Menu

Cart

Fyne Audio F500SP állványos hangfal teszt

Körülbelül másfél éve mutatta be a Fyne Audio az 500SP hangfalcsaládot, ami a szimpla 500 és a 700 közötti űrt hivatott kitölteni. Tulajdonképpen nevezhették volna 600-as sorozatnak is, de mivel nem kevés rokoni szálat mutat az 500-as szériával, és tulajdonképpen annak a gyárilag tuningolt változata, érthető a Special Production elnevezés, amiből szerencsére az F501SP már járt nálunk. Ideje volt, hogy folytassuk a sort az F500SP-vel, ami az egyetlen állványos modell a sorozatban.

 

 

A legkisebb prémium hangdoboz a Fyne műhelyéből

 

A Fyne Audio 500-as és 700-as szériájának tagjai szép sikereket értek el külföldön, és szülőhazájában is, de más árfekvésben vannak, másnak akarnak megfelelni. Mindkettővel nagyon elégedett a gyártó, ezért nem is nyúltak hozzá, viszont az F500SP sorozat létrehozásával azokat a vásárlókat célozták meg, akik alapvetően a kisebb modelleket szeretnék, nagyobb tudással. Ennek érdekében fogták magukat az Egyesült Királyságban, létrehozták az SP-t, ami ötvözi az 500-asok megjelenését a 700-asok technológiájával.

 


Fyne Audio F500SP hangfal hátlap

 

A legkisebb, és egyetlen állványos típust úgy hívják, mint magát a sorozatot, tehát F500SP, és árad belőle a luxusérzet, válasszuk akár fekete, fehér vagy dió színben, amelyek közül mindegyiknek zongora lakkozást kapott. Ezáltal elég kényesek a felületek, de a szépségnek sajnos ára van. A Glasgow-ban tervezett és kézzel készített hangdobozokhoz nagy sűrűségű farostlemezt használnak a merevség növelésére, valamint a ragasztott akusztikus szál és a poliéterhab csillapítás kiegyensúlyozott kombinációját a rezonanciák szabályozására. A párhuzamos oldallapokat belsőleg tovább erősítették az alacsonyabb színezés érdekében, még a hangszóró hátulja is energiaelnyelő csillapítóanyag segítségével kapcsolódik a merevítésekhez. A védőselyem kerete mágnesesen rögzül az előlaphoz, hátul dupla csatlakozókat találunk, amelyekhez földelés is jár. Ez a megoldás, talán mondanunk sem kell, a Tannoy-tól került átemelésre, mint ahogy maga a cég is teljesen onnan gyökeredzik. A kivitelezés példás, hiszen van aranyozás és teflonszigetelés, az egészet egy külön alumíniumpanelre helyezték el.

 


Fyne Audio F500SP hangfal hangszóró

 

A duál-koncentrikus hangszóró eredete szintén visszakövethető, de természetesen jelentős fejlesztésen esett át. A 150 mm-es, alumínium kosaras, IsoFlare multi-rost membrános mélyközépsugárzó a pontsugárzás elvét hivatott követni, beleépítve a 25 mm-es magnézium dóm magassugárzóval, az egészet nagyméretű neodímium mágnessel támasztották alá. Konkrétan ez a hangszóró egyenesen a 700-as sorozatból került átemelésre, munkáját alsó reflexnyílással, pontosabban rendszerrel segítették, aminek az elnevezése BassTrax Tractrix, és ezt alkalmazzák az F700 és a zászlóshajó F1 modellek esetében is, tehát bevált, és bőven magasabb kategóriát is kiszolgáló megoldásról van szó. A BassTrax maga a rendszer, a Tractrix pedig a kimeneti tölcsér, amelyek együttese már az álló, F50SP hangfalban is megmutatta tudását. Ezeknek köszönhetően a belül létrehozott levegő nem egyenesen, egyirányúan, hanem 360 fokban távozik a hangdobozból, a kétrétegű fém alapanyagú és szendvicsszerkezetű lábazaton át, ami magát a dobozt választja el a fém talptól. Mindez a Fyne Audio mérnökeinek több évtizedes tervezési szakértelmének az eredménye, aminek végállomása a fejlett számítógépes modellezés ötvözete egy élvonalbeli illesztőprogram kialakításával.

 


Fyne Audio F500SP hangfal

 

Belül alacsony veszteségű, laminált magos tekercsek, magas minőségű polipropilén kondenzátorok és Van den Hul Matched Crystal ezüstözött OFC vezetékek vannak, az alkatrészek hangolását maga Dr. Paul Mills műszaki igazgató végezte el. Mindezek együttesének az eredménye lett az F500SP, ami a cég történetének eddigi legkisebb prémium kategóriás állványos hangfala, aminek ára jelentősen magasabb az alap F500-éhoz képest, viszont olyan kategóriát képvisel, ami által a 600 ezer forintos címke már nem is tűnik túlzónak. Az F501SP ennek a duplájába kerül, és mégis le tudott venni a lábunkról, ráadásul annyira, hogy megkapta tőlünk a Kiváló Termék elismerést. Miért is ne folytatódhatna tehát a sikersorozat?

 


Fyne Audio F500SP

 

Speciális értékrendet birtokolva

 

Amennyiben belegondolunk, mindegyik gyártó ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, már évtizedekkel ezelőtt is, tehát a zene méltó reprodukálását. Így születtek meg a zárt, labirintus, reflex rendszerű hangfalak, nem is beszélve az elektrosztatikus vagy tölcséres modellekről. A hangszórók területén ugyanez a helyzet, hiszen számtalan variáció van a porondon, és mindegyik működik, ha a mérnökök fantáziájának eredményét jól sikerül kivitelezni. A Fyne Audio F500SP egy kétutas, basszreflex rendszerű hangdoboz, amibe duál-koncentrikus, tulajdonképpen pontsugárzó került, a nyílás pedig alul van. Ezeknek a kombinációja létrehoz egy olyan hangképet, ami teljesen jól működik, és már az alap 500-as sorozatban meg tudta csillogtatni a tudását, ráadásul abszolút partiképes áron. Az F500SP ugyanezt képviseli, csak még komolyabban veszi a dolgát, ezáltal az ára is jelentősen megnőtt. A korábban tesztelt álló változatnál a bő egymilliós címkével elég könnyen megbarátkoztunk, hiszen egy igazi, nagyméretű, és pompás kivitelű bútort kaptunk a valódi zene mellé, addig ebben az esetben első ránézésre kicsit túlzónak találhatjuk a kompakt, állványos hangdobozért elkért összeget. Vagy mégsem?

 


Fyne Audio F500SP hangfal hangszóró

 

A prémium kategóriás Fyne Audio F500SP nem egy termetes darab, viszont minden centiméteréből érződik a luxus, az aprólékos tervezés és kivitelezés, főleg a dió változat nyújtja azt az érzést, hogy értéket kapunk a pénzünkért. És akkor még meg sem szólalt! A duál-koncentrikus hangszóróknak eleve van egy jellegzetes hangképük, amit itt megspékeltek egy spéci alsó reflex rendszerrel. Ezáltal a hangzás még egyedibb, amivel a gyártó nem feltétlenül akar mindenki ízlésének megfelelni, viszont meg tud, ha méltó társakat találunk hozzá. A mi esetünkben a Parasound elő-végfok, a Naim SUPERNAIT 3 sztereó erősítő, a csöves kimenetű CD-lejátszó, Naim ND5 XS2 streamer és a QED valamint Ricable kábelek abszolút illettek hozzá, de a hallottak alapján, lazán párosíthatnánk az Exposure 2000-es családjának elektronikáival is, mert a lényeg azon van, hogy méltón kiszolgáljuk. Nem feltétlenül igényel nagy teljesítményt, hiszen átlagos az érzékenysége, viszont nem árt, ha az erősítő alacsony kimeneti szinten is erőteljesen szólal meg, és van benne elég tartalék.

 


Fyne Audio F500SP hangfal hangszóró

 

A hosszas bejáratást követően egyszerűen csak beraktunk egy lemezt, majd elkezdtük hallgatni. Ráadásul a szokásunktól eltérően nem akusztikus szerzeményekkel kezdtük, hanem kőkemény metállal, a klasszikus érából. Az F500SP ugyan éreztette, hogy nem feltétlenül ez lesz a kedvenc műfaja, azonban az jelent valamit, hogy a teljes albumot végig hallgattuk. Volt ugyanis az előadásában valami nagyon egyéni báj, amivel magával tudott ragadni. A magastartomány még éppen csak megcsillogtatta a tudását ekkor, kis ízelítőt adott csupán belőle, csak bizonyos foszlányoknál hallottuk azt, hogy itt valami különlegessel akadt dolgunk. A közép- és mélytartomány viszont egyből felvette a ritmust, és kellő vehemenciával, kicsit édeskésen, de elkezdett minket bedöngölni a fotelbe. Egyáltalán nem ezt vártuk a külseje alapján.

 


Fyne Audio F500SP hangfal

 

A Fyne hangdobozok nem kényesek az elhelyezésre, a hallgatási pozícióra viszont nagyon is. Érdekes módon, mikor a meghallgatás közben felálltunk, éreztük azt, hogy hatalmas a tér, viszont egyszerűen leülve az kicsit beszűkült. Aztán a fotel mélyén találtuk magunkat, kinyújtott lábbal, és az F500SP becélzott minket, majd egyszerűen magával ragadott. Ritka érzés az, amikor egy kompakt hangfalnál fészkelődik a hallgató, mert valami olyan egyénit és megnyugtatót kap, amiben talál hibát, de azzal mégsem foglalkozik. Egyszerűen izgalmas az, amit ez a hangdoboz képvisel és nyújt, valami varázslatot biztosan bevetettek a tervezésekor.

 


Fyne Audio F500SP hangfal

 

A keményebb műfajról persze váltottunk Mark Knopflerre, Tori Amosra, George Michaelre, Marcus Millerre, Shirley Basseyra, Chopinra, majd Paganinire, és ugyanezt az érzést kaptuk. Hogy mi ez a bűbáj, azt nehéz megfogalmazni, de végig ott volt, és nem lehetett tőle megszabadulni. Az igazat megvallva, nem is akartunk. Az F500SP már szobahangerőn megmutatta tudása legjavát, bőven rendelkezett az azonos, vagy ennél magasabb kategóriájú hangdobozok nyugalmával, ami a tudásból és magabiztosságból adódik. A méreteit nem vetkőzte le, nem akart álló hangfalnak tűnni, azonban a kompakt, állványos hangdobozok közül egy olyat képviselt végig, ami a 20 m2-t képes volt megtölteni roppant határozott, kicsit édeskés, nagyon erőteljes hangokkal, ami nem boncolta a zeneszámokat, hanem egyszerűen a zenehallgatás egy olyan régiójába emelte, amit audiofilnek nevezünk. Már este volt, bennünk sem sok maradt a reggeli energiából, mégsem volt szívünk megszakítani a zenehallgatást, és ez nagyon sokat jelent.

 


Fyne Audio F500SP hangfal hangszóró

 

Másnapra toltuk a békesség kedvéért a további szeánszot, és a két Fyne is újra hozta a formáját. Továbbra sem tolakodtunk a hangerővel, mert ezeknek a hangdobozoknak nem volt arra szükségük, hogy verejtékezzen az erősítő. Öblös, energikus, közép és mélycentrikus hanggal árasztott el minket, a lecsengések pedig nem estek túlzásba, ott volt végük, ahol a valóságban, pontosabban a felvételen. A húrok bizalomgerjesztően váltak le a dobozokról, a dobok pedig nagyon testesen, és mélyről jövően sújtottak le. Igen, a csupán 150 mm-es hangszórók az alsó reflexkimenet segítségével hatalmas teljesítményt nyújtottak, és a gyártó által leírt 360 fokos szétterjedést is úgy értsük, ahogyan ebben a kategóriában kell. Ez a modell hozta az alap F500-as szerethető jellegét, rengeteget merített a 700-asok magasabb rendűségéből, az ötvözeteként pedig kaptunk egy olyan előadást, ami végig erőteljes, kizökkenthetetlen, minket pedig a kellő izgalom mellett nyugalommal is árasztott el, ami az elégedettség egyik ismérve. Nem állítjuk azt, hogy az F500SP mindenki vágyának meg fog felelni, könnyen meglehet, hogy valakinek teljesen más az elképzelése egy 600 ezer forintos állványos hangfalról. Ezt megértjük, bár nehezen fogadjuk el. Találunk a piacon termetesebbet, látványosabb külsejűt, ahogyan sziporkázóbb vagy nyugodtabb hangút is, azonban ilyen egységeset és egyénit keveset. A brit cég nagyon jól eltalálta a középutat a két sorozat között, mindkettőből sokat tudott meríteni, azonban mi bátorkodunk azzal a kijelentéssel, hogy a balansz inkább a 700-as sorozat felé billen, és ebben az esetben az elsőre kicsit borsosnak tűnő ár már nem is túlzó.

 


Fyne Audio F500SP hangfal

 

Amikor a csillagok összeállnak

 

A Fyne Audio mérnökei gondoltak egyet, és egy magasabb szintre emelték az 500-as sorozatot úgy, hogy nem keveset merítettek a jóval drágább 700-as szériából. Ennek egyetlen állványos szülötte az F500SP, ami kompakt, hangban viszont inkább teljesértékű élvezetet nyújt, sajátos módon. Ez köszönhető a ritka stabil hangszórónak, a jól eltalált arányoknak, a remek reflexrendszernek, és mindehhez még prémium külső is jár. Rengeteg vetélytársa akad, amelyek szinte kivétel nélkül stabilan megállják a helyüket a kategóriájukban, és szerencsére mindegyikük sajátos hangképpel rendelkezik. Ahogyan az F500SP is, aminek a legfőbb erénye az egységesség. Amennyiben odafigyelünk az apróságokra, szembesülhetünk hiányosságokkal, az összkép viszont egyszerűen zseniális lett. Méretét tekintve kis varázslatot ismerhettünk meg általa, az előadása révén viszont mindenképpen ott a helye a legnagyobbak között. Kiváló Termék!

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex
Hangszórók:

150 mm-es IsoFlare mélyközép sugárzó


25 mm-es magnézium dóm magassugárzó

Frekvencia-átvitel: 42 Hz-34 kHz (-6 dB)
Keresztváltási frekvencia: 1,7 kHz
Folyamatos terhelhetőség: 60 W
Érzékenység: 90 dB (2,83 V/1 m)
Impedancia: 8 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-120 W
Színválaszték: lakk fekete, lakk fehér, lakk dió
Méretek: 200 x 323 x 320 mm
Tömeg: 8,1 kg
   

 

Mérleg

 

+ Az F500SP úgy lépi át a mérete korlátait, hogy közben sosem esik túlzásokba

 

+ Ritka egységes hangkép, aminek a mély és középtartománya kimagasló, a magassugárzó pedig pontosan beilleszkedik ezek közé

 

+ A pontsugárzás és az egyedi reflexrendszer minden stíluson ad egy biztos alapot, ami apró hiányosságai ellenére egyszerűen szerethető

 

+ A prémium hanghoz prémium anyaghasználat, kivitelezés és külső is jár

 

- Hosszadalmas bejáratást igényel, addig nem tudja az erényeit megmutatni (bár ez sok más hangfalra/elektronikára is igaz)

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció