Menu

Cart

HiFiMAN Sundara fejhallgató teszt

A sundara szépet jelent szanszkrit nyelven. Gyártója arra törekedett, hogy a HIFIMAN Sundara minden tekintetben rászolgáljon nevére. Ilyen törekvésekkel sokan azt hinnék, hogy valahol fél és egymillió közötti árra lehet majd számítani. Valójában már 150 000 forintért hazavihető, holott már ez a fejhallgató is 1-2 mikron közötti vastagságú NsD membránt tartalmaz.

 

 

Műszaki részletek

 

A 2017-ben debütált HiFiMAN Sundara fül köré fekvő, nyitott kivitel, elsősorban otthoni felhasználásra készült. Különlegessége a NEO Supernano membránréteg, amelyet még az előző generációkhoz képest is 80 %-kal vékonyabbra változtattak. A membrán vastagsága 1-2 mikron, ami emberi ésszel szinte felfoghatatlan.

 

A fejhallgató frekvencia átvitele rendkívül széles (6 Hz-75 kHz), amihez alacsony impedancia (32 Ohm) és magas érzékenység (94 dB) társul. Nem feltétlenül kell hozzá magas teljesítményű fejhallgató erősítő, bár ugyanez sok más síkmágneses fejhallgatóra is érvényes. A Sundara nagy, nem összecsukható és nyitottsága miatt nem szigeteli el a külső zajokat, így elsősorban otthoni felhasználásra ideális.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató fejpánt

 

Küllem

 

A HiFiMAN Sundara viszonylag nagy, 372 grammos tömege átlagosnak mondható. A sík hangszórókat tartalmazó, kör alakú kamra átmérője 103 mm. A relatív terjedelmes méret előnye, hogy nagyobb füleknek is elég helyet biztosít a puha bélésű fülpárna. Utóbbi oldala műbőr, fejjel érintkező része műszál kárpitozású. A fejpánt egy fém ív, alatta széles műbőr csíkkal. A fejhez érő sáv meglehetősen széles, hogy jobban eloszlassa a fejhallgató tömegét.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató fejpánt

 

Az anyagminőség jónak mondható, mivel a hangszórókamrák, az azokat tartó idomok és a szárak is fémből készültek. Kívülről egy feketére festett fémháló védi a hangszórót, ami nem a legelegánsabb megoldás, de a funkcióját tökéletesen ellátja. A méret beállítására szolgáló síneket és fejpántot összekötő rész érdemelt volna még egy kis finomítást. A sín közepében mélyesztett, apró mélyedések sora segített a szárbetét beállításában. Ezekről a mélyedésekről már 2-3 oda-vissza csúsztatás után lejött a fekete festés. Utóbbi olyan részlet, ami kívülről nem is látszik, de hasonló áron létezik igényesebb mechanika is.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató kábel

 

A fejhallgatókábelt viszont eltalálták. Könnyű, lágy és rugalmas. Rendkívül könnyen hajlik, de nem gabalyodott össze. A forrás felőli oldalon és a fejhallgatóba is 3,5 mm-es Jack dugó csatlakozik. A csatlakozóházak fröccsöntött műanyagból készültek, de a kábel hosszúsága (1,5 méter) és használhatósága is kellemes volt. Aminek egyesek örülnének még: az a szimmetrikus opció.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató kábel

 

Használat közben

 

A fejhallgató elég helyet biztosított nagyobb fülek számára is. Viselése alatt nem jött belőle semmilyen kattogó, kotyogó, zörgő hang. A méret beállítása után szorosan helyén maradt mindkét sín, a hangszórókamrák nem mozdultak el, csak szándékos méretváltoztatás esetén. A nyitott kivitel miatt zajszűrésre nem lehetett számítani, minden külső történés hangja beszűrődött a hálókon keresztül. A lejátszott zene is kiszivárgott, közepes terhelésen nem túl hangosan, de hallható mértékben. Utóbbit érdemes észben tartani azoknak, akik több személlyel tartózkodnak egy térben.

 

A HiFiMAN Sundara oldalirányú nyomása kissé erős volt. Nem okozott fájdalmat, de egyértelműen kicsit erősen, határozottan illeszkedett a fejre. A hosszútávú komfortja emiatt nem volt kifogástalan. 30-40 perc után a fejpánt felől is érezni lehetett enyhe nyomást, de a síneket kijjebb mozdítva azt sikerült rögtön megszüntetni. Az átlagosnál szorosabb illeszkedés járulékos előnye volt a nagyobb stabilitás. Intenzívebb zenére is lehetett fejet rázni anélkül, hogy a Sundara lepottyant volna.

 

A tesztelést néhány napos járatás és IsoTek CD lefuttatás előzte meg. A Sundara meghallgatása Astell&Kern AK Jr. DAP, S.M.S.L SH-6 fejhallgató erősítő, és RME ADI-2 DAC FS D/A konverter társaságában történt.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató

 

Hangminőség

 

A HiFiMAN Sundara kiemelkedően jó hangú fejhallgató. Azonnali virtuális teret hozott létre a fejben. Nemcsak szépen szólt, hanem tisztán is. Ráadásul nem kizárólag egy zenei stílussal remekelt, jól
álltak neki a klasszikus és könnyűzenei darabok is. Magas érzékenysége által kis terhelésen is jó dinamikát nyújtott. Astell&Kern Jr. hordozható lejátszónkkal is energikus karaktert nyújtott, rengeteg jól kontrollált részlettel. A még kifinomultabb hangú RME társaságában növekedett a térmélység és a dinamikai árnyalóképesség is. Üdítő, kellemes érzés volt rajta zenét hallgatni. Ahogy lentebb olvasható, bizonyos részletekben ott voltak a stílusjegyei, de az összkép a lényegesen drágább fejhallgatók tudását juttatta eszünkbe.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató

 

Cassandra Wilson - Red Guitar

 

Tisztán és frissen jelenítette meg ezt a számot a Sundara. A hangszerek frissen, élénken szólaltak meg és a zene nagy testet öltött a fejben létrejövő virtuális színpadon. Hatásos volt, ahogy a fejhallgató nyílegyenesen a koponya középvonalához irányította az énekhangot. Holografikusan jelentek meg a középső frekvenciák. Az összkép átütőbb volt a vártnál és a dinamikus részletek gyorsasága is meggyőzőre sikerült. A rumbatök szisszenő hangja kicsit kásásnak tűnt - mindössze azzal, és a kicsit meleg, de kellemes basszussal lehetett nyakon csípni a HiFiMAN-t. Hallani lehetett, hogy a magas frekvenciák egy részét összébb tömörítette. Kényeskedő audiofilek utóbbiak miatt mondhatják, hogy a Sundara nekik nem elég realisztikus. De attól még szerfelett élvezetes hallgatnivalónak bizonyult. Mellette szól viszont, hogy fejhallgató létére meglepően gazdag zenei energiát adott és a harsányságtól mentes hangmező szinte teljesen betöltötte a fejbe képzelt, fizikailag nem létező teret.

 

Massive Attack - Angel

 

A basszusok nem voltak eléggé vastagok és szilárdak, de a feszesség és a dallamváltozások azonnal, egyértelműen megjelentek. A középső hangok, a dobjáték és az énekhang ismét szépen leváltak a többi részletről. A Massive Attack klasszikusa sok tónussal, stresszmentesen bontakozott ki. A keményebb, hangosabb csúcsponton sem voltak harsányak a magas frekvenciák. A nehéz dobjáték, a torzított gitár és az elektromos effektek olyan békességben megfértek egymás mellett, mint egy réten átvonuló juhnyáj. Hosszú távú hallgathatósága volt a Sundara egyik legfontosabb nyerő kártyája.

 

Queens of the Stone Age - In My Head

 

Nem kimondottan vájtfülűeknek szánt zene, egyszerűen csak lendületes amerikai hard rock, azoknak, akik kellemes átmeneti nótát szeretnének egy RHCP és egy Foo Fighters album között. A gitárjátékban megmaradt az a barázdált, felfűtött érzet, amit csak jó fejhallgatók vagy hangfalak képesek összemosás nélkül visszaadni. Az énekhangot kissé hátrébb, a hangszerek irányába keverték, de a dalszöveg tökéletesen érthető volt közepes terhelésen is. Friss és ropogós stílusban adta vissza a HiFiMAN ezt a (főleg NFSU2 rajongók által ismert) nótát. A lábdob lehetett volna hajszálnyit erősebb és nehezebb, de akkor valószínűleg a többi részlet frissességéből is áldozni kellett volna (szinte biztos, e téren jobbak a nagyobb HiFiMAN fülesek).

 

Nils Frahm - Hammers

 

A kemény darabok után letisztultabb instrumentális számok sem maradhattak el. A német zeneszerző progresszív munkáját hallgatva jó atmoszférát kaptunk, ismét fegyelmezett dinamika kezeléssel, a drágább fejhallgatókat imitáló lecsengésekkel. A színpad közepe meglepően stabil volt, csukott szemmel érezni lehetett a hangszer közelségét. A Hammers alatt kulcsszerepet kap a szokásosnál hevesebb és monotonabb zongorajáték, aminek elengedhetetlen része a húrokhoz ütődő kalapácsok általi fémes, csörgő hanghatás. Ezt a részletet nem tudta szabadjára engedni a Sundara. A csilingelő részleteken halovány derengést, bevonatot hagyott rajta, ami minket nem különösebben zavart az ár ismeretében. Nem tette fárasztóbbá a zenét, de egyértelműen a fejhallgató saját színfoltja is ott téblábolt a zenében.

 


HiFiMAN Sundara fejhallgató

 

Alternatívák

 

Említhető vetélytársként a Sennheiser HD 600, amely e sorok írásakor majdnem 150 000 forint. Hosszútávú komfort szempontjából jobb, mint a HiFiMAN Sundara.
Viszont utóbbi sebessége, részletessége kétségtelenül fejlettebb és csak párezer forinttal kerül többe. 120 000 forintért kapható a Grado SR325x, amelynek magas frekvenciás mikro dinamikája hajszálnyit jobban kidolgozott, akusztikus műfajoknál több realizmus várható el tőle. Viszont a Grado komfortja megosztó lehet a fülre fekvő kivitel miatt és a kábel sem moduláris.

 

Végszó

 

A HiFiMAN Sundara rátermett fejhallgató megunhatatlan hanggal és friss, könnyen befogadható karakterrel. Teszteltük korábban a HE400i-t, ami rendkívül komfortos. A Sundara komfortja is egész jó, de nem annyira kényelmes, mint a HE400i. Fülpárnái a szokásosnál feszesebben illeszkednek a koponyához, ami nem egyértelműen rossz, de azért nem is kifogástalan. A fejpánt sinein is dolgozhattak volna még.

 

A hangzásba viszont nehéz belekötni. A HiFiMAN új, ultravékony síkmágneses hangszórója meglehetősen gyors. Fejlődik az ipar, hallható, hogy volt még potenciál ebben a technológiában. Az NsD-hez képest (szerintünk legalábbis) sok azonos összegbe kerülő fejhallgató lomhának fog tűnni. Elég pár másodperc és jön a bizonyíték. Aki nem kíván 150 000 forintnál többet költeni fejhallgatóra és csak otthon, nyugodt körülmények között szeretne zenét hallgatni, elsők között a Sundarát próbálja ki. Mi szóltunk előre!

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), nyitott
Hangszóró: síkmágneses, NsD membránnal
Impedancia: 37 Ohm
Frekvencia-átvitel: 6 Hz-75 kHz
Érzékenység: 94 dB
Kábelhossz: 1,5 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es Jack
Tömeg: 372 g
   

 

Mérleg

 

+ Képes a zenét azonnal hallgatója fejébe repíteni, erős középpont ábrázolása és jó színpadmélysége megmutatja a vékony membrán előnyét

 

+ Gyors, könnyed részletábrázoló képesség, jól emészthető, nem fárasztó hangkarakter

 

+ Rugalmas és moduláris kábel

 

+ Nagyobb füleknek is jut hely a méretes párnákban

 

- A fülpárnák fekvése lehetne lazább

 

- Kicsit felületesen kivitelezett fejpánt illesztések

 

- Szimmetrikus kábel nem jár mellé

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Komfort:
Stabilitás:
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció