Menu

Cart

Magnat MR 750 hibrid csöves sztereó erősítő teszt

Hifi őrülteknek bármilyen komplex készüléklánc gyönyörködés tárgyát képezheti. De nem biztos, hogy a nappali közepén is szalonképes egy rakás készülék, mögötte dzsungelnyi kábellel. Kezdő hifi építők körében kihívást jelenthet olyan központi egység választása, amely sokoldalú, jól szól és még nem túl drága. Itt jön képbe a Magnat MR 750: egyetlen eszközként kínálja azt, amihez többnyire 2-3 vagy több doboz kell.

 

 

Mi kell a felhasználónak?

 

A Magnat MR 750 egész frappánsan válaszolja meg ezt a kérdést. Cikkünk írásakor 320 000 forintért kapható, ami magyar viszonylatban sem elérhetetlen összeg. De mi ez a készülék? Alapjaiban rádióerősítő, de nem úgy, mint 10-15 évvel ezelőtt gyártott elődjei. Tartalmaz FM és DAB+ tunert, de (csak szubjektív vélemény) nem ez a fő csábereje, mert 2022-ben Magyarországon nem a kereskedelmi rádióműsor vonzza a tömegeket. Egy jó kis Spotify lejátszási lista, vagy egy szokásos péntek esti Netflix dömping - ugye, hogy ezek jóval aktuálisabb kifejezések?

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

A laikus felhasználók jelentős része bizonytalanul vág bele a vásárlásba és nem tudja pontosan, hogy milyen forráseszközt csatlakoztat majd az erősítőhöz. A Magnat MR 750 azzal érdemli ki potenciális tulajdonosának szimpátiáját, hogy rengeteg funkciót eleve tartalmaz: analóg és digitális bemenetek egyaránt találhatók rajta, így lemezjátszótól az okostelevízióig sokféle forráseszközt kiszolgál. Érdekessége, hogy AB osztályú tranzisztoros végerősítővel üzemel, viszont az előerősítőjében elhelyeztek egy alacsony zajú ECC 81 elektroncsövet. Ezért nevezte el gyártója Tube Receiver-nek.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Küllem

 

A készülékház, az előlapon lévő vezérlőket beleértve fémből készült. Az előlap szálcsiszolt alumínium. Széltében végigfut rajta az erősítő robotzsaru-szerű ablaka, amelynek bal oldalán kijelző, jobb részén pedig az előerősítő áramkörhöz tartozó ECC 81 alacsony zajú elektroncső látható.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Az arculat komoly, de elsőre kicsit túlzsúfolt benyomást kelt. A könnyen forgatható jelszint vezérlő (vagy, ahogy sokan nevezik, hangerőszabályzó) alá 3,5 mm-es Jack bemenetet helyeztek. Itt-ott található még az előlapon kijelző sötétítő (DIM), tiszta hangzás aktiváló (DIRECT), előre-hátra léptető és monó kapcsológomb egyaránt. Ezeknek jó részét nyugodtan lehagyhatták volna, esetleg elrejtve a menüben, mert a távirányító is tartalmaz gombot minden funkcióhoz. De még mindig jobb, hogy adottak ilyen lehetőségek, minthogy egyáltalán nem lennének. Az előlapon 6,3 mm-es fejhallgató kimenet, és a manapság egyre ritkábban alkalmazott balansz, basszus és magas hangszínszabályzó hármasa is megtalálható.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

A hátsó oldal rendezett, ugyanakkor csatlakozók gazdag kínálatát tartalmazza. Szinte magától értetődő, hogy adott egy phono bemenet, további négy RCA bemenet társaságában. Hangkimenetből sztereó REC OUT és aktív mélysugárzónak fenntartott SUB OUT közül lehet választani.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő hátlap

 

Digitális oldalról adott az aptX kodeket támogató Bluetooth vevő, koaxiális és optikai, valamint a televízió tulajdonosoknak különösen praktikus HDMI ARC bemenet. Bal szélre kihelyeztek egy USB-A aljzatot, de az (ahogyan a fölötte lévő felirat is jelzi) csak a jövőben érkező, esetleges szoftverfrissítések telepítésére szolgál. A hangsugárzókat egy-egy pár műanyag szorítófejes, banándugó-kompatibilis aljzathoz lehet csatlakoztatni.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő hátlap

 

A tápaljzat hagyományos háromtűs IEC típus, hasznos azoknak, akik magasabb minőségű tápkábelt szánnának az erősítőhöz. A tápcsatlakozó fölé egy főkapcsolót helyeztek, a HDMI és az optikai bemenet között félúton egy DAB/FM antenna aljzat is található.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő hátlap

 

Az erősítő fémhatású műanyag lábakon áll, amelyek aljára még egy vastag gumi korongot is ragasztottak, hogy ne koptassák a készülék alatti felületet. Egyesek kifogásolhatnák, hogy csak feketében készül az MR750, de manapság egyáltalán nem szokatlan, hogy egy elektronika gyártó csak egy színopciót biztosít - ami legalább szinte mindenhez passzol. Említést érdemel az RC302 távvezérlő is, amely minden funkcióhoz hozzáférést enged. Műanyag háza miatt kicsit olcsó hatású, de találkoztunk már sokkal fapadosabb távirányítókkal, kétszer drágább készülékek tesztelésekor is. Ha a leendő tulajdonos megvásárolná a Magnat MMS 730 hálózati zenelejátszót, annak vezérlése ugyanerről a távvezérlőről is lehetséges.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő távirányító

 

Használat közben

 

A Magnat MR 750 telepítése egyszerűen történt: kicsit olyan volt, mintha egy leegyszerűsített házimozi erősítőt üzemeltünk volna be. HDMI bemenetéhez Loewe bild i.55dr+ set televíziót csatlakoztattunk. Koaxiális bemenete Reavon UBR-X200 lejátszótól kapta a jelet. Utóbbit próbaképpen analóg RCA kábellel is csatlakoztattuk, hogy összemérjük a digitális és analóg rész hangminősége közti különbséget. A meghallgatás Bowers & Wilkins 705 S2 és Focal Profile állványos hangfalakkal történt, egy 20 négyzetméteres, átlagos akusztikájú helyiségben.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Az erősítő kijelzőjén jól olvashatóan láttuk az aktuális forrást, jelszintet (hangerő fokozatot) és visszajelzéseket bizonyos funkciók (pl. Direct mode) kapcsolásakor. A kezelése felhasználóbarát, de laikusok nem árt, ha tudnak idegen nyelven: a szerteágazó funkciókat és a távvezérlőn lévő, rengeteg gomb szerepét terebélyes felhasználói kézikönyv részletezi. A mellékelt dokumentációból tudtuk meg többek között azt, hogy hogyan aktiválható automatikus rádióállomás keresés, vagy mire szolgálnak a távvezérlő tetején lévő zenei navigációs gombok (Bluetooth vevő módban a zeneszámokat lehet velük léptetni).

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Minden bekapcsolás után 30 másodpercet kellett várni, hogy az erősítő üzemkész szintre melegítse áramkörét. Kikapcsolás esetén 2-3 másodperc után lépett készenléti állapotba az elektronika. Összességében a felhasználói élmény könnyű és kényelmes volt. Az egyetlen részlet, ami kicsit feleslegesnek érződött, a DIM (kijelző sötétítése) volt. Teljesen nem lehetett kikapcsolni a kijelzőt, és noha a betűk fényerőssége változott, a kisablak mögötti elektroncső és az állapotjelző LED ugyanúgy világítottak.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Hangminőség

 

A Magnat MR 750 eleven, játékos és izgalmas hangzást nyújtott. Karaktere egy pillanatra sem volt unott, fásult. Képes volt a vártnál mindig kicsit közvetlenebb és frissebb érzettel megjeleníteni a zenét, ami vélhetőleg az ECC 81 cső egyik érzékelhető befolyása. Teljesítménye, terhelhetősége a kipróbáláshoz szánt, relatíve kisméretű helyiségben nem tűnt kevésnek. Általános tisztaságra törekedett azzal együtt, hogy a mélyközép frekvenciasávokban és a legmagasabb hangok kifejtésekor is picit érezni lehetett a színezését. Utóbbit könnyen meg lehetett bocsátani annak tudatában, hogy bőven félmillió forint alatti árcédulával rendelkezik.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Yuja Wang zongoraművésznő előadásában Ravel: G-dúr Piano Concerto-ját hallgattuk (M. 83 – III. Presto). Ez a nagy lélegzetvételű és meglehetősen komplex darab energikusan és lelkesen szólalt meg a teszt rendszeren. A közép/magas hangok kicsit tömörek voltak a mi szubjektív ízlésünknek és a basszus sem volt annyira "lélegző", mint más, jellemzően sokkal drágább erősítők esetében. Viszont a színpadkép közepe mozgalmas volt és izgalmas, kifejezetten jó dinamikával. Hasonló tapasztalatokat sikerült szerezni Olivier Latry orgonaművész darabjainak hallgatásakor. A hangszer közelinek érződött, komoly részletességgel. A mély/közép hangok kicsit merevek voltak, elviseltünk volna ott még egy kis szellős, nyitott jelleget, de csak annak tudatában, amit más (jellemzően kétszer, de inkább háromszor) drágább rendszerekkel sikerült korábban elérni. Az MR 750 tudását saját kategóriáján belül kellett mérlegelni. Egy többfunkciós integrált erősítőhöz képest olykor kissé túl fegyelmezetten, de összességében egész magabiztosan reagált - még szimfonikus zenére is.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát elindítva tisztességes mennyiségűr részlet rajzolódott ki, a jazzgitár szépen úszkált a sztereó színpadon. Az ütős hangszerek kifinomult dinamikával színesítették a hátteret, bár a mélységérzet nem volt igazán hangsúlyos és az énekhang sem vált le a hangszórókról. Viszont a zene magja friss érzettel és stabil középponttal jelent meg. Egy középkategóriás erősítőhöz méltó módon, enyhe kompromisszumokkal, de élvezhető és részletgazdag módon kaptuk vissza jól ismert zenei listánkat.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Említést érdemel az előlapi 6,3 mm-es Jack dugón keresztül kihasználható fejhallgató erősítő, amelyet Sennheiser HD 600-zal volt alkalmunk kipróbálni. A Don’t Look Up (Ne nézz fel, 2021) c. szatirikus sci-fi-t végignézve magával ragadó zenei betéteket, tiszta beszédhangokat és a katartikus befejezéskor masszív léptékű, szilárd basszusokat kaptunk. Akik esténként a szomszéd zavarása nélkül szeretnének szórakozni, azoknak nem árt tudni, hogy az MR 750 fejhallgató kimenete bőven túlmutat a belépőszintű alternatívák hangminőségén.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Hasonlóan pozitív vélemény fogalmazódott meg a HDMI bemenet kapcsán is, viszont jó tudni, hogy az erősítő (és a hangfalak) kifejezetten "hallhatóvá tették" a gyenge minőségű kábel színező hatását. Az eleinte alkalmazott fapados, kétezer forint értékű HDMI kábelt kicseréltük egy kb. 25 000 Ft-os Ricable gyártmányra és a korábbi furcsa magas frekvenciák, zavaró tömörség érzet helyébe pihentetőbb, árnyaltabb karakter került. Másfelől a Bluetooth bemenettől nem érdemes nagy csodát várni: minél érzékenyebb és magasabb felbontású hangsugárzót csatlakoztatnak az MR 750 kimenetére, annál érzékelhetőbb lesz a tömörített, veszteséges jelátvitel dinamika csökkentő, tompító hatása. Háttérzenei célra praktikus a Bluetooth, de komolyabb képességű hangfalak vagy magasabb hangnyomásszint esetén nem lesz kellemes hallgatni.

 

Magnat MR 750 sztereó erősítő

 

Alternatívák

 

Akinek nem fontos a HDMI, viszont igényt tart számítógépes USB-B bemenetre, annak jobb vétel lehet az azonos teljesítményű Magnat MR 780 integrált sztereó erősítő. Szinte ugyanaz, mint az MR 750, csak nélkülözi a HDMI bemenetet, illetve a SUB kimenetet. Viszont teljesítménye csatornánként 25 wattal több és jelenleg akciós: eredetileg drágább volt, de e sorok írásakor néhány tízezer forinttal olcsóbb, mint az MR 750. Akik laposabb megjelenésű, de hasonlóan széleskörű tudású erősítőt szeretnének, azoknak ajánlott az Emotiva BasX TA1 sztereó rádióerősítő teszt elolvasása.

 

Magnat MR 780 sztereó erősítő

 

Záró gondolatok

 

A Magnat MR 750 izgalmas hangú erősítő azoknak, akiknek a Magnat MA 900 túl nagy vagy drága lenne. 20 négyzetméteres szobában, állványos hangfalakkal kellő erőt biztosított. Basszusokkal nem volt olyan bőkezű, mint más, nagyobb teljesítményű erősítők. Az ének nem minden esetben ugrott le a hangszórókról és holografikus középpontot sem mindig kaptunk, de az már a kétszer drágább erősítők hatásköre. A frekvenciák élvezhető, artikulált, keménykedés nélküli közlésmódja viszont dicséretet érdemel. A magashangok néha egy picit fűszeresnek tűntek, jobban csilingeltek a vártnál, de egy pillanatig sem tűntek fárasztónak vagy harsánynak. Utóbbi részben a hangfalak alumínium dóm magassugárzója miatt fordulhatott elő. A lágyabb karaktert preferálóknak selyem dóm, vagy szalagos magassugárzót tartalmazó hangfal lehet ideális.

 

Nekünk tetszett az MR 750 széleskörű funkcionalitása, bár az összkép elsőre kicsit túlzsúfolt volt. A Bluetooth hangminősége jelentős visszalépés a vezetékes bemenetekhez képest, de ugyanezt már számtalan esetben, más erősítőknél is bebizonyosodott. A teljesen "minden egyben" érzethez hiányzott a streaming funkció megléte, de ahogy korábban írtuk, ahhoz még külön hálózati zenelejátszó (pl. Magnat MMS 730) szükséges. Összességében okosak voltak a Magnat MR 750 tervezői. Az eredeti, 380 000 forintos ár sokaknak kicsit húzós lehet. Viszont e sorok írásakor 320 000 forintos akciós összegért lehetett kapni, a különbözetből pedig könnyen összehozható egy kis hálózati zenelejátszó.

 

Műszaki adatok

 

Erősítő: AB osztály
Elektroncső típusa: 1 db ECC 81
Teljesítmény:

2x70 W/4 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0 %)


2x50 W/8 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0 %)

Frekvencia-átvitel (CD/Streamer/AUX/Line):

5 Hz-100 kHz (-3 dB)


20 Hz-20 kHz (+/-0,3 dB)

Frekvencia-átvitel (phono): 20 Hz-20 kHz (+/-0,8 dB)
Jel/zaj viszony (phono/RCA bemenet): 82/102 dB(A)
Analóg bemenetek: 4 pár RCA, phono
Digitális bemenetek: optikai, koaxiális, aptX Bluetooth, HDMI ARC
Kimenetek: aktív mélysugárzó, record out
Bluetooth verzió: v5.0 (aptX)
Támogatott mintavételezési frekvenciák: 44,1/48/88,2/96/176,4/192 kHz
Támogatott bitmélység: 16/24 bit
Maximális teljesítmény-felvétel: 300 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: <0,5 W
Méretek: 433 x 116 x 345 mm
Tömeg: 7,6 kg
Ár: 379 990 Ft
AKCIÓS ár: 319 990 Ft
 

 

 

Mérleg

 

+ Otthoni igényekhez bőséges erő, hifis tisztaság, mozgékony színpaddal

 

+ Tranzisztoros lendület, megfűszerezve az ECC 81 karakterével

 

+ Sok praktikus funkció (pl. HDMI bemenet, aktív mélysugárzó kimenet)

 

- Néhány kihívója mélyebb színpadra is képes, igaz, extrák terén nem mind ilyen bőkezű

 

- Kicsit túlzsúfolt előlap

 

Szubjektív véleményHangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány:
Ár/érték arány AKCIÓS áron: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu

 

 

Ingyenes szállítás

Ingyenes szállítás

100.000 Ft feletti megrendelés esetén, Magyarország egész területére.

Ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Tel: +36209533324, email: info@bartimexaudio.hu Hétfő-Vasárnap 8:00 - 20.00. Bemutató, árukiadás, személyes átvétel kizárólag előre egyeztetett időpontban bemutatótermünkben:1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Fizetési lehetőségek

Fizetési lehetőségek

Webáruházunkban bankkártyával, utánvéttel, előreutalással és bemutatótermi átvétel esetén készpénzzel fizethet.

Garancia

Magyar jótállás

Termékeink tiszta forrásból, márkaimportőrökön keresztül, vagy közvetlen gyári importból érkeznek. A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi és az európai márkaképviseletek támogatásával értékesítjük.

Cégünk erősségei:

- Több mint tíz éves szakmai tapasztalat

- Széles termékválaszték, több mint 3000 féle termék a hi-fi, audiofil és high-end kategóriákban

- Vásárlás előtti és utáni tanácsadás

- Professzionális termék demó a bemutatótermünkben

- A termékeink többsége otthoni körülmények között is kipróbálható

- A termékeket magyar jótállási feltételekkel, magyar áfás számlával, a magyarországi márkaképviseletek támogatásával értékesítjük


Térkép

terkep

Kapcsolat

Cégnév: Bartimex Audio Bt.

Bemutatóterem:  1039 Budapest, Bivalyos u. 20.

Nyitvatartás: Kizárólag előre egyeztetett időpontban!

Elérhetőség: Tel: +36209533324

Email: info@bartimexaudio.hu

Írja meg véleményét:

Hírlevél feliratkozás


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön akcióinkról, újdonságainkról. Feliratkozását egy egyszeri 4%-os kedvezményre jogosító kuponnal honoráljuk!
Használati feltételek
Alulírott, a fenti jelölőnényzet kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje, és hírlevelet küldjön a számomra. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom.

Bejelentkezés vagy Regisztráció