Menu

Cart

McIntosh MA8950 bemutató - Whathifi

Jól felszerelt, szuper méretű erősítő, jó hanggal.

 

 

Meggyőződésünk szerint egy high-end integrált erősítőnek tartalmaznia kell minden funkciót, amire a leendő vásárlónak szüksége lehet. Különben mi értelme lenne súlyos ezreket rákölteni, ha utólag az derül ki, hogy külső DAC-ot, vagy lemezjátszó erősítőt kell mellé vásárolnia? Ha vet egy pillantást a McIntosh MA8950 széles bemenet kínálatára, kiderül, hogy a gyártó is pont így gondolkodott.

Felépítés és funkciók:

 

 

Tagadhatatlan, hogy az MA9850 egy vadállat. Annak ellenére, hogy a gyártó integrált erősítő kínálatának közepén helyezkedik el, semmit nem spóroltak ki belőle. Hátroppantó 34 kg súlya mellé 200 W kimeneti teljesítményt pakoltak bele. Ez a kimeneti teljesítmény 2, 4, és 8 ohmos hangfal csatlakoztatás esetén is rendelkezésére áll.

Az teljesen megszokott, hogy elektroncsöves erősítőkön ilyen kimeneti pontokat találunk, de egy félvezetős esetében szokatlan. Ez az, ami a McIntosh félvezetős erősítőit megkülönbözteti a riválisoktól. A csatoló trafót ők Autoformer-nek nevezik. A gyártó szerint ez a teljesítmény kicsatolás mód csökkenti a végerősítő terhelését, így az érzéketlen lesz a hangfal impedancia változásokra.

A három kimenet közül melyiket érdemes használni? Kezdje azzal, ami a hangfal impedanciájához a legközelebb áll, de néha nem árt kipróbálni a többit is. Tapasztalatunk szerint nem lesz nehéz megtalálni az optimális megoldást.

Az MA9850 úgy van felszerelve, ahogy egy high-end erősítőnek lennie kell. Biztosak vagyunk abban, hogy senki nem találja hiányosnak a funkció kínálatot bármilyen 2-csatornás rendszerben. Hét analóg vonalszintű bemenete van, és XLR szimmetrikus csatlakozást, valamint MM és MC lemezjátszó előerősítő is bele van építve. A phono fokozatok bemeneti lezárása menüben állítható. Ha a 70-es éveket idéző rózsaszín szemüvegnek nézi az analóg bemenet kínálatot, ne aggódjon, akad itt más is. Az integrált erősítő ugyanis a gyártó új DA2 modulját is tartalmazza, amely 24 bit 192 kHz PCM, illetve DSD512 mintavételezésig támogatja a digitális formátumokat.

A digitális bemenet kínálat is széles. Két koaxiális, két optikai, egy USB-B, egy HDMI ARC és egy MCT dedikált McIntosh SACD/CD futómű bemenet van rajta. Külön öröm a HDMI, mert ez megkönnyíti az integrált erősítő AV rendszerbe való beépítését.

A kimenet kínálat is elfogadható. Az előlapon 6,3 mm-es fejhallgató kimenete van. A hátlapon pedig RCA kimenetekhez külső végerősítő, vagy aktív szub csatlakoztatható.

Az előlapon nagy kijelzőről olvashatja le az aktuális beállításokat, de itt jelennek meg a beállítás menük is. A kijelző felett öt sávos EQ kezelő elemek találhatók. Purista hajlamúak számára jó hír, hogy a hangszín szabályzás teljesen kikapcsolható. A McIntosh MA8950 építési minősége megfelel az árkategóriának. Lenyűgözően masszív, ami szépen kidolgozott. Az ikonikus üveg előlap, és a kék teljesítmény mérők kifejezetten vonzóvá teszik.

A kezelő elemekkel kapcsolatban kritikánk van. Jobban tetszene, ha a forgatható gombok finomabban forognának. Van némi durvaság a mozgás közben, ami nem igazán tetszett nekünk. Ám tegyük helyre a dolgokat, semmi nem lötyög, semmi nem laza, minden jól működik, és a tartósságot évtizedekig sugallja. A távirányító a másik, amivel szemben kritikával élnénk. Ez egy rendszer távirányító, de kicsit zsúfoltan helyezkednek el rajta a gombok. Ha megszorítjuk, vagy megcsavarjuk, enyhén nyikorog, és halkan recseg. Ezen mindenképpen javítani kéne, legalábbis szerintünk.

Az erősítő magasra teszi a lécet műsorforrás, és hangfal tekintetében is. A Naim ND555/555 PS DR, Linn Klimax DSM AV zenei streamereket csatlakoztattuk digitális forrásként. A phono bemeneteket egy Technics SL-1000R lemezjátszóba szerelt Vertere Sabre MM, és Kiseki Purpleheart MC hangszedővel teszteltük. Hangfalnak az ATC SCM50, és ProAc Response D2R volt rákötve.

A hang:

 

 

Néhány nap járatás után a McIntosh MA8950 pontosan azt nyújtja, amit reméltünk. Nagyvonalú, könnyed hangzás, amely hívogató, és élvezet a fülnek. Tetszetős laza ábrázolás mód, amely folyékonyságban az elektroncsövesre hajaz, ugyanakkor a mélytartományban olyan mértékű a kontrol, amelyre kevés csöves erősítő képes.

Tchaikovsky 1812 Overture hallgatása közben a McIntosh otthon érzi magát. A belső részletek, a hangszerek súlya, a széles dinamika tartomány kezelése rendben van még a nagy beütések esetén is. Hatalmas a hang, amely tele van szenvedéllyel, de ugyanakkor kellően finom ahhoz, hogy ne legyen erőlködő.

A vonalbemenetekről a felbontás inkább jó, de nem kimagasló, és megvan a zenei koherencia, ami vonzóvá teszi az előadását. Szeretjük a nyugodt kontrollált stílusát, amely nagy hangerőn is megmarad. A finomság kiváló a normál hallgatási hangerőn, nincs jele harsányságnak vagy felesleges keménykedésnek. A sztereó képalkotása széles áttekinthető, a színpad mélysége jó benyomást kelt. Hallottunk már ennél jobbat, de akkor is stabil marad, ha a zene erőteljesebbé válik.

Eljátszottunk kicsit az MA8950 ötsávos EQ funkcióval. Akkor, ha a felvétel nagyon gyenge, vagy a hallgató szoba akusztikus korrekcióját kell elvégezni, jól jöhet. Ha pedig nincs rá szükség, egy gombnyomással kikapcsolható. Ahhoz, hogy az integrált erősítő természetes hangzását hallgassuk, mi is így tettünk. Véleményünk szerint a hangzásvilága megbocsátó a rosszul sikerült agresszív felvételeken, ezért sok rendszerhez jól illeszthető.

Bob Marley Catch A Fire című száma megmutatta, hogy az MA8950 tud sebességet váltani, ha szükség van rá. A hang csillog és szikrázik az örökzöld Stir It Up, valamint a Concrete Jungle szerzeményeken. Marley szenvedélyes énekhangjának ábrázolás módja megmutatja az integrált erősítő nyílt levegős közép és magas tartományát. A basszus kellően feszes, textúrált, és meggyőző erejű. A McIntosh azonban nem nyújt olyan ritmikai pontosságot, hogy a lábunk ritmusra kezdjen járni, de közel jár hozzá, a zenehallgatás lenyűgöző élmény marad.

A digitális bemeneteken keresztül hiányzik kicsit az áttekinthetőség, és a várt hatalmas dinamika, de ennek ellenére igazi élvezet. A részletek bemutatása jó, az általános karakter megmarad a könnyen, fáradság nélkül hallgathatónak, ami az analóg bemeneteken annyira tetszett nekünk. Több felvételt meghallgattunk a The Dark Knight Rises 24 bites/192kHz – től Stevie Wonder Innervisions -ig DSD formátumban, és a beépített DAC gond nélkül vált a formátumok között. Abszolút értelembe véve a digitális teljesítménye egy szinten van a Chord Mojo 2-vel.

A Phono előerősítő funkciót nem könnyű integrálni egy erősítőbe, de a gyártónak ez jól sikerült. Úgy az MM, mint az MC bemenet viszonylag csendes, és familiáris a többi bemenettel a bemutatás mód. A mozgó tekercses hangszedő azonnal érzékelhető tisztasága ellenére nekünk jobban tetszett az MM ütős, dinamikusabb bemutatója. Ha számunkra a bakelit lejátszás opció prioritás lenne, akkor inkább az összehasonlításnak használt Vertere Phono-1 MKII dedikált lemezjátszó előerősítőt választanánk a beépített helyett. Alkalmi zenehallgatáshoz viszont a McIntosh-ba beszerelt is tökéletesen elfogadható.

A fejhallgató kimenettel kapcsolatban nincsenek fenntartások. Tiszta, kiváló hangzás, tökéletesen meghajtja a Grado RS 1 fejhallgatónkat. Tetszett, hogy a McIntosh elnézőbb karaktere kordában tartotta a fülesünket, ami hajlamos a durvaságra. A HXD (Headphone Crossfeed Director) jól használható, bár feláldoz menet közben némi pontosságot, és csillogást.

Ítélet:

A McIntosh MA8950 integrált erősítő tényleg lenyűgöző darab. A gyártó High-End tapasztalata áthatja úgy a kivitelezés, mint a széles funkció kínálat teljességében. Ugyan találtunk belekötni valót a távvezérlő és a front panel gombokkal kapcsolatosan, de ezek semmiképpen nem tudják beárnyékolni az általa nyújtott hangzás teljesítményt. Nagy teljesítményű, jó hangú integrált erősítőt keres? Az MA8950 előkelő helyen szerepelhet a listában.

 

 

Forrás: Whathifi.com

2022. Július 11.

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció