójáték során. Ha erősen koncentráltunk, akkor is csak elenyésző jelkésést lehetett érzékelni a Bluemini R2R használatával, ami határozottan pozitívumként hatott.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató Bluemini R2R Bluetooth

 

Bluetooth viszonylatban kellemesen árnyalt basszust kaptunk, kidolgozott háttérrel és gazdag felbontású középső hangokkal. A magashangokban enyhén elkent jellegűek voltak a halkabb részletek és a basszus szilárdsága sem volt eléggé határozott.A magas felbontású, 24 bites fájlok minősége megközelítőleg TIDAL szintű élményre változott Bluetooth használatával. A zeneiség nem maradt ki elektronikus és jazz stílusokkal sem. Trentemoller masszív energiákkal telepakolt Vamp c. számát hallgatva összességében élvezhető karaktert kaptunk. A legmélyebb hangok kicsit vékonynak tűntek (más, inkább könnyűzenére összpontosító Bluetooth fülesekhez képest), a Deva Pro nem kimondottan diszkó őrültek szívébe próbált beférkőzni. Viszont a háttérben történő lecsengések ábrázolása meggyőzőre sikerült.

 

Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát hallgatva érzékelhető volt a cintányér balról jobbra irányuló visszhangja, a zongora közvetlensége és a nagybőgő könnyedsége. Utóbbinál előnnyé vált a precíz basszus adagolás. A felbontás lehetett volna nagyobb is, de annak ténye, hogy a színpad nyílegyenesen a fejben épült fel, valamennyire kompenzálta a mikrodinamikus hiányosságokat. Összességében a Bluetooth lehetővé tette a vezeték nélküli szabadságot, de cserébe áldozni kellett a részletességből. Az NsD hangszóró legalapvetőbb karakterisztikai adottságai vezeték nélküli üzemmódban is jelentősen hozzátettek a zene élvezhetőségéhez annak ellenére, hogy a tömörítést nem lehetett figyelmen kívül hagyni.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

Hangminőség kábellel

 

Abban a pillanatban, hogy kábelre váltottunk (a meghajtást RME ADI-2 DAC FS D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítő végezte), varázsütésre megjelentek a Deva Pro rejtett audiofil képességei. A Take Five atmoszférájáért felelős cintányérban hirtelen hallhatóvá váltak mikrodinamikus részletek is. A szaxofon szárazabb, érdesebb tónusai jobban kirajzolódtak. Többet kaptunk a felvétel sajátosságaiból és a jelenlét érzet is erősödött. A magashangok elkent jellege megszűnt, enyhén fényes, de nem bántó karakter volt tapasztalható. A basszus kiterjedése és térbeli elosztása is számottevően javult. Ekkor csodálkoztunk rá arra, hogy milyen hatékonyan tudta elvonni figyelmünket a fejhallgató minden robbanékony, váratlan hang megjelenítésével. Utóbbi lehetett ütős hangszer vagy zongorabillentyű leütés is.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

Yuja Wang - The Berlin Recital c. előadását hallgatva kicsit finomított, selymes volt néhány lecsengés a zongorajátékban, amit a fejhallgató okozott. Viszont a sztereó tér szélessége és az irányok mutatása kifogástalan volt. Ha csak zongora szólt, kicsit mézes érzetet kapott a hangszer. Így a konkrét hangforrás megjelenítése nem volt olyan hiper-realisztikus, mint más, többször drágább fejhallgatóknál. Viszont kaptunk jelenlét érzetet, ami óriási mértékben hozzátett az élményhez.

 

Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma összetettebb volt, mert nemcsak egy hangszer játszott benne. A kissé dinamikusabb, lazább stílus kifejezetten jól állt tesztalanyunknak. Minden műfaj közül szubjektív megítélésünk szerint a jazz feküdt neki legjobban. A basszusgitárban hallani lehetett egy kis hozzáadott testességet, mégsem dominált a többiekhez képest. Az ütős hangszerek és gitárpendítések energikusan, realisztikusan jelentek meg. Tetszett a dobok kontrasztja, határozott kiugrása a csendből. Az énekhang finoman, könnyedén kúszott középre. Érzékelni lehetett kismértékű élt és bizonytalanságot a hölgy magas frekvenciáin, ami nem igazán illett oda. De egy 200 000 forint alatti fejhallgatóhoz képest, az összképet figyelembe véve bőven meg lehetett bocsátani.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató fülpárna

 

A hosszútávú hallgathatóság közepes terhelésen kiválónak bizonyult. Órákig tudtunk zenét hallgatni fejfájás, frusztráció nélkül. Magasabb terhelésen (ami minden átlagember számára azt jelenti, hogy hangos) volt rá alkalom, hogy picit fárasztóvá váltak a magas frekvenciák. De annyira hangosan egyébként sem egészséges hosszútávon zenét hallgatni. Szerencse, hogy nem is kellett feltétlenül erős terhelés a HiFiMAN számára. Halk és közepes járatáson is váratlan ügyességgel hozta a lendületes, energikus részleteket.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató mérés

 

A mérés alapján 50 Hz alatt viszonylag óvatosan indul a basszus. A megfontoltabb mélyhangok diagramon is jól láthatók, épp úgy, mint a lineáris mély/közép-frekvenciák. A jobb és bal oldali hangszóró közti eltérés többnyire 1-1,5 dB értéken belül marad. 13 kHz-ig egész ügyesen összehangolták a két oldalt. 4-5 kHz között ugrásszerűen megugrik a görbe. Itt mutatkozik meg a Deva Pro átlagosnál közvetlenebb, rámenősebb énekhang elhelyezése. 10 kHz fölött békésen lenyugvó magas hangok figyelhetők meg, ami hosszú távú hallgathatóságot sugall.

 

Alternatívák

 

Akit zavar a műanyag ház, annak ajánlott a HiFiMAN Sundara teszt elolvasása. Annak külső pereme fém, és árban kedvezőbb, mint a Deva Pro, de nem jár hozzá Bluetooth vevő. Hangminősége példaértékű, de esetleges hátránya, hogy komfortja nem mindenkinek kifogástalan. Hasonló összegért kapható a Sennheiser HD 660 S, melyhez szimmetrikus kábel is jár. Dinamikus hangszórója által teljesen eltérő hangkarakter, szubjektív, hogy kinek melyik hangzás nyeri el tetszését.

 


HiFiMAN Deva Pro Bluetooth fejhallgató

 

Végszó

 

A HiFiMAN Deva Pro elsősorban audiofil fejhallgató, amit bónusz jelleggel vezeték nélkülivé lehet alakítani. Előnye, hogy Bluetooth kapcsolat esetén minimális jelkésést nyújt, amit a filmrajongók és videójátékosok értékelni fognak. Viszont a Bluemini funkcionalitása kissé fapadosnak tűnt más, általunk eddig kipróbált Bluetooth vevőkhöz képest, amit vásárlás előtt célszerű tudomásul venni.

 

Az NsD hangszóró különleges, magával ragadói hallgatói élményt tett lehetővé vezeték nélkül is, de különösen kábel használatával. Utóbbi esetén jó elektronika is kellett a sikerhez. Ha minden feltétel adott, akkor kijelenthető, hogy a Deva Pro remek hangú fejhallgató. Elsősorban jazz és klasszikus zenék kedvelőinek ajánlott, továbbá azoknak, akik átlagfeletti térre, dinamikára szomjaznak a high end kategóriához képest elérhetőbb áron.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), nyitott
Hangszóró: újgenerációs NsD, Stealth mágnesekkel
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz
Impedancia: 18 Ohm
Érzékenység: 93,5 dB
Jel/zaj viszony (Bluemini R2R): 114 dB
Bluetooth verzió: v5
Bluetooth kodekek: LDAC, aptX-HD, aptX, AAC, SBC
Kábelhossz: 1,5 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es analóg sztereó Jack
Csatlakozó (Bluemini R2R töltéséhez): USB-C
Tömeg (fejhallgató/Bluemini R2R): 360/25 g
Ár: 180 990 Ft
   

 

Mérleg

 

+ A hangszínpad a hallgató fejében épül fel, ami izgalmas és magával ragadó élményt okoz

 

+ Kábellel kifejezetten gazdag textúra, arányosan közölt részletekkel és könnyed karakterrel

 

+ Alacsony jelkésés Bluetooth átvitel esetén, ami filmnézésre és videójátékra is alkalmassá teheti

 

+ Hosszabb távon is kiváló kényelem, elhanyagolható oldalirányú nyomással

 

- A puha illeszkedés miatt stabilitása nem a legjobb (bár nem is futóknak készült)

 

. Nincsen hangerőszabályzás és zeneszám léptetés lehetőség a Bluemini R2R vevőn, mindez csak a forráson végezhető el

 

- Szimmetrikus kábel nem jár mellé

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség kábellel:
Hangminőség kábel nélkül:
Kivitel:
Stabilitás:
Komfort:
Szolgáltatások: 4,5 
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció