Menu

Cart

PRO-JECT X8 EVOLUTION LEMEZJÁTSZÓ

Az egyszerűsége mellett luxust sugárzó X8 lemezjátszó az osztrák tervezői munkának és a csehországi gyárban az elmúlt években bevezetett új gyártási technológiának gyümölcse. A termék tömör meghatározása a következő: …”a Pro-Ject X8 Evolution egy High-End lemezjátszó, egymáshoz hangolt tömegekkel, rezonancia csillapítással és szimmetrikus jel-úttal, választható felszereltsége egy Ortofon Quintet Blue hangszedő”… Valljuk be őszintén, ez így, remekül hangzik, még akkor is, ha tudjuk, hogy a Pro-Ject régóta jelentős szereplő a lemezjátszók gyártása terén, nem ma találták fel a lemezjátszót. A kínálat már két évtizede számos magas minőségű modellt tartalmaz, több is akad a pénztárca baráttól a legfelső kategóriáig. Az új X8 alapvetően a Pro-Ject Xtension 9 kicsinyített változata. Állítjuk ezt annak tudatában, hogy az X8 az eddigi legkedvezőbb árú „nagy modell” átveszi az Xtension 9 és 10 zászlóshajók egyes funkcióit, hogy a csúcskategóriás tervezési elveket elérhető közelségbe hozza.

Sebesség: 33, 45 (elektronikus sebességváltás)
Meghajtás elve: szíjhajtás
Sebesség eltérés az ideálistól 33: ±0,11%; 45: ± 0,10%
Jel-zaj viszony: -73 dB
Méretek: 465 x 150 x 350 mm (Sz x Ma x Mé)
Tömeg: 15 kg
Ár: 2000 EUR (hangszedő nélkül)


A tervezési részletek nem pusztán esztétikaiak, a konstrukció a már régebben bevált megoldásokon alapszik. Az X8 a masszív MDF vázat a nagyobb testvéreitől „örökölte”, mégis az MDF anyagnál kissé tömöttebb, nehezebb, keményebb alap nem uralkodó méretű, nem túl nagy, tömege optimális. Precíziós, állítható magasságú, TPE csillapítású alumínium lábakkal rendelkezik.

 

 

A lábakban lévő TPE csillapító anyag és az alkalmazott technológia a lemezjátszót rezonancia szempontjából hatékonyan elválasztja az asztal vagy az állvány felületétől. Ez a lábgarnitúra az X9 és X10 modellben alkalmazott mágneses szerkezethez képest egy pénztárcabarát megoldás, segítségével a készülék gyorsan és könnyen vízszintbe beállítható. Az X8 színválasztéka magasfényű fekete, magasfényű fehér vagy valódi fa dió furnér.

 

 

Az 5,1 kg súlyú lemeztányér tömör alumíniumból készül. Egyetlen alumínium blokkból van esztergálva és finoman kiegyensúlyozott. A belső peremében szintén fellelhető a TPE csillapítás. Az X8 tartozékai között egy szabványos filcszőnyeg található, amely akár parafára is cserélhető (cork-it) lehetővé téve az egyáltalán nem elhanyagolható mechanikai hangolást.

 

 

A lemezjátszó tengelyének elhelyezése a szokásostól eltérő módon fordított. A bronzpersely a lemez-tányérban, a tengely a lemezjátszó alapjában került elhelyezésre. A tengely egy ABEC 7 kerámia golyó végződéssel, mágneses stabilizálóval ellátott nehéz csapágytömbbe van beszerelve. A neodímium mágnes csökkenti a kerámia csapágy terhelését. Figyelembe véve a masszív és nehéz tányért, ez a megoldás egyenletesen forgó lemez-tányért és tökéletes sebesség stabilitást eredményez. A meghajtás a lemeztányér peremén történik, ennél az alkalmazásnál nincs a szokásos (vitatott minőségű) alsó segéd-tányér.

 

 

 

A lemeztányér forgatása szíj hajtású koncepció, amely megoldás a cégnél több, mint 30 éves tervezési hagyományokra épül. A meghajtás célszerűen megtervezett, kulcsa egy hatékony DC tápfeszültséggel működő motor. A hajtószíj kör keresztmetszetű gumi, anyaga, jó súrlódási tényezővel, a közepestől keményebb, jó tapadású.

 

 

A fordulatszámok (33/45 RPM) precíziós vezérléssel beállíthatók, egy gombnyomással válthatók. A fordulatszám, a beépített elektronikus sebesség-szabályozásnak köszönhetően, stabil és pontos.

 

 

Az X8 modellben gyári szereléssel és beállítással egy 9 col (230 mm) hosszúságú szénszálas hangkar került, amelynek effektív tömege 8,5 gramm. A Pro-Ject 9cc EVO karbon hangkar kialakítása hatékonyan vezeti el a parazita rezgéseket, közvetlen a hangszedőtől garantálja a hiteles barázdakövetés eredményeinek „továbbvitelét”. A hangkar fél-colos szabvány szerinti rögzítő lyukkal ellátott, a shell és a karcső egyetlen darabból készült. A kúpos karcső hatékonyan kiküszöböli az állóhullámok keletkezését.

 

 

A fordított kardán-csapágyazás négy rozsdamentes acél tűheggyel megoldott, amelyek ABEC 7 minőségű csapágyak. A masszív külső gyűrű a rezonanciák elkerülése érdekében nyitott kiképzésű. Egy Sorbothane® csillapítású ellensúly szintén részt vesz a nem kívánt rezonanciák hatékony eltávolításában. A szilárd karbak lehetővé teszi a VTA (függőleges nyomkövetési szög) pontos beállítását. A karcső, az egybefüggő shell ellenére, egy-csavaros rögzítéssel lehetővé teszi a tű azimuth egyszerű beállítását. A szilikon csillapítású karemelő a kar magasságának megfelelően állítható.

 

 

A belső vezetékezés hajlékony és rugalmas, egészen az aranyozott aljzatig nagy tisztaságú rézből áll. A Pro-Ject hangkar választékában már-már szabványos 9cc Evolution egy eltávolítható, árnyékolt, 1,2 m-es csatlakozó kábellel érkezik, amely RCA végződésekkel rendelkezik. Itt egy szimmetrikus bekötésű XLR-kábel az opció.

A Pro-Ject újdonsága a „True Balanced Connection”, teljesen szimmetrikus jelátvitel. Az X8 az első lemezjátszó, amely ezt a technológiát alkalmazza. Az aszimmetrikus vonaltól a szimmetrikusra változtatni a környezet elektromos szennyezése miatt vált szükségessé. Az otthonokban számtalan elektronikus eszköz teszi a dolgát, ezáltal sok elektromágneses mező keletkezik, amelyek zavarják a lemezjátszó érzékeny, minimális szintű jelét. A szimmetrikus jelátvitel a professzionális technikából ismert, mint például a stúdiók vagy a koncertek. Mára mindenhol nagyon fontos a stabil és interferenciamentes kapcsolat, mivel a zavarjelek felerősödnek. A szimmetrikus jelátvitel nagy előnye, hogy képes távol tartani a zajokat és az interferenciákat. Az már csak hab a tortán, hogy a hangszedők természetüknél fogva már szimmetrikus jelátalakítók. A hangszedő – legyen az mozgótekercses vagy mozgó-mágneses – pozitív és negatív kimeneti érintkezői nincsenek földelve, így tökéletesen alkalmasak a szimmetrikus működtetésre. A Pro-Ject az új „True Balanced Connection” komponensek bevezetésével, alkalmazkodik a megváltozott világhoz.

A Pro-Ject X8 Evolution lemezjátszóhoz gyári tartozékként mellékelt egy tápegység, a plexi porvédő tető, egy kislemez adapter, filc lemezalátét, és a Connect it E 5P – RCA, 1,23m hosszú jelkábel valamint kettő imbuszkulcs a beállításhoz.

MEGHALLGATÁS


Mivel az X8 lemezjátszó hangszedő nélkül került a teszt asztalra, több modell (Shure VST III, Benz Micro ACE S, Van den Hul DDT II Special, Audio-Technica AT33PTG II, Goldring 2400) került beszerelésre és kipróbálásra. A hosszúra nyúlt szerelgetések és aprólékos beállítások megpróbáltatásait kárpótolta a hetekig tartó zenei teszt, a muzsika szárnyalása mindent feledtetett.
A Shure VST III esetében a mély- és közép-hangokhoz hasonlóan a magas hangok is zökkenőmentesen integrálódnak, hogy a hallgatónak rendkívüli szépségű pillanatokat szerezzenek. Egy kicsit hiányzott az éteri könnyedség és kifinomultság, ami a hangszedő alap kvalitásának tudható be, de megvolt a domináns erő áramlása. Egy biztos, hogy ami a rádióstúdiókban évtizedekkel ezelőtt bevált, az most az audiofil zenehallgatásra kevéssbé ideális – kivéve, ha pop vagy rock-zenét hallgatunk, mert ott fontos az egységesség tömörsége.

A többi már említett hangszedő használata esetén a hangzás mindenekelőtt a finom tisztaságról szól. Itt kissé sincs homályosság vagy fátyolosság. Ha a felvételi hangtér nagy, akkor az nagynak hangzik és természeténél fogva visszhangos. A kis intim beállítások pontosan úgy hangzanak ahogyan azokat szánták. Jó példa Miles Davis lemeze a Kind of Blue (Classic Records, 200 gramm) újrakiadása. Amikor Miles trombitája a nagy stúdióban megszólal tisztán hallható a falak hatása és a tér dimenziója. Észlelhető a zenészek közötti fizikai távolság, de van amikor Miles közeli mikrofonozással lép be, ekkor megjelenik előttünk, minden apró részletet bemutatva. Hallható a koncepció által képviselt közelség, de a többi hangszer elkülönül, minden apró részlet bőséggel fellelhető. A felvételt és a reprodukciót egyaránt a rezzenéstelen tisztaság, a fókusz és a pontosság jellemzi.

 

 

A Pro-Ject X8 (Van den Hul DDT II Special hangszedő) talán legnagyobb erőssége, a makro- és mikro részletek közötti szinte tökéletes egyensúly és a tónusok tisztasága. Bill Evans – Waltz For Debby című korszakos munkáját szinte minden elképzelhető rendszeren hallottam már. Mivel szerencsés a jelerősség és a lemez zaj viszonya minden részlet élvezhető. Scott LaFaro bőgője pontosan van elhelyezve a térben, játéka világosan definiálható, szinte látható amint pengeti a húrokat. A válla fölött Paul Motian cintányérjai csillognak, dobjainak ütése finom hangerejű csattanásokkal mutatkoznak be. A magas hangok könnyűek, finomak és lágyak, a hangok könnyednek és légiesnek tűnnek.

A női ének hangzása gyönyörű, az egyedi stílusjegyek minden trillája tiszta és a jelenlét érzet szinte tapintható. Figyelnünk, az audio-rendszer többi elemével kalkulálni kell, mert minden fényesség könyörtelenül feltárul. Léteznek hangszedők amik még több információt adhatnak a térről, míg mások inkább a lélek belső részleteiről szólnak, de ez nem azt jelenti, hogy nem jelentkezik az elmélyülés. Mindenesetre egy „közép-mezőnyös” hangszedőt szinte sehol nem hallani olyan tisztán és olyan csekély torzítással, mint a 9cc EVO hangkarban. Az X8 VDH kombót a sziklaszilárd, határozott hangmagasság, zavartalan stabil lecsengés, erős, de ugyanakkor mozgékony basszus jellemzi.

A varázslat nagy része a fantasztikus koherenciáról és feloldóképességről szól. Több hasonlóan gyors hangszedő (mint pl: AT33PTG/II) segítségével szinte páratlan a részletek feloldásának képessége. Hátborzongató, ahogyan a hangszerek és hanghatások életre kelnek. Az akusztikus hangszerek leképezésénél – a nagybőgő testétől és “morgásától” az őrült ujjhúzásáig, a szóló intenzív technikájáig és hangzásáig – nincsenek frekvencia anomáliák, amelyek oly gyakran magukra irányítják a figyelmet, és tönkreteszik a likviditás és koherencia érzését. A basszus és a dob magas szintű életet él, hallani Miles Davis, John Coltrane és Cannonball Adderley fúvós-technikái közötti különbségeket. Nagyon pontosan szólnak a tónusok, ahogy csilingel és duzzad a megfelelő mennyiségű fémes rezonancia, egyszerűen valóságos a hatás. A Pro-Ject X8 ereje az egyszerű, de masszív és precíz lendületből meríti, nagyon közel áll a mesternyomat fenséges hangzásához. Általában a 180 gramm súlyú lemezek teljesen lenyűgözően hangzanak, egyszerre gazdagok hangszínben és buja romantikában. Amit az X8 lemezjátszó nem fog megtenni, az az, hogy a rossz felvételek jól vagy akár rendben szóljanak. A rossz lemezek rosszul hangzanak, és punktum.

Az utána kapcsolt elektronikai elemek, phono-előerősítő, esetleg integrált erősítő és hangsugárzók, a fenti eredmények elérése érdekében jól illeszkedőnek, ugyanazon felső kategóriából kell, hogy kikerüljenek. A minőség és a mennyiség közötti kérdést a textura részletessége és hangmagasság-pontossága eldönti.

KONKLÚZIÓ


Megállapításaink szerint, a csúcsmodellek kismértékű megváltoztatásával, a szolidabb, elérhetőbb ár koncepciójának megvalósításából kihozták a maximumot. Ez a modell nem olcsó, mégis kiváló értéket kínál, alacsony zaj mellett tiszta és nyitott hangzást biztosít és az összehasonlítás lehetőségét a drágább hangszedő kiválóságokkal. Az eredmény: nagyobb átlátszóság és még finomabb részletek. Tudja hozni egy japán hangszedő pompás tónus-palettáját, akár a mélyfrekvenciás szélsőségekkel együtt. Egy VDH hangszedő lendületét és dinamikáját, az érzelmi telítettséggel együtt tudja megjeleníteni. A Pro-Ject középkategóriás lemezjátszóihoz képest a hang tisztább, nyitott és részletgazdag, a hangzás, sokkal nagyobb színpad-szélességgel és mélységgel nagyobb és dinamikusabb. Amit kapunk, az a felbontás magas szintje, a hangok nem bújnak el, mint ahogy az más lemezjátszóknál előfordul. A zene erőteljesen vetített egy fekete, néma háttérre. A Pro-Ject X8 Evolution lemezjátszó megvásárlásárlása előtt felmerül, hogy a lehető legjobbat kell megvásárolni, tudjuk az nem lesz olcsó, de jutalma egy magasabb rendű hangvisszaadás és zenei élmény.

Pro
+ Az alap és a lemeztányér tömegének összehangolása
+ Alacsony zajszint
+ A Pro-Ject 9cc EVO karbon hangkar komoly minőség
+ Automatikus sebességváltás és szabályozás

Kontra
– a hangszedő nélküli változat ára lehetne szolídabb

 

Forrás: Hangzásvilág.hu

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció